Yamaha Xmax 250 RM22,498.50

Pra-tonton Yamaha X-Max 250 telah diadakan bersempena pelancaran Yamaha MT09 2018 pada 12 Januari 2018 lepas. Hong Leong Yamaha Motor memasarkan X-Max 250 ini yang dilengkapi enjin 4-lejang 249cc SOHC sejukan cecair yang mampu menghasilkan kuasa 20 hp pada 7,500 rpm dan tork sekitar 21Nm pada 6,000 rpm, dengan sistem transmisi V-Belt Automatik. Ia nya akan berada di pengedar Yamaha berdekatan anda mulai hujung bulan ini.
Pelananya amat selesa pada ketinggian 785mm bagi membolehkan ia nya diimbangkan dengan mudah di hentian lampu isyarat, disamping menyembunyikan ruang simpanan yang cukup luas untuk dua buah topi keledar.
  • Dua warna iaitu putih dan merah hati (yang kelihatan sedikit keperangan) ditawarkan
  • Dilengkapi ciri brek anti-kunci ABS sebagai peralatan standard
  • Ruang simpanan luas untuk dua helmet muka penuh
  • Tayar hadapannya bersaiz 120/70 R15 dan tayar belakangnya pula bersaiz 140/70 R14.
  • Menggunapakai unit kunci pintar yang dipanggil Sistem Smart Key Keyless Ignition bagi penghidupan tanpa kunci, dan dilengkapi fungsi pelumpuhan enjin atau immobiliser
  • Lampu utama hadapan dan juga lampu belakang LED
  • Kluster meter paduan paparan digital dan analog.
  • Soket mengecas 12V
  • Hendal boleh laras, begitu juga skrin penghadang angin
  • Topang teleskopik hadapan

Yamaha XMAX ini ditawakan pada harga asas bermula RM22,498.50 (termasuk GST)HLYM dan UniMAP jalin kerjasama


 Hong Leong Yamaha Motor Sdn Bhd telah menandatangani kerjasama strategik
 dengan Universiti Malaysia Perlis sebagai sebahagian daripada inisiatif tanggungjawab sosial korporatnya dalam meningkatkan kesedaran keselamatan jalan raya.
Dato' Jim Khor, Pro Datuk IR Mohamad Dalib, Prof Madya Dr Shahriman Abu Bakar dan Profesor Ts Dr Uda Hashim
 HLYM selama ini telah begitu aktif mempromosikan kempen kesedaran keselamatan jalan raya
 kepada komuniti melalui Celik Yamaha, Kempen, Keselamatan Jalan Raya Balik Kampung dan yang baru-baru ini melancarkan program Program Sains Menunggang Keselamatan Yamaha yang dipanggil Yamaha Safety Riding Science Kids Program.
  Semasa acara tersebut,  Pengarah Urusan HLYM Dato 'Jim Khor, menyampaikan empat unit motosikal Yamaha kepada Profesor Ts Dr Uda Hashim, Timbalan Naib Canselor UniMAP.
Profesor Tan Sri Dr Uda Hashim, Timbalan Naib Canselor UniMAP mencuba posisi menunggang Yamaha Y15
Empat unit motosikal tajaan itu merupakan model Yamaha Lagenda 115, Nouvo LC model, model 135 LC dan model FZ1501. Motosikal ini akan yang digunakan oleh Unit Penyelidikan Teknologi Motorsports UniMAP (MoTECH) untuk kursus keselamatan memandu mereka yang disasarkan kepada pelajar UniMAP, agensi kerajaan dan orang awam.
Dato Jim Khor
 "Kesedaran keselamatan jalan raya adalah tumpuan utama syarikat korporat Yamaha
 tanggungjawab sosial dan saya sangat bangga menjadi sebahagian daripada strategi ini." kata Dato Jim Khor. "Melalui kerjasama ini, kami berharap akan dapat melihat sumbangan HLYM dalam membantu meningkatkan kesedaran keselamatan jalan raya dan pada masa yang sama, untuk mempromosikan kemahiran menunggang yang lebih selamat di kalangan komuniti kita, terutamanya di kalangan belia. "

Kerjasama yang terjalin hari ini merupakan permulaan beberapa perancangan Hong leong yamaha Motor untuk melakanakan tanggungjawab sosial mereka dalam menggalakkan penunggangan selamat dan berhemah di kalangan anak muda Malaysia dan juga masyarakat awam. Pelbagai rancangan akan diperkembangkan lagi ke seluruh negara bagi mencapai penurunan kadar kemalangan jalanraya di kalangan pengguna motosikal, dan seterusnya membawa kepada pengurangan kada kematian akibat kemalangan jalanraya dalam negara, yang ketika ini mencapai angka satu kematian bagi tiap 28 minit, seperti yang dimaklumkan oleh Pengarah teknikal Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia, Prof Datuk IR Mohamad Dalib.

Zulfahmi kini lebih yakin dengan jentera Moto2nya

Pasukan lumba SIC Racing Team dan pelumba Zulfahmi Khairuddin mengakhiri ujian pra-musim mereka semalam dengan membuat kemajuan yang baik pada jentera Kalex Moto2.
Sebagai pendatang baru ke kelas pertengahan, Fahmi terus menumpukan masanya di litar untuk bekerja pada tetapan atau set-up jentera 600 ccnya itu. Tumpuan pada setting dan menambahkan lebih banyak jam latihan telah meningkatkan keyakinan pelumba Malaysia tersebut denga jentera Moto2, sambil terus memperbaiki prestasinya dalam setiap sesi yang kering.
Johan Stigefelt - Team Manager

"Untuk Fahmi, matlamat ujian ini adalah untuk melalui lebih banyak kilometer dan untuk dia terus menyesuaikan diri dengan motosikal. Malangnya kami tidak mendapat keadaan litar yang kami harapkan namun begitu setiap sesi yang dilaluinya dalam keadaan kering, dia bertambah baik. Pasukan di sekelilingnya bekerja dengan baik. Ketua Krewnya Fausto sangat baik menyesuaikan motosikal untuk memenuhi keperluan Fahmi. Fahmi gembira dengan kemajuannya dan kami melihat langkah yang baik dari ujian Sepang ke sini. Di Qatar kita perlu mengambil langkah lain, tetapi saya yakin kita dapat melakukannya."
# 63 ZULFAHMI KHAIRUDDIN
"Cuaca yang buruk telah membataskan masa trek kami semasa ujian ini, yang sedikit mengecewakan, tetapi kami masih dapat bekerja dengan bersungguh-sungguh bagi beberapa perkara penting.
Walaupun ia kurang daripada apa yang kami mahukan, saya gembira dapat kembali ke motosikal saya dan mendapatkan lebih banyak pengalaman sebelum pusingan pertama. Keyakinan saya semakin meningkat setiap sesi dan saya rasa bersedia untuk Qatar.
Pasti jika kami mempunyai lebih masa di litar kering, kami akan dapat menguji lebih banyak dan memperbaiki masa pusingan kami, tetapi secara keseluruhan saya gembira dengan kemajuan yang telah kami lakukan sepanjang ujian kami. "

Petronas Sprinta Racing sedia hadapi Qatar

Adam Norrodin & Ayumu Sasaki
PETRONAS Sprinta Racing menamatkan ujian pra musim di 2018 di Circuito de Jerez semalam.
 Keadaan cuaca yang kurang baik telah memendekkan masa litar kering kepada hanya tiga sesi dalam ujian tiga hari, kedua dua pelumba Adam Norrodin dan Ayumu Sasaki mengenepikan keutamaan dari cubaan mencatat masa pusingan, untuk menumpukan perhatian mereka bagi memperhalusi mesin Honda NSF250.
Sedikit kata dua untuk Adam dari Johan Stigefelt
 Adam Norrodin membuat permulaan yang mantap semasa melakukan penambahbaikan pada tetapan suspensi dan brek enjin. Puas hati dengan persiapan muktamad jentera #7nya, anak muda Malaysia itu meninggalkan Jerez dengan keyakinan baru sebelum pusingan pembukaan minggu depan di Qatar.
Adam
 Dengan enjin baru pada jentera #71, brek enjin adalah tumpuan utama untuk ujian bagi Sasaki dan krewnya. Walaupun masa trek yang terhad dan menghadapi beberapa masalah teknikal pada hari pertama, pelumba berusia 17 tahun itu masih dapat membuat ujian dengan masa terpantasnya di sekitar Litar Sepanyol. Waktu pusingan 1m46.9s juga memastikan pelumba Jepun manawan tempat ke-12 secara keseluruhan dalam masa gabungan.
Ayumu
"Kami meninggalkan Jerez dengan pakej yang baik untuk kedua-dua pelumba," kata Pengurus Pasukan, Johan Stigefelt. "Sudah tentu kami ingin mempunyai sedikit masa untuk mencuba perkara-perkara lain tetapi kami mempunyai ujian yang baik di Malaysia dan kami tahu arah tuju kami. Sekarang kamia sudah bersedia untuk Qatar. Kami gembira dengan pra-musim kami, dan kedua-dua pelumba tahu apa yang perlu mereka lakukan dan kami teruja untuk memulakan musim 2018 ini. Kami akan berusaha keras. "