Yamaha perbaharui kontrak Lorenzo

Yamaha Motor dan pelumba Yamaha Movistar MotoGP Jorge Lorenzo mengumumkan bahawa mereka telah menandatangani perjanjian dua tahun yang akan menyaksikan pelumba Mallorca itu melengkapkan pasukan Movistar Yamaha untuk dua musim akan datang.

Perjanjian itu meemenuhi hasrat Lorenzo untuk meneruskan kerjaya kelas perdana dengan Yamaha, dari 7 ke 9 tahun. Kedua-dua Yamaha dan Lorenzo yakin bahawa perkongsian itu berpotensi untuk menghasilkan kejuaraan ketiga dan akan  berusaha ke arah matlamat ini.

"Saya amat gembira kerana akhirnya dapat membuat pengumuman ini. Ia nya melegakan, dan saya kini  benar-benar mampui tumpuan kepada baki musim 2014 dengan mengetahui bahawa hubungan kita akan berterusan untuk dua musim akan datang," jelas Lorenzo. Ia sentiasa menjadi hasrat saya untuk meneruskan kerjaya saya dengan Yamaha; Saya percaya kita boleh berusaha untuk gelaran ketiga bersama-sama. Musim ini sangat mencabar selepas permulaan yang sukar, tetapi kami akan terus menghadapi perlumbaan demi perlumbaan, dan berusaham 100% sehingga ke Valencia. Saya ingin mengucapkan terima kasih Yamaha di atas kepercayaan mereka kepada saya dan semua peminat Yamaha di seluruh dunia yang terus menyokong saya. Selepas cuti musim panas ini, saya teruja untuk kembali di Indy dengan pasukan saya dan memberi tumpuan sekali lagi pada tunggangan saya. "