Yamaha diiktiraf sebagai pertubuhan White 500

Yamaha Motor Co., Ltd. telah dipilih sebagai salah sebuah pertubuhan "White 500"  iaitu Pertubuhan Pengurusan Kesihatan dan Produktiviti Cemerlang. Ini menandakan pengiktirafan pertamanya sebagai sebuah syarikat yang terlibat dalam pengurusan kesihatan dan produktiviti yang cemerlang. Pengiktirafan itu telah dicapai di bawah Program Pengiktirafan Organisasi Pengurusan Kesihatan dan Produktiviti yang disahkan oleh Kementerian Ekonomi, Perdagangan dan Industri (METI) dan Nippon Kenko Kaigi.

Sejak 2016, program ini menyerlahkan syarikat-syarikat yang mencapai pengurusan kesihatan dan produktiviti yang cemerlang dalam inisiatif mereka untuk menangani isu kesihatan komuniti atau bekerja dalam inisiatif promosi kesihatan yang diambil oleh Nippon Kenko Kaigi. Pada tahun 2018, Yamaha Motor telah menerima pengiktirafan pertamanya dalam Kategori Perusahaan Besar, yang meliputi syarikat-syarikat utama dan institusi perubatan.

Sebagai sebahagian daripada dasar CSR Yamaha melalui aktiviti perniagaannya, Yamaha Motor mempromosikan penglibatan dan kerjasama yang luas dengan masyarakat untuk mewujudkan persekitaran yang menggalakkan kesihatan agar semua pekerja dapat bekerja dengan selamat dan mengekalkan ketenangan jiwa mereka. Yamaha Motor meneruskan pelbagai inisiatif untuk mempromosikan dan meningkatkan kesihatan para pekerjanya, seperti memberikan insentif untuk berhenti merokok dan bimbingan kesihatan yang berterusan untuk kakitangan dengan risiko penyakit berkaitan dengan gaya hidup atau isu-isu kesihatan mental, serta melakukan secara teratur pemeriksaan kesihatan.

Sehubungan Pengiktirafan White 500 ini, Yamaha Motor akan bergerak ke tahap inisiatif proaktif yang seterusnya untuk menggalakkan kesihatan dan kecergasan para pekerjanya, bekerja untuk menyumbang kepada komuniti dan masyarakat setempat secara keseluruhan.

Perodua rai warga hospital sempena Tahun Baru Cina


Sedang kaum Cina merayakan kedatangan Tahun Anjing dengan gembira bersama keluarga dan rakan-rakan di rumah, Perodua mengunjungi mereka yang terpaksa menghabiskan cuti musim perayaan di hospital.

Pembuat kereta terlaris negara itu baru-baru ini membuat lawatan ke Hospital Kuala Kubu Bharu untuk menyambut Tahun Baru Cina dengan lebih daripada 70 pesakit dengan pemberian hamper, angpow,oren mandarin dan hadiah lain.
"Kami prihatin dengan mereka yang terpaksa membelanjakan Tahun Baru Cina ini di wad; dalam
persekitaran yang tidak dikenali."Sekiranya anda tidak dapat menikmati Tahun Baru Cina di rumah, kami membawa semangat yang meriah dansuasana perayaan kepada anda!"kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua Datuk (Dr) Aminar Rashid Salleh . Beliau turut berkongsi beberapa kisah dan mengucapkan harapan nasib baik dengan kebanyakan pesakit.
Perodua juga menyumbang dua mesin elektrokardiogram (ECG) bernilai RM6,000 setiap satu kepada Hospital Kuala Kubu Bharu. "Kami berharap sumbangan yang diberikan dengan rendah hati ini akan membantu Hospital Kuala Kubu Bharu dan kakitangannya yang berdedikasi dalam merawat pesakit mereka," kata Aminar.

Perodua juga akan pergi ke Hospital Selayang Jumaat ini untuk menyumbangkan tiga beg ambu iaitu peranti pegang tangan untuk membantu mereka yang mengalami masalah pernafasan, yang bernilai RM600 setiap satu kepada pihak hospital dan mengedarkan hamper kepada 60 pesakit kanak-kanak pediatrik.
Perodua telah menyatakan komitmen untuk program amal yang mampan dengan Wad pediatrik Hospital Selayang, bermula tahun ini sehingga tahun 2020.
"Kami telah merancang banyak aktiviti dengan anak-anak sepanjang tiga tahun ini, termasuk pertunjukan cerita, wayang dan badut, mewarna dan menyanyi.

"Para sukarelawan kami juga akan membantu mengekalkan dan meningkatkan kawasan permainan kanak-kanak dengan membeli lebih banyak mainan dan buku serta menghias dan membersihkannya," kata Aminar.

"Di Perodua, elemen insaniah merupakan tonggak segala yang kami lakukan. Program-program ini selaras dengan tiang Tanggungjawab Korporat kami, Pendidikan,  Komuniti Berkebolehan dan Alam Sekitar. Melaluinya, kami berharap untuk mencapai, memperbaiki kehidupan masyarakat kita dan meletakkan senyuman di wajah sebanyak mungkin.

"Kami mengucapkan selamat Chap Goh Meh kepada semua kawan-kawan Cina kami, dan untuk tahun yang hebatdan dengan kesihatan, kebahagiaan dan kejayaan! " tambahnya.

Honda HR-V kini ada edisi terhad Mugen

HR-V kini menjadi model ketiga Honda untuk menawarkan kit badan edisi terhad Mugen. SUV kompak tersebut kini menjadi lebih sporty apabila dinaik taraf kepada edisi terhad Mugen. Pakej Mugen edisi terhad sebelum ini merupakan Mugen 2.0 Civic Concept yang telah diperkenalkan pada 2006 dan model Concept M Civic dan Jazz diperkenalkan pada tahun 2010.
HR-V Mugen dilengkapi dengan kit badan baru yang terdiri daripada 9 peralatan iaitu penyesar angin ataupun spoiler bawah depan, spoiler bawah belakang, spoiler bawah sisi, spoiler ekor, lambang sporty,lambang kotak gear Mugen, lambang luaran Mugen, gril depan dan tikar permaidani khas*.
HR-V Mugen  edisi eksklusif ini terhad kepada hanya 1,020 unit dan disediakan untuk varian V. Harga HR-V Mugen edisi terhad ini adalah RM 118,800** (tanpa insurans).
Sejak pelancaran HR-V pada bulan Februari 2015, model itu telah mendapat sambutan hangat dan jumlah pendaftaran yang diterima adalah lebih daripada 65,000 unit setakat bulan Januari 2018. Pada tahun 2017, HR-V ini muncul sebagai model terlaris kedua, menyumbang 17% daripada jumlah keseluruhan jualan dan kekal di kedudukan utama dalam segmen SUV padat.

HR-V telah dibangunkan dengan pemanfaatan ruang maksimum. Ruang yang besar untuk kedua-dua pemandu dan penumpang di dalam kereta memberikan keselesaan maksimum dan mengurangkan ketegangan terutamanya semasa memandu jauh. Ruang kargo pelbagai guna yang luar biasa boleh diselaraskan melalui konfigurasi tempat duduk belakang serba boleh pelbagai mod iaitu Mod Utiliti, Mod Tinggi dan Mod Panjang. Mod Utiliti membenarkan tempat duduk belakang akan diturunkan untuk meningkatkan ruang dalam but. Mod Tinggi membolehkan ruang bebas dari lantai ke siling dengan tempat duduk belakang dilipat untuk item tinggi, dan Mod Panjang akan membolehkan barang-barang panjang dimasukkan ke dalam kereta dengan tempat duduk depan
dan belakang dibaringkan.

Seperti model Honda yang lain, ciri-ciri keselamatan tidak dikompromikan dalam HR-V. HR-V datang dengan tahap keselamatan aktif dan pasif yang tinggi bagi
perlindungan penghuni yang mendapat penarafan ASEAN NCAP Bintang 5, serta enam beg udara***, Brek Parkir Elektrik (EPB) dan Auto Brake Hold (ABH), Bantuan Kestabilan Kenderaan (VSA) dan Hill Start Assist (HSA).

Walaupun permintaan untuk HR-V kekal tinggi, Honda Malaysia komited untuk menyerahkan kenderaan kepada pelanggan tepat pada masanya dan tempoh menunggu
HR-V kekal antara 1 hingga 2 bulan.

Pelanggan boleh melawat mana-mana 93 **** Peniaga Sah Honda untuk melihat dan menempah HR-V Mugen Limited Edition dari 5 Mac dan seterusnya. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi nombor Bebas Tol Honda di 1-800-88-2020 atau log masuk www.honda.com.my

* Semua peralatan eksklusif Mugen dari Honda Access kecuali lapik permaidani
** Bayaran tambahan untuk warna White Orchid Pearl terkini ialah RM300
*** Tersedia dalam variasi V sahaja
**** Unit untuk Sabah akan disediakan mulai 13 Mac dan unit Sarawak bagi boleh didapati dari 19 Mac

Z900RS kesinambungan lagenda Z1

Malam tadi kami berkongsi siaran langsung pelancaran Kawasaki Z900RS. Model ini mengajak anda untuk menyertai perkembangan minat dalam kategori motosikal retro moden. Ia dikuasakan oleh enjin 900 cc sejukan cecair empat lejang dan dinobatkan sebagai penghormatan kepada Z1 yang legenda, .
Enjin Z terbaru dengan konfigurasi tradisional empat silinder sebaris dan reka bentuk bingkai kedua menggunakan teknologi analisis terkini. Usaha meliuas telah dibuat untuk mencapai rupa dan gaya Z900RS. Ia diilhamkan dari motosikal Kawasaki Z1, tetapi dilengkapi dengan teknologi moden dan teknik ketukangan mahir bagi menghasilkan tahap sudahan tinggi yang mengatasi model Z1 itu sendiri.
Z900RS juga tersedia dalam variasi dengan imej pelumba kafe. Antara ciri-ciri Z900RS ialah:

• Rasa tunggangan serasi
• Nada ekzos Kawasaki yang ditala buat julungkalinya
• Kerangka trellis ringan
• Topang terbalik 41 mm
• Suspensi mendatar belakang
• Brek depan dipasang secara radial
• Posisi tunggangan santai
• KTRC (Kawasaki Traction Control)
• Klac gelincir dan berbantu
• Gaya malar segar
• Tangki bahanapi bentuk ikonik
• Rekabentuk enjin yang ringkas dan kemas
• Rekabentuk ekzos yang teliti, kemas, dari bahan bermutu
• Lapu depan bulat LED
• Ekor berinspirasi Z1 berlampu LED
• Instrumentasi dwi muka jam dengan paparan LCD multi fungsi
• Roda tetuang berjejari
• Ketelitian pada penyudahan

Edisi istimewa bertemakan jingga Z900RS ditawarkan pada harga RM69,900 termasuk GST, manakala model standard dijual pada harga RM2,000 lebih murah.
MBM CV lengkapkan penghantaran 80 trak FUSO

 Pengedar sah trak FUSO di Malaysia iaitu Mercedes-Benz Malaysia Commercial Vehicles (MBM CV) bersama-sama dengan pengedar FUSO bertauliah, Hap Seng Commercial Vehicle Sdn Bhd,  secara rasminya telah melengkapkan penghantaran 80 trak FUSO kepada Century Logistics Holdings Berhad.
"MBM CV adalah rakan kongsi lama yang dipercayai dari industri pengangkutan dan logistik negara. Pengiriman 80 trak FUSO ke Century Logistics Holdings Berhad menegaskan komitmen kami dalam pasaran Malaysia untuk terus menyediakan trak berkualiti tinggi yang menawarkan kebolehpercayaan dan kecekapan ekonomi. Kami gembira bahawa Century Logistics Holdings Berhad telah meletakkan keyakinan mereka terhadap kenderaan perdagangan kami yang sangat dipercayai dan ekonomi dan rangkaian perkhidmatan yang luas. Ia adalah satu kepercayaan bahawa kami sangat hargai, " kata Naib Presiden, Kenderaan Komersil
Mercedes-Benz Malaysia, Encik Albert Yee. 
Armada Century Logistics Holdings Berhad yang  merupakan pelanggan FUSO sejak 2017, mempunyai 80 trak ringan FUSO akan terdiri daripada siri FE71PB. Siri FE71PB biasanya digunakan untuk pengedaran jarak dekat dan pengangkutan logistik antara negeri, trak ideal dalam industri perkhidmatan kurier. Peniaga FUSO bertauliah, Hap Seng Commercial Vehicles Sdn Bhd, akan menyediakan sokongan penuh dan penyelenggaraan kenderaan untuk armada FUSO Century Logistics Holdings Berhad.

Azlan Shah kekal berbisa


Usaha Azlan Shah Kamaruzaman untuk mempertahankan kedudukannya sebagai juara bertahan SuperSports 600cc tampak cerag apabila muncul pelumba terpantas pada hari pertama sesi ujian pra-musim Kejuaraan Motosikal Asia Idemitsu yang berlangsung di Litar Antarabangsa Chang, Buriram, Thailand, hari ini.

Pelumba Manual Tech KYT Kawasaki Racing itu mendominasi ketiga-tiga sesi ujian dengan mencatatkan masa terpantas 1’38.936s mengatasi pelumba tuan rumah, Decha Kraisart (Yamaha Thailand Racing), 1’39.132s diikuti seorang lagi pelumba negara, Md Zaqhwan Zaidi (Musashi Boon Siew Honda) yang mencatatkan masa terbaik 1’39.190s.

Menurut Azlan, beberapa perubahan yang dilakukan terhadap sistem saspensi jentera menjadi faktor utama yang membantunya mencatat masa terpantas di Buriram. “Masih banyak ruang yang boleh dipertingkatkan pada hari esok dan lebih penting dapat membantu saya untuk memenangi perlumbaan pertama musim ini.”

Rakan sepasukan Azlan, Ahmad Yudhistira muncul pelumba keempat terpantas dengan masa 1’39.197s manakala Ratthapong Wilairot yang beralih ke pasukan Yamaha Thailand Racing Team kelima terpantas dengan masa 1’39.303s.

Tomoyoshi Koyama yang kembali ke kelas SuperSports 600cc setelah semusim beraksi dalam kategori Asia Production 250cc keenam terpantas diikuti Yuki Ito yang hanya keluar ke litar pada sesi ketiga mencatat masa ketujuh terpantas, 1’39.968s.

Taiga Hada, Andi Farid Izdihar dan Azroy Hakeem Anuar melengkapkan senarai 10 pelumba terpantas hari pertama.

Anupab Sarmoon
 Sementara itu kategori Asia Production 250cc dikuasai pelumba Thailand, Anupab Sarmoon (Yamaha Thailand Racing) yang mencatat rekod baharu litar dengan masa 1’53.180s diikuti Rheza Danica Ahrens (Astra Honda Racing) 1’53.779s dan Peerapong Boonlert (Yamaha Thailand Racing), 1’54.124s.

Wahyu Aji Trilaksana
 Dalam kategori Underbone 150cc, catatan terpantas milik Wahyu Aji Trilaksana (Yamaha Racing Indonesia) dengan catatan 2’02.357s, manakala Md Amirul Ariff Musa muncul pelumba terbaik negara dengan catatan 2’02.371s. Seorang lagi pelumba negara, Md Haziq Fairues (UMA Racing Yamaha Maju Motor Asia) muncul pelumba ketiga terpantas dengan catatan 2’02.617s.

Pelumba-pelumba Underbone 150cc memanfaatkan sesi ujian pra-musim untuk menyesuaikan diri dengan penggunaan tayar baharu Dunlop yang digunakan musim ini dari jenis kompaun medium Moto3.

Pusingan 1 Kejuaraan Motosikal Asia Idemitsu akan berlangsung pada 2 hingga 4 Mac di Litar Antarabangsa Chang, Buriram, Thailand.


Keputusan Hari Pertama Sesi Ujian Pra-Musim :
SS600cc
1 Azlan Shah Kamaruzaman (MAS) Manual Tech KYT Kawasaki Racing 1:38.936s
2 Decha Kraisart (THA) YAMAHA Thailand Racing TEAM 1:39.132s
3 Md Zaqhwan Zaidi (MAS) Musashi Boon Siew Honda 1:39.190s
4 Ahmad Yudhistira (INA) Manual Tech KYT Kawasaki Racing 1:39.197s
5 Ratthapong Wilairot (THA) YAMAHA Thailand Racing TEAM 1:39.303s

AP250cc
1 Anupab Sarmoon (THA) YAMAHA Thailand Racing TEAM 1:53.180s
2 Rheza Danica Ahrens (INA) Astra Honda Racing Team 1:53.779s
3 Peerapong Boonlert (THA) YAMAHA Thailand Racing TEAM 1:54.124s
4 Mario Suryo Aji (INA) Astra Honda Racing Team 1:54.437s
5 Muklada Sarapuech (THA) AP Honda Racing Thailand 1:54.559s

Underbone 150cc
1 Wahyu Aji Trilaksana (INA) Yamaha Racing Indonesia 2:02.357s
2 Md Amirul Ariff Musa (MAS) Yuzy Honda Vietnam Racing Team 2:02.371s
3 Md Haziq Md Fairues (MAS) UMA Racing Yamaha Maju Motor Asia Team 2:02.617s
4 Md Helmi Azman (MAS) SCK Rapido Hi Rev Honda Racing Team 2:02.892s

5 Gupita Kresna (INA) Yamaha SND Factory 2:02.897s