Rossi ketiga kali ketiga berturut turut

Pelumba Movistar Yamaha MotoGP Valentino Rossi telah meraih tempat ketiga buat kali ketiga berturut-turut dalam Kejohanan Dunia MotoGP 2018 di Gran Premi Monster Energy de Catalunya baru baru ini. Rakan sepasukannya Maverick Viñales telah mengalami permulaan yang sukar di Circuit de Barcelona-Catalunya. Dia berada di pertengangan kumpulan pelumba selepas permulaan tetapi memperbaiki kedudukannya di separuh kedua perlumbaan untuk mengambil tempat keenam ketika menyeberangi garisan penamat.

Rossi bermula baik dari petak ketujuh di grid dan berada kelima ke Selekoh 1. Selepas satu pusingan, dia memintas Andrea Iannone dan mengejar kumpulan tiga pelumba di hadapan. Dia tidak mampu menyamai tahap mereka pada peringkat awal, tetapi terus memberikan tekanan, memastikan dia berada tidak jauh dari mereka.
Apabila Andrea Dovizioso terhempas di lap 9, The Doctor bergerak ke tempat ketiga. Dengan jarak 3.5 saat dari pemimpin perlumbaan Lorenzo dan lebih dari 2.5 saat dari pelumba di hadapannya iaitu Marc Marquez, 15 pusingan yang berbaki merupakan perjalanan kesepian untuk pelumba Itali ini. Dia memberi tumpuan untuk mengekalkan kedudukannya dan memperoleh kemenangan tempat ketiga buat kali ketiga berturut-turut, dengan margin 6.098s dari juara.

Viñales mempunyai masalah bermula dari petak keempat di grid awal dan jatuh ke kedudukan ke-10. Dia memintas Bradley Smith pada pusingan 4, dan selepas Dovizioso terjatuh, pelumba Sepanyol itu, akhirnya memintas Iannone. Dia naik ke tangga ketujuh dan bertempur dengan rakan sepasukan Yamaha Johann Zarco. Dia terpaksa membiarkan penunggang Monster Yamaha Tech3 mendahului, tetapi bijak kekal di belakangnya.

Pasangan itu mula mencatatkan pelbagai pusingan terbaik dan bersama-sama menewaskan Danilo Petrucci di pusingan 14. Viñales bangkit untuk melawan dan menyerang dalam serangan pertama kepada Zarco dengan 10 pusingan berbaki, tetapi tidak berjaya. Tujuh lap kemudian dia meletakkan percubaan kedua dan meraih tempat keenam. Dia berada di rentak yang baik dan mengancam Dani Pedrosa di P5, tetapi sedikit terlewat. Dia mengambil bendera penamat di posisi keenam, 10.798s di belakang juara.
Tempat ketiga Rossi meletakkannya di kedudukan kedua dalam kedudukan keseluruhan kejuaraan dengan 88 mata, 11 mata di depan rakan sepasukan Viñales, yang kekal di kedudukan ketiga. Yamaha turun ke tempat ketiga dalam Kejohanan Pengeluar, dengan margin 26 mata untuk kedudukan pertama, manakala Pasukan Movistar Yamaha MotoGP tetap berada di kedudukan pertama dalam kedudukan pasukan dan kini mempunyai jurang 10 mata dengan pasukan kedua.

MotoGP akan kembali untuk pusingan Motul TT Assen, yang diadakan di TT Circuit Assen dari 29 Jun - 1 Julai.

Perodua saran utamakan keselamatan kepada semua


Perodua telah menganjurkan program keselamatan jalan raya selama sebulan untuk 8,000 kakitangannya. Inisiatif selama sebulan ini adalah sebagai peringatan kepada para pengguna jalan raya mengenai peraturan asas serta tip keselamatan berguna yang mampu menjimatkan masa dan wang ketika dalam perjalanan pulang untuk bertemu keluarga tersayang. Hampir 7,000 dari pekerja mereka telah pulang ke kampung halaman masing-masing di musim perayaan ini.

"Perjalanan pulang semasa musim perayaan adalah lebih mencabar kerana terdapat banyak kenderaan di atas jalan raya. Pada ketika itu, adalah penting untuk kita terus bertenang, berwaspada dan berhemah ketika memandu," kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Datuk (Dr) Aminar Rashid Salleh.


Program keselamatan ini merupakan sebahagian daripada inisiatif Kempen Keselamatan Jalan Raya Perodua yang dilancarkan pada Oktober 2017, sebuah projek selama 5 tahun bertujuan untuk mendidik orang ramai mengenai kepentingan peraturan asas jalanraya bagi mengelakkan sebarang kemalangan berlaku.

Intipati utama program ini adalah untuk menggalakkan penggunaan tali pinggang keledar, menggunakan isyarat membelok, penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak dan tidak menggunakan telefon mudah alih ketika memandu.

"Kami percaya pendidikan harus bermula daripada rumah dan oleh sebab itu Kempen Keselamatan Jalan Raya Perodua lebih menumpukan kepada mendidik masyarakat kita tentang pentingnya peralatan keselamatan di kenderaan mereka serta memupuk amalan memandu secara selamat dan berhemah.

"Kami percaya melalui contoh yang diteladani dan kami berharap semua pemandu Malaysia juga dapat menerima dan menyambutbaik seruan kami dalam menjadikan Malaysia jalan raya paling selamat di rantau ini," kata Datuk (Dr) Aminar.


 Program keselamatan dalaman Perodua bermula sebulan yang lalu dengan penganjuran kursus selama dua hari oleh Persatuan Keselamatan Jalan Raya dan Pengangkutan Malaysia pada 15hb dan 16hb Mei. Sebanyak 69 pekerja telah didedahkan dengan pelbagai topik keselamatan termasuk punca utama kemalangan dan prosedur pra-pemeriksaan kenderaan yang betul.

Selain itu, dalam memastikan motosikal milik kakitangan berada dalam keadaan baik sebelum cuti Raya, pemeriksaan percuma telah dilakukan pada 6hb Jun. Sebanyak 47 buah motosikal telah diperiksa yang mana pemilik akan dimaklumkan mengenai sebarang kerosakan sekiranya ada dan diminta untuk memperbaikinya dengan kadar segera.

Perodua juga turut menjalankan perkhidmatan 50-titik pemeriksaan kereta secara percuma melalui Tweckbot Pre-Raya. Melalui aktiviti ini, Perodua berjaya memeriksa 380 kenderaan Perodua secara keseluruhan di dua lokasi iaitu di Tesco Kota Bharu di stesen Petronas di Kota Kinabalu dari 12-14 Mei.

Tweckbot akan berada di Petronas Sungai Buloh PLUS R&R pada 23 dan 24 Jun untuk pemeriksaan Pasca-Raya dengan menawarkan sebanyak 20% diskaun bagi alat ganti dan aksesori kepada semua kenderaan yang diperiksa yang kembali ke pusat servis sah Perodua di seluruh negara.

"Kepada pelanggan yang dihargai, sila selenggara kenderaan Perodua anda di pusat servis sah Perodua.

Kami ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir dan Batin kepada semua yang beragama Islam. Kepada yang lain, selamat bercuti dan semoga perjalanan andakata Datuk (Dr) Aminar.