Menunggang balik kampung? Pastikan dilindungi!


Rakyat Malaysia masih menggunakan motosikal sebagai medium utama pengangkutan mereka. Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (MIROS) telah mededahkan statistik kemalangan jalan raya 1997-2016 baru baru ini, yang menunjukkan bahawa kebanyakan daripada angka ini adalah kemalangan yang melibatkan motosikal.

 Bagi Kawasaki, keselamatan adalah keutamaan. Bagi melindungi penunggang dan meningkatkan lagi tahap keselamatan penunggang untuk sampai ke destinasi mereka dengan selamat, Kawasaki menyarankan agar penunggang dan pembonceng agar memakai pakaian dan peralatan menunggang yang seukupnya.

Jadilah penunggang yang bertanggungjawab dan bawa motosikal anda untuk penyelenggaraan sekarang bagi menjaga keselamatan diri dan pengguna jalan raya yang lain selamat. Jangan pula anda menjadi fakor yang membahayakan di jalan raya dan tungganglah dengan selamat.Ingatlah bahawa keluarga anda menanti anda di akhir perjalanan anda.

Pusat servis Kawasaki kini dalam Waze

Umum mengetahui bahawa kemalangan boleh berlaku pada bila-bila masa, di mana sahaja dan juga boleh disebabkan oleh faktor-faktor seperti kecuaian atau kekurangan penyelenggaraan yang betul pada kenderaan, kurang tumpuan semasa di jalan raya, cuaca buruk atau faktor-faktor lain.

Bersempena sambutan Hari Raya Aidilfitri yang mendatang, Kawasaki Motors (Malaysia) Sdn. Bhd. (KMSB) ingin mengingatkan semua penunggang motosikal untuk melakukan penyelenggaraan dan servis terhadap motosikal mereka sebelum pulang ke kampung halaman masing-masing.

Bagi memudahkan pemilik Kawasaki untuk mencari Pusat Servis Kawasaki Eksklusif (KESC) dan Kawasaki Pit Stop (KPS)  terdekat, KMMSB telah mengikat kerjasama dengan pengendali aplikasi Waze baru-baru ini.

Mulai 24 April 2017, lokasi KESC dan KPS lokasi di seluruh negara telah dikemaskini dalam Waze dan akan muncul sebagai Waze Pin apabila anda melakukan pencarian di lokasi anda berada, seperti contoh dalam gambar di atas.