Penutupan jalan berperingkat di Putra Permai, Selangor untuk kerja MRT

Penutupan jalan berperingkat Persiaran Pinggiran Putra dan Persiaran Lestari Perdana
Tarikh: 13 Disember 2017 - 31 Januari 2018
Masa: 10.00 mlm - 5.00 pagi
Tempoh: 45 Hari

Penutupan lorong secara berperingkat di Persiaran Pinggiran Putra dan Persiaran Lestari Perdana untuk memudahkan Pemetaan dan Pemetaan tapak, Penyiasatan Tanah, Penyiasatan, Pemindahan Utiliti dan apa-apa kerja yang berkaitan. (sila rujuk peta):

Kawasan 1:
Jalan Persiaran Pinggiran Putra menuju Jalan Putra Permai
S1 - Semasa penutupan lorong, lorong tengah dan lorong kanan akan disediakan untuk pemandu dari Jalan Persiaran Pinggiran Putra ke arah Jalan Putra Permai.
S2 - Semasa penutupan lorong, laluan paling kiri dan lorong kanan akan disediakan untuk pemandu dari Jalan Persiaran Pinggiran Putra ke arah Jalan Putra Permai.
S3 - Semasa penutupan lorong, lorong kiri dan lorong tengah akan disediakan untuk pemandu dari Jalan Persiaran Pinggiran Putra ke arah Jalan Putra Permai.
Jalan Putra Permai menuju Jalan Persiaran Pinggiran Putra
S4 - Akan ada penutupan lorong di lorong paling kanan dari Jalan Putra Permai menuju ke Jalan Persiaran Pinggiran Putra. Semasa penutupan lorong ini, lorong kiri dan lorong tengah akan disediakan untuk pemandu dari Jalan Putra Permai ke Jalan Persiaran Pinggiran Putra.

Kawasan 2:
Jalan Putra Permai / Jalan Persiaran Pinggiran Putra menuju ke Jalan Persiaran Lestari Perdana 1
S1 - Semasa penutupan lorong, lorong kanan akan disediakan untuk pemandu dari Jalan Putra Permai ke Jalan Persiaran Lestari Perdana 1.
S2 - Semasa penutupan lorong, lorong kiri paling akan disediakan untuk pemandu dari Jalan Putra Permai ke Jalan Persiaran Lestari Perdana 1.
Jalan Persiaran Lestari Perdana 1 menuju Jalan Putra Permai
S3 - Semasa penutupan lorong, lorong kiri paling akan disediakan untuk pemandu dari Jalan Persiaran Lestari Perdana 1 menuju Jalan Putra Permai.
S4 - Semasa penutupan lorong, lorong kanan akan disediakan untuk pemandu dari Jalan Persiaran Lestari Perdana 1 menuju Jalan Putra Permai.
S5 - Semasa penutupan jalan slip, separuh jalan slip akan disediakan untuk pemandu dari Jalan
Persiaran Lestari Perdana 1 menuju Jalan Putra Permai.
S6 - Semasa penutupan susur jalan, separuh susur jalan akan  boleh dilalui pemandu dari Jalan
Persiaran Lestari Perdana 1 menuju Jalan Putra Permai.

LALUAN SUNGAI BULOH-SERDANG-PUTRAJAYA(LALUAN SSP) LALUAN MRT SSP adalah laluan MRT kedua yang akan dibangunkan.
Laluan ini akan memberi perkhidmatan kepada penduduk di koridor yang mempunyai lebih kurang 2 juta penduduk dari Sungai Buloh ke Putrajaya, dan merangkumi Sri Damansara, Kepong, Batu, Jalan Sultan Azlan Shah, Jalan Tun Razak, KLCC, Tun Razak Exchange, Kuchai Lama, Seri Kembangan dan Cyberjaya.
Laluan yang dicadangkan mempunyai jarak 52.2km di mana 13.5km berada di bawah tanah. Sebanyak 37 buah stesen, termasuk 11 stesen bawah tanah, akan dibina.
Apabila beroperasi pada suku kedua 2022, Laluan SSP dijangka akan mencatat 529,000 penumpang sehari. Ini dijangka akan terus membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas yang kini menghantui Kuala Lumpur.

Perubahan aliran trafik di Pekan Sg Besi untuk pembinaan MRT

Kerja kerja pembinaan MRT Jajaran SSP
Penutupan jalan di Pekan Sungai Besi, Selangor
13 Disember 2017 - 21 Februari 2018
10:00 pm - 5:00 pagi
Tempoh 2 bulan

Adalah dimaklumkan bahawa akan ada penutupan lorong bagi perobohan dan pembongkaran jambatan pejalan kaki di sepanjang Jalan Pekan Sungai Besi dari lampu isyarat di LRT Sungai Besi Station, Serdang sehingga selepas Multi Storey Park & ​​Ride (MSPR) Sungai Besi dan dari persimpangan Jalan Pekan Sungai Besi ke Jalan Suasa (sebelah MSPR) bermula dari 13 Disember 2017 - 21 Februari 2018, 10:00 hingga 5:00 pagi
Semasa penutupan di Jalan Pekan Sungai Besi, satu lorong akan disediakan bagi kenderaan yang menuju ke Serdang.
Kenderaan dari Jalan Pekan Sungai Besi akan dialihkan ke persimpangan seterusnya selepas MSPR memasuki Pekan Sungai Besi lama, Jalan Suasa 1 dan 2.
Kenderaan dari Jalan Suasa 1 dan 2 akan dialihkan untuk menggunakan lampu isyarat di Jalan Suasa 3 (Stesen LRT Sungai Besi) untuk menuju MRR2 dan Serdang.

LALUAN SUNGAI BULOH-SERDANG-PUTRAJAYA(LALUAN SSP)

LALUAN MRT SSP adalah laluan MRT kedua yang akan dibangunkan.
Laluan ini akan memberi perkhidmatan kepada penduduk di koridor yang mempunyai lebih kurang 2 juta penduduk dari Sungai Buloh ke Putrajaya, dan merangkumi Sri Damansara, Kepong, Batu, Jalan Sultan Azlan Shah, Jalan Tun Razak, KLCC, Tun Razak Exchange, Kuchai Lama, Seri Kembangan dan Cyberjaya.
Laluan yang dicadangkan mempunyai jarak 52.2km di mana 13.5km berada di bawah tanah. Sebanyak 37 buah stesen, termasuk 11 stesen bawah tanah, akan dibina.
Apabila beroperasi pada suku kedua 2022, Laluan SSP dijangka akan mencatat 529,000 penumpang sehari. Ini dijangka akan terus membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas yang kini menghantui Kuala Lumpur.

Sejarah penubuhan Yamaha Marin

Cruiser SR320FB adalah model bot Yamaha yang direka bentuk dengan gaya Eropah yang indah, prestasi yang sangat baik dan hiasan dalaman yang menumpukan keselesaan yang mempunyai enjin sangkut berkembar 250 hp yang dihubungkan dengan sistem kawalan bot Helm Master bersepadu sepenuhnya yang mengendalikan segalanya dari kerja pengawalan pendikit, peralihan kuasa dan pengemudian.

Turutan kejayaannya dalam pengeluaran motosikal, Yamaha Motor telah memasuki industri marin pada tahun 1960, dan mula mengeluarkan serta menjual motorbot FRP (gentian kaca bertetulang) dan enjin sangkut. Yamaha telah meningkat menjadi pengilang komprehensif produk marin Jepun, dengan membangunkan pelbagai produk yang disokong oleh usaha pemasaran yang tidak kenal lelah.

Di pasaran global juga, kebolehpercayaan yang luar biasa terhadap pelbagai model jentera Yamaha telah membawa kepada pertumbuhan perniagaan marin yang pesat. Kemajuan yang mantap untuk teras perniagaan syarikat yang kedua telah menyebabkan Operasi Perniagaan Marin mencakupi kira-kira 20% daripada keseluruhan jualan dalam tahun fiskal 2015 dengan jualan bersih tahunan kira-kira 300 bilion yen.

Minyak masak ganti minyak enjin?

Gambar hiasan dari YouTube
Kereta guna minyak masak ganti minyak enjin, kan murah?

Banyak teori dan juga perbincangan yang telah diperkatakan tentang isu ini. Ada juga yang mengatakan bahawa minyak masak sebenarnya minyak sintetik tanpa kita sedari. Terdapat juga beberapa individu yang menggunakan minyak masak dalam kereta mereka dan mendakwa bahawa ia sama baiknya dengan minyak pelincir yang jauh lebih mahal. Mereka ini bukanlah sekadar orang awam tetapi ada juga yang merupakan jurutera dan sebagainya.

Minyak enjin konvensional yang berkualiti akan mampu menangani dengan suhu operasi enjin sehingga 121° C, tetapi akan mula memecah atau terurai molekulnya apabila suhu melebihi 135° C. Pendekatan lazim adalah untuk cuba mengekalkan suhu minyak di antara 110 dan 127° C darjah.

Minyak sintetik sepenuhnya pula akan mampu menangani suhu takungan melebihi paras 148° C, dan untuk perlumbaan profesional, beberapa pasukan perlumbaan menguji campuran sintetik khusus yang diformulasikan ultra-nipis, yang mampu beroperasi pada suhu 177° C atau lebih tinggi lagi.

Berbalik kepada minyak masak, ramai tukang masak yang menyedari titik didih cecair yang digunakan di dapur. Titik didih untuk air, contohnya, ialah 100° C atau 212° F. Tetapi titik didih minyak, adalah lebih sukar untuk ditentukan. Sebelum minyak atau lemak mencapai titik didih, ia akan mula berasap. Asap adalah bukti pemecahan lemak akibat suhu panas dan mengeluarkan bau dan rasa yang sangat luar biasa. Titik asap untuk minyak goreng berbeza-beza, dan bergantung kepada komponen, asal, dan bahkan tahap perbaikan. Titik asap menandakan kandungan asid lemak terbebas dan tahap penambahbaikan meningkat. Tindakan memanaskan minyak menghasilkan lebih banyak asid lemak bebas, dan proses sains ini jugalah sebab mengapa tukang masak yang baik tidak akan menggunakan minyak yang sama lebih dari dua kali untuk gorengan garing (deep fry).

Minyak zaitun mampu bertahan suhu sehingga 199° C dan minyak kacang pula sehingga 232° C. Benar ia mampu mengangani suhu operasi enjin, tetapi ketika panas, lemak minyak akan terurai dan kualitinya akan menurun seperti yang telah dikatakan tadi. Satu lagi kekurangan minyak masak ialah ia nya tidak mempunyai bahan pembersih untuk menangani kotoran yang disebabkan oleh proses pembakaran dalam operasi enjin, dan kotoran ini mampu mendatangkan kehausan berlebihan terhadap enjin anda.

Mudahnya beginilah........,
Para pengilang minyak masak sendiri sehingga kini belum lagi diketahui menggunakan minyak masak mereka untuk pelinciran enjin dan jentera kilang mereka sendiri.  Kalau mereka sendiri pun belum yakin dengan minyak mereka untuk melindungi enjin dan peralatan mereka, tepuk dada tanya selera lah....

Memang ada pelbagai eksperimen dan ujian sedang dilakukan untuk mengembangkan kegunaan minyak tumbuhan bagi mengurangkan kebergantungan dunia terhadap minyak mineral atau minyak fosil dari hasil bumi. Mungkin satu hari nanti minyak pelincir yang cukup berkualiti dapat dihasilkan dari minyak sawit dan ini akan membantu industri sawit negara.