Idemitsu Boon Siew Honda tampilkan pasukan AP250 ARRC

Pasukan Idemitsu Boon Siew Honda (IBSH) hari ini memperkenalkan pasukan AP250 yang bakal membuat penampilan sepenuh musim pada Kejuaraan Motosikal Asia (ARRC) musim 2020 kelak. Majlis pengenalan barisan pelumba pasukan tersebut di Litar Antarabangsa Sepang hari ini. Buat permulaan, IBSH akan tampil pada pusingan 6 ARRC di Litar Antarabangsa Sepang minggu ini di atas tiket wildcard.
Dua pelumba muda diberi kepercayaan untuk menggalas cabaran pasukan tersebut iaitu Muhammad Syarifuddin Azman, 18, dari Selangor dan Muhammad Idlan Haqimi Raduan, 15, dari Negeri Sembilan. Idlan nerupakan juara Honda One Make Race musim lalu. Kemunculan mereka di Sepang nanti merupakan medan ujian buat pasukan tersebut bagi mencari keserasian sebelum beraksi secara penuh masa musim depan terutamanya dengan jentera baharu, Honda CBR250RR.
Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Boon Siew Honda, Keichi Yasuda menjelaskan bahawa penyertaan mereka dalam kelas AP250 di peringkat Asia merupakan langkah positif bagi memperhebatkan lagi program pembangunan bakat sukan permotoran di Malaysia. “Sudah tiba masanya Malaysia mempunyai pasukan yang mampu memberi saingan dalam kelas tersebut yang selama ini didominasi oleh pasukan dari negara jiran, Thailand dan Indonesia.
“Saya tidak bimbang dengan kemampuan pelumba Malaysia dalam kelas UB150, SS600 mahu pun ASB1000 kerana mereka telah membuktikan kemampuan masing-masing, tetapi dalam kelas AP250, agak kelihatan kekurangannya "
Untuk rekod, kelas AP250 mula diperkenalkan di SRRC pada musim 2015. Tambah Yatsuda,
“Saya berharap dengan kemunculan pasukan IBSH ini, ia akan membawa harapan baharu buat pelumba tempatan, sekali gus mampu memberi saingan di peringkat Asia.
“Sebagai permulaan, pasukan ini akan membuat kemunculan di Sepang yang bertindak sebaai medan ujian buat pelumba yang kami beri kepercayaan. Segala data yang kami peroleh daripada aksi di Sepang akan dikaji secara teliti sebagai persediaan menghadapi saingan musim 2020 nanti.
“Kami berharap, pasukan ini akan menampilkan yang terbaik  apabila beraksi secara penuh masa musim depan,” jelas Yasuda. Dia juga berharap pelumba muda ini akan melangkah ke pentas dunia suatu hari nanti.
Sementara itu, Syarifuddin mengakui bahawa ia bukan sesuatu yang mudah untuk bersaing dalam kelas AP250, lebih-lebih lagi turun buat kali pertama.
“Saya tetap teruja apabila diberi kesempatan beraksi atas tiket wildcard dan cuba untuk melakukan yang terbaik nanti.
“Ia bukan misi yang mudah, lagi pun ramai pelumba hebat yang bersaing dalam kelas AP250 terutamanya para pelumba dari Thailand dan Indonesia yang telah mendominasi perlumbaan ini,” jelas Syarifuddin yang merupakan juara perlumbaan Yamaha Petronas Super Series pada musim 2016 dan juga kelas Wira pada 2018.
Idlan Haqimi