Plat T1M kan muncul 2018

Satu lagi siri nombor pendaftaran baharu akan dipaparkan pada kenderaan Malayisa iaitu siri T1M.
Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Kementerian Pengangkutan Malaysia telah memberi kelulusan kepada Pertubuhan Transformasi Anak Muda Malaysia, untuk menguruskan penjualan nombor pendaftaran kenderaan khas ‘T1M’ yang membawa maksud Transformasi 1 Malaysia yang selaras dengan usaha Transformasi Nasional 2050.

Bidaan untuk nombor pendaftaran kenderaan ‘T1M’ akan dibuka secara rasmi pada 20 November 2017 sehingga 2 Disember 2017, bermula ‘T1M’ 1 hingga ‘T1M’ 1000. Orang ramai boleh mendapatkan borang bidaan melalui laman web www.platt1m.com.

Bagi pembida yang berjaya, tempoh pendaftaran adalah sehingga 30 Julai 2018 dan, semua proses pendaftaran hanya boleh dilakukan di Jabatan Pengangkutan Jalan JPJ cawangan Wangsa Maju, Wilayah Persekutuan.

Hasil jualan nombor pendaftaran khas ‘T1M’ ini akan disalurkan kepada Pertubuhan Transformasi Anak Muda Malaysia, bagi melaksanakan usaha transformasi anak muda dalam bidang pendidikan dan kebajikan.

Peluang menang Toyota Vios bila kunjungi Toyota Gazoo Racing Toyota GAZOO Racing (TGR) Racing Festival yang akan berlangsung hujung minggu ini di Malaysian Agro Exposition Park Serdang (MAEPS) tentunya menjadi sebuah acara yang sangat berbaloi dikunjungi dengan pelbagai hadiah untuk dimenangi, termasuk sebuah Vios Sports Edition bagi pengunjung yang bertuah.

Untuk layak memenangi kereta berkenaan, anda perlu hadir ke TGR Racing Festival, mengisi borang dan jawab beberapa soalan mudah. Borang dengan jawapan yang betul akan layak untuk berpeluang membawa balik Vios Sports Edition yang diberi penggayaan sama seperti jentera lumba Vios Challenge.
 
Toyota GAZOO Racing (TGR) Racing Festival menjanjikan sebuah acara menarik penuh aksi bagi penggemar sukan perlumbaan serta peminat tegar selebriti. Hujung minggu ini akan dipenuhi dengan aksi perlumbaan kereta, pertunjukkan drift, penampilan selebriti, pertunjukan pentas dan banyak lagi aktiviti untuk seisi keluarga. Peminat makanan juga akan disajikan dengan pelbagai makanan tempatan dan antarabangsa dari sejumlah food truck yang akan berjualan di lokasi; dari kopi ke coconut shake; dari nasi kukus hinggalah kepada nasi goreng kimchi.
 
Kemuncak acara hujung minggu ini tentunya perlumbaan Vios Challenge, terutama bagi kategori Super Sporting, di mana kebanyakan daripada pemandu perlumbaan profesional di Malaysia akan berentap merebut kejuaraan sulungnya. Di MAEPS, mereka akan mencabar takhta yang disandang oleh Raja Drift Malaysia, Tengku Djan dan memastikan agar beliau tidak akan menyapu bersih semua pusingan seperti yang dilakukannya pada perlumbaan pembukaan Ogos lalu di Batu Kawan.

Litar yang lebih lebar, laluan lurus yang lebih panjang serta perubahan permukaan, litar hujung minggu ini berkemungkinan memberi kelebihan kepada pencabar berani, Mark Darwin dari pasukan Dreamchaser dan juga William Ho, dua pelumba yang dahagakan kejuaraan dan mengikut rapat untuk menafikan Tengku Djan daripada terus menggungguli di depan.

Turut serta menggalas cabaran ialah pelumba veteran Keifli Othman yang tidak sempat beraksi di Batu Kawan sebelum ini. Beliau tampak bersungguh untuk memberikan saingan terhebat kepada pelumba lain dan akan memanfaatkan gaya pemanduan agresifnya di dalam dua perlumbaan yang bakal berlangsung hujung minggu ini.

Di dalam kategori Sporting juga, pemandu berbakat, Geraldine Read akan membuat penampilan sulung, memandu bersama pasukan Excel Racing. Satu-satunya pelumba wanita di dalam segmen perlumbaan, beliau memandu Vios bagi perlumbaan sokongan Formula 1 baru-baru ini, dan meluangkan masa menguji serta membuat talaan terhadap keretanya untuk perlumbaan akan datang. 
  
Satu lagi perlumbaan yang ditunggu-tunggu ialah kategori Promotional di mana pelumba selebriti seperti Fattah Amin, Shukri Yahaya, Diana Danielle, Janna Nick, Geraldine Gan, Danny Koo, Venice Min dan Shawn Lee akan bersaing untuk muncul juara. Shawn menggungguli kedua-dua perlumbaan di Batu Kawan, namun Shukri Yahaya dan selebriti lain berazam untuk meningkatkan prestasi masing-masing bagi perlumbaan di MAEPS nanti.

Selain daripada lapan pelumba selebriti yang turut akan membuat penampilan di pentas utama untuk bertemu peminat, Media Prima juga akan membawakan bas jelajah dan selebriti Drama Sangat seperti Bell Ngasri, Chacha Maembong, Izzue Islam, Johan Ashaari, Nad Zainal, Puteri Aishah, Raja Afiq dan Zoey Rahman. Semua selebriti ini akan turut memberikan banyak hadiah dan cenderahati ketika sesi bersama peminat mereka.

Saksikan juga pertunjukkan drift serta kemahiran memandu yang tinggi oleh juara dunia dari Jepun, Masato Kawabata dan Hideyuki Fujino. Pasangan ini akan membuat penampilan dengan tajaan Toyo Tires, akan mempersembahkan aksi drift selama 30 minit setiap hari, dengan memandu jentera drift mereka, Toyota 86.

Promosi Toyota RM1 Juta Bonanza yang menawarkan sehingga RM1 juta yang masih lagi berlangsung bagi mereka yang membeli kenderaan baru Toyota sebelum akhir tahun ini. TGR Racing Festival menjadi peluang terbaik untuk mendapatkan model kenderaan Toyota idaman anda kerana selain pemeran, sesi pandu uji bagi hampir semua model-model terbaru Toyota turut diadakan. Juga, jangan lupa untuk mendekati model C-HR yang akan turut dipamerkan.

Di festival ini juga pengunjung berpeluang untuk merasai kehebatan Toyota Hilux dalam laluan berhalangan yang disediakan khas. Alami sendiri cengkaman menakjubkan dari sistem 4x4 termaju dalam kelasnya di atas binaan ramp besi.

Masuk adalah percuma dan aktiviti akan bermula dari jam 10 pagi hingga 8 malam. Untuk mendapatkan maklumat terkini, lokasi tempat letak kereta dan segalanya tentang Vios Challenge, layari laman Toyota GAZOO Racing Malaysia, serta ikuti laman Instagram dan Facebook.