Servis kereta tapi menang Axia

 Siapa sangka pergi servis kereta boleh menang kereta? Mohd Saipol Kamal Nor Izam Mohd Saad dari Ipoh menang Hadiah Utama Perodua Service dan Win yang diadakan antara April dan Jun tahun ini.Saipol memenangi sebuah Perodua Axia dalam peraduan yang dijalankan dengan kerjasama Petronas Lubricants Marketing (Malaysia) Sdn Bhd yang merupakan pembekal pelincir kenderaan rasmi bagi perniagaan selepas jualan Perodua.

"Peraduan ini menyaksikan 37,600 peserta dengan jumlah 1.26 juta liter pelincir yang dijual dalam tempoh tiga bulan," kata Pengarah Urusan Perodua Sales Sdn Bhd, Dato' Dr. Zahari Husin.

Sebanyak 90 hadiah diberikan kepada pemenang pertandingan. Pemenang dipilih secara rawak melalui program perisian komputer untuk memastikan tiada pilih kasih.
Perodua telah menjual sebanyak 137,200 kenderaan antara Januari dan Ogos tahun ini. Ini adalah peningkatan 2.6% berbanding dengan 133,700 kenderaan Perodua yang dijual pada masa yang sama tahun lepas.

Pada Mei tahun lalu, Perodua dan Petronas Lubricants Marketing Malaysia, anak syarikat Petronas Dagangan Sdn Bhd, telah menandatangani perjanjian di mana Petronas Lubricant akan menjadi pembekal tunggal pelincir kenderaan jualan Perodua.
1
Grand Prize
(a brand new of Perodua Axia)
Mohd Saipol Kamal Nor Izam B Mohd Saad


No.
Winner
Name
1
3rd
(a unit of Huawei P9 Smartphone)
Nurlis Lydia Bt Mohamed Rashidi
2
Marziah Bt Mazlan
3
Wiiknes A/L Muttalagan
4
Low Tianan
5
Aziz Bin Abd Rahman1
2nd
(Travel Voucher worth RM3000)
Mohd Fadli Bin Sahadan
2
Lim Lean Beng
3
Chong Yee Shan
4
Wahiddah Bt Hj Yahya
5
Nurhasanah Bt Mohd Zahid1
1st
(a unit of Samsung 55” Curve UHD LED TV)
Pang Wei Yang
2
Sayyid Safwan Bin Rosfan
3
Tan Beng Hooi
4
Yeap Oi Peng
5
Ahmad Hasanuddin Bin Khairu Azwa
6
Ng Soon Siang
7
Tee Ching Leong
8
Ahwazi Bin Mustafa
9
Abdul Rahim Bin Suhaimi

Michael van der Mark ganti Rossi di MotoGP

 Pasukan MotoGP Movistar Yamaha akan disertai oleh penunggang World SBK Yamaha iaitu Michael van der Mark sebagai pengganti Valentino Rossi di Gran Premio Movistar de Aragón. Van der Mark akan menunggang YZR-M1 Valentino Rossi dalam Pusingan 14 MotoGP 2017 Kejohanan Dunia, yang diadakan di trek MotorLand Aragón di Sepanyol, sementara pelumba tersohor Itali itu berehat agar pulih dari kecederaan kakinya. Rossi dilaporkan menatat kemajuan yang baik dalamproses pemulihannya. Bagaimanapun, beliau dijangkakan tidak akan dapat bersaing lagi sebelum Grand Prix of Japan di Twin Ring Motegi, yang akan diadakan dari 13 hingga 15 Oktober.

Untuk perlumbaan Aragón, Van der Mark akan disokong oleh kru biasa Rossi. Peluang ini akan menyediakan pengalaman MotoGP yang sama bagi pelumba berusia 24 tahun itu seperti yang telah dialami rakan pelumba Yamaha WorldSBK dan pemenang Suzuki 8 Hour 2017 iaitu Alex Lowes pada tahun lepas. Lowes ketika itu menggantikan Bradley Smith dalam pasukan Monster Yamaha Tech3 di Grand Prix British, San Marino, dan Aragón.
Tidak seperti Lowes, yang telah menjalani beberapa ujian di Brno, Republik Czech, sebelum mengambil bahagian dalam MotoGP, Van der Mark akan membuat penampilan di kelas perdana itu dengan menunggang YZR-M1 tanpa latihan. Walau bagaimanapun, pemenang tiga kali Suzuka 8 Jam ini telah biasa dengan tuntutan bekerja untuk pasukan kilang. Beliau juga tidak asing lagi dengan paddock MotoGP, dan telah pernah bersaing dalam tujuh perlumbaan Grand Prix 125cc pada tahun 2010, dan dalam perlumbaan Moto2 2011 di Assen, Belanda. Selain itu, pengalamannya dalam FIM Superbike (WorldSBK) dan Supersport World Championships, dan siri Eropah Superstock 600 membuatnya biasa dengan litar MotorLand Aragón memandangkan beliau telah berlumba di sana sebanyak tujuh kali sebelum ini.