Sambut Tahun Baru Cina dengan VWVolkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM) menjemput rakyat Malaysia untuk menyertai keluarga Volkswagen menerusi Kempen Tahun Baru Cina “Leaders of the Pack”.

Kempen itu bukan sahaja menawarkan rebat menarik ke atas rangkaian model Volkswagen. Malah, mereka yang menempah dan mendaftar kereta Volkswagen mereka sebelum 28 Fabruari sememangnya cukup bertuah dan akan menerima kad petrol ‘Liquid Gold’ bernilai RM1,188 – yang bersamaan dengan perjalanan lebih 10,000km*. 

250 orang pelanggan pertama yang menempah dan mendaftarkan kereta mereka juga dihadiahkan dengan LEGO Volkswagen T1 Camper Van edisi terhad.

Rebat tunai maksimum ke atas model-model terpilih adalah seperti berikut, sehingga stok masih ada. 

Model
Rebat Tunai
Beetle Design
RM 5,000
Jetta Comfortline
RM 10,000
Jetta Highline
RM 8,000
Passat Trendline
RM 18,000
Passat Comfortline 
RM 18,000
Passat Highline
RM 6,000
Polo
RM 7,000
Tiguan Comfortline
RM 5,000
Tiguan Highline
RM 3,000
Vento Trendline
RM 10,000
Vento Comfortline
RM 10,000
Vento Highline
RM 9,000
 


Bermula 1 Januari 2018, semua kenderaan Volkswagen hadir dengan program penyelenggaraan percuma selama tiga tahun. Ini bermakna pelanggan tidak perlu bimbang tentang kos servis pada tiga tahun pertama pemilikan atau perbatuan sejauh 45,000km (mana-mana tiba dahulu). 

Program ini merangkumi semua kos pepnyelenggaraan seperti dalam jadual servis standard. Namun ia tidak termasuk alat ganti pakai lusuh seperti cakera brek, pad, bilah pengelap cermin dan mentol.

Untuk layak ke atas promosi dan hadiah, semua tempahan kenderaan mesti dibuat dalam tempoh promosi. Tertakluk kepada terma dan syarat, sehingga stok masih ada.  

Maklumat lanjut, sila kunjungi pengedar sah terdekat atau layari laman web: www.volkswagen.com.my

Brek Brembo bermasalah sebab panggilbalik jentera

Anda mungkin ada mendengar tentang berita pangil-balik jentera yang melibatkan brek Brembo. Seperti biasa, akan ada persoalan yang berkisar sekitar masalah ini, seperti apa yang menyebabkan kegagalan brek tersebut, dan bahagian plastik yang gagal, begitu juga dengan persoalan kenapa Brembo mengeluarkan komponen di mana logam harus digunakan.

Namun seperti kebanyakan kes, panggl-balik itu tidak semestinya suatu yang mengatakan bahawa motosikal anda tiba-tiba tidak selamat untuk ditunggang. Laporan NHTSA 17V-812 di Amerika Syarikat yang dikeluarkan lewat tahun lepas, menggariskan gejala yang telah  dipamerkan beberapa motosikal Ducati. Seawal bulan Mei, 2017, Ducati menerima maklumat awal dari pelanggan mengenai kerosakan brek depan yang melibatkan motosikal di pasaran Eropah. Pada bulan yang sama juga Ducati menerima laporan kerosakan brek depan yang kedua di Eropah. Ducati memulakan penyiasatan dan mula melakukan analisis secara bersama dengan Brembo sbagai pengeluar komponen. Pada bulan September, 2017, kes Eropah ketiga ditemui. Kegagalan didapati berlaku semasa penggunaan di litar lumba dalam dua daripada tiga kes. Pada bulan November, 2017, siasatan telah dimuktamadkan dan pada 14 Disember, 2017, Ducati memutuskan bahawa panggil-balik keselamatan di seluruh dunia adalah wajar.

Bahagian yang terkesan dikenalpasti sebagai omboh silinder utama  didapati retak, dan diperbuat daripada polimer polifenilena sulfida (PPS). Laporan ini menyatakan bahawa kegagalan adalah disebabkan oleh "anisotropi bahan PPS, sebagai tambahan kepada porositi yang berpotensi yang diperkenalkan semasa proses suntikan dalam pembuatannya" Anisotropi merujuk kepada perbezaan ciri bahan yang berbeza bergantung kepada arah penggunaannya. Dalam kes ini, retak menyebabkan omboh tidak dapat menghasilkan dan mengekalkan tekanan brek yang diperlukan untuk menghentikan motosikal.
Mungkin tidak menghairankan, penggunaan keras dalam litar lumba seolah-olah menjadi penyebab atau atau memburukkan keadaan. "Selain itu, keadaan yang mencabar seperti penggunaan di litar lumba, campur tangan ABS yang kerap, atau jentera yang terhempas atau terbalik boleh memburukkan dan seterusnya mendorong kegagalan," kata laporan laporan itu.

Penyelesaian Ducati adalah dengan penggantian omboh polimer tersebut dengan jenis yang dimesin dari bar aluminium, bahan yang lebih kuat, dan kurang berkemungkinan untuk mengandungi ruang atau liang. Menariknya, panggilan semula Ducati hanya menjejaskan sekumpulan kecil jentera yang dikeluarkan. "Unit yang dihasilkan sebelum bekalan pertama silinder PPS untuk pam utama Brembo dikecualikan, kerana ia diperbuat daripada aluminium. Begitu juga, unit yang dihasilkan selepas bekalan terakhir PPS silinder induk utama dari Brembo dikecualikan daripada penarikan balik juga," menurut laporan NHTSA.

Bosch kemaskan kokpit kenderaan

Bagaimana paparan digital dan pembantu suara mampu merevolusikan pemanduan? 
Skrin sentuh, pengecaman tulisan tangan, dan kawalan isyarat selama bertahun-tahun telah beransur-ansur menggantikan butang mekanikal konvensional dan suis di dalam kereta bagi meningkatkan keselamatan di jalan raya. Kelalkuan mengawal sistem navigasi, menu komputer di dalam kereta, atau pun radio adalah gangguan terhadap tumpuan memandu anda. Bosch telah mempamerkan teknologi kokpit pintar yang membolehkan pemandu menumpukan memandu, di CES 2018, Las Vegas, Amerika Syarikat. Kini penglihatan anda dapat dikekalkan pada tempat sepatutnya iaitu di jalanraya.
  • Alami semula pengalaman memandu dengan HMI
  • .Pusat arahan pintar: pemandu mengawal fungsi kereta menggunakan arahan suara dan skrin sentuh dengan maklum balas haptik.
  • Kecerdasan tiruan di kokpit: HMI berfikir ke depan dan mengutamakan maklumat dalam masa nyata.
  • Komputer kokpit pusat mengawal HMI lengkap.
"Kami kini mengemaskan kokpit. Sistem kawalan yang lebih mudah dan lebih intuitif perlu disesuaikan dengan teknologi kompleks dalam kenderaan moden," kata Presiden Bosch Car Multimedia, Dr. Steffen Berns. Kecerdasan buatan membantu mengubah antara muka mesin dan manusia (HMI atau Human Machine Interface) ke pusat kawalan yang berfikir ke jauh hadapan. "Kegunaan awal dengan kecerdasan buatan adalah dengan memberi maklumat berharga kepada HMI berkenaan pemandu, kenderaan, dan persekitaran. Ia membolehkan pelarasan proaktif bagi memaparkan maklumat dan kawalan dalam mana mana situasi memandu," kata Berns. Bosch juga menggunapakai maklumat ini untuk pembangunan pemanduan automatik. Di sini juga, HMI merupakan elemen teras yang membolehkan interaksi optimum antara manusia dan kenderaan.
Operasi HMI, tanpa gangguan
Menurut kajian Allianz Centre for Technology, 63 peratus pemandu di Jerman mengendalikan sistem navigasi mereka semasa memandu, 61 peratus mengubah stesen radio, dan 43 peratus mengendalikan menu rumit pada komputer mereka. Penglibatan dalam aktiviti seperti ini adalah antara punca kemalangan yang paling kerap berlaku. "Tugas kami adalah untuk menjadikan HMI sebagai mesra pengguna dan boleh dipercayai dalam setiap keadaan," kata Berns.

Pusat kawalan HMI adalah pembantu suara yang bertindak balas terhadap ucapan biasa, bahkan dapat memahami dialek. Penggunaan pemahaman bahasa semula jadi (NLU) membolehkan pemandu bercakap dengan pembantu Casey seperti yang mereka lakukan dengan penumpang ataupun orang lain. Satu lagi kebaikan Casey adalah keupayaannya untuk berfikir lebih awal. Penggunaan gambaran kecerdasan buatan membolehkan komputer belajar untuk meramal destinasi yang mungkin bergantung pada masa semasa, atau jika HMI diminta untuk menghidupkan radio, ia tahu keutamaan pemandu, seperti mendengar berita pada waktu pagi dan muzik pada waktu malam.
Paparan digital membuatkan ia lebih selamat memandu. 90 peratus input deria adalah melalui penglihatan. Ini bermakna, sebagai pemandu, kita perlu mempunyai maklumat penting secara langsung dalam penglihatan kita pada masa yang tepat. Paparan digital kini semakin mengambil alih kokpit konvensional. Ia nya lebih daripada sekadar mengawasi kelajuan, rpm, dan jarak memandu. Algoritma pintar mampu mempelajari, menapis dan mengutamakan kandungan ayng dipaparkan. Jika jalan licin, pemandu segera mendapatkan isyarat amaran secara langsung dalam bidang penglihatan mereka, sementara maklumat kurang penting, seperti stesen radio semasa, dialihkan ke paparan lain. Ini membantu menjaga tumpuan pemandu terhadap jalan raya.

Operasi alat hibur-maklumat, penyaman udara, dan radio, skrin sentuh dan pengawal pusat memerlukan pemandu untuk melihat bagi memasukkan arahan dengan tepat. Pada kelajuan 50 kmj, kereta anda akan bergerak sejauh 30 meter pabila mata pemandu dialih daipada jalan raya selama dua saat; pada kelajuan 120 kmj di lebuh raya pula, jarak ini meningkat hingga lebih dari 60 meter tanpa melihat jalan raya. "Paparan kereta dengan maklum balas haptik akan semakin digunakan. Ia membolehkan operasi yang lebih mudah dari semua jenis fungsi - contohnya fungsi radio dan telefon akan menjadi lebih pantas, lebih mudah, dan, yang paling pentingnya lebih selamat," kata Berns. Kekunci yang dipaparkan pada skrin sesentuh itu kini sama seperti butang sebenar. Paparan haptik akan menyampaikan perasaan bahawa pengguna menyesuaikan kekuatan bunyi pembesar suara dnegan menggunakan kawalan luncur sebenar. Akibatnya, pemandu boleh mengekalkan penglihatan mereka kepada jalan raya lebih lama.

Komputer kokpit pusat akan mengawal HMI bagi paparan maklumat, kawalan suara, dan salah satu kesan teknologi kokpit maju adalah keperluan yang meningkat terhadap kuasa pemprosesan, pendawaian, dan seni bina rangkaian. Dalam kenderaan pengeluaran semasa, mungkin ada hingga sebanyak 15 unit kawalan elektronik yang beroperasi bagi paparan dan peranti elektronik. Lebih banyak kuasa pemprosesan diperlukan untuk menunjukkan maklumat yang dikoordinasi pada semua paparan. Di masa depan, Bosch akan menjalankan operasi keseluruhan HMI melalui komputer kokpit dan akan menggabungkan lebih banyak fungsi dalam pemproses pusat tunggal. Ini akan membolehkan penumpuan dan penyegerakan sistem hibur-maklumat, kluster instrumen, dan paparan lain supaya setiap maklumat yang diberikan dapat diatur, diurus, dan dipaparkan di mana sahaja di dalam kenderaan pada bila-bila masa. "Ia memberikan pemandu kereta dan penumpang hampir tanpa batasan untuk menyesuaikan penyaman udara, mengawal sistem navigasi, atau menukar stesen radio dari mana-mana bahagian kenderaan," kata Berns. Di samping itu, pengurangan bilangan unit kawalan juga membebaskan ruang pemasangan yang berharga, mengurangkan berat kenderaan, dan memendekkan masa yang diperlukan untuk pembangunan kenderaan baru.

Pada masa akan datang, kemas kini yang lebih banyak akan memastikan bahawa komputer kokpit dan seluruh HMI sentiasa dikemas kini dengan proses mudah yang sama seperti yang digunakan untuk telefon pintar.