Racing Boy teruskan taja Movistar Yamaha tiga tahun lagi

 Turutan kejayaan perkongsian bermula pada tahun 2013, Pasukan MotoGP Movistar Yamaha telah memeterai perjanjian Penajaan Rasmi selama tiga tahun dengan RCB, yang sebelum ini dikenali sebagai Racing Boy.
 

Jenama Malaysia RCB, yang dikenali sebagai reka bentuk inovatif dalam bahagian dan aksesori selepas pasaran, menyertai senarai Penaja Rasmi pasukan untuk musim 2018, 2019 dan 2020 MotoGP ini. Berikutan perjanjian tiga tahun penajaan baru, logo RCB akan dapat dilihat pada jentera YZR-M1 yang akan ditunggang Valentino Rossi dan Maverick ViƱales  di semua perlumbaan musim perlumbaan MotoGP yang disebutkan di atas.

Afiq Ikhwan ketuai cabaran 7 pelumba Malaysia di Asian Le Mans Sepang hari ini

 Pemandu terbaik Malaysia 2017, Afiq Ikhwan Yazid menjanjikan usaha 101 peratus pada pusingan akhir Siri Asia Le Mans (ALMS) di Sepang hujung minggu ini sambil dia mengetuai pasukan pemandu seluruh Malaysia untuk mengulangi kejayaan mereka di Buriram, Thailand.

Mengakui bahawa ia akan menjadi tugasan yang lebih sukar di Sepang, Afiq yang menyertai Jazeman Jaafar dan Weiron Tan untuk pasukan JOTA Jackie Chan DC Racing X dalam kelas LMP2, mengatakan bahawa mereka semua teruja untuk bersaing dalam perlumbaan di halaman sendiri.

"Sejak pulang dari Buriram, saya telah berusaha membina kecergasan saya dengan lebih giat. Sepang adalah trek yang sangat sukar dan cuaca yang tidak menentu akan menjadikannya lebih mencabar. Ini merupakan pusingan akhir dan semua pasukan yang bersaing untuk kejohanan keseluruhan akan berusaha keras.

"Tetapi, kami bersedia menghadapi cabaran ini dan kami sangat gembira kerana berlumba di Sepang di hadapan peminat kami hujung minggu ini dan kami akan memberikan usaha 101 peratus pada hujung minggu ini. Perlumbaan akan diadakan di litar halaman kami dan kami berharap dapat melihat para peminat Malaysia datang hujung minggu ini untuk menyokong kami.

"Kami akan terus mendesak dan mengekalkan bendera Malaysia di aras yang tinggi," kata Afiq, yang dinobatkan sebagai Pemandu Tahunan Terbaik Shell di Anugerah Persatuan Sukan Permotoran Shell SIC Malaysia pada 27 Januari lepas.

Seperti Afiq, rakan sepasukan Weiron dan Jazeman sama-sama teruja untuk beraksi pada hujung minggu ini.

"Inilah dia! Kepulangan kami. Kami telah menantikan hujung minggu ini sejak kejayaan kami di Buriram baru-baru ini dan kami daahagakan kemenangan lain! Bukan sahaja kami teruja dengan perlumbaan yang akan datang, kami juga berharap untuk memuaskan hati semua peminat dan penyokong rumah kami dari Malaysia! Terima kasih kepada Sepang atas sokongan yang luar biasa, kami bersedia untuk memperjuangkan satu lagi hasil yang baik, kali ini di tanah air, "kata Weiron.

Jazeman, yang telah menganjurkan peminat di laman Facebooknya untuk datang menyaksikan perlumbaan hujung minggu ini, yakin dengan persembahan yang kuat dan bersedia untuk membuatkan peminat Malaysia bangga.

"Kami telah terbukti menjadi salah satu pasukan yang terkuat di lapangan. Kami akan terus bekerja keras untuk menghasilkan keputusan yang kukuh di tanah air, "kata Jazeman.

Selain trio dinamik, Malaysia akan mempunyai tiga pemandu lain dalam perlumbaan Asia Le Mans hujung minggu ini - Dominic Ang dan Douglas Khoo untuk Viper NIZA Racing, pemandu Formula 2 Nabil Jeffri dengan Team Eurasia Motorsports, dan Mitch Gilbert.

"Ini akan menjadi kali pertama saya memandu kereta LMP2. Saya cuba untuk belajar dan memperoleh pengalaman sebanyak mungkin kerana saya sentiasa berusaha untuk menang," kata Nabil, yang berganding dengan bekas pemandu ujian F1, Marco Asmer sebagai rakannya.

Tidak seperti enam pemandu lain, Gilbert akan bertanding dalam kelas GT3 dengan rakan sejawat Itali Max Wiser dan David Chen dari China untuk TSRT Racing dan memandu Audi R8 GT3.

"Saya gembira kerana berlumba pada hujung minggu ini dengan TSRT Racing, terutama di Sepang! Saya tidak memandu selama beberapa bulan sekarang, jadi saya terdesak untuk berada di belakang stereng R8! TSRT cuba memenangi tiket mereka ke Le Mans, jadi saya harap saya dapat membantu mereka melakukannya dengan memenangi perlumbaan! " katanya,

Selain daripada kelas LMP2 dan GT3, perlumbaan Asia Le Mans juga akan menampilkan kategori LMP3 dan Piala GT.

Selain perlumbaan ketahanan empat jam Asia Le Mans Series dan Formula 4 SEA, Kejohanan Caterham akan turut diadakan hujung minggu ini.

Acara luar turut juga dianjurkan di Kawasan Mall di Grandstand Utama yang menampilkan pelbagai aktiviti termasuk karnival kereta. Perlumbaan E-Sports Endurance yang pertama yang mempamerkan perlumbaan ALMS yang sebenar juga akan diadakan sepanjang hujung minggu dengan hadiah wang tunai yang akan dimenangi.

Tiket berharga RM11 dan boleh dibeli di litar atau melalui dalam talian di www.sepangcircuit.com atau dengan menghubungi TICKET HOTLINE di 03-87782222.PROGRAM

AHAD 4 FEBRUARI

8:15 - 8:45: SEA F4 - Perlumbaan 4

9:10 - 9:40: Caterham - Perlumbaan 2

9:50 - 10:30: LMS Asia - VVIP Hot laps

10:00 - 10:30: Asia LMS - Lawatan Pit / sesi Autograf

10:50 - 11:20: SEA F4 - Perlumbaan 5

11:40 - 12:10: Caterham - Perlumbaan 3

13:00 - 17:00: LMS Asia - Perlumbaan (4 jam ketahanan)

17:50 - 18:20: Perlumbaan SEA F4 6

Periksa kenderaan secara percuma di Puspakom menjelang TBC mulai hari ini

 Menjelang sambutan perayaan Tahun Baharu Cina ini, PUSPAKOM Sdn Bhd (PUSPAKOM) akan menganjurkan Kempen #drivesafenoregrets iaitu Pemeriksaan Kenderaan Sukarela secara percuma bagi pemilik kenderaan persendirian dari 5 hingga 15 Februari 2018. hidmat percuma ini berlangsung dari jam 8.00 pagi sehingga 5.00 petang di semua pusat pemeriksaan PUSPAKOM kecuali Shah Alam, Taman Bukit Maluri, Mak Mandin, Kota Bharu, Langkawi, Labuan dan Lahad Datu.
 Unit Pemeriksaan Bergerak PUSPAKOM juga akan menawarkan pemeriksaan percuma di parkir Tesco Shah Alam, Seksyen 13 dan di kawasan Plaza Tol Alam Impian pada hari ini iaitu Ahad, 4 dan 11 Februari 2018 dari jam 10.00 pagi hingga 5.00 petang. Orang ramai digalakkan untuk memeriksa kenderaan mereka secara percuma sempena kempen tersebut.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif PUSPAKOM, Mohammed Shukor Ismail, kempen #drivesafenoregrets ini merupakan salah satu komitmen dan tanggungjawab korporat PUSPAKOM dalam usaha meningkatkan kesedaran dan kefahaman masyarakat terhadap aspek keselamatan kenderaan bagi memastikan tahap keselamatan jalan raya khususnya ketika musim perayaan.
 “Inisiatif ini semakin mendapat sambutan yang menggalakkan daripada orang ramai dan pemilik kenderaan. Sepanjang tempoh lima tahun ini, lebih 15,000 pemilik kenderaan persendirian telah memanfaatkan pemeriksaan kenderaan secara percuma sempena musim perayaan. Kami rasa gembira kerana ribuan pelanggan mengambil peluang setiap kali pemeriksaan percuma ditawarkan.”

“Semua pemandu kenderaan perlu memainkan peranan penting bagi memastikan keselamatan kenderaan mereka terjamin di jalan raya. Kami percaya kadar kemalangan dapat dikurangkan sekiranya setiap pemandu mengambil berat terhadap keselamatan kenderaan masing-masing. " ujar beliau.
 Sempena kempen ini, PUSPAKOM juga menganjurkan Pertandingan 'Snap & Win' atau Bergambar Bersama PUSPAKOM, di mana para pelanggan hanya perlu menjalani pemeriksaan percuma ini dan menghantar gambar melalui private message di Facebook rasmi PUSPAKOM. Gambar yang paling kreatif atau mendapat jumlah 'Like' tertinggi akan memenangi hadiah menarik. Sebarang pertanyaan lanjut berhubung pertandingan ini boleh diajukan ke laman rasmi Facebook PUSPAKOM.

Pelanggan Pemeriksaan Kenderaan Sukarela ini boleh terus mengunjungi pusat pemeriksaan PUSPAKOM tanpa perlu membuat sebarang temujanji dan tidak memerlukan sebarang dokumen. Pemeriksaan Pemeriksaan Kenderaan Sukarela ini merangkumi ujian pengeluaran asap, suspensi, gelincir sisi, bahagian atas dan bawah kenderaan, brek dan ketelusan cermin. Laporan pemeriksaan akan diserahkan kepada pelanggan sejurus selesai pemeriksaan dan boleh dijadikan sebagai rujukan bagi memudahkan pelanggan membuat penyelenggaraan dan pembaikan selanjutnya terhadap kenderaan mereka.

Untuk maklumat lanjut mengenai kempen #drivesafenoregrets pemeriksaan percuma ini, para pelanggan boleh menghubungi talian bebas tol PUSPAKOM 1-800-88-6927 atau layari laman sesawang PUSPAKOM di www.puspakom.com.my, atau laman rasmi Facebook PUSPAKOM.