Kasma intai podium Suzuka

Kasma, 18 tahun bersama rakan sepasukan, Mohd Ramdan Mohd Rosli sudah tidak sabar untuk tampil pertama kali dan mencari kemenangan di pentas kejuaraan Kejuaraan Suzuka 4-Hour Endurance yang dijadual bermula pada 27 hingga 29 Julai ini. Pelumba muda negara ini mengintai peluang untuk menaiki podium apabila bakal beraksi dalam saingan berprestij ini yang akan berlangsung di Litar Suzuka, Jepun bagi edisi 2018 ini.


 Mereka berhasrat untuk mengulangi pencapaian gandingan Azlan Shah Kamaruzaman dan Emir Firdaus Hasan yang muncul juara kategori sama pada tahun 2011 diikuti gandingan Emir dan Mohd Zaqhwan Zaidi pada tahun 2012.

 “Saya cukup teruja dan gembira apabila pihak Hong Leong Yamaha memberitahu bahawa kami akan beraksi dalam saingan Suzuka 4-Hour pada tahun ini. Walaupun tidak banyak latihan bersama jentera 600cc, kami mempunyai pengalaman di Litar Suzuka dalam aksi di Kejuaraan Motosikal Asia (ARRC),” jelas Kasma.

Tambahnya, “Kami meletakkan sasaran untuk sekurang-kurangnya dapat menamatkan saingan di atas podium. Saingan semestinya cukup sukar terutama dengan kehadiran pelumba-pelumba yang turut beraksi di ARRC disamping pelumba tempatan Jepun. Walau apapun, kami akan merancang strategi sebaik mungkin terutama dari segi untuk memastikan kecergasan diri pada tahap terbaik.”
 Pada masa sama pelumba PETRONAS Sprinta Yamaha Maju Motor itu turut mengintai peluang untuk mempertahankan kemenangan di Litar Jasin apabila turun beraksi dalam kategori CP150 pada pusingan ketiga Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS, hujung minggu ini. 

Kasma memulakan musim 2018 dengan mencatat kemenangan pada pusingan pembukaan di Litar Tangkak, Johor, April lepas namun tewas kepada Ahmad Afif Amran dan rakan sepasukan, Mohd Akid Aziz sewaktu pusingan kedua di MAEPS, Selangor, baru-baru ini.

“Prestasi saya kekal di tahap terbaik cuma adakalanya sedikit kesilapan akan membawa padah. Itulah yang berlaku di MAEPS. Saya akan lebih berhati-hati dan tidak mengulangi kesilapan serupa serta pada masa sama cuba untuk mengekalkan kemenangan di Jasin tahun lalu meskipun pada tahun ini menggunakan litar yang berbeza,” jelas Kasma yang kini berada di kedudukan kedua keseluruhan dengan 41 mata.

Mampukah Azroy galas tanggungjawab Zack?


Azroy Hakeem Anuar dilihat mampu menggalas tanggungjawab dan menjadi pengganti Mohd Zaqhwan Zaidi dalam pasukan Idemitsu Honda Givi Yuzy Racing berdasarkan persembahan yang dipamerkan pada perlumbaan CP150 Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS yang lepas.

Ia diakui Zaqhwan yang merupakan juara kategori CP130 2014 dan pelumba utama pasukan Yuzy Racing sepanjang beberapa musim lepas. Zaqhwan atau juga dikenali  sebagai Zack terpaksa mengenepikan saingan CP150 Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS musim 2018 setelah memutuskan untuk memberi sepenuh tumpuan terhadap perlumbaan 1000cc di Kejuaraan Seluruh Jepun dan SuperSports 600cc Kejuaraan Motosikal Asia FIM (ARRC).
 Menjelang perlumbaan Pusingan 3 Kejuaraan Cub Prix di Jasin, Melaka, minggu ini, Zaqhwan percaya Azroy sekali lagi mampu meneruskan aksi cemerlang sebagaimana yang dipamerkan dalam sesi latihan dan kelayakan CP150 di MAEPS, 7 dan 8 Julai lepas. 
 “Saya ada melihat aksi Azroy di Maeps. Dia menunjukkan peningkatan ketara dan sentiasa berada dalam kelompok pelumba hadapan ketika sesi latihan dan kelayakan, cuma kesilapan sewaktu perlumbaan akhir menyebabkan dia hanya menamatkan saingan di kedudukan ke-10.

“Dia perlu lebih berhati-hati dan bertenang. Sama seperti peringkat awal saya dalam saingan kelas perdana ini, adakalanya saya terburu-buru dan gopoh. Mungkin dengan pengalaman demi pengalaman dalam perlumbaan selepas ini, dia akan semakin matang dan mampu menjadi juara,” jelas Zaqhwan yang akan menyertai Kejuaraan Endurance Dunia Suzuka 8-Hour pada 27 hingga 29 Julai ini.

Sementara itu menyentuh tentang persediaan untuk perlumbaan 8-Hour, Zaqhwan menjelaskan dia sudah bersedia dari segi fizikal dan mental.

“Tahun ini saya akan bergandingan dengan dua pelumba berbeza berbanding musim lepas. Sesi latihan di Suzuka sepanjang beberapa minggu ini menunjukkan keputusan positif dan kami meletakkan sasaran untuk menamatkan saingan dalam kelompok 10 pasukan terbaik.”

Pernah nampak botol macam ni...?

Tentu ramai yang pelik kenapa ada botol air merah diletakkan di depan runah macam ni.

Percaya atau tidak, sebenarnya ini petua untik mengelakkan kucing atau anjing dari "membuang" di hadapan rumah anda, terutamanya jika pasir selalu terkumpul di situ.

Tak percaya? Cubalah sendiri, mungkin terbukti!

Sekadar petua saja, mungkin binatang agak takut atau gusar dengan adanya botol air berwarna merah tu.....