Shell Malaysia raikan hampir 300 pelanggan utama Shell Rimula

Shell Malaysia meraikan hampir 300 pelanggan utama Shell Rimula dari seluruh Malaysia baru-baru ini di Kota Kinabalu dalam seminar teknologi dan majlis makan malam tahunan Shell Malaysia.

Antara yang diraikan pada majlis tersebut adalah 11 orang pemenang bertuah bagi promosi Shell Rimula Ultimate Stopover yang bakal menikmati pengalaman yang tidak mungkin dilupakan iaitu percutian selama 5 hari 4 malam di kota Dubai yang penuh dengan kemewahan  pada November ini.
 Pemenang bertuah Shell Rimula tersebut ialah Bong Chai Hoon, Bong Poh Lung, Teh Chee Keong dan Teh Leng Onn, semuanya dari Kuala Lumpur; Lee Chi Kun dari Bukit Mertajam, Raiming bin Sait dari Tawau, Tang Hua Ping dan Teo Eng Lian dari Sibu, Victor bin Jubli@Julian dari Labuan, Wong Gwo Chyuan dari Johor dan Wong Hiong Kong dari Miri.

Program khas yang akan berlangsung di Dubai turut merangkumi pandangan pakar mengenai inovasi terkini enjin trak dan teknologi pelincir, demonstrasi teknikal secara amali serta ujian prestasi minyak enjin Shell Rimula menerusi pengalaman pemanduan off-road di bukit-bukit pasir di Dubai.
 Tetamu lain yang turut diraikan pada majlis makan malam tersebut adalah mereka yang telah memainkan peranan penting untuk meletakkan Shell Rimula sebagai jenama minyak enjin diesel tugas berat (HDDEO) pilihan di Malaysia. Para tetamu disajikan dengan hidangan makan malam bertemakan Timur Tengah untuk memberikan gambaran sepintas lalu tentang ganjaran yang menanti pemenang Rimula Ultimate Stopover 2018.

Menurut Pengurus Besar Shell Lubricants bagi Malaysia dan Singapura, Encik Baljit Singh, Shell Rimula Ultimate Stopover meraikan komitmen terhadap kegigihan dan menawarkan percutian sekali seumur hidup ke destinasi eksotik kepada pelanggan setia Shell Rimula.
 “Shell Rimula merupakan satu-satunya jenama HDDEO yang memberikan ganjaran yang unik kepada pelanggan kerana membuat keputusan yang tepat bagi perniagaan mereka. Pemilik fleet yang berpegang kepada kepercayaan bahawa perkara yang benar-benar penting adalah komponen dalaman, akan dapat melihat bagaimana produk Shell Rimula, terutamanya rangkaian sintetik kami dengan Teknologi Dynamic Protection Plus yang menjadi peneraju di pasaran, membantu mereka mencapai tahap yang baru dari segi kecekapan, produktiviti dan keberuntungan,” katanya.

Dalam sesi seminar teknologi, Shell Malaysia mengambil peluang untuk menyampaikan kepada para peserta tentang faedah yang dapat dinikmati sekiranya mereka bertukar kepada minyak enjin diesel tugas berat Shell Rimula separa sintetik dan sintetik sepenuhnya yang mematuhi API CK-4, terutamanya bila disertakan dengan penggunaan Shell FuelSave dan Diesel Euro 5, bagi trak generasi baru dan kelengkapan berat.

Untuk maklumat lanjut mengenai Shell Rimula, sila layari www.shell.com.my/rimula.

Hebat Kembara Yamaha NVX solo sejauh 10,017km


 Catatan oleh Abdul Mui'iz bin Nazelan:
Alhamdulillah selesai sudah pengembaraan solo saya jarak 10017km selama 32 hari bersama Yamaha NVX,sebenarnya tidak minat touring ni, semenjak sebulan lalu saya terjumpa page FB Adventure Touring Malaysia (aTm), dan selama sebulan itu juga saya melihat page ni terdetik hati nak jelajah untuk kali pertama saya, alhamdulillah selesai misi saya selama 32 hari pengembaraan saya,terima kasih team Borneo, Abi Khalid Abd Sammad dan Eid Sidek guide saya di thailand, cikgu joe satun.. Terima kasih kepada warga atm yang mendoakan keselamatan saya.

Hari 1-   Alor Setar-Baling--Gerik-Banjaran-Jeli-Besut 394km
Hari 2-   Besut-Setiu-Marang-Kerteh-Chukai-Kuantan 349km
Hari 3-   Kuantan-Pekan-Rommpin-Mersing-Kota Tinggi-Ulu Tiram- Johor Bahru 325km
Hari 4-   Johor-singapore-pekan nanas-tanjung pia-kukup-pontian kecol-rengit-batu pahat-muar -melaka 295km
Hari 5-   Melaka-sungai udang-kuala sungai baru-teluk kemang-port dickson-sepang-klia cargo( pos moto ke kuching) 142km
Hari 6-   Moto dah sampai..  Area kuching 55km

Hari 7-   Kuching-serian-seri aman-sibu 375km
Hari 8-   Sibu-selangau-bintulu 236km
Hari 9-   Bintulu-miri 221km
Hari 10- Miri-sungai 7-bandar seri begawan-kuala lurah-limbang-temurung kecil-lawas 303km
Hari 11- Lawas-sipitang-tenom-keningau 225km
Hari 12- Keningau-sook-nabawan-kalabakan-tawau 343km
Hari 13- Tawau-semporna-kunak-lahad datu-felda sahabat-lahad datu 480km
Hari 14- Lahad datu-kinabatangan-sandakan 178km
Hari 15- Sandakan-sapi nangoh_kinabungan-kota marudu-kudat 454km
Hari 16- Kudat-kota marudu-marak parak-ranau-kundasang-nabalu-melangkap 246km
Hari 17- Melangkap-kota belut- kota kinabalu-papar-bogawan-membakut- kuala penyu-menumbok-labuann 252km
Hari 18- Labuan-menumbok-beufort-papar-kota kinabalu 214km

Hari 19- Kota kinabalu-mas cargo 30km
Hari 20- Mas cargo klia - kuala lumpur 70km
Hari 21- Kuala lumpur - kuala selangor-sekincan-teluk intan-taiping-penang- sungai petani-alor setar-arau 582km
Hari 22- Arau-padang besar-hatnyai-pathalung-chunphon 560km
Hari 23- Chumphon-hua hin-khancanaburi 516km
Hari 24- Kanchanaburi-tak-mea sot 534km
Hari 25- Mea sot-mea sariang-mea hong son-pai 501km
Hari 26- Pai-chang mai 141km
Hari 27- Chang mai-chang rai-mea sai-tachilek 342km
Hari 28- Tachilek-chiang khong(sangkot nak masuk laos)-phu chi fa 196km
Hari 29- Phu ci fa - nan-phitsonulok-khao kho 534km
Hari 30- Khoa kho-phetcabun-bangkok 490km
Hari 31- Bangkok-Bangkok train railway 32km
Hari 32- Hatyai-Songkla-Patthani-Yala-Betong-Baling-Alor Setar 429km
Hap Seng Trucks Distribution kini pengedar kenderaan komersial Mercedes dan Fuso

Hap Seng Trucks Distribution Sdn. Bhd. telah menyempurnakan pengambilalihan perniagaan pengedaran kenderaan komersial  dari Mercedes-Benz Malaysia pada 1 November 2018.

Hap Seng Trucks Distribution kini merupakan pengedar umum eksklusif Mercedes-Benz Trucks, Mercedes-Benz Vans dan FUSO Trucks di Malaysia, termasuk pengendalian import, pemasangan, pengedaran borong dan perkhidmatan selepas jualan bagi kenderaan komersil Mercedes-Benz dan FUSO.
Majlis "perasmian pejabat" Hap Seng Trucks Distribution telah diadakan di pejabat baru di Wisma Mercedes-Benz di Kinrara, Puchong (yang direka, dibina, diurus dan dimiliki oleh kumpulan Hap Seng) untuk memperingati peristiwa penting ini.

Hap Seng Trucks Distribution diterajui oleh Encik Roland Schneider, warga Jerman dengan kerjaya cemerlang selama 28 tahun dengan kumpulan Daimler dengan pelbagai rekod pencapaian.

Hap Seng Trucks Distribution Sdn. Bhd. merupakan anak syarikat milik penuh Hap Seng Consolidated Berhad, sebuah syarikat tersenarai awam di Pasaran Utama Bursa Malaysia Securities Berhad dengan modal pasaran kira-kira RM23 bilion. Ia adalah kumpulan berpelbagaian dengan enam perniagaan teras - ladang, pelaburan hartanah dan pembangunan, pembiayaan kredit, automotif, perdagangan baja dan bahan binaan.

Mudah Auto laman web automotif paling kerap dilawati

Mudah Auto, sebagai sebahagian daripada Mudah.my, pasaran terbesar di Malaysia, mengekalkan kedudukan teratasnya sebagai laman web automotif yang paling kerap dilawati di Malaysia, menurut data terkini yang dikeluarkan oleh comScore, rakan kongsi yang dipercayai untuk merancang, mengurus dan menilai media merentasi platform. Di dalam kategori Automotif comScore, Mudah Auto secara konsisten memegang tempat nombor satu dari segi pelawat unik dan lawatan laman web keseluruhan sepanjang lapan bulan pertama tahun 2018.
Di komputer meja, Mudah Auto menduduki tempat teratas dalam senarai dengan purata 676,000 Pengunjung Unik setiap bulan di antara bulan Januari hingga Ogos 2018 - menjangkau kira-kira 40% daripada keseluruhan audien Internet automotif Malaysia dan tiga kali lebih banyak pelawat berbanding pesaing terdekatnya. Berbanding dengan platform automotif lain di Malaysia, Mudah Auto juga menduduki tempat pertama untuk Purata Minit Diluangkan oleh setiap pelawat di telefon bimbit - iaitu sebanyak enam kali lebih masa yang diluangkan berbanding pesaing terdekatnya.
Selain peningkatan baru, pasaran dalam talian juga mengumumkan perkongsiannya dengan Maybank Finance, yang membolehkan pengguna Mudah memohon pinjaman kereta secara dalam talian. Tawaran ini hanya tersedia untuk kereta-kereta yang diiklankan oleh pengedar Mudah yang disahkan melalui platformnya, dengan jumlah pinjaman minimum sebanyak RM30,000. Pasaran dalam talian juga menjalankan perjanjian berterusan dengan AIG Malaysia Insurance Berhad, yang menawarkan rebat 10% untuk polisi auto yang dibeli di Mudah.my kepada para pelanggan.
Kerjasama itu bertujuan untuk memberikan pengalaman pembeli yang lebih lancar di laman web ini dengan Mudah.my berkhidmat sebagai platform sehenti utama untuk semua keperluan berkaitan produk. Untuk maklumat lanjut mengenai tawaran terkini Mudah.my, pengguna boleh melawat laman web mereka di www.mudah.my.

The Prince dinobat Juara Kustom H-D EICMA 2018


"The Prince", sebuah motosikal kustom Harley-Davidson® Street Bob® hitam yang indah hasil kerjatangan Bangkok Harley-Davidson® telah dinobatkan sebagai Juara Utama Battle of the Kings 2018 di EICMA, Milan, yang disertai lebih daripada 300 penyertaan antarabangsa. "The Prince" adalah penzahiran klasik yang indah, mudah dan bersih kontemporari, berdasarkan model 2018 Harley-Davidson Street Bob. Ini adalah tahun pertama Thailand disertakan dalam pertandingan ini, yang membuat kejayaan pasukan Bangkok Harley-Davidson ini lebih manis.
Battle of the Kings adalah pertandingan kustom yang disertai seluruh rangkaian pengedaran Harley-Davidson. Bagi pertandingan 2018 lebih 300 peniaga dari lebih daripada 30 buah negara telah menyertainya untuk cabaran membina sebuah Harley-Davidson kustom menggunakan maksimum 50% daripada harga runcit model yang digunakan sebagai jumlah bajet kustomisasi dan menggunakan katalog Aksesori Motor Tulen Harley-Davidson. Undian umum yang diadakan pada awal tahun ini memperoleh 150,000 undi yang memutuskan pemenang untuk setiap negara atau wilayah dan kemudian panel hakim pakar, termasuk wartawan antarabangsa dan pembina motosikal kustom, memilih tiga finalis utama.
Jentera "Back to the Track" dari Adelaide Harley-Davidson, yang berasaskan Roadster, "Farm Machine" dari Bologna Harley-Davidson dan "The Prince" tampil untuk dipaparkan di Harley-Davidson di EICMA sebagai tiga calon utama terakhir.

 Pasukan di Bangkok Harley-Davidson memilih Street Bob® untuk mencerminkan imej nostalgia berteknologi moden. Tema Emas pada hitam digunakan untuk menggambarkan jaket kulit hitam dan tema chopper, dengan penutup tangki bahan api keemasan dan penutup injap tayar bertemakan "The Prince".  Enjinnya pula diserlahkan dengan salutan serbuk emas pada tiub pushrod, sisipan kotak rocker dan mesh penapis udara. Bahagian-bahagian ini bersalut krom sebelum salutan serbuk untuk mencapai kesan bersinar. Pelananya pula dibentuk semula dan berkulit asli dengan jahitan benang kuning untuk kesan emas itu. Pelindung Derby Collection dan penutup timah tembaga digunakan untuk menghilangkan krom asal, manakala brek cakera terapung dan tuas hitam, pemijak kaki dan pemegang hendal kelihatan moden dan berkuasa.Tengku Amirul jamin aksi terbaik di Jempol

 Tengku Amirul Haffirudin tidak memandang mudah saingan Pusingan 9 Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS di Jempol, Negeri Sembilan pada 17 dan 18 November ini, sekalipun sudah mengesahkan status sebagai juara keseluruhan kelas CP115.

Pelumba Motul Zeneos Yamaha YY Pang itu sebaliknya terus dahagakan kemenangan sekalipun telah bergelar juara lebih awal setelah mengumpul 188 mata hasil dari tujuh kemenangan dan satu di tempat keempat sepanjang lapan pusingan lepas jauh mengatasi rakan sepasukan, Md Fareez Afeez di kedudukan kedua dengan 116 mata. Selain gelaran keseluruhan individu, pasukan Motul Zeneos Yamaha YY Pang turut mengesahkan status sebagai juara keseleluruhan berpasukan dengan mengumpul 304 mata ketika ini.
 “Misi saya adalah untuk terus meraih kemenangan pada baki dua perlumbaan terakhir musim ini, dan pada masa sama merancang strategi untuk membantu Fareez kekal di tangga kedua keseluruhan ketika ini,” jelas Tengku Amirul.
“Walaupun sudah bergelar juara keseluruhan, ini tidak bermakna saya memandang mudah saingan minggu ini, sebaliknya saya mempunyai misi untuk menamatkan musim ini dengan sembilan kemenangan.”
 Menurut pemilik pasukan, Pang Yoke You (YY Pang), Tengku Amirul akan kekal beraksi dalam saingan CP115 pada baki dua perlumbaan terakhir musim ini. “Kami mahu dia terus bersaing merebut kemenangan. Tentang saingan kelas CP150, semuanya akan diputuskan kemudian, bukannya ketika ini.” 


Jumlah EEV Perodua capai 500,000 unit

Pengeluaran Kenderaan Cekap Tenaga (EEV)Perodua kini telah melebih setengah juta unit di Malaysia, sekaligus mengukuhkan statusnya sebagai syarikat pengeluar EEV No 1 negara.

“Jejak EEV kami bermula pada tahun 2014 dengan pengeluaran modelAxia, EEV pertama negara dan juga model Transformasi pertama kami. Ia diikuti duatahun kemudian dengan Bezza, sedan EEV pertama, dan seterusnya Myvi baharu pada tahun 2017.

“Saya dengan rendah diri ingin mengumumkan bahawa sejak pelancarannya masing-masing, sebanyak 342,600 unit Axia, 130,000 unit Bezza dan lebih 75,000 unit Myvi baharu telah menemui pemiliknya di Malaysia setakat ini,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua Datuk (Dr) Aminar Rashid Salleh.
Sejak kerajaan memperkenalkan klasifikasi EEV dalam Dasar Automotif Nasional 2014 (NAP 2014), lebih daripada 344,000 unit Axia, 130,800 unit Bezza dan 75,800 unit Myvi baharu telah dikeluarkan oleh Perodua di Sungai Choh.

Untuk diiktiraf sebagai EEV, sesebuahkenderaan itu harus sekurang kurangnya mencapai tahap kecekapan bahan api yang diuji mengikut piawaian UNECE R101 berdasarkan beratnya tanpa muatan. Axia, Bezza dan Myvi baharu kesemuanya mampu mencapai kecekapan bahan api melebihi 20 kilometer seliter.

“Kecekapan bahan api kenderaan kami menyumbang kepada kos operasi yang sangat rendah, dan juga selaras dengan aspirasi kerajaan untuk menjadikan Malaysia lebih bersih dan hijau serta trend global ke arah kenderaan yang lebih cekap bahan api.
“Kepada semua rakyat Malaysia, terima kasih kerana menjadikan Perodua jenama pilihan anda. Sokongan padu anda sepanjang 25 tahun ini menggalakkan kami untuk terus berusaha, kerana anda keutamaan kami,” tambah  kata Aminar.

Malahan, kilang Perodua Global Manufacturing Sdn Bhd, yang mengeluarkan Axia dan Bezza, juga merupakan kilang bertaraf EEV pertama di Malaysia yang menggabungkan teknologi cekap tenaga dalam mengurangkan kadar pengeluaran pelepasan serta menetapkan piawaian baru dari segi kualiti, pengurusan kos dan penghantaran.