Mercedes-Benz Star Mobile servis bergerak untuk pelanggan Cycle & Carriage

Cycle & Carriage Bintang Berhad ("Cycle & Carriage") telah melancarkan perkhidmatan Mercedes-Benz Star Mobile yang direka untuk memberikan kemudahan dan perkhidmatan penyelenggaraan yang mudah untuk kenderaan Mercedes-Benz mereka. Perkhidmatan ini termasuk perkhidmatan penyelenggaraan berjadual, penggantian bilah pengelap hujan, bateri utama atau penggantian alat kawalan inframerah dan penggantian bateri terus ke pintu pelanggan, tanpa perlu memandu ke pusat servis.
Pertama di Malaysia, perkhidmatan baru ini menawarkan perkhidmatan terbaik dalam kelas pelanggan dengan masa tunggu minimum, dengan mudah di depan pintu mereka.

Mercedes-Benz Star Mobile ini didatangkan kepada pelanggan dalam kenderaan Mercedes-Benz Vito. Cycle & Carriage merupakan perintis untuk melancarkan khidmat Mercedes-Benz Star Mobile dan ianya kini tersedia untuk pelanggan Cycle & Carriage di Lembah Klang. Bersempena pelancaran Mercedes-Benz Star Mobile, Cycle & Carriage kini mengetepikan yuran perkhidmatan untuk tiga bulan pertama.Perodua Myvi juarai segmen Aras Mula di Anugerah Malaysia Car of the Year


Perodua Myvi telah diumumkan sebagai pemenang dalam segmen Aras Mula (Entry-Level) di majlis Anugerah Malaysia Car of the Year (MCOTY) 2018 yang diadakan di Saujana Hotel Kuala Lumpur pada malam Selasa yang lalu.

Dianjurkan oleh Institut Automotif Malaysia (MAI), acara tersebut turut dihadiri oleh Perdana Menteri YAB Tun Dr Mahathir Mohamad, YABhg Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, YB Datuk Ignatius Darell Leiking dan Ketua Pegawai Eksekutif MAI, Dato’ Madani Sahari.
“Sejak dilancarkan pada November 2017, hampir 85,000 unit Perodua Myvi generasi ketiga telah dijual di Malaysia, daripada 138,000 tempahan setakat ini,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, YBhg Datuk (Dr) Aminar Rashid Salleh, yang naik ke pentas untuk menerima anugerah bagi pihak Perodua.

“Kami mengucapkan terima kasih kepada semua rakyat Malaysia di atas kepercayaan dan sokongan mereka terhadap Myvi kami.

“Kami gembira dan dalam masa yang sama berasa rendah diri kerana kami telah berjaya menambat hati rakyat Malaysia dengan menawarkan sebuah kereta yang disukai dan memenuhi keperluan mereka. Kami akan mengambil ini sebagai motivasi untuk kami berkhidmat dengan lebih baik lagi,” tambah Datuk (Dr) Aminar.

Populariti Myvi dapat dilihat semasa di Pameran Motor Antarabangsa Kuala Lumpur 2018 (KLIMS18), di mana Myvi GT, kereta rekaan yang sporty, telah berjaya menarik perhatian ramai.

“Reaksi positif pengunjung terhadap Myvi GT menjadi satu kejutan buat kami. Jadi sekiranya anda terlepas peluang untuk melihatnya di KLIMS18, kami memberi satu lagi peluang untuk melihatnya di pameran International Automodified Kuala Lumpur (IAMKL) yang julung kali berlangsung di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur hujung minggu ini dari 8hb hingga 9hb Disember!” kata Pengarah Urusan Perodua Sales Sdn Bhd, YBhg Dato’ Dr Zahari Husin.

Anugerah tahun lalu menyaksikan kemenangan Perodua Bezza dan Perodua Myvi masing-masing di bawah kategori Bawah-RM50,000 dan RM50,001-RM60,000 manakala Dato' Dr Zahari Husin telah dinobatkan sebagai Automotive Man of the Year.

Di Anugerah MCOTY 2016, Perodua Bezza memenangi kategori Aras Mula (Entry-Level), Pilihan Ramai (People's Choice) dan Reka Bentuk Paling Signifikan (Most Significant Design Achievement).

Empat pelumba teratas CP150 uji jentera Yamaha R6

Empat pelumba teratas CP150 Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS diberikan peluang untuk menguji jentera Yamaha R6 ketika sesi ujian tayar rasmi Kejuaraan Motosikal Asia FIM (ARRC) di Litar Antarabangsa Chang, Buriram, Thailand yang berakhir semalam.
Kasma Danial Kasmayuddin bersama-sama juara CP150 2018, Ahmad Afif Amran, Mohd Hafiz Nor Azman dan Mohd Akid Aziz masing-masing turun ke litar dan bersaing untuk tampil dengan aksi terbaik bagi mengisi dua slot pasukan Hong Leong Yamaha Malaysia ke kategori SuperSports 600cc ARRC untuk musim 2019.
Kelebihan beraksi musim penuh kelas 600cc musim ini memberi kelebihan kepada Kasma apabila muncul pelumba terpantas diantara keempat-empat pelumba dengan catatan 1’40.011s namun ketinggalan kepada pelumba terpantas sepanjang dua hari sesi ujian, Peerapong Boonlert yang mencatat masa terpantas 1’38.834s.
Mohd Hafiz yang sebelum ini berpengalaman menunggang jentera Honda pula mempamerkan prestasi memberangsangkan meskipun pertama kali menguji jentera R6 apabila mencatat masa kedua terpantas di belakang Kasma dengan masa terbaik 1’40.614s.
“Ini merupakan aksi pertama saya menggunakan jentera R6, jadi tumpuan utama saya bukanlah untuk mendapatkan masa terbaik sebaliknya menggunakan peluang ini untuk mendapatkan lebih masa dan keserasian dengan jentera,” jelas Hafiz yang melakukan 92 pusingan sepanjang dua hari sesi ujian.
Ahmad Afif yang pernah beraksi dalam kelas 600cc pada tahun 2015 sebelum beraksi dalam kelas Asia Production 250cc ketiga terpantas dengan masa 1’41.453s manakala juara Underbone 150cc dan CP115 2017, Md Akid Aziz dilihat masih belum mendapatkan keserasian bersama jentera dengan catatan terbaik 1’42.986s.


Perodua sumbangkan 50 Myvi kepada Bomba dan IPT

Perodua akan menyumbang 50 buah Myvi kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Perak serta 25 institusi pengajian tinggi di seluruh negara untuk kegunaan mereka dalam latihan dan penyelidikan, menjadikan ia antara penyerahan kenderaan terbesar yang pernah dilaksanakan oleh syarikat tersebut.

Kami menyumbang tujuh buah Myvi generasi terbaharu dan 43 buah Myvi generasi sebelumnya kepada organisasi-organisasi ini dengan harapan ia dapat dimanfaatkan di dalam penyelidikan, latihan dan pembelajaran mereka,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Datuk (Dr) Aminar Rashid Salleh.

Datuk (Dr) Aminar menyerahkan kenderaan-kenderaan tersebut secara simbolik kepada wakil-wakil organisasi masing-masing dengan disaksikan oleh Pengarah Urusan Perodua Sales Sdn Bhd, Dato’ Dr Zahari Husin, di satu majlis yang diadakan di ibu pejabat Perodua di Sungai Choh semalam.

25 institusi pendidikan tinggi tersebut merangkumi universiti serta institusi vokasional, teknikal, latihan industri dan kemahiran belia.

Sebagai syarikat People First, Perodua gigih memperkasakan golongan belia melalui pendidikan, kerana merekalah bakal pemimpin Malaysia dan peneraju masa hadapan industri automotif tempatan.

Inisiatif-inisiatif pendidikan kami termasuk Perodua Eco Challenge dan Perodua Youth Training Programme (PYTP). PYTP merupakan program Tanggungjawab Korporat yang paling lama telah kami laksanakan, menghasilkan lebih 630 graduan sejak 1999,” kata Datuk (Dr) Aminar.

Awal tahun ini, Perodua telah mengadakan majlis konvokesyen untuk 141 belia yang dilatih dengan kerjasama Jabatan Pembangunan Kemahiran, melayakkan mereka untuk menerima Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) berdasarkan kecekapan teknikal and vokasional.

Lebih 70% daripada mereka akan berkhidmat di pusat servis dan fasiliti Badan & Cat (Body & Paint) Perodua di seluruh negara.

Dengan lebih sejuta unit dijual sejak kelahirannya pada tahun 2005, Myvi merupakan model kenderaan terlaris di Malaysia selama 13 tahun berturut-turut.

Justeru itu, Myvi sangat sesuai untuk tujuan penyelidikan dan latihan tempatan kerana ia adalah model yang paling dekat mewakili kenderaan di Malaysia,” kata Datuk (Dr) Aminar.

Baru-baru ini, Perodua Myvi telah memenangi segmen Aras Mula (Entry-Level) di Anugerah Malaysia Car of the Year (MCOTY) 2018, anjuran Malaysia Automotive Institute (MAI).

Petron taja Rainforest Challenge (RFC) 2018

 
Syarikat minyak Petron kembali sebagai penaja bahanapi dan minyak enjin rasmi kepada salah satu daripada 10 acara off-road paling sukar di dunia, Acara Kemuncak Rainforest Challenge (RFC) di Malaysia. Petron telah membekalkan bahanapi kepada lebih 150 kenderaan 4x4 yang disertai oleh 300 peminat off-road dari 30 buah negara yang bersaing dalam hutan hujan tropika di Malaysia bermula 24 November lalu. 

RFC Malaysia, acara kemuncak perlumbaan off-road 4x4 merupakan acara terakhir dari Siri RFC Global (RFCGS) yang merupakan litar perlumbaan off-road di seluruh dunia yang merangkumi 22 negara dengan 45 acara. Tahun ini, para peserta melalui Kota Bharu, Tanah Merah, Kuala Krai dan kemudiannya berakhir di Gua Musang. Peringkat-peringkat perlumbaan dinamakan Zon Predator, Terminator dan Twilight yang merangkumi curam yang tinggi, menyeberangi jambatan sempit, paya tropika, mengharungi kolam berlumpur dan menavigasi melalui sungai besar di Bering.

  
Acara bermula pada 24 November di Dataran Redha, Kota Lama Kota Bharu, konvoi diiringi oleh kereta polis tempatan ke tapak perkhemahan di Tumpat Pantai Sri Tujuh untuk bermalam semalaman. Para peserta mengisi minyak di stesen minyak Petron di Belimbing, Tanah Merah sebelum memasuki pit stop cabaran di Air Naga, Gua Harimau dan Bering.
  Oleh kerana seksyen off-road jauh dari bandar atau kampung, kesemua kenderaan perlumbaan dan sokongan mesti mempunyai bahanapi yang mencukupi untuk bertahan dari 27 November sehingga 4 Disember. Mereka memasuki perhentian terakhir di pit stop Pos Gob - penempatan orang asli terhujung di Kelantan yang merupakan tapak perkhemahan ke-6. Mereka kemudiannya meneruskan perjalanan ke Kuala Betis untuk mengisi bahanapi buat kali terakhir di stesen minyak Petron di Gua Musang.
 “Petron berbangga untuk menjadi rakan kongsi liga sukan bermotor ekstrem 4x4 ini sebagai penaja  bahan petroleum rasmi untuk tahun ketiga. Rainforest Challenge semestinya melahirkan semangat kesukanan yang terbaik daripada semua peserta. Tahun ini, kami memperkenalkan minyak enjin Petron Rev-X Engine Oil bagi melengkapkan Turbo Diesel Euro 5 dalam perlumbaan legendari ini untuk prestasi dan pembersihan enjin yang terbaik. Penajaan ini menunjukkan keunggulan produk kami yang telah terbukti sebagai minyak terbaik untuk perlumbaan mencabar termasuklah perlumbaan off-road serta untuk penggunaan harian pemandu,” kata Choong Kum Choy, Ketua Jabatan Dagangan Runcit Petron Malaysia.
  “RFC sangat teruja dengan penyertaan Petron sebagai penaja minyak dan minyak enjin rasmi bagi menghadapi perlumbaan dalam keadaan yang sukar di musim tengkujuh. Muka bumi yang basah memerlukan produk tahan lasak untuk memastikan perjalanan yang lancar. Pepatah “Apabila berdepan dengan kesukaran hidup ataupun masa yang sukar, seseorang itu perlu bertahan, kuatkan semangat dan mengharungi saat itu dengan berani” sangat sesuai untuk digunakan bagi produk Petron yang telah digunakan dalam Rainforest Challenge. Tahun ini, kami melalui sektor off-road terpanjang dalam musim tengkujuh, tapi kami yakin minyak enjin Petron telah berjaya menamatkan perlumbaan ini,” kata Luis J.A. Wee, Pengasas dan Pengurus Rainforest Challenge & Siri Global RFC.
  Petron Turbo Diesel Euro 5 dirumuskan untuk meningkatkan prestasi enjin, memastikan ekonomi bahan api yang lebih baik, dan memanjangkan hayat enjin. Ia mempunyai kandungan sulfur yang lebih rendah iaitu 10 bahagian per juta dan 50 kali lebih bersih daripada diesel Euro 2M, mengurangkan pelepasan ekzos dan menahan haba melampau yang terdapat pada sistem suntikan minyak pada hari ini. Minyak Enjin Petron Rev-X melindungi enjin dengan Dynamic Cleaning Technology (DC Tech) untuk memastikan enjin bersih untuk perlindungan pakai yang lebih baik dan operasi yang lebih lancar.
   
Untuk maklumat tambahan mengenai RFC, sila layari laman web www.rainforest-challenge.com atau Instagram @rainforestchallenge @luisjawee.