Norhakim ungguli Wira di Tangkak

 

Pasukan ONEXOX SAG Team turut mengungguli kelas Wira apabila pelumbanya, Md Norhakim Norhafizullah memenangi perlumbaan yang dikurangkan ke lapan lap itu gara-gara hujan lebat sebelum ia dimulakan.

 

Kemenangan tersebut telah mengubati kekecewaan Norhakim yang gagal menamatkan perlumbaan pada aksi pembuka tirai di Litar Sepang bulan lalu.

 

Pelumba asal Kelantan itu kini berjaya mengubah kedudukannya dalam carta keseluruhan untuk berada di tempat ketiga dengan 25 mata.

 

Kedudukan pendahulu kini kekal milik pelumba pasukan PETRONAS Sprinta Yamaha-31 Racing, Rahimi Nabil Razu dengan 33 mata.

 

Keputusan Pusingan 2 di Tangkak

1. Mohd Norhakim Mohd Norhafizullah (Yamaha) (ONEXOX TKKR SAG Team)

2. Mohd Hazim Mohd Fairues (Honda) (ELF KOYOKO HONDA KC RACING)

3. Abdullah Qayyum Abd Razak (Honda) (HONDA AFB TECH RACING)

4. Akif Hakimi Zainuddin (Yamaha) (WIRAMUDA V-FIERTECH Academy Racing)

5. Mohd Adam Haikal Jahar (Yamaha) (PETRONAS Sprinta Yamaha-31 Racing)

 

Kedudukan keseluruhan

1. Rahimi Nabil Razu (Yamaha) (PETRONAS Sprinta Yamaha-31 Racing), 33 points

2. Mohd Hazim Mohd Fairues (Honda) (ELF KOYOKO HONDA KC RACING), 30 points

3. Mohd Norhakim Mohd Norhafizullah (Yamaha) (ONEXOX SAG TEAM),  25 points

4. Mohd Harith Haziq Zamri (Honda) (CASTROL POWER1 RACING TEAM),  25 points

5. Abdullah Qayyum Abd Razak (Honda (HONDA AFB TECH RACING), 22 points

 

 

ONEXOX TKKR SAG Team kekal ungguli CP125

Pasukan ONEXOX TKKR SAG Team meneruskan penguasaan mereka dalam kelas CP125 menerusi kemenangan yang dilakar oleh pelumbanya, Md Shafiq Rasol  Bermula agak perlahan, beliau mula mengasak pada pertengahan saingan sehingga berjaya menempatkan dirinya dalam kelompok hadapan ketika perlumbaan berbaki tiga lap lagi untuk tamat.

 

Satu persatu pelumba dipintasnya dan situasi tersebut telah memberikan kayakinan kepadanya untuk cuba memberi tentangan kepada pendahulu, Md Aliff Danial Md Asri dari pasukan PETRONAS Sprinta Yamaha Maju Motor.

 

Misinya berhasil apabila berjaya memintas Aliff pada lap terakhir bagi membolehkannya memenangi perlumbaan tersebut dengan catatan masa 12:00.737 saat (s).

 

Malah, Aliff  yang sukar dicabar sejak di awal perlumbaan, turut dipintas oleh rakan sepasukannya, Md Syafiq Rosli yang menamatkan perlumbaan tersebut di kedudukan kedua dengan catatan masa 12:01.866s.

 

Aliff yang merupakan juara keseluruhan kelas Wira musim lalu sekadar berpuas hati di kedudukan ketiga dengan masa 12:02.369s.

 

Ia bukan hari yang bertuah buat Aliff meskipun pada mulanya dia dilihat selesa memimpin perlumbaan, namun kesilapan pada lap terakhir telah memusnahkan impiannya untuk bergelar juara di halaman sendiri.

 

Shafiq Rasol yang muncul naib juara pada aksi Pusingan 1 di Litar Sepang bulan lalu, kini selesa memimpin kedudukan keseluruhan kelas CP125 dengan mengumpul 45 mata diikuti Syafiq Rosli yang sudah mengumpul 31 mata.

 

Juara Pusingan 1, Md Syafieq Aiman Md Fauzi (ONEXOX TKKR SAG Team) gagal meraih sebarang mata pada aksi di Tangkak, namun dia masih selesa di kedudukan ketiga keseluruhan dengan 25 mata.

 

Keputusan:

CP125

 

1. Mohd Shafiq Rasol (Yamaha) (ONEXOX TKKR SAG TEAM), 45 points

2. Mohd Syafiq Rosli (Yamaha) (PETRONAS SPRINTA YAMAHA MAJU MOTOR), 31 points

3. Mohd Syafieq Aiman Mohd Fauzi (Yamaha) (ONEXOX SAG TEAM), 25 points

4. Mohd Khairi Asyraf Mahmood (Yamaha) (IPONE YAMAHA YY PANG RACING TEAM), 21 points

5. Mohd Fareez Afeez Abd Rahman (Yamaha) (IPONE YAMAHA YY PANG RACING TEAM), 21 points

 

 udu

CP125 Kedudukan Pasukan

 

1. ONEXOX TKKR SAG TEAM, 61 points

2. PETRONAS SPRINTA YAMAHA MAJU MOTOR, 47 points

3. ONEXOX SAG TEAM, 38 points

 

Akid tebus kecewa Sepang di Tangkak

 

Kekecewaan Md Akid Aziz pada aksi di Sepang bulan lalu setelah gagal menamatkan perlumbaan terubat apabila dia muncul untuk bergelar juara kelas perdana, CP150 pada aksi Pusingan 2 yang berlangsung di Litar Lumba Tangkak pada Ahad lepas. Kali terakhir  Akid bergelar juara pada Kejuaraan Cub Prix Malaysia PETRONAS ialah di Pusingan 9 di Jempol, Negeri Sembilan musim lalu.

 

Akid yang mendahului perlumbaan sejak lap pertama lagi, tidak menoleh ke belakang dan terus konsisten memimpin saingan secara selesa. Perlumbaan 20 lap itu berlangsung dalam keadaan hujan renyai, namun tidak menjejaskan fokus Akid untuk menguasai saingan.

 

Dalam keadaan litar yang agak licin, Akid memilih untuk mengharungi perlumbaan tersebut secara selamat walaupun mula diasak pencabarnya, Azroy Hakeem Anuar (pasukan Idemitsu Honda Yuzy Racing) pada dua lap terakhir. Azroy berjaya memintasnya, namun Akid kembali mengasak di lap terakhir untuk merampas semula kedudukan pendahulu, sekali gus muncul sebagai juara dengan catatan masa 15:46.337 saat (s) untuk kemenangan pertama buat pasukannya musim ini.

 Azroy yang muncul terpantas pada sesi kelayakan semalam, akur di tempat kedua dengan masa 15:46.651s manakala tempat ketiga menjadi milik Md Muzakkir Mohamed, pelumba pasukan ONEXOX TKKR SAG Team, dengan masa 15:50.266s.


 

Juara saingan Pusingan 1, Md Helmi Azman (Hi Rev SCK Honda Racing) gagal meraih sebarang mata apabila menamatkan perlumbaan di kedudukan ke-18.

  Kedudukan pendahulu keseluruhan kekal berada dalam genggaman Azroy yang kini mengumpul 36 mata. Akid kini berada di kedudukan kedua keseluruhan dengan 25 mata dan Helmi pula di tempat ketiga dengan 25 mata.

CP150

 

1. Mohd Akid Aziz (Yamaha) (PETRONAS SPRINTA YAMAHA MAJU MOTOR), 15’46.337s

2. Azroy Hakeem Anuar (Honda) (IDEMITSU HONDA YUZY RACING), 15’46.651s

3. Mohd Muzakkir Mohamed (Yamaha) (ONEXOX TKKR SAG TEAM), 15’50.266s

4. Mohd Iqbal Amri Abd Malek (Yamaha) (AHM MOTORSPORTS), 15’54.853s

5. Ahmad Afif Amran (Yamaha) (PETRONAS SPRINTA YAMAHA-CKJ RACING), 15’55.452s


 

CP150 Team Standings

 

1. IDEMITSU HONDA YUZY RACING, 47 points

2. HI REV SCK HONDA RACING, 34 points

3. ONEXOX TKKR SAG TEAM, 34 points