Anak anak Halim menang 1-2 di SIC Rookie Cup

 Pasangan adik-beradik Putera Haikal Hakeem Halim dan Putera Hani Imran telah menawan pusingan perlumbaan pembukaan SIC Rookies Cup dengan penamat 1-2. Si abang, Hakeem meraih penghormatan tertinggi dengan memenangi perlumbaan 12 pusingan di SIC X30 South East Asia Championship di Sepang Go-Kart Circuit pada Ahad lepas.

Bermula dari tempat kedua di belakang Putera Alex Qiefli Esam, Hakeem yang berusia 11 tahun menamatkan perlumbaan dalam masa 11 minit 44.108 saat; selesa sebanyak 1.120 saat de depan adiknya Imran yang berusia 10 tahun.
Berbekalkan sokongan moral ibu bapa dan ahli keluarga mereka di Grandstand, para pemandu ini dipilih dan ditempatkan di bawah inisiatif baru oleh SIC untuk mencungkil bakat baharu dalam perlumbaan empat roda.
Putera Haikal Hakeem Halim
Mengulas mengenai kemenangannya, Putera Haikal Hakeem, yang dibimbing oleh I.S Racing, berkata beliau sangat gembira dengan kemenangan itu dan berharap dapat membawa momentum kemenangan dalam dua pusingan berikutnya.

"Saya benar-benar menikmati perlumbaan hari ini. Ia penuh keseronokan; dan saya bernasib baik untuk menang kerana saya bermula dari tempat kedua di grid. Semua orang berusaha keras seperti saya untuk menang, dan saya gembira kerana saya menang. Mudah-mudahan, saya juga boleh memenangi dua pusingan seterusnya," katanya.

Putera Hani Imran berkata bahawa usaha beliau untuk menang terganggu sedikit ikutan kejadian dengan Putera Alex Qiefli di Lap 9 ketika dia mendesak jenteranya.
"Saya mengikuti abang saya dengan sangat rapat di hadapan dengan Putera Alex. Tetapi, kart kami bersentuh ketika perlumbaan berbaki tiga pusingan akhir dan membolehkan abang saya membuka jurang. Tetapi, saya berjaya mengekalkan kedudukan saya untuk tamat kedua. Saya gembira dengan tempat kedua," kata Putera Hani Imran, yang dilatih oleh DRM Racing Team.

Aldrin Cabiles dari RL Karting, yang berusia lapan tahun memenangi tempat ketiga dengan rakan sepasukan, Raja Ariff Raja Azmi, 12, menduduki tempat keempat dan Putera Alex Qiefli menamatkan perlumbaan kelima dalam satu pertandingan yang menarik di bawah sinar matahari panas terik.
Dua pelumba wanita dalam senarai kemasukan 10-pemandu program itu juga tamat dengan penyudahan yang baik. Sophia Zara Mustaffa Kamal dan Nurul Auni Nasharuddin masing-masing menamatkan perlumbaan di tempat ketujuh dan kelapan.

Bermula dari kedudukan kelima di grid, Auni yang berusia 12 tahun, yang bersaing untuk Prodigy Racing, tidak bernasib baik apabila dilanggar di selekoh pertama; tetapi pulih cemerlang untuk menamatkan perlumbaan.

Mengulas prestasinya, Sophia yang berusia sembilan tahun dan bersaing untuk 7 Racing, berkata beliau berhasrat untuk beraksi lebih baik dalam Round 2 kerana dia tahu bahawa dia mampu melakukannya.
"Secara peribadi, ia bukan hujung minggu yang baik untuk saya. Saya bergelut sedikit dengan kelajuan dan tetapan kart. Saya juga baru pulih dari demam dan tidak dapat menjalani ujian pada hari Jumaat sebelum perlumbaan. Saya tahu bahawa saya boleh melakukan yang lebih baik. Walau bagaimanapun, saya benar-benar menikmati persaingan. Kemenangan ke-7 bukan hasil yang saya harapkan, saya berharap dapat kembali kuat untuk Pusingan 2 dan tamat di podium," kata Sophia.

Hadiah untuk Piala Rookie SIC disampaikan oleh Dato' Lokman Hakim Ali, Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan, Jazeman Jaafar. Pusingan 2 bakal berlangsung pada 29 Jun - 1 Julai kelak.

Jerayawara HAVAL Rocks The Town bermula!

Pengedar eksklusif untuk SUV Haval di Malaysia iaitu Go Auto Sales Sdn Bhd telah melancarkan siri jerayawara 'HAVAL Rocks The Town' Tour, Bahagian Tengah di AEON Mall, Shah Alam, semalam. Acara ini diadakan sebagai sebahagian daripada Kempen REIMAGINE HAVAL baru-baru ini.

HAVAL Rocks The Town tour merupakan salah satu cara kami untuk menempatkan jenama HAVAL agar lebih dekat dengan rakyat Malaysia. HAVAL Malaysia akan mempamerkan model SUVnya selain pelbagai aktiviti yang dirancang untuk semua peringkat umur.

Pameran jerayawara 'HAVAL Rocks The Town' di Shah Alam, telah menyaksikan penampilan istimewa oleh selebriti tempatan, Aedy Ashraf - yang merupakan Duta Media Sosial model Haval H1 yang baru dilantik, dan juga Duta Model Haval H2 iaitu Rozita Che Wan.
"Kempen REIMAGINE kami ini bermula dengan HAVAL Rocks The Town Tour hujung minggu lalu di mana krew kami, yang digelar Haval Hollerz bersiar sekitar Kuala Lumpur dan mengadakan aktiviti yang menyeronokkan dengan orang ramai melalui pertandingan karaoke dalam H2 kami dan pada masa yang sama mereka akan menjadi boleh meneliti kedua-dua model H1 dan H2 kami ini secara lebih dekat. Dengan cara ini, kami membawa SUV kami kepada anda dan berharap bahawa mana-mana pelanggan yang berpotensi akan mampu membayangkan kereta impian mereka," kata Pengarah Eksekutif Go Auto Group Dato' SM Azli SM Nasimuddin Kamal.


Selain itu, aktiviti HAVAL Rocks Fun termasuklah pertandingan foto Catch the Haval Hollerz, pertandingan karaoke Haval Carocks di mana anda boleh  mengambil bahagian dengan memuat naik video di Instragram dan Facebook dan mereka yang paling banyak meraih sukaan atau likes akan menjadi pemenang bulanan, Haval Movez iaitu pertandingan tarian yang terbuka untuk semua peminat tari dan terbuka kepada peserta berkumpulan ataupun persembahan solo yang akan diadakan di pusat membeli-belah jerayawara HAVAL. Para peserta akan berpeluang memenangi hadah tunai sebanyak RM500 di lapan pusingan awal dan hadiah wang tunai RM4,000 menanti mereka di Final Dance Off.

Di samping itu, semasa pameran jerayawara HAVAL ini juga, aktiviti tambahan seperti Peraduan Mewarna Haval Kidz, Pertandingan foto dengan SUV Haval, dan kehadiran badut turut disediakan untuk menarik orang ramai.
"Kami terja dengan perlaksanaan kempen ini dan menjemput semua orang untuk mendapatkan maklumat terkini lokasi kami di laman facebook kami atau melalui laman mikro kami, untuk melihat SUV kami dan mengambil bahagian dalam aktiviti kami. Sekali lagi, matlamat HAVAL adalah untuk mewujudkan kesedaran supaya rakyat Malaysia mempunyai peluang untuk memiliki SUV pada harga yang kompetitif terutama dengan promosi yang sedang berjalan yang kami tawarkan. Melalui tawaran ini, saya yakin rangkaian SUV kami pasti dapat memenuhi keperluan pelanggan," tambah Dato' Azli.
Untuk maklumat lanjut, sila rujuk semula kempen kempen HAVAL http://reimagine.haval.my/. Anda juga boleh menghubungi Penjagaan Pelanggan di 03-5569 7332 atau email kami di customercare@goauto.com.my. Lawati www.haval.my atau halaman Facebook rasmi mereka di www.facebook.com/havalmy atau halaman instagram di www.instagram.com/havalmy.
Honda CRF1000L Africa Twin Kembara Sport Legenda

Motosikal kembara legenda Honda CRF1000L Africa Twin mampu membuatkan perjalanan jarak jauh lebih selesa dan mengasyikkan, dengan keupayaan beraksi di luar jalan atau off-road. Honda Africa Twin yang baru diperkenalkan Boon Siew Honda ini mampu menjana hampir 1.5 kali ganda kuasa berbanding model asal, walaupun masih mengekalkan saiz dan susuk yang
sama.

Penambah-baikan utama kepada enjin 998cc 4 lejang sejukan cecair OHC merupakan sistem kawalan pendikit melalui wayar (Throttle By Wire, TBW), yang menawarkan lebih pilihan kepada penunggang untuk mengawal kuasa enjin dan cengkaman roda belakang yang bersesuaian dengan pelbagai keadaan penunggangan. Sistem tersebut dilengkapi 7 Tahap kawalan, dengan Tahap 1 untuk penunggangan luar jalan atau off-road yang agresif menggunakan tayar bercorak ketul atau blok sehingga Tahap 7 untuk keselamatan yang lebih terjamin apabila menunggang di atas jalan berturap yang basah dan licin.

Di samping peningkatan kuasa, CRF1000L Africa Twin juga dilengkapi reka bentuk kotak udara dan bahagian dalam ekzos baharu untuk tindak balas enjin julat pertengahan yang lebih responsif, aci pengimbang yang lebih ringan, serta bateri lithium-ion baharu. Kesemua ini telah berjaya mengurangkan berat jentera secara keseluruhannya sebanyak 2.3kg di samping meningkatkan kelasakan motosikal. Selain itu, klac gelincir-berbantu (Assist/Slipper Clutch ASC)
pula melicinkan lagi peralihan naik turun gear.
 Pembaharuan lain termasuklah jajaran lanjutan tetapan input Kawalan Tork Pilihan Honda (Honda Selectable Torque Control, HSTC) bagi meningkatkan tahap keselamatan dalam apa jua keadaan. Transmisi Klac Berkembar (Dual Clutch Transmission, DCT) menawarkan
peralihan gear yang lebih cepat dan licin dalam Transmisi Manual (MT) atau mod Automatik D. Mod D sesuai untuk penunggangan di bandar dan lebuhraya dengan keseimbangan ekonomi bahan api dan keselesaan yang terbaik manakala mod S menawarkan tiga pilihan corak penukaran gear yang lebih sporti. Butang kawalan G membolehkan penunggang untuk mengubah kawalan sistem klac untuk pacuan lebih mantap dalam sebarang mod penunggangan.

CRF1000L Africa Twin didatangkan dengan warna merah Grand Prix Red (Team HRC Rally colour) dan putih Pearl Glare White (Tricolor) untuk Adventure Sport.

Honda X-ADV jentera ala crossover

Honda X-ADV merupakan jentera ala crossover dengan keupayaan off-road ini direka dan dihasilkan oleh pasukan R&D Honda di Itali, X-ADV merupakan sebuah motosikal kembara gaya crossover inovatif yang menggabungkan kemudahan moden dengan prestasi lasak.

X-ADV dilengkapi enjin efisien 745cc sejukan cecair OHC 4 Lejang yang mampu menawarkan kuasa maksimum 40.3kW pada 6,250rpm dengan tork maksimum 68Nm pada 4,750rpm.

X-ADV juga didatangkan dengan Pilihan Kawalan Tork Honda (Honda Selectable Torque Control, HSTC) yang menawarkan 2 tahap kawalan; Tahap 1 membolehkan aksi putaran roda belakang atas jalan berturap atau jalan kasar, manakala Tahap 2 menawarkan cengkaman yang padu biarpun atas permukaan licin.
Transmisi Klac Berkembar (Dual Clutch Transmission, DCT) memilih nisbah gear yang lebih rendah untuk tindak balas yang bersemangat pada mod D; mode S pula memberikan 3 tahap kawalan corak peralihan untuk tunggangan sport yang lebih mengujakan. Suis G turut disediakan untuk model 2018 ini bagi meningkatkan prestasi off-road.

Selain itu, X-ADV juga dilengkapi ruang simpanan 21L di bawah tempat duduk, skrin boleh laras 5 hala untuk perlindungan angin dan cuaca, hendal aluminium tirus, penghadang hendal ala Africa Twin, paparan meter gaya rali serta sistem kunci pintar. Pelumpuh enjin turut dilengkapkan bersama mekanisme klac di suis utama yang mencegah pelepasan kunci hendal secara paksa. Tongkat tengah dengan pengesan kecondongan membolehkan X-ADV diletak secara condong tanpa bimbang ia akan jatuh.
Tempat duduk setinggi 820mm dan set hendal selebar 910mm memastikan posisi penunggangan yang tegak di mana sudut pandangan yang tinggi memberikan visibiliti serta kawalan yang lebih baik, kontur tempat duduk ergonomik pula memudahkan penunggang untuk mencapai permukaan jalan.

Ruang pergerakan suspensi hadapan dan belakang yang panjang menyerap kebanyakan hentakan jalan, ini dipadankan dengan roda lasak hadapan dan belakang 17-inci/15-inci serta tayar bercorak blok. Kaliper empat piston paut radial berkembar menawarkan prestasi pembrekan dengan kawalan ABS.

X-ADV didatangkan dalam 5 pilihan warna – merah Candy Chromosphere Red (warna baharu untuk 2018), perak Digital Silver Metallic, perak Matt Bullet Silver, putih Pearl Glare White dan merah Grand Prix Red.

Honda X-ADV dan CRF1000L Africa Twin kini rasmi ditawarkan

Motorsikal berkuasa tinggi Honda yang telah lama dinantikan di Malaysia iaitu Honda X-ADV and CRF1000L Africa Twin telah dilancarkan secara rasminya oleh Boon Siew Honda (BSH) pada Khamis lepas. Selain itu, BSH turut juga mempamerkan motosikal Honda baharu iaitu CB1000R Neo Sports Cafe di acara MAI Malaysia Autoshow 2018.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Boon Siew Honda, En Keiichi Yasuda berkata, “Kami sentiasa komited untuk memberikan nilai tinggi serta teknologi yang tinggi untuk setiap produk bagi merangsang kesemua pelanggan. Dan kami dapat melihat melalui pembukaan Honda BigWing, motosikal berkuasa tinggi Honda akan menjadi pilihan utama untuk rakyat Malaysia dari segi produk dan perkhidmatan selepas jualan yang sangat baik.”
Keiichi Yasuda
“Di Malaysia kami tidak hanya menghadkan penawaran motosikal berkuasa tinggi genre ‘sport’ dan ‘street’ sahaja, tetapi juga kategori yang berlainan, seperti ‘scooter’ dan ‘cross touring’ yang mempunyai permintaan pasaran disamping trend yang meningkat bagi enjin yang berkuasa lebih tinggi”
Honda BigWing
Honda BigWing dilancarkan pada 4 Februari tahun ini dengan pembukaan rasmi Honda BigWing pertama di Setapak, Kuala Lumpur. Berteraskan konsep baru
sebagai “Destinasi untuk Penunggang”, Honda BigWing merangkumi pusat pameran terkini, pusat servis, sudut alat ganti dan aksesori serta bilik istirehat bagi
menawarkan pengalaman yang istimewa dan menyeluruh untuk semua pelanggan.

Di samping produk dan perkhidmatan terbaik yang disediakan, pelanggan juga berpeluang menyertai beraneka aktiviti komprehensif serta menikmati pelbagai keistimewaan yang eksklusif untuk pelanggan Honda.
Honda BigWing kedua akan dibuka di Georgetown, Pulau Pinang di bawah pengurusan Taycon Motor Sdn Bhd sekitar bulan Jun 2018, diikuti oleh Welly Team
Cycle Sdn Bhd di Petaling Jaya, Selangor dan Additional Growth Sdn Bhd di Danga Bay, Johor.

Pelanggan boleh melawat dan menghubungi Honda BigWing untuk tempahan XADV, Afrika Twin dan CB1000R. Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai Honda X-ADV, CRF1000L Africa Twin dan CB1000R, sila hubungi talian tol bebas Boon Siew Honda di 1-800-88-3993 atau log masuk ke www.hondabigbike.com.my.