Yamaha 135LCFi eksklusif untuk Malaysia


Hong Leong Yamaha Motor hari ini telah melancarkan Yamaha 135LC FI baharu yang merupakan motosikal Klac Auto 135cc paling berkuasa, eksklusif untuk pasaran Malaysia.

 Pengarah Urusan Kumpulan Hong Leong Industries Berhad, Dato’ Dr Jim Khor berkata model baharu itu pastinya mampu mengatasi keperluan peminat motosikal di Malaysia. “Model ini telah direka dan dibangunkan untuk memenuhi keperluan majoriti penunggang Malaysia sebagai motosikal harian mereka, tetapi juga terbukti menjadi kuasa besar di jalan raya.”

Yamaha 135LC FI ini didatangkan enjin suntikan bahanapi 135cc EU4 yang baharu dengan klac auto, dengan prestasi yang dipertingkatkan untuk pecutan lancar.  Penunggang juga boleh menikmati keseronokan menunggang yang lebih baik dan tunggangan yang lebih lancar berbekalkan kerangka badan lebih ringan yang direka bentuk semula dengan ciri aerodinamiknya dipertingkatkan.  Bagi meningkatkan ciri keselamatannya, model ini kini dilengkapi dengan brek cakera belakang dengan lengan ayun yang direka bentuk baru.


 

Yamaha 135LC FI kini kelihatan lebih lasak bergaya dengan Lampu Depan LED, Lampu Posisi dan Lampu Belakang LED baharu.  

Model itu kini turut hadir dengan Speedometer Digital baharu yang memberikan lebih banyak tunggangan maklumat berbanding pendahulunya, sambil menampilkan tangki bahan api yang lebih besar iaitu 4.6L untuk membolehkan penunggang mempunyai peningkatan jarak tempuh menunggang pada setiap tangki penuh.

 Yamaha 135LC FI baharu ditampilkan dalam 4 (empat) warna bergaya: Sian Crystal Cyan, Hitam Midnight Star, Merah Ruby Red, dan Kelabu Desert Storm Edisi Khas (SE).

 Edisi Khas SE disertakan bersama Bakul Premium Yamaha yang direka khas, dibangunkan secara eksklusif untuk penunggang Malaysia, dengan bahagian buka dan tutup untuk melindungi barangan peribadi daripada basah pada hari hujan, selain mempunyai alur keluar pengecas USB untuk mengecas peranti elektronik penunggang.


Yamaha 135LC FI baharu akan tersedia di semua pengedar sah Yamaha di seluruh negara mulai 14 Mac, 2022 ini dengan harga runcit yang disyorkan RM 7,798.00 untuk warna standard dan RM 8,198 bagi model Edisi Khas, tidak termasuk yuran pendaftaran dan perlindungan insurans.  Di samping itu, setiap pemilik baru daripada model Yamaha 135LC FI akan menerima kunci cakera keselamatan dengan pembelian mereka.

GENE Advance Sdn Bhd kini pengedar Triumph

 


GENE Advance Sdn Bhd kini dilantik sebagai  pengedar Triumph Motorcycles Malaysia untuk Wilayah Tengah. GENE Advance merupakan syarikat bersekutu Welly Advance Bikers Sdn Bhd yang merupakan salah sebuah syarikat yang banyak menyokong perkembangan penunggangan motosikal Malaysia sejak 25 tahun yang lalu.

 Dijangka dibuka pada penghujung Mac 2022, pengedar baharu ini terletak di Welly Advance Bikers' di Batu Caves, Kuala Lumpur, dan cawangan baharu itu akan menempatkan bilik pameran, perkhidmatan pusat, dan memenuhi jualan alat ganti dan barangan.

 Pelantikan ini meningkatkan bilangan kedai utama Triumph Motorcycles Malaysia dan pusat servis lepas jualan kepada enam, diterajui oleh bilik pameran utamanya di Petaling Jaya dan disokong oleh cawangan di Pulau Pinang, Auto City Juru, Johor Bahru dan Kota Kinabalu.

 “Insan di belakang GENE Advance dan Welly Advance Bikers merupakan mereka yang berkemampuan dan sangat dihormati sebagai pengedar motosikal yang berwibawa.  Hanya segala yang terbaik akan diusahakan untuk pemilik Triumph Motosikal dan kami yakin bahawa GENE Advance akan menyumbang  ke arah menyokong jenama dan pelanggan kami dengan ketara,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Fast Bikes Sdn.  Bhd Dato' Razak Al Malique Hussain.

 Motoradic Sdn Bhd ialah Pengimport Rasmi Eksklusif Motosikal Triumph di Malaysia, dan anak syarikatnya iaitu Fast Bikes Sdn Bhd pula merupakan Pengedar Rasmi Eksklusif Motosikal Triumph di Malaysia.

 “Triumph Motorcycles mempunyai koleksi motosikal yang sangat pelbagai, dan kami menjangkakan model motosika kembara dan model  touring untuk mendapat sambutan yang sangat baik, begitu juga dengan rangkaian moden klasik yang canggih dan diingini yang merupakan motosikal abadi,” kata Eugene Ngo Ting Jun, Pengurus Besar Gene Advance Sdn Bhd.

Triumph Motorcycles ditubuhkan pada tahun 1902 dan diiktiraf kerana reka bentuk asli, perwatakan, karisma yang digabungkan dengan sempurna dan berprestasi. Triumph Motorcycles ialah pengeluar motosikal terbesar British dan mempunyai sekitar 620 peniaga di seluruh dunia.  Triumph Motorcycles kini membina 65,000 motosikal setahun, dengan kesemuanya dibina di Thailand dan motosikal prototaip khusus dan pembuatan motosikal mewah seperti motosikal Triumph Factory Custom (TFC) pula dibina di Hinckley kilang di United Kingdom.

 Untuk maklumat lanjut, hubungi Triumph Motorcycles Malaysia di talian 03-7960 9007;  layari laman web di www.triumphmotorcycles.com.my;  dan ikuti halaman Facebook di Triumph Motorcycles Malaysia;  atau kunjungi mana-mana bilik pameran di Petaling Jaya, Pulau Pinang, Auto City Juru, Johor Bahru, Kota Kinabalu dan Batu Caves (dibuka tidak lama lagi).