SYM Sport Rider 125i tampil grafik warna baharu

SYM Sport Rider 125i kini hadir dengan grafik baharu dalam 3 jenis warna yang iaitu merah, biru & kuning. Sport Rider 125i merupakan salah satu kapcai yang popular di pasaran Malaysia sekarang, dan dikuasakan enjin SOHC dua injap yang mampu menjana 9.5hp pada 8000rpm dan 10.8Nm tork pada 5500rpm.
Sport Rider 125i juga merupakan model pertama SYM yang dilengkapi enjin EFI. Moped ini juga mematuhi piawaian pelepasan Euro 3 yang mesra alam dan menjimatkan bahan api. Kuasa dipindahkan ke tayar belakang melalui transmisi 4-kelajuan.

Reka bentuk menariknya jelas dilihat pada bahagian sisi, ekzoks dan juga fender belakang Sport Rider 125i. Kombinasi meter LCD dan analog memberikan paparan maklumat yang jelas. Ia juga dilengkapi tangki minyak 4.2 liter yang besar.
Lampu belakang LED memastikan motosikal ini dapat dilihat dengan mudah walaupun dari jarak yang jauh. Tempat duduk penunggang dan pembonceng adalah selesa dan di lengkapi ruang penyimpanan di bawah tempat duduk.
Sistem brek cakera hidraulik depan dan gelendong (drum) belakang mampu menghentikan jentera seberat 107kg ini dengan senang. Suspensi jenis teleskopik hadapan dan lengan buai di belakang memberi kestabilan ketika menunggang di jalan raya.


Harga yang disyorkan untuk Sport Rider 125i baharu ini adalah RM 5,542.20 (harga asas tanpa GST, insuran & cukai jalan). Sport Rider 125i baharu ini kini boleh didapati di semua pengedar-pengedar sah SYM di Malaysia. 

Demak henti operasi?

Khabar angin bertiup kencang bahawa pengeluar dan pemasang motosikal Demak, DNC Asiatic Holdings Sdn. Bhd. telah menghentikan operasi mereka. Tiada pengumuman rasmi yang telah dibuat setakat ini,  dan usaha untuk menghubungi pihak pengurusan juga menemui jalan buntu. Apa yang pasti telah ada beberapa kakitangan penting DNC Asiatic Holdings Sdn Bhd, Demak Marketing Sdn Bhd dan juga dari syarikat pengedaran motosikal yang mempunyai kaitan secara langsung dengan DNC Asiatic telah mengumumkan 'pemergian' mereka dari syarikat syarikat tersebut melalui media sosial. Malah ada juga laman media sosial yang telah menaikkan apa yang dikatakan gambar terkini papan tanda kilang Demak.

  Sebelum ini DNC Asiatic Holdings Sdn. Bhd. telah meneroka pasaran antarabangsanya yang pertama di Sri Lanka pada tahun 2016 dan mensasakan beberapa buah negara lagi yang turut dikenal pasti sebagai pasaran berpotensi seperti di Myanmar, Bangladesh dan Asia Barat.
 Selain Demak, DNC Asiatic Holdings turut memiliki jenama MV Agusta dan diberi hak untuk memasang dan menjual jenama tersebut untuk pasaran tempatan menerusi anak syarikat Moto Varese Asiatic Sdn. Bhd.
 Laman FB Demak Marketing setakat ini masih lagi beroperasi di https://www.facebook.com/pages/Demak-Marketing-Sdn-Bhd/311749769006581.

Begitu juga dengan laman sesawang rasmi mereka di http://dncmotorcycle.com/

Royal Enfield Himalayan dilancar RM36,880

Royal Enfield Himalayan menggabungkan ketahanan dan keselesaan menunggang sepanjang hari untuk. Rekabentuk minimalis dan semata-mata  untuk fungsi mungkin tidak menambat hati peminat motosikal sejati namun ia mendapat tempat di hati kumpulan sasarannya. Suspensi yang selesa, roda berjejari, tambatan mudah untuk tali bagasi dan lain-lain utiliti membuatkan Himalayan motosikal impian bagi pengembara.
Royal Enfield Malaysia telah melancarkan versi baru Himalayan yang baru dan ditambah baik. Suapan bahan api untuk enjin 410cc kini dikendalikan oleh sistem suntikan bahan api. RE mendakwa bahawa ia juga telah menjaga isu kualiti yang telah disebut dalam beberapa laman forum Himalayan.
boleh dipasang tangki bahanapi tambahan
Suspensi pergerakan panjang, posisi menunggang semulajadi, enjin lasak dan penuh tork semuanya menyumbang kepada tunggangan yang selesa untuk anda, sama ada di lebuhraya, jalan raya, atau jalan tanah dan pergunungan.

Himalayan berfungsi untuk menggunakan tenaga jalan yang dilaluinya. Berdiri denga mantap, gantungan yang diuji, tayar dwi kegunaan yang digabungkan dengan pengendalian tangkas bermakna Himalayan boleh mengendalikan sebarang persekitaran jalan luar.
Himalaya menempatkan penunggang di ketinggian di pelana yang rendah, hendal dan pemijak kaki berfungsi dengan sempurna untuk menyatukan penunggang dengan motosikal untuk kedudukan tegak yang selesa. Tambatan yang sedia ada di bahagian depan dan belakang membolehkan anda mengikat barangan dan bertolak pada bila-bila masa, sementara kluster instrumen LCD akan menjejakkan kaki ke penyelenggaraan. Ianya juga motosikal pertama yang menyediakan kompas digital pada paparan meternya.
Himalayan serbaboleh yang versatil ini juga sesuai untuk menjadi satu satunya motosikal milik anda.
Royal Enfield Malaysia telah melancarkan model Himalaya ini pada harga RM36,880 atas jalan (tidak termasuk insurans dan tanpa GST).


Spesifikasi
Enjin: Silinder tunggal, 4 lejang, sejukan Udara, SOHC, Suntikan Bahan Api
Sesaran: 411cc
Gerek x Lejang :78 mm x 86 mm
Nisbah Mampatan: 9.5: 1
Kuasa Maksimum: 24.5 bhp @ 6500 rpm
Tork Maksimum: 32 Nm @ 4250 rpm
Sistem nyalaan: Pencucuhan elektronik digital
Klac: jenis Basah, berbilang plat
Kotak gear: lima keljuan
Pelinciran: takung basah
Suapan: Suntikan bahan api elektronik
Penghidup: Elektrik


Honda perkenal barisan model CRF450 2019

Honda diberitakan menyegarkan barisan model 2019 jentera luar jalannya, dan ia termasuklah model dual-sport CRF450L yang baru. Menurut laman web Honda, motosikal ini berada dalam barisan  "CRF Performance Line" Honda.

Ia berkongsi enjin 449.7 cc Unicam empat injap yang sama digunakan pada kesemua model CRF450, walaupun sesetengah bahagian dalaman telah laras untuk membezakan kuasa output untuk kegunaan yang dimaksudkan.

Jika anda tidak biasa dengan huruf dalam barisan model baharu ini,secara mudahnya
1. 450RWE (Edisi Kerja) kini berada di bahagian atas barisan model itu sebagai versi hebat 450R,
2. 450R direka untuk kegunaan motocross.
3. 450RX mempunyai nisbah mampatan yang lebih tinggi dan kotak gear lima kelajuan berbanding model X untuk perlumbaan enduro yang lebih agresif,
4. 450X pula yang mendapat enam gear, aci engkol lebih berat, lampu, dan nisbah mampatan yang lebih rendah untuk persaingan berkelajuan tinggi.
5. 450L baru adalah versi jalan raya yang paling serupa dengan 450X.
Gegelung gpring teleskopik terbalik 49 mm di bahagian depan boleh diselaraskan untuk lantunan dan pemampatan redaman (tetapi tiada pramuat). Suspensi belakang dikendalikan oleh penyerapkejutan Pro-Link Showa dengan penyesuaian tetapan untuk pramuat, lantunan dan redaman mampatan.

Terdapat juga perbezaan kepada geometrinya juga. CRF450L mendapat ketinggian pelana lebih rendah pada 37.1 inci berbanding 37.8 inci pada R dan RX. Ia juga mendapat jarak tapak roda terpanjang pada 58.9 inci dan paling sedikit kelegaan bumi pada 12.4 inci berbanding dengan 12.7 inci pada X dan 12.9 inci pada R dan RX.
Berat badan keseluruhan pakej masih berdaya saing pada 131 kg walaupun lebih berat daripada jentera 450 yang lain. Memandangkan ia mesti memenuhi keperluan pelepasan dan peraturan DOT, tidak adil untuk menilainya dengan CRF lumba sahaja,tetapi ia boleh dibandingkan dengan jentera dwi-kegunaan (dual purpose) yang lain.