Batu Kawan litar penentu musim?

Saingan Pusingan 8 Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS bakal menyaksikan beberapa pelumba berpeluang untuk mengesahkan gelaran selaku juara keseluruhan di Batu Kawan, Pulau Pinang pada hujung minggu ini.

Dalam saingan CP150, pelumba PETRONAS Sprinta Yamaha – CKJ Racing, Ahmad Afif Amran kini sedang mendahului senarai keseluruhan dengan mengumpul 160 mata, 49 mata mengatasi Kasma Daniel kasmayuddin yang berada di kedudukan kedua dengan 111 mata sementara rakan sepasukan Afif, Md Hafiz Nor Azman di kedudukan ketiga dengan 103 mata.
 Seandainya Afif berjaya menamatkan saingan di hadapan kedua-dua pelumba tersebut Afif bakal mengesahkan gelaran keseluruhan CP150 seawal pusingan kelapan memandangkan Md Akid Aziz yang kini berada di kedudukan keempat kini 87 mata ketinggalan di belakang dengan hanya baki 75 mata maksimum perlumbaan sahaja lagi.

“Sebenarnya peluang masih terbuka untuk Kasma dan Hafiz. Saya tidak menetapkan sasaran untuk memenangi gelaran di Batu Kawan sebaliknya hanya fokus untuk memberi aksi terbaik dan menamatkan perlumbaan di kedudukan terbaik. Paling penting, saya tidak boleh melakukan sebarang kesilapan yang merugikan,” jelas Afif.
 Sementara itu, dalam saingan CP115, Tengku Amirul Haffirudin juga bakal dinobatkan selaku juara keseluruhan selepas selesa mendahului kedudukan keseluruhan ketika ini dengan 163 mata.
Pelumba Motul Zeneos Yamaha YY Pang itu kini 67 mata mendahului rakan sepasukan, Md Fareez Afeez manakala tempat ketiga milik pelumba PETRONAS Sprinta Yamaha Maju Motor dengan 92 mata.

Tengku Amirul hanya perlu menamatkan saingan di kedudukan kelapan bagi mengesahkan gelaran seandainya Md Fareez memenangi perlumbaan. Namun, berdasarkan keputusan semasa, pelumba kelahiran Terengganu itu pasti mahu menambah koleksi untuk meraih kemenangan ketujuh setelah berjaya memenangi enam perlumbaan dari tujuh pusingan yang telah berlangsung.
Dalam pada itu, Md Aqid Jumali turut berpeluang untuk mengesahkan gelaran keseluruhan kategori PETRONAS Sprinta Pro Am Cup seandainya berjaya menjaurai perlumbaan ataupun tamat di hadapan seteru utama, Md Shahzul Naim Razali. 

Aqid mendahului kedudukan dengan 134 mata, 52 mata dihadapan Shahzol yang mengumpul 82 mata.

Tekno-Motorev: Jangan guna cruise control ketika hujan?

Kawalan kruis pemanduan (cruise control) membantu menghindari kejang kaki (dan juga saman laju....) ketika perjalanan yang panjang dan lurus di lebuhraya.

Namun begitu ia tidak sepatutnya digunakan ketika memandu pada hari hujan. Malah anda tidak sepatutnya menggunakan kawalan kruis melainkan jika anda boleh memandu pada kelajuan yang sekata, dan bukannya dalam keadaan trafik yang sesak atau jika anda memandu di jalan-jalan berliku atau di jalan raya yang basah.

Jika tayar anda hilang daya cengkaman di jalan licin, basah dan mula menggelincir, kawalan kruis pemanduan boleh membuatkan kereta anda kekal laju tanpa anda sedari. Kereta itu sebenarnya boleh memenrjah ke hadapan dan tergelincir, dan bila anda mula menyedarinya, mungkin sudah terlambat. Jika kaki anda di atas pedal pendikit minyak, anda mungkin boleh 'merasakan' gelinciran dan bertindak balas sepatutnya.

Apabila anda mula merasakannya, anda harus berhenti menginja pedal minyak, jangan tekan brek dan kekalkan kawalan laluan anda.

Ini merupakan tindakan terbaik untuk mengawal kenderaan jika mula menggelincir dalam apa apa sebab pun, sama ada anda memandu kenderaan pacuan roda depan, roda belakang atau pacuan semua roda. Sebab gelincirvn mungkin berbeza, tetapi apa yang perlu dilakukan untuk mengawal kenderaan anda tetap sama.
Sekiranya anda sempat dan keadaan sekeliling adalah selamat, anda juga boleh mengalih gear ke neutral atau menekan atau menginjak klac untuk memotong kuasa kepada roda.

Kesilapan yang sering dilakukan oleh ramai orang adalah menurunkan gear, yang akan mengubah daya cengkaman pada roda dan menjadikan keadaan lebih buruk.

Memandu dalam keadaan hujan memerlukan perhatian anda, walaupun dengan penggunaan pelbagai teknologi kawalan pemanduan. Kawalan adaptif yang mampu mengekalkan jarak kereta anda dari kereta di hadapan juga turut mempunyai amaran cuaca. Lagipun, air hujan dan dari jalan boleh mengganggu kamera dan sensor.

Sama ada kereta anda mempunyai kawalan pelayaran adaptif atau konvensional, sesetengah kenderaan baharu dengan kawalan kestabilan elektronik akan mematikan sistem kawalan kruis jika roda tergelincir atau jika kereta mula berputar. Walaupun dengan alat penderiaan atau sensor elektronik, masih terdapat banyak jalan yang perlu anda tumpukan, dan apabila anda berada dalam kawalan kruis, anda mungkin tidak menumpukan perhatian. Ketika berada dalam kawalan kruis, anda lazimnya kurang perhatian semasa memandu, dan hanya bertindak balas terhadap perkara yang berlaku, dan bukannya bersiap sediv menjangkakan sesuatu.

Ketika hujan, anda seharusnya mengelakkan kemalangan dengan melambatkan kenderaan anda, mengekalkan jarak jauh dari kereta lain dan melihat ke hadapan untuk melihat sebarang ancaman bahaya. Jangan lupa juga untuk menyalakan lampu anda.

Rozaiman sasar Superpole CP150

 Mohd Rozaiman Mohd Said menetapkan sasaran untuk layak ke Superpole dan dapat menamatkan perlumbaan di kelompok lima terbaik pabila beraksi di halaman sendiri di pusingan kelapan Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS yang akan berlangsung di Batu Kawan, Pualu Pinang pada 27 dan 28 Oktober ini.

Pelumba AHM Motorsports Yamaha Racing itu ketika ini menduduki tangga ke-14 keseluruhan setelah mengumpul 30 mata dengan pencapaian terbaik menamatkan saingan di tempat keempat pada pusingan kelima yang berlangsung di Teluk Intan, Perak pada 1 September lepas.

 “Mudah-mudahan semuanya berjalan dengan baik minggu ini termasuklah keadaan cuaca. Dari segi jentera, sudah pasti pasukan kami akan terus mencari formula terbaik menjelang aksi di Batu Kawan ini,” jelas pelumba kelahiran Pulau Pinang itu.

Tambahnya, “Walaupun saingan kelompok depan selalunya sengit melibatkan kumpulan pendahulu ketika ini, namun saya yakin pelumba-pelumba lain termasuk dari pasukan kami mampu memberikan saingan.