MYPerodua Nation ke utara esok!

Karnival kegemaran Perodua kini kembali bagi meraikan Tahun Baru, dengan pelbagai tawaran tambahan dengan kempen Happy New Ride yang menawarkan rebat RM2,000 untuk Bezza Standard G dan Alza, dan RM1,500 bagi Bezza Advance dan Axia.

Berikutan kejayaannya di Shah Alam tahun lepas, karnival MYPerodua Nation akan ke utara hujung minggu ini, ke Amanjaya Mall di Sungai Petani dari pukul 10 pagi hingga 10 malam pada 13 dan 14 Januari.

"MYPerodua Nation menjanjikan sesuatu untuk semua orang. Alami perjalanan hebat kami sebagai pembuat kereta nombor satu negara dan memanfaatkan promosi menarik kami di karnival ini," kata Pengarah Urusan Perodua Sales Sdn Bhd, Dato' Dr Zahari Husin.
Pengunjung boleh mendapat diskaun sehingga 50% daripada alatganti terpilih, aksesori GearUp dan barangan di Karnival MYPerodua Nation, dan mengambil kesempatan daripada Happy Hours pada kedua dua hari di mana pakej alatganti yang lebih menarik boleh didapati.

MYPerodua Nation juga akan menampilkan pameran khas Compact Nation yang menceritakan kisah perjalanan 25 tahun Perodua ke arah menjadi pembuat kereta kompak yang paling disukai di Malaysia.

"MYPerodua Nation adalah acara tahunan yang merupakan salah satu usaha kami untuk menjangkau dan berada lebih dekat dengan rakyat Malaysia. Tahun lepas kami mengadakan karnival ini di Shah Alam, dan kini kami membawanya ke seluruh negara, bermula dengan wilayah utara tahun ini, "kata Zahari.
Pengunjung dijemput untuk mengalami bagaimana Perodua Myvi Advanced Safety Assist (ASA) berfungsi menerusi demonstrasi, dan persembahan oleh artis jemputan seperti Aiman ​​Tino, Aizat Amdan, Projector Band, Hazama, Siti Nordiana dan juga BoBoiBoy.

Cabutan bertuah yang akan diadakan memungkinkan anda untuk pulang dengan sebuah telefon pintar bernilai lebih RM3,000, dan permainan mini, pertandingan, trak makanan dan juga pawagam luar menjanjikan dua hari yang menyeronokkan untuk anda dan keluarga anda.

"Dengan tawaran hebat, permainan, hadiah dan penampilan selebriti di karnival MYPerodua Nation, ia tentunya cara terbaik untuk memulakan 2018. Kami berharap dapat berjumpa anda di sana!" tambah Zahari.

Untuk maklumat lanjut mengenai acara MYPerodua Nation, sila layari www.perodua.com.my.

Jepun hasilkan Fuji Rabbit sebelum Vespa

Selepas Perang Dunia II, pengeluar pesawat perang dilarang untuk membina pesawat, dan terpaksa mencari produk lain untuk meneruskan perniagaan mereka. Fuji Sangyo, sebahagian daripada bekas Syarikat Penerbangan Nakajima, memulakan pengeluaran skuter Fuji Rabbit S-1 pada bulan Jun 1946. Diilhamkan dari rekabentuk skuter Powell yang digunakan oleh anggota Amerika, S1 direka untuk menggunakan alatganti lebihan peralatan ketenteraan, termasuk roda ekor pesawat pengebom Nakajima, ang digunakan sebagai roda hadapan bagi S1. Skuter Fuji Rabbit adalah skuter Jepun pertama yang mampu mencapai kelajuan melebihi 60 batu sejam (97 kmj). Fuji Rabbit mula dihasilkan pada bulan Jun 1946, iaitu enam bulan sebelum skuter Vespa pertama dikeluarkan. Ia dihasilkan oleh syarikat Fuji-Sangyo, yang kini dikenali sebagai Subaru Corporation.

Skuter Yamaha bermula seawal 60an

Sejarah pembinaan skuter Yamaha bermula sejak tahun 1960 dengan dengan skuter SC-1 (175cc 2-lejang yang hanya terdapat di Jepun), siri V (bergaya moped) dan kemunculan Yamaha Passola pada tahun 1977.
Yamaha Riva 1983
Pada tahun 1982, Skuter Salient (CA50) 50cc dan 80cc Beluga (CV80) menjadi skuter moden pertama yang dijual Yamaha di dunia. Skuter ini direka untuk menjadi skuter generasi akan datang dengan panel badan plastik tahan lenturan, penghantaran CVT dan suntikan bahanapi. Ciri-ciri ini menjadikan skuter ini mudah dikendalikan untuk mendapat permintaan yang lebih luas.
Yamaha Riva 180
Yamaha Riva 180 kemudiannya muncul setahun selepas Yamaha mengeluarkan skuter CA50 dan CV80 di pasaran Amerika Syarikat. Skuter ini mampu mencapai kelajuan tertinggi sekitar 121 kmj. Riva 180 merupakan skuter yang baik tetapi ia dikenali sukar dihidupkan. Sistem pencekik auto yang digunakan agak terlalu rumit untuk kebanyakan skuter Riva, dan sering tidak berfungsi jika anda mengeluarkannya dari garaj selepas tempoh yang agak lama.

Tahun 1984 menyaksikan kemunculan versi skuter CV80 Beluga yang dikemas kini dengan pelbagai peningkatan termasuk kelajuan yang lebih tinggi sekitar 72 kmj. Peningkatan ini termasuklah karburetor yang lebih besar, silinder baru dan ekzos yang direka bentuk semula.
Yamaha Beluga 125
Pada tahun 1985, Yamaha mengeluarkan skuter CV80 yang lebih berprestasi lebih baik, dan Yamaha menambah tongkat sisi atau kickstand yang berguna. Tahun itu juga menyaksikan pengenalan semua Riva 125 (XC125) baharu, yang juga dipanggil Beluga 125 atau Riva 125. Riva 50 dan Riva 125 sebenarnya dijual di bawah nama Beluga 50 dan Beluga 125 di Eropah, jadi ia agak membingungkan mengapa Yamaha tidak dapat menggunakan nama yang konsisten untuk semua pasarannya.

Yamaha juga menambah satu lagi skuter 50cc dalam tahun 1986, iaitu skuter Jog yang kecil dan unik (CE50). Siri Jog ini akhirnya menjadi salah satu barisan model skuter paling popular sepanjang masa dan enjin 50cc Minerelli yang digunakannya masih boleh didapati pada sebahagian besar skuter 50cc 2-lejang. Di beberapa pasaran dunia, Yamaha merujuk model Jog sebagai ahli barisan skuter Riva. Dalam beberapa penerbitan Yamaha, ia turut dikenali sebagai 'Riva Jog'.
Yamaha Riva Jog
Selepas tiga tahun, pengeluaran Riva 180 dihentikan pada tahun 1986, tetapi ia kembali pada tahun 1987 dalam bentuk yang dikemas kini. Yamaha juga mengeluarkan versi khas Riva 125'Z' dengan cat, rim dan pelana mewah.
Yamaha Razz
Skuter Salient / Riva 50 telah digantikan oleh model Razz (SH50) pada tahun 1987. Seperti Jog, Yamaha menganggap Razz sebagai ahli keluarga Riva dan sering menyebutnya 'Riva Razz' dalam pemasaran mereka. Razz merupakan skuter peringkat kemasukan dalam barisan Yamaha, dan tidak seperti Jog, Razz hanya mempunyai satu cermin dan penghantaran atu kelajuan. Penghantaran kelajuan tunggal ini bermakna kelajuan tertinggi hanya terhad kepada 48 kmj dan ia tidak mudah dimodifikasi untuk dinaikkan lebih tinggi.

Selepas bertahun-tahun ketiadaannya, Riva terbesar kembali dalam bentuk dikemaskini. Yamaha meningkatkan Riva ini ke 200cc dan dengan tepat menukar namanya ke Riva 200 (XC200). Dengan tambahan 20cc, skuter ini kini menjadi pesaing yang lebih baik kepada Honda 250cc Elite. Selain tambahan kepada kenaikan sesaran enjin, skuter ini mendapat tupang depan yang berlainan dan beberapa penambahbaikan visual dan mekanikal yang lain. Yamaha juga menawarkan versi mewah iaitu XC200Z dengan cat, roda dan pelana yang dinaik taraf.
CG Jog
Untuk tahun 1988, Jog telah direka semula dengan kerangka dan badan baru, dan kod model telah ditukar kepada CG50. Walaupun dengan penampilan baru, CG50 terus menggunakan motor menegak yang sama seperti CE50 Jog sebelumnya. CG50 Jog berkongsi beberapa peralatan dengan adiknya Razz, seperti lampu depan berbilang, tupang, rim dan lampu belakang.

Skuter 80cc Beluga / Riva 80 dihentikan untuk tahun 1988, memandangkan peraturan pelesenan yang menjadikan 50cc lebih menarik. Model CW50 kemudiannya pula telah dikeluarkan ke pasaran Amerika Utara sebagai model tahun 1989 di bawah lencana Zuma yang kini menjadi legenda. Semasa tahun-tahun awalnya, Yamaha menggunakan nama Zuma di Amerika Syarikat dan Kanada.
Zuma
-- bersambung ke bahagian dua --

MotoGP wajibkan beg udara mulai musim 2018

Mulai tahun 2018 ini, penggunaan sut perlumbaan yang dilengkapi beg udara adalah diwajibkan bagi semua kelas dalam Kejohanan Dunia FIM MotoGP™. Ia nya mesti digunakan dalam setiap sesi oleh semua penunggang tetap, dan mesti berfungsi apabila berada di litar. Hanya pelumba Wildcard yang diberikan pengecualian, dan pelumba pengganti juga dikecualikan daripada peraturan tersebut untuk dua penampilan awal mereka sahaja. Selepas itu, sut pelumba turut gantian tertakluk kepada keperluan dan spesifikasi yang sama seperti peserta tetap.
Beg udara yang digunakan harus melindungi dan melindungi sekurang-kurangnya bahu dan tulang selangka. Pemakaian pelindung belakang adalah pilihan, walau bagaimanapun, jika pasukan memilih untuk menggunakan pelindung belakang, ia harus melindungi keseluruhan tulang belakang. Variasi kecil mengikut spesifikasi setiap sistem adalah dibenarkan, seperti variasi untuk menampung morfologi yang berbeza bagi setiap pelumba, tetapi bidang utama dan garis panduan yang sama disediakan untuk setiap pengeluar.
Setiap sistem beg udara mesti lulus satu siri ujian untuk membuktikan ia mematuhi peraturan sepenuhnya. Peraturan ini mencakupi penggunaan bateri dan elektronik, masa penggunaan dan inflasi, dan pengaktifan tidak disengajakan juga merupakan faktor penting yang diambil kira.

Pengaktifan beg udara yang tidak disengajakan juga tidak boleh menyebabkan penunggang menunggang atau menghalang penunggang dari mengawal motosikal mereka. Di samping itu, sistem beg udara ini juga tidak boleh memerlukan tambahan sebarang peralatan untuk dipasang pada motosikal, dan mesti dicetuskan tanpa penunggang dihubungkan dengan jentera, dalam ertikata lain tanpa tali atau kabel yang terikat.
Setiap pengilang mesti mengesahkan sendiri dokumentasi rasmi untuk sut perlumbaan yang mengakui bahawa sistem mereka mematuhi peraturan dan mencapai piawaian sepenuhnya. Mereka juga harus mengisytiharkan kebolehpercayaan sistem mereka berdasarkan ujian dalaman.

Peraturan ini menandakan satu lagi langkah ke arah peningkatan pengendali keselamatan, dan FIM, IRTA dan Dorna semua komited untuk memastikan MotoGP™ adalah sentiasa selamat dengan sebaik mungkin.