Michelin Road 5 tanda aras baharu tayar motosikal

Versi ke-5 tayar siri Michelin Road yang menjadi kegemaran ramai, dilaporkan masih mengekalkan segala ciri ciri yang disukai oleh pelanggan mengenai tayar Pilot Road 4 nya yang nyata laris, tetapi kini telah ditingkatkan lagi cengkamannya, baik dalam keadaan basah dan kering. Hasilnya adalah tayar yang membelok dan membrek lebih baik dalam semua keadaan jalan raya sambil menjanjikan perbatuan yang tinggi. Mari kita ketahui bagaimana mereka melakukannya.

Michelin Road 5 yang menggugurkan nama "Pilot' sebagai modelnya ini mempunyai tugas berat untuk hadir sebagai pengganti Pilot Road 4. Terbaharu dari Michelin, Road 5 yang menarik ini merupakan model kelima dalam siri legenda tayar Pilot Road untuk kegunaan sepanjang tahun, dan yang terbaik dari Michelin! Road 4 adalah kegemaran pelanggan yang sangat disokong media sebagai tayar yang berprestasi tinggi yang baik dalam apa jua keadaan, tetapi ia nyata terasa sangat baik dalam cuaca basah, sehinggalah kehadiran Road 5. Dengan keluaran terbaharu ini, Michelin mengambil pendekatan evolusi, dan bukannya revolusi, dengan mengekalkan semua yang baik tentang Pilot Road 4, dan memberi tumpuan kepada peningkatan cengkaman dalam kedua-dua keadaan basah dan kering, tanpa menjejaskan kawasan-kawasan lain.
 Sekilas pandang, Road 5 kelihatan seperti gabungan Pilot Road 4 dan tayar prestasi tinggi RS Power. Ia mempunyai corak bunga yang pendek dan terputus dari Michelin Power RS, yang digabungkan dengan saluran  air Pilot Road 4.

Tetapi ada yang lebih dari itu. Pertamanya, dalam merekabentuk Jalan 5, Michelin mula-mula menyusun semula sifat keseluruhan permukaan tapak. Dalam cuaca basah, lazimnya kita tidak akan menunggang secara agresif ataupun mendesak keras, tetapi sebaliknya akan memberikan tumpuan kepada mengekalkan daya cengkaman dan mengekalkan motosikal dari tergelincir.

Ini bermakna sisi paling luar tayar hampir tidak digunakan sepenuhnya dalam cuaca basah - oleh itu, permukaan tayar yang direka untuk melaksanakan cengkaman secara optimum di jalan basah harus tertumpu di  bahagian tengah tayar, dan sisi yang paling luar harus direkabentuk untuk bertugas di jalan-jalan kering dalam keadaan optimum, ketika menunggang keras dan menyendeng ke dalam.

Oleh itu, Michelin sebenarnya telah mengurangkan jumlah bunga dan salur air pada tayar Road 5, dan meningkatkan tumpuannya kepada pusat tayar. Tetapi dengan mereka semula pola corak dan reka bentuk tayar, mereka juga menjadikannya untuk berfungsi dengan lebih cekap untuh mengalirkan air keluar. Dengan pengurangan alur dan saliran pada sisi yang paling luar, lebih banyak permukaan getah kini dikekalkan untuk bersentuhan dengan jalan raya bagi memberikan cengkaman dan maklum balas yang anda inginkan semasa menunggang keras di kering.
Jika dibandingkan dengan Pilot Road 4 (kiri), anda dapat melihat bagaimana Road 5 telah mengalami pengurangan bunga di sisi bagi mengoptimumkan cengkaman dalam keadaan kering, sambil meningkatkan kecekapan pengaliran air melalui bunga dan saliran pusat di mana ia nya amat diperlukan. Hasilnya ialah penambah-baikan dalam pengendalian basah dan kering, tanpa pengurangan dalam bidang utama lain di mana Pilot Road 4 telah terbukti berprestasi baik.


Tiga Ciri Utama Michelin Road 5

ACT (Teknologi Sarung Adaptif): Walaupun tidak kelihatan pada mata kasar, kerangka Road 5 merupakan satu langkah besar ke hadapan dari Pilot Road 4. Teknologi ACT baru Michelin menjadikan badan itu merentas muka tayar dengan nipis, untuk mengekalkan keringanannya, namun menambah lapisan yang lebih tebal di sisi dinding untuk menambah ketegaran, maklum balas, dan keyakinan membelok.

Komponen 2CT+ Baharu: Kedua-dua tayar depan dan belakang Road 5 menggunakan binaan campuran Michelin 2CT, dengan sebatian yang lebih tahan lama di tengah untuk perbatuan yang lebih tinggi, dan sebatian yang lebih lembut di pusat untuk cengkaman yang lebih baik apabila membelok. Namun sebatian lembut di sisi akan berkompromi dengan ketegaran, jadi penyelesaiannya ialah sebatian 2CT+ baharu Michelin ini, yang menggunakan lapisan asas dari kompaun yang lebih kukuh di seluruh permukaan bunga, dengan lapisan atas sebatian lembut di atasnya di sisi, untuk mewujudkan tayar tegar dengan maklum balas yang baik sambil mengekalkan permukaan licin. Binaan 2CT+ digunakan hanya pada tayar belakang Road 5, manakala tayar depan Road 5 mengekalkan binaan 2CT.

XST Evo Siping pada bunga: Pengurangan alur halus kini mengingkatkan cengkaman kering, dan Michelin terpaksa membuat kerja aliran yang berkesan untuk memindahkan air daribunga tayar. Untuk melakukan ini, mereka mencipta XST Evo baru yang revolusioner yang menyerupai saluran dalam bentuk trapezoid terbalik (lebih luas ke dasar tapak bunga) yang bukan sahaja membantu Road 5 mengalirkan air dengan lebih pantas, malah mengekalkan kesan ini untuk masa yang lebih lama.

Datuk Nicol David kini Duta Mercedes Benz Malaysia

Datuk Nicol David telah dilantik sebagai duta jenama Mercedes Benz Malaysia. Nicol David merupakan pemegang rekod kejuaraan skuasy wanita, dan telah memenangi tidak kurang dari lapan kejuaraan dunia terbuka World Opens dan memegang rekod dunia untuk masa terpanjang di kedudukan pertama dalam mana-mana sukan selama 112 bulan, dan adalah atlit wanita terbaik di dunia dalam sejarah Malaysia dan salah satu pemain skuasy tersohor sepanjang masa.

Di samping itu, Nicol telah memenangi dua pingat Emas dalam Sukan Komanwel berturut-turut dan juga memenangi Kejohanan Skuasy Individu Asia sebanyak sembilan kali. Sebagai salah seorang duta besar Laureus Sport for Good Foundation yang merupakan inisiatif CSR Mercedes-Benz, Nicol turut mengambil bahagian dalam projek-projek yang menerapkan perubahan positif dalam komuniti yang kurang bernasib baik melalui semangatnya untuk bersukan dan menjalani kehidupan yang sihat.

Datuk Nicol David menyertai keluarga Mercedes-Benz Malaysia sebagai penggemar kereta dan gaya hidup Mercedes-Benz. Dengan kejayaan sukannya, kecemerlangan dalam bidangnya, penglibatan sosial yang mengagumkan, keperibadian karismatik dan semangat juang yang tidak mampu ditandingi, beliau secara sempurna mampu mewakili nilai-nilai yang dipelihara oleh Mercedes-Benz, yang sememangnya asas jenama tersebut dan ciri ciri yang diwaklilnya.

"Bagi pihak Mercedes-Benz Malaysia, kami sangat gembira kerana mempunyai Datuk Nicol David bersama kami sebagai kawan kepada jenama dan duta jenama terbaru kami. David adalah lebih daripada sekadar athelete yang luar biasa, dia merupakan contoh peranan teladan kepada semua rakyat Malaysia dan penjelmaan nilai-nilai yang kami sayangi di Mercedes-Benz - semangat, disiplin, integriti, dan keazaman yang teguh untuk menjadi yang terbaik dalam permainannya . Ini dijelaskan oleh pengiktirafannya: lapan judul Dunia, 112 bulan yang mengagumkan di No. 1 dan pencapaian lain yang tidak terhingga, " kata  Naib Presiden, Kereta Penumpang Jualan & Pemasaran, Mercedes-Benz Malaysia, Mark Raine.

"Saya teruja untuk bekerjasama dengan Mercedes-Benz sebagai duta jenama. Nilai-nilai jenama ini mencerminkan diri saya sendiri, saya mendambakan hanya yang terbaik dari diri saya dan sentiasa berusaha untuk mencapai kecemerlangan tanpa kompromi. Selain itu, Mercedes-Benz juga kaya dengan sejarah dan pembuat kereta yang menakjubkan, khususnya Kereta Kompak yang saya gemari sebagai seorang peminat yang hebat! Mercedes-Benz GLA seharusnya menjadi kegemaran saya, sebagai gabungan yang praktikal, dinamik dan hebat untuk dilihat. Ia sesuai untuk gaya hidup saya yang aktif dan boleh membawa semua peralatan skuasy saya dengan mudah, apatah lagi ia mudah untuk merentas bandar, " kata Datuk Nicol David.

Demak eksport motosikal ke Kemboja

Pengeluar motosikal Demak iatu DNC Asiatic Holdings Sdn Bhd dan Asian Comfort Investment Co. Ltd telah menandatangani satu perjanjian penting untuk membolehkan pengeluar motosikal tempatan itu memasarkan kenderaan keluaran mereka di Kemboja. Upacara menandatangani perjanjian tersebut telah berlangsung di  Pusat Pameran Eksport Malaysia (MEEC) di Menara Matrade semalam dengan disaksikan oleh wakil Duta Kemboja ke Malaysia, Rath Many, dan Pengerusi ICSMEE Malaysia Tan Sri Abdul Rahman Mamat, Pengarah MATRADE ASEAN YM Raja Badrul, serta Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah syarikat-syarikat yang terlibat.

Usaha untuk menggalakkan pembangunan keusahawanan dan kejayaan PKS yang mampan ini telah diterajui Majlis Antarabangsa PKS & Keusahawanan Malaysia (International Council of SMEs & Entrepreneurship Malaysia (ICSMEE) bersama-sama dengan MATRADE Malaysia, dengan sokongan strategik oleh Aspen Gateway, sebuah syarikat yang berpengalaman dalam mengatur pembiayaan perdagangan.

Asian Comfort Investment Co. Ltd Kemboja telah dilantik oleh DNC Asiatic Holdings Sdn Bhd untuk mempromosikan dan menjual barisan model motosikal Demak di Kemboja. Kumpulan Demak berjaya membangun dan memasarkan lebih daripada 30 model motosikal di bawah jenama "DEMAK", meliputi skuter, moped, utiliti dan sukan, e-basikal dan aksesori. Ia telah mendapat penguasaan pasaran yang kukuh bukan sahaja di Malaysia, tetapi juga di Indonesia dan Filipina.

Bab ICSMEE Pulau Pinang telah membolehkan kesinambungan OKS Malaysia untuk pengkomersialan dan diikuti dengan perdagangan dan kerjasama silang sempadan. Ia mampu dilakukan melalui suntikan modal perniagaan dan bantuan pembiayaan perdagangan oleh Aspen Gateway - sebuah syarikat Malaysia yang mempunyai pengalaman dalam rangkaian kewangan di seluruh dunia, yang juga akan menandatangani MoU dengan PKS ini. MATRADE ASEAN menyokong pasaran eksport yang melangkaui model sinergi, secara keseluruhannya berfungsi sebagai platform untuk lima PKS Malaysia yang memasuki perniagaan dengan perwakilan perniagaan Kemboja.