Hafizh Syahrin menguji Yamaha YZR-M1 di Buriram

Pasukan Monster Yamaha Tech3 akan menggunakan khidmat Hafizh Syahrin untuk ujian MotoGP rasmi yang akan datang di Buriram, Thailand. Pelumba Malaysia berusia 23 tahun itu mempunyai pengalaman empat tahun dalam Moto2 dan kini berasa lebih bersedia untuk membuat langkah pertama dalam kelas perdana perlumbaan motosikal.
Ujian selama tiga hari ujian akan diadakan di litar baharu bagi kategori MotoGP ini, dan pasukan Monster Yamaha Tech3 bersama rakan-pasukan mereka akan menilai prestasi litar baharu ini untuk menentukan kemungkinan kerjasama kekal bagi musim 2018.

 Hafizh SYAHRIN
"Pertama sekali, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Herve Poncharal kerana memberi saya peluang ini dan tentunya juga kepada seluruh pasukan Monster Yamaha Tech3. Saya akan cuba melakukan yang terbaik selama tiga hari ini di Thailand. Bagi saya, ia nya impian yang menjadi kenyataan untuk dapat menunggang jentera MotoGP. Saya perlu mengakui bahawa saya terlalu teruja apabila mendapat peluang ini. Saya harap saya cukup pantas untuk menunjukkan kemampuan kepada semua orang. Di samping itu, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Razlan dan semua yang menyokong saya dalam menjadikan kemungkinan ini sebagai satu kenyataan. Saya sangat gembira dan saya tidak sabar untuk berada di Buriram, kerana ia akan menjadi kali pertama saya dapat menunggang motosikal MotoGP. Saya tahu bahawa saya perlu banyak belajar dalam mengendarai jentera Yamaha YZR-M1 dan saya ingin cuba memahami bagaimana pasukan ini berfungsi kerana saya tahu bahawa mereka sangat berpengalaman, jadi saya mahu memanfaatkan sepenuhnya input mereka. Semasa musim sejuk ini, saya banyak berlatih, namun saya berharap kerja keras ini akan berbaloi dan saya tidak sabar untuk memulakan ujian ini. "

 HervĂ© PONCHARAL
"Saya sangat gembira dan berbangga dengan kehadiran Hafizh Syahrin bersama kami untuk ujian di Buriram. Seperti yang diketahui umum, sejak Jonas Folger memutuskan bahawa dia tidak dapat berlumba pada tahun 2018, kami telah mencari pelumba yang boleh menjadi penunggang pengganti yang tepat. Berikutan ujian Sepang, kami mengadakan banyak mesyuarat dan telah memutuskan bahawa Hafizh Syahrin akan menjadi pilihan yang sangat baik untuk pasukan Monster Yamaha Tech3. Buat masa ini ia hanya tiga hari, tetapi saya lebih yakin bahawa Hafizh akan menunjukkan kepada kita apa yang boleh dilakukannya. Dia masih muda, hanya berusia 23 tahun, dan telah menaiki podium beberapa kali dalam kelas Moto2, yang bkannya mudah untk dicapai. Dia menyudahkan musim Moto2 pada tahun 2017 di tangga kesepuluh, yang merupakan pencapaian yang besar, kerana saya tahu betapa sukarnya kategori ini. Seperti yang saya katakan selalu, untuk mempunyai seorang penunggang muda lebih bermakna bagi sesebuah pasukan, berbanding mempunyai seorang pelumba yang sudah biasa. Marilah jalankan ujian, kerana saya sudah begitu teruja dan yakin bahawa tidak lama selepas Buriram kita akan membuat keputusan akhir. Namun begitu, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Razlan Razali dari Litar Antarabangsa Sepang, yang merupakan pengurus pasukan Hafizh Syahrin."
Pengumuman rasmi oleh pasukan Yamaha Tech 3 melalui laman FB mereka

Honda Big Wing pertama di Malaysia dibuka

Konsep pusat eksklusif untuk motosikal berkuasa tinggi Honda, iaitu Honda Big Wing telah membuka cawangannya yang pertama di Malaysia, di Setapak, Kuala Lumpur dan dikendalikan oleh Ee Tiong Motorsports Sdn Bhd.

Pusat jualan dan servis bagi Motosikal Berkuasa Tinggi jenama Honda ini dikhususkan untuk penjualan dan penyelenggaraan model-model motosikal 250cc dan ke atas, yang ditawarkan Boon Siew Honda (BSH).

Honda Big Wing telah memperkenalkan konsep rekaan yang terkini dalam operasi global Honda yang dikenali sebagai "Destinasi untuk Penunggang", yang bertujuan untuk memenuhi permintaan pasaran yang pelbagai di Malaysia. Ruang pameran Honda BigWing mempamerkan rekaan terkini, pusat servis serta sudut alat ganti dan aksesori tan menyediakan ruang istirahat untuk keselesaan pelanggan. Keseluruhan konsep pusat jualan dan servis ini direka khusus untuk menyediakan suasana yang bergaya, sofistikated dan premium, bagi menawarkan pengalaman yang berbeza kepada pelanggan.Sebanyak tiga lagi cawangan Honda BigWing akan dibuka di Pulau Pinang, Selangor dan Johor menjelang akhir tahun ini. Menerusi rangkaian dan penawaran model-model terbaru, BSH mensasarkan peningkatan jualan sebanyak 30% atau lebih 1,600 unit dalam jualan Motosikal Honda Berkuasa Tinggi pada tahun hadapan.

"Minggu lepas kami meraikan pelancaran BigWing yang diadakan bersempena ujian musim sejuk MotoGP bersama lebih 100 pelanggan. Mereka amat teruja dengan tunggangan di Litar Antarabangsa Sepang dan berpeluang untuk menemui para penunggang MotoGP termasuk juara dunia. Para pelanggan BigWing juga akan diberi peluang untuk menyertai pelbagai aktiviti luar biasa yang dirancang khusus untuk pelanggan Honda BigWing.

"Kama akan memberi fokus dalam menyediakan pengalaman yang terbaru di luar jangkaan pelanggan. Kami juga bersedia untuk memberi keterujaan kepada pasaran," kata Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Boon Siew Honda En. Nobuhide Nagata. Majlis pelancaran tersebut turut dihadiri Presiden Persatuan Pengedar Motosikal dan Skuter Malaysia En Wee Hong, bersama Timbalan Pengerusi dan Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Boon Siew Honda, Dato' Seri Datuk Wira Tan Hui Jing.
Setapak dipilih sebagai pusat servis dan jualan Honda BigWing pertama di Malaysia berdasarkan lokasinya yang strategik dan asas pelanggan yang besar serta keyakinan BSH terhadap keupayaan Ee Tiong Motorsports Sdn Bhd dalam memenuhi kehendak pengguna.
Honda BigWing Setapak berukuran 5,535 kaki persegi bertujuan untuk menyediakan lebih banyak ruang dan demi keselesaan pelanggan. Honda BigWing Setapak juga akan menjadi lokasi tumpuan pelbagai aktiviti seperti konvoi antarabangsa, sesi bertemu penunggang, kesemuanya memberikan
Iebih banyak peluang kepada pelanggan untuk merasai pengalaman acara bertaraf dunia dan ganjaran eksklusif yang disediakan oleh Honda BigWing.
Keistimewaan disediakan untuk semua pelanggan Honda Big Bike di Honda BigWing Setapak. Pelanggan akan menjadi Ahli Honda BigWing secara percuma, dan setiap pemegang kad boleh menikmati diskaun minimum 10% ke atas alat ganti & aksesori Honda yang tulen, pakej insurans khas serta khidmat nasihat dari juruteknik yang berpengalaman, dan banyak lagi keistimewaan yang disediakan sepanjang tahun.

Untuk membuat temu janji atau mengetahui Iebih lanjut berkenaan perkhidmatan dan kemudahan yang disediakan di Honda BigWing Setapak, para pelanggan boleh menghubungi Ee Tiong Motorsports Sdn Bhd di 03-4023 6192 atau kunjungi di alamat No 384, 386, 388, 390, Jalan Pahang,
Setapak, Kuala Lumpur dan boleh www.facebook.com/pg/hondabigwingsetapak/.
Honda CRF1000L Africa Twin

Honda CRF1000L Africa Twin

Honda X ADV
Pada majlis pelancaran berkenaan juga, BSH telah memperlihatkan tiga model yang dinanti-nantikan iaitu Honda X ADV, Honda CRF1000L Africa Twin DCT dan juga model transmisi manual. Difahamkan juga bahawa model CB1000R dan Goldwing baharu turut dijangka akan berada di pasaran tempatan utuk tahun ini. Honda X ADV dianggarkan akan ditawarkan dengan harga asas di bawah RM70 ribu, manakala Honda CRF1000L Africa Twin MT dan DCT pula dijangka akan berharga di bawah RM80 ribu dan RM90 ribu tiap satu.