Usah gusar dengan kod ralat motosikal anda

Dahulunya tiada cara untuk kta mengetahui bahawa motosikal kita sebenarnya bermasalah, dan selalunya apabila masalah menjadi lebih teruk, mekanik akan tercari cari apakah masalah yang dihadapi, dan mungkin menukar alatganti yang masih baik tanpa disedari, dengan kosnya dibayar anda.

Paparan kod ralat atau error code sebenarnya bukanlah sesuatu yang negatif namun memberikan maklumat terkini berkenaan enjin anda dan masalah yang dihadapi juga dapat diketahui dikenalpasti dengan tepat atau beroperasi tidak cekap.

Motosikal kini lebih cenderung untuk dikeluarkan dengan dibekalkan sistem suntikan bahan api elektronik, juga dikenali sebagai EFI. Anda kini boleh mendapati EFI pada semua jenis motosikal, kian setiap pengeluar sedang beralih ke sistem EFI ini.

Terdapat beberapa sebab yang mendorong trend ini, tetapi kebanyakannya yang paling utama ialah adalah untuk peningkatan prestasi dan mematuhi peraturan-peraturan pelepasan bahan cemar ke udara yang semakin meningkat.


Komponen sistem suntikan bahan api motosikal boleh dipercayai dan diharapkan untuk memberi kihidmat yang panjang, tetapi bahagian-bahagiannya masih boleh haus, atau gagal awal. Apabila kegagalan berlaku proses untuk diagnosis dan pembaikan boleh kelihatan menakutkan, tetapi dalam kebanyakan kes ia mungkin hanya wayar longgar, ataupun sensor gagal.

Sensor yang paling biasa rosak atau gagal adalah sensor kedudukan pendikit, atau Throttle Position Sensor untuk pendek. TPS memberitahu ECU (unit kawalan enjin) ataupun kadangkala digelar  ECM (modul kawalan enjin) di mana terdapat injap kekupu (butterfly valve) pengambilan udara berada dalam kedudukan dari tertutup sepenuhnya sehinggalah terbuka luas. Maklumat ini digabungkan dengan data dari sensor lain, membolehkan ECM untuk megukur secara tepat jumlah bahan api yang disembur dari penyuntik. Sebab utama kegagalan TPS hanyalah kegunaan biasa, kerana ia bergerak setiap kali anda menekan atau mengilas pendikit, dan akhirnya ia akan haus. Biasanya kerosakan itu akan dijumpai pada satu tempat tertentu pada pendikit, daripada beroperasi pada kedudukan itu berulang kali. Kegagalan ataupun kerosakan TPS sering berlaku (kita ambil contoh dari kereta sebagai pengetahuan) pada kereta yang melahu dengan enjin hidup tetapi tidak bergerak seperti kereta yang sering terperangkap dalam kesesakan, dan juga teksi. Kereta sebegini sering mengalami kerosakan atau kegagalan TPS pada kedudukan enjin melahu itu. Walaupun enjin melahu dan pendikit seakan tidak bergerak, injap kekupu di dalam TPS sebenarnya masih bergerak walaupun hanya amat sedikit, dan akhirnya ia menjadi haus dan gagal. Getaran dan kesan alam sekitar juga boleh menyebabkan kerosakan dan kegagalan. Getaran semulajadi enjin V-Twin, atau kenderaan yang sering berada di jalan yang berhabuk juga mempercepatkan kerosakan TS ini.


 Berikut dipaparkan beberapa kod kegagalan yang digunakan pada motosikal kini.

Yamaha FZ150i

Kod 12 : Crankshaft Postion Sensor (tidak ada isyarat normal yang diterima daripada sensor ini)

13 : Intake Air Pressure Sensor (litar terbuka atau litar pintas)

14 : Intake Air Pressure Sensor

15 : sensor kedudukan pendikit TPS (litar terbuka atau litar pintas)

16 : sensor kedudukan pendikit TPS (tersekat atau melekat)

21 : Coolant Temperature Sensor (litar terbuka atau litar pintas)

22 : Sensor suhu udara masuk

30 : Lean Angle Sensor (buruk atau rosak)

33 : Ignition Coil

39 : Fuel Injector (litar terbuka atau litar pintas)

41 : Lean Angle Sensor

44 : ralat pembacaan dan penulisan pada E2PROM

46 : bekalan kuasa ke sistem fuel injection tidak normal

50 : Kerosakan memory ECU

Kawasaki D-Tracker 250

11 : Sensor pendikit utama tidak berfungsi

12 : Sensor tekanan udara masuk tidak berfungsi

13 : Sensor suhu udara masuk tidak berfungsi

14 : Sensor suhu air masuk tidak berfungsi

21 : Sensor crankshaft tidak berfungsi

24 : Sensor kelajuan tidak berfungsi

31 : Sensor  kedudukan motosikal tidak berfungsi

32 : sensor subthrottle tidak berfungsi

33 : Sensor oksigen tidak aktif

41 : Injector tidak berfungsi

46 : geganti (relay) pam bahan api tidak berfungsi

51 : Koil pengapian tidak berfungsi

56 : Relay kipas radiator tidak berfungsi

62 : penggerak reed subthrottle tidak berfungsi

64 : Injap pengganti udara tidak berfungsi

67 : Pemanas sensor oksigen tidak berfungsi

Honda CBR 250R

1 : MAP sensor

7 : ECT Sensor

8 : Throttle Position Sensor

9 : IAT Sensor

12 : Injector

21 : O2 sensor

29 : IACV (Idle Control Valve) Sensor

54 : Bank Angle Sensor

Yamaha (am - semua model)

12 : Crankshaft position sensor

13 : Pengambilan air pressure sensor

14 : Saluran intake air pressure sensor

16 : TPS tersekat

21 : Coolant temperature sensor

22 : sensor udara kemasukan

30 : Motosikal terjatuh

33 : Primary ignition coil

39 : System elektrik fuel injector

41 : Lean angel sensor

44 : Proses pembacaan atau penulisan pada EPROM

46 : Aliran elektrik ke system FI tidak normal

50 : Kerosakan pada memori ECU

Suzuki (am - semua model)

12 : CKP sensor

13 : IAP sensor

14 : TP sensor

15 : ET sensor

21 : IAT sensor

23 : TO sensor

24 : Ignition Koil

32 : Fuel injection

40 : ISC valve

42 : Ignition switch

44 : ho2 sensor

Honda (am - semua model)

1 : Sensor MAP (Manifold Absolute Pressure)

7 : Sensor EOT / ECT (Engine Oil / Coolant Temperature)

8 : Sensor TP (Throttle Position)

9 : Sensor IAT (Intake Air Temperature)

12 : Sensor Injektor

21 : sensor O2 (Oxigen sensor)

29 : Sensor IACV (Intake Air Cut Valve)

33 : ECM (Engine Control Module)

54 : Sensor BAS (Bank Angle Sensor)

Honda Step 4

7 : Engine Oil Temperature / Engine Coolant Temperature

8 : Throttle Position Sensor

12 : Injector

21 : O2 sensor

33 : Engine Control Module (ECM)

Jumlah pusingan perlumbaan MotoGP, Moto2 dan Moto3 diselaras

Jarak lumba dalam Kejohanan Dunia FIM MotoGP™ akan diselaraskan mulai tahun 2018, dengan peralihan selama dua tahun bermula musim ini sehingga perubahan akhir pada 2019. Ini adalah untuk memastikan bahawa setiap kelas perlumbaan mempunyai tempoh yang sama di setiap lokasi Kejohanan Dunia, bagi menambahbaik aturan acara dan membantu penyiar televisyen untuk memprogramkan pengaturcaraan perlumbaan dengan lebih baik.

Oleh kerana batasan peraturan mengenai penggunaan bahan api dan enjin di kelas utama, maka peningkatkan jarak beberapa perlumbaan MotoGP ™ dan mengurangkan jarak yang lain adalah tidak mampu dilakukan. Oleh itu, untuk mencapai matlamat persekataan dalam tempoh perlumbaan, tujuh perlumbaan MotoGP™ akan dipendekkan, bermula musim 2018. GP Amerika, GP Perancis, GP Catalan, GP Ceko dan San Marino GP akan disingkatkan sebanyak satu pusingan, dan GP Sepanyol dipendekkan dua pusingan dan GP Valencia sebanyak tiga pusingan. Perubahan ini adalah muktamad.

Walau bagaimanapun, bagi Moto2™ dan Moto3™, terdapat dua peringkat agar pengeluar lebih bersedia. Tahun ini, perubahan besarnya sama seperti di MotoGP™ bagi perlumbaan Moto3™ di Amerika, Sepanyol, Catalan, Czech, Aragon, GP Malaysia dan Valencia dipendekkan sebanyak satu pusingan, dan Moto3™ GP Perancis dipendekkan sebanyak dua pusingan. Moto2™ akan melihat pengurangan satu pusingan di GP Amerika, Perancis, Catalan, Jerman, Czech, San Marino, Jepun dan Malaysia, dan GP Sepanyol serta Valencia akan berkurangan sebanyak dua pusingan pada musim 2018.

Pada tahun 2019, pengurangan jarak perlumbaan akan menjadi lebih besar dalam kelas Moto2™ dan Moto3™. Walaubagaimana pun, perlumbaan kelas MotoGP™ tidak akan diselaraskan lagi.

Di samping itu, terdapat kemas kini lanjutan untuk peraturan MotoGP™ mulai 2018: jika Bendera Merah dikibarkan selepas 75% atau lebih jarak perlumbaan telah selesai, keputusan perlumbaan akan terus ditentukan dan diumumkan. Ini tidak mengubah peraturan sedia ada di Moto2™ dan Moto3™ di mana dua pertiga jarak perlumbaan mesti selesai sebelum mengisytiharkan keputusan akhir, dan ia bertujuan untuk meningkatkan keselamatan para pelumba dan juga peminat.