Azlan Shah buka tirai musim dengan podium berganda

Azlan Shah

Pelumba berpengalaman dari Australia, Anthony West (Webike IKAZUCHI Racing) muncul juara setelah menamatkan 18 pusingan perlumbaan dengan masa keseluruhan 29’59.201s diikuti pelumba tuan rumah, Decha Kraisart (YAMAHA Thailand Racing TEAM) di kedudukan kedua dengan masa 30’01.101s.

Azlan Shah Kamaruzaman kekal memberikan cabaran untuk mempertahankan gelaran keseluruhan SuperSports 600cc apabila sekali lagi menamatkan perlumbaan di atas podium pada Perlumbaan 2 Pusingan 1 Kejuaraan Motosikal Asia Idemitsu di Litar Antarabangsa Chang, Buriram, hari ini.

Selepas menamatkan perlumbaan pertama di tangga ketiga, semalam, pelumba Manual Tech KYT Kawasaki Racing itu sekali lagi berada di kedudukan ketiga dengan catatan masa keseluruhan 30’01.634s.

Kemenangan Azlan turut dibantu oleh insiden kemalangan di selekoh terakhir melibatkan seorang lagi pelumba negara, Md Zaqhwan Zaidi (Musashi Boon Siew Honda Racing) yang gagal memintas dan berlaku perlanggaran bersama Ratthapong Wilairot (YAMAHA Thailand Racing TEAM) namun kedua-duanya berjaya bangkit untuk menamatkan perlumbaan di kedudukan ke-14 dan 15.

Zaqhwan Zaidi
Nasib malang menimpa juara Perlumbaan 1, Thitipong Warokorn (Core Kawasaki Thailand Racing Team) yang gagal menamatkan perlumbaan akibat masalah jentera pada peringkat awal perlumbaan.

“Perlumbaan hari ini sangat sukar. Saya kehilangan cengkaman tayar sejak pertengahan perlumbaan lagi, lebih cepat berbanding pelumba-pelumba lain menyebabkan saya sukar untuk memintas dan mengekalkan kelajuan tinggi.

“Pada penghujung perlumbaan, kedudukan saya juga sedikit ketinggalan namun saya bernasib baik kerana berlaku sedikit perlanggaran di antara Zaqhwan dan Ratthapong di selekoh terakhir sekaligus membantu saya untuk menaiki podium dan kekal di kelompok atas dalam senarai keseluruhan,” jelas Azlan.

Dua podium di tangga ketiga membantu Azlan untuk berada di tangga kedua keseluruhan dengan mengumpul 32 mata manakala Anthony mendahului kedudukan keseluruhan dengan 45 mata. Thitipong di kedudukan ketiga dengan 25 mata diikuti Decha keempat, 20 mata.

KEPUTUSAN PERLUMBAAN 2
Superports 600cc
1 Anthony West (AUS) Webike IKAZUCHI Racing 29:59.201s
2 Decha Kraisart (THA) YAMAHA Thailand Racing TEAM 30:01.101s
3 Azlan Shah Kamaruzaman (MAS) Manual Tech KYT Kawasaki Racing 30:01.634s
4 Yuki Ito (JPN) YAMAHA Racing Team ASEAN 30:02.073s
5 Tomoyoshi Koyama (JPN) Musashi Boon Siew Honda 30:05.589s

Kedudukan Keseluruhan
1 Anthony West (AUS) Webike IKAZUCHI Racing 45 mata
2 Azlan Shah Kamaruzaman (MAS) Manual Tech KYT Kawasaki Racing 32 mata
3 Thitipong Warokorn (THA) Core Kawasaki Thailand Racing Team 25 mata
4 Decha Kraisart (THA) YAMAHA Thailand Racing TEAM 20 mata
5 Tomoyoshi Koyama (JPN) Musashi Boon Siew Honda 20 mata

Sah Tech3 sertai KTM


Pasukan persendirian MotoGP Tech3 akan bergabung dengan KTM mulai musim 2019 dan seterusnya, selepas keputusannya berpecah dengan rakan lama mereka iaitu Yamaha.

Pasukan Perancis tersebut telah berlumba dengan motosikal Yamaha dalam kelas perdana perlumbaan motosikal grand prix sejak 2001.Pada bulan Februari lepas Tech3 telaj mengumumkan akan menamatkan kerjasama mereka dengan pengeluar Jepun pada akhir tahun ini.

KTM telah mengumumkan hari ini bahawa Tech3 akan menyertai kem mereka dan berlumba dengan dua buah jentera RC16 pada musim 2019, sekali gus menjadi pasukan satelit pertama firma Austria tersebut di MotoGP. Menurut Herve, kerjasama ini akan berlangsung selama tiga tahun.

"Kami sangat gembira untuk bergabung dengan Tech 3 di MotoGP dari musim 2019 dan seterusnya," kata Pengurus Sukan Bermotor KTM, Pit Beirer.

"Pasukan ini mempunyai pengalaman bertahun-tahun dan mencapai banyak kejayaan dalam kejohanan itu. Struktur profesional mereka akan menjadikan kami lebih kuat."
KTM melengkapkan musim sulungnya sebagai pasukan pengilang di MotoGP tahun lepas, menamatkan musim di tempat kelima dalam kedudukan pengeluar dengan penamat terbaik perlumbaan di tempat kesembilan sepanjang musim lalu.

Sebelum pengumuman perjanjian dengan KTM in, bos Tech3 Herve Poncharal mendedahkan bahawa pasukannya telah mencapai persetujuan tiga tahun yang menjanjikan pasukannya untuk berlumba dengan jentera yang "sepadan dengan spesifikasi yang sama" seperti yang digunakan oleh pasukan pengilang.

Beirer menambah: "Menengahkan empat jentera KTM RC16 pada grid juga merupakan satu lagi langkah besar bagi kami, baik untuk pembangunan motosikal MotoGP kami dan mengembangkan struktur KTM di paddock.

"Dari Red Bull Rookies Cup hingga MotoGP ada jalan yang jelas ke hadapan.

"Kami tidak sabar-sabar untuk memulakan kerjasama yang hebat dan saya bersyukur kepada Herve Poncharal untuk kepercayaan masa depan di KTM."

Ppasukan pengilang KTM mempertengahkan Miguel Oliveira dan Brad Binder yang kini beraksi dalam kelas Moto2. Walaupun begitu kedua-dua KTM atau rakan barunya Tech3 belum lagi mengesahkan rancangan barisan pelumba selepas akhir musim 2018.

Tech3 akan membimbing Johann Zarco dan Hafizh Syahrin pada musim MotoGP terakhirnya dengan Yamaha.

Zarco menikmati musim rookie terhebat di Tech3 Yamaha tahun lepas, tamat keseluruhan di tempat kelima, dan telah dikenalpasti akan berlumba untuk KTM bagi musim 2019.

Dia telah menjadi pendahulu di seluruh ujian pra musim MotoGP tahun 2018, dan menetapkan masa terpantas dalam ujian akhir di Qatar.