Yamaha R-6 habuan PETRONAS Sprinta Bonanza 2019

Bertepatan dengan musim baru MotoGP™, PETRONAS juga telah melancarkan peraduan “PETRONAS Sprinta Bonanza 2019”. Peraduan yang bermula dari 11 Mac hingga 30 September 2019 ini bakal menyediakan hadiah bernilai lebih RM300,000 termasuk hadiah utama berupa sebuah motosikal kuasa tinggi YAMAHA R6 yang ditukar wajah seperti pasukan MotoGP™ PETRONAS YAMAHA SRT. Di samping itu, PETRONAS turut menyediakan hadiah kedua iaitu motosikal YAMAHA R25 dan hadiah bulanan motosikal YAMAHA Y15ZR. Pelanggan juga berpeluang membawa pulang hadiah eksklusif beserta barangan premium PETRONAS Sprinta sepanjang bengkel ini beroperasi kerana PETRONAS juga akan membuat promosi dari semasa ke semasa.


Petronas lancar bengkel bergerak servis motosikal

PETRONAS Lubricants Marketing (Malaysia) Sdn Bhd (PLMMSB), anak syarikat PETRONAS Dagangan Berhad (PDB) hari ini telah melancarkan satu unit bengkel motosikal bergerak yang pertama seumpamanya di Malaysia.
Bengkel motosikal bergerak yang diubahsuai dari kontena 20 kaki itu diberi suntikan imej yang ‘trendy’ dan bergaya agar penunggang motosikal dapat menikmati suasana santai sementara menunggu enjin motosikal mereka ditukar dengan minyak pelincir. Ia dikendalikan menggunakan khidmat teknikal professional ini akan menjelajah seluruh Semenanjung Malaysia untuk memberi khidmat penukaran minyak pelincir PETRONAS Sprinta kepada penunggang motosikal.Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif PDB, Dato’ Sri Syed Zainal Abidin berkata, “Konsep yang kami paparkan ini akan memberi kemudahan dan pengalaman baru bagi penunggang motosikal kerana proses penukaran minyak pelincir akan menjadi lebih cepat dan lancar. Secara puratanya, proses ini akan mengambil masa hanya lapan minit dari mula hingga akhir bagi motosikal berkapasiti rendah dan sederhana”, katanya ketika upacara pelancaran servis bergerak ini.
Maklumat lanjut mengenai jadual bengkel motosikal bergerak PETRONAS Sprinta dan peraduan “PETRONAS Sprinta Bonanza 2019” boleh didapati dengan melayari laman media sosial PETRONAS Brands dan www.mymesra.com.my

Superkip selesai ujian rasmi Moto2 Jerez

Khairul Idham Pawi tamatkan ujian rasmi Moto2 hari ketiga dan terakhir di Litar Jerez - Angel Nieto minggu lepas dengan melengkapkan 165 pusingan di trek Sepanyol, untuk berada pada kedudukan ke-29 keseluruhan dengan pusingan terbaik 1'42.729.

Pelumba PETRONAS Sprinta Racing menghabiskan hari terakhir menumpukan pada kelajuan perlumbaan dan bekerja untuk mencari yang paling seimbang untuk motosikalnya. Masa terbaiknya hari ketiga datang pada sesi kedua dengan 1'42.909.

Khairul Idham Pawi kini menanti Jumaat di Losail International Circuit, di mana persiapan akhir akan dibuat untuk musim baru yang bermula pada trek yang sama pada 10 Mac ini.

 # 89 Khairul Idham Pawi
"Kami tidak dapat memperbaiki kedudukan terbaik dari hari ini, jadi kami perlu terus bekerja di Qatar. Sebaliknya, kami berjaya meningkatkan tahap perlumbaan kami, jadi tumpuan awal di Losail International Circuit akan diberikan untuk menetapkan kelajuan pusingan. Hari ini kami berusaha meningkatkan motosikal. Pada penghujung hari, kami menukar roda belakang tetapi saya tidak mempunyai cengkaman yang baik, jadi saya tidak dapat mengekalkan garisan saya dan memperbaiki masa pusingan. Kita mempunyai tiga hari lagi di Qatar untuk terus membangunkan jentera. "

PETRONAS Yamaha Sepang Racing Team: Quartararo ketiga terpantas

Pasukan PETRONAS Yamaha Sepang Racing menyelesaikan malam kedua Ujian Qatar dengan Fabio Quartararo dalam kedudukan ketiga yang mengagumkan dan dengan rakan sepasukannya, Franco Morbidelli pada tangga ketiga belas. Suhu trek yang lebih tinggi malam tadi membolehkan penunggang untuk memperbaiki masa pusingan mereka dari malam sbelumnya dan memanfaatkan masa trek yang ada.

Fabio Quartararo merupakan satu daripada empat penunggang untuk memecahkan rekod 1'55 malam tadi. Masa terbaiknya 1'54: 908 ialah pada pusingan ke-46 dari keseluruhan 54 pusingan yang disudahinya. Quartararo sudah berada di dalam tangga sepuluh teratas pada malam pembukaan dan mengesahkan rentaknya yang mengagumkan di Ujian Qatar.

Franco Morbidelli membuat permulaan yang baik, memperbaiki kedudukan terbaiknya dari semalam dalam tempoh dua jam pembukaan. Walau bagaimanapun, pusingan terbaiknya malam ini agak perlahan, dengan 1'55: 556 pada lap ke-45 daripada 52, yang meletakkan beliau keseluruhan ke-13.

Ujian ini diteruskan malam ini sebelum permulaan Kejohanan Dunia MotoGP 2019.


KEPUTUSAN

1. ALEX RINS / Suzuki 1: 54.593
2. MAVERICK VI√ĎALES / Yamaha +0.057
3. FABIO QUARTARARO / PETRONAS Yamaha Sepang Racing Team +0.315
4. DANILO PETRUCCI / Ducati +0.360
5. MARC MARQUEZ / Honda +0.411
13. FRANCO MORBIDELLI / PETRONAS Yamaha Sepang Racing Team +0.963