CFMoto 650NK: pengubah pandangan?CFMoto, pengeluar motosikal yang sebenarnya terkenal di seluruh dunia, telah diperkenalkan kepada pasaran Malaysia dalam tahun 2012 dengan barisan model motosikalnya sporty. Kilang pembuatan mereka terletak di Hangzhou, China dan telah beroperasi selama lebih 20 tahun. CFMoto mengeluarkan 600,000 buah kenderaan setahun bagi pasaran antarabangsa dengan pengiktirafan piawaian ISO9001:2000 dan TS16949 manakala semua kenderaan yang menepati kehendak EEC, EPA dan keperluan DOT. CFMoto mungkin agak baru di Malaysia, tetapi ianya sudah mempunyai rangkaian pengedaran global yang mantap di seluruh Eropah, Amerika Utara dan Amerika Selatan, New Zealand dan Afrika serta di China. CFMoto untuk pasaran Malaysia dipasang di Kuching Sarawak.


CFMoto 650NK datang dengan imej kuasa dan prestasi, dan tidak dapat dinafikan, ia mungkin mengingatkan anda kepada sebuah model awal Jepun. 650NK ini berenjin selari 649.3cc berkembar sejukan cecair dengan engkol 180-darjah dan pencucuhan ECU. Sistem suntikan bahan api elektronik didatangkan standard, begitu juga dengan cakera depan 300mm berkembar dengan kaliber omboh berkembar, dan cakera tunggal belakang 225mm dengan angkup tunggal, dan diimbangi sistem gantungan Kayaba berkualiti tinggi untuk keselesaan bergaya.

650NK ini kelihatan menarik kepada mata tetapi yang akan menjadi ragu dengan prestasinya. Namun, anda mungkin akan dikejutkan setelah mencuba 650NK. Malah anda akan mudah lupa bahawa ia adalah sebuah motosikal buatan negara China. Kini adalah masa untuk perubahan pandangan terhadap stigma motosikla buatan China yang telah menghantui ramai selama ini.

Jelas bahawa 650NK mengikuti formula yang diuji dan terbukti, dan mengambil resipi daripada produk yang sedia ada, dan mungkin juga telah menyesuaikan reka bentuk untuk infrastruktur pengeluaran yang sedia ada, bagi mengeluarkan produk yang memenuhi kriteria reka bentuk yang sama tetapi pada harga yang lebih rendah.

Kedudukan menunggang yang santai membolehkan pengendalian dan kawalan mudah, dengan ketinggian tempat duduk serendah 795mm yang akan memenuhi kebanyakan penunggang. Kelihatan segak dan dengan bahagian depan seakan Transformers, ianya diserikan dengan penggunaan lampu projektor. Kualiti hiasan plastiknya boleh diterima, dengan cubaan mereplikasi seakan karbon untuk kelihatan canggih dan mahal. Sesetengah daripada anda mungkin tidak menyetujui cubaan tersebut, tetapi dengan pilihan alternatif grafik sedia ada dalam pasaran, mungkin anda tidak perlu berasa begitu kecewa.

Yang paling penting adalah rasa dan prestasi. Enjin empat lejangnya mampu menjana 57.6hp pada 8500 RPM, dengan 62nM tork sebanyak 7,000 RPM. Kotak gear 6 kelajuan dengan plat klac basah disudahi hantaran akhir jenis rantai. Tekan butang penghidup elektrik dan enjin berputar mudah sebelum melahu lancar. Ekzosnya dibuat dari keluli tahan karat dan merupakan bonus yang bagus. Enjin cepat meluncur melepasi 3000 rpm sebelum terasa sedikit gegaran sekitar 5000 rpm. Gegaran ini adalah cukup untuk mengaburkan cermin, namun tidak menjengkelkan.

Enjin ini mudah meningkat daripada 3,000 rpm sehingga kepada garismerah pada 10,000 rpm. Dalam gear 6, enjin bersenandung pada 4,500 rpm dan hanya menghampiri tahap selesa, dengan kelajuan menghampiri angka 100, dan apa-apa permintaan yang selebihnya akan lancar dipenuhi oleh enjin oleh berkembar sebaris ini.

Gear berubah lancar dan positif semasa ujian lebih daripada dua minggu, yang turut meliputi dua perjalanan melebihi seratus ilometer, tanpa sebarang kemasukan gear neutral palsu mahupun gear salah. Operasi klac adalah ringan, dan penukaran gear tanpa-klac (clutchless) juga merupakan sesuatu yang amat mudah. Mencapai dan mengekalkan kelajuan lebuh raya dengan motosikal ini tidak menjadi isu langsung, dan pendakian bukit dalam gear teratas dengan pembonceng juga tiada memerlukan peralihan gear.

Prospek jangka panjang? Ia adalah sukar untuk dikatakan, tetapi berdasarkan kepada kualiti pembuatan dan sudahan, CFMoto 650NK adalah pertaruhan yang layak, dan ia tidak keterlaluan untuk mengatakan bahawa ia adalah motosikal China terbaik yang pernah diuji. Dengan harga RM28, 510,00 ianya berbaloi untuk dipertimbangkan terutamanya jika anda mencari sesuatu yang berbeza sebagai pengangkutan komuter dan hujung minggu. Seperti yang dikatakan sesetengah pihak, mengapa bayar lebih?

Enjin: sejukkan cecair DOHC 8-injap selari berkembar empat lejang dengan aci oleng 180-darjah
Gerek dan lejang: 83 x 60 mm
Kapasiti: 649,30 cc
Kuasa output: 41.5kW/57.6hp pada 8.500 rpm
Tork maksimum: 62Nm/6.32kgm/45.72ftlb sebanyak 7,000 rpm
Nisbah Mampatan: 11.3:1
Pengurusan enjin: EFI suntikan bahan api elektronik dengan 2 badan pendikit dan penyuntik tunggal se selinder
Gearbox: 6-kelajuan
Clutch: Plet berbilang basah
Chassis: Tiub keluli bingkai bentuk berlian dengan enjin sebagai penyokong
Penggantungan: 41mm fork teleskopik
Belakang: lengan-ayun keluli tiub dan penyeraphentak monoshock
Jarak roda: 1415 mm
Berat: 193 kg. kering (206 kg dengan minyak / air / bahan api tangki penuh)
Brek: Hadapan: 2 x keluli cakera 300mm dengan angkup omboh berkembar
Belakang: 1 x 225mm cakera tunggal dengan omboh tunggal
Roda / tayar: Hadapan: 120/70ZR17 CST Radial pada 3,50 masuk roda aluminium tetuang
Belakang: 160/60ZR17 CST Radial pada 4,50 masuk roda aluminium tetuang
Ketinggian tempat duduk: 795 mm
Kapasiti bahan api: 17 liter

3 comments:

redzaeishafeeq said...

salam bro..saya dah baca pandangan bro tentang moto CF moto..saya hendak tanya bro..apa pandangan bro tentang KWasaki er6n dan CF MOto..kalau dari segi harga nyata berbeza bukan.

gabb said...

salam bro.. macam mana pula jika dibandingkan dengan tnt600?
mana lagi ok?

tq

JR Vitug said...

Very nice article, I enjoyed reading your post, very nice share, I want to twit this to my followers. SlingshotHelmets.com Online Store