Mitsubishi Outlander 2.4L penuh ciri keselamatan

SUV Mitsubishi Outlander 2.4L pemasangan tempatan kini diperkenal kepada umum. Ia merupakan penambahan kepada barisan Oulander setelah pengenalan Outlander 2.0L pemasangan tempatan yang diperkenalkan pada September tahun lepas oleh pengedar rasmi kenderaan Mitsubishi di Malaysia Mitsubishi Motors Malaysia (MMM)'

Sistem dan Prestasi 4WD
Outlander 2.4L baharu ini dibekalkan dengan enjin 2.4L yang terbukti dengan kuasa 165 hp dan tork 222 Nm. Enjin DOHC MIVEC ini digandingkan dengan transmisi INVECS-III CVT dengan peralihan gear secara paddle untuk kawalan yang lebih baik.
Bertahun-tahun pengalaman memenangi Rali Dakar yang lasak telah menjadikan Mitsubishi sebagai pakar dalam kenderaan 4WD yang berkemampuan. 4WD memainkan peranan dalam peningkatan kestabilan dan daya pacuan pada permukaan licin dan sebagai ciri keselamatan aktif, ia sangat berguna dan berkesan bagi SUV dengan badandan pusat graviti yang tinggi.

Outlander 2.4L ini dilengkapi dengan sistem 4WD pintar sebagai standard merentas keseluruhan model bersesaran sama. Tidak seperti sistem 4WD dalam SUV saingan, sistem Multi-Select 4WD pada Outlander mempunyai tiga mod pilihan - 4WD Eco, 4WD Auto dan 4WD Lock - untuk memenuhi semua keadaan dan bentuk rupa bumi.
Ciri-ciri keselamatan
Keselamatan adalah kekuatan utama Outlander, sesuai dengan peranannya sebagai sebuah kenderaan keluarga. Tujuh beg udara, 4WD, ABS dan EBD, Brek Assist, Kawalan Kestabilan & Kawalan Aktif (ASTC), Hill Start Assist, tambatan ISOFIX untuk kerusi kanak-kanak kesemuanya merupakan peralatan standard bagi kenderaan ini. SUV ini juga mempunyai binaan badan Evolusi Keselamatan Impak Diperkukuh Mitsubishi (Mitsubishi Reinforced Impact Safety Evolution RISE) yang kuat.
Di samping itu, brek parkir elektronik yang tersedia di model 2.4L ini dilengkapi dengan fungsi penahan automatik Auto Hold Assist yang membolehkan hentian di lampu lalu lintas atau kesesakan lalu lintas tanpa perlu menginjak pedal brek. Sistem Langkauan Brek atau Brake Override adalah satu lagi ciri yang berfungsi sebagai langkah tanpa-gagal/failsafe, yang akan mengutamakan brek sekiranya kedua-dua pedal brek dan pemecut ditekan secara serentak dengan tidak sengaja. Ciri-ciri keselamatan yang lain termasuklah peringatan rehat atau Rest Reminder, yang mengingatkan pemandu untuk berehat seketika setelah menunjukkan tanda tanda keletihan.
 Monitor pandangan sekeliling baharu yang ada pada Outlander 2.4L pula mampu membantu letak kereta dan persekitaran serta titi-buta dengan menyediakan pandangan mata burung 360 darjah di skrin tengah dengan garis panduan bersepadu untuk pandangan depan, sisi dan belakang.
Kesemua model Outlander kini datang dengan perakam video digital Digital Video Recorder (DVR) yang merakam setiap saat atau insiden sementara kenderaan sedang bergerak. Outlander juga dilengkapi dengan filem keselamatan dan solar pada semua permukaan kaca bagi keselamatan dan privasi tambahan.

Ciri-ciri Premium
Outlander mempunyai reka bentuk yang bergaya dan berani dengan penampilan depan Dynamic Shield dari Mitsubishi. Outlander 2.4L baru dilengkapi dengan sistem lampu utama LED penuh dan lampu LED siang hari di depan, ditambah lampu ekor LED untuk memberikan pencahayaan unggul dan rupa yang menarik. Roda aloi 18 inci juga adalah peralatan standard pada kesemua model, manakala model 2.4L mendapatkan reka bentuk roda dwi-warna bergaya yang baharu,  ditambah spoiler belakang aerodinamik.
Badan bergayanya dilengkapi bumbung suria (sunroof) dan mempunyai tujuh tempat duduk yang selesa dengan ruang yang luas untuk seluruh keluarga. Outlander mempunyai jumlah kargo yang paling tinggi dalam kategori iaitu 1.608 liter dengan kerusi kedua dan ketiga dilipat. Pintu ekor belakang berkuasa dengan fungsi anti-jepit pada Outlander 2.4L menyediakan kemudahan mengangkut barangan yang berkemampuan.
Sistem hibur-maklumat infotainment dilengkapi skrin sentuh 7-inci dengan fungsi Apple CarPlay membolehkan sambungan lancar antara iPhone dan kereta. Skrin ini dilengkapi dengan Kawalan Isyarat Air Gesture Control untuk kemudahan tambahan. Peralatan standard lain termasuk lampu depan dan pengelap automatik, dan kemasukan tanpa kunci dengan penghidup tekan-butang.

Dengan ciri-ciri keselamatan terbaik, reka bentuk premium dan bergaya, dan kombinasi ruang serta fleksibiliti keluarga yang memuaskan, Mitsubishi Outlander pemasangan tempatan dengan nilai yang lebih baik kini bersedia untuk ditonton di semua bilik pameran Mitsubishi di seluruh negara.

Tiga warna tersedia: hitam Ruby Black, merah Red Metallic, putih Solar White hitam Ruby Black adalah warna baharu untuk Mitsubishi Outlander dan boleh didapati secara eksklusif untuk pasaran Malaysia.

SUV Outlander 2.4L baru berharga RM155,000 atas jalan tanpa insurans dan termasuk GST. Mitsubishi Motors kini mengadakan promosi diskaun Tahun Baru Cina sehingga RM4,000 untuk Outlander. Outlander juga didatangkan dengan jaminan penyelenggaraan percuma dua tahun MMM dan jaminan kilang standard lima tahun dan perbatuan tanpa had.

Bosch bolehkan anda bercakap dengan kereta

Pembantu bersuara seperti Alexa, Siri, Google, Cortana, dan Bixby telah mengambil alih peralatan pintar dalam peranti, telefon bimbit, rumah, mengawal lampu dan pembersih vakum. Kini Bosch turut meletakkan pembantu suara dalam kereta anda. Teknologi yang baru dibangunkan membebaskan pemandu dari gangguan supaya mereka dapat menumpukan perhatian kepada tugas penting mereka iaitu memberi perhatian kepada pemanduan, tanpa perlu berserabut untuk memilih menekan butang atau mengendalikan suis.

 "Apabila pemandu masuk ke dalam kereta moden, mereka kadang-kadang boleh merasa seperti seorang juruterbang pesawat - butang, skrin, navigasi menu yang mengelirukan dengan seribu sub-menu. Bosch berusaha menamatkan huru-hara butang di dalam kokpit. Sebaliknya, kami meletakan pembantu bersuara ke dalam kereta penumpang," kata Ahli Lembaga Pengurusan Robert Bosch GmbH, Dr Dirk Hoheisel. Pembantu bersuara yang memberi tindakbalas aabila dipanggil dengan nama "Casey", menjadikan pemanduan anda lebih selamat dan lebih selesa.

Menurut satu kajian dari Allianz Centre for Technology, pemandu kereta Jerman sering terganggu ketika mereka mengendalikan sistem navigasi, melaras pendingin hawa, atau menjawab panggilan telefon. Jenis gangguan seperti ini adalah salah satu sebab utama kemalangan jalan raya.

Dahulunya, pemandu perlu menepati struktur perintah suara pada memori dan membaca perintah yang diperlukan, dan ini sama seperti mengganggu tumpuan kerana harus mengingat kembali cara melaksanakan perintah suara. Dengan sistem baru Bosch kini, "Katakanlah apa yang anda mahu dengan cara yang anda mahu katakan - Bosch mewujudkan pembantu suara di dalam kereta yang memahami percakapan pemandu seperti orang lain," kata Hoheisel. Pembantu Bosch tidak lagi bertindak balas kepada arahan yang tegas atau berstruktur. Sistem pengiktirafan suara memahami struktur kalimat semula jadi dan bahkan dapat mengendalikan aksen dan dialek, dan ia melakukannya dalam lebih daripada 30 bahasa negara di dunia.

Perbualan di dalam kereta menjadi lebih peribadi apabila pemandu memanggil pembantu dengan nama pilihannya. Hari-hari berlalu apabila sistem arahan suara hanya bertindak balas kepada nama yang diberikan oleh pengilang. Tidak kira sama ada ia dipanggil "Casey", "Michael", atau "Linda", sistem pengenalan suara Bosch memahami dan bercakap 30 bahasa yang berbeza dengan jumlah 44 suara wanita dan 9 lelaki. Pemandu mengaktifkan pembantu dengan memanggil "Hey, Casey" atau menggunakan nama baru yang diberikan kepada pembantu. Pemandu memulakan setiap dialog baru dengan hanya bercakap terus kepada pembantu bersuara dan tidak lagi perlu menunggu bunyi "beep" sebelum mula bercakap.

Canggih, kan?


'Impian Ke MotoGP' terima sambutan menggalakkan

Inisiatif baharu oleh Litar Antarabangsa Sepang (SIC) iaitu program 'Impian ke MotoGP' telah menerima hampir 300 pemohonan untuk program perintis pencarian bakat baru sukan bermotor. Sasaran program ini adalah untuk membawa lima pelumba ke peringkat antarabangsa, dengan mengasah bakat pelumba tempatan dan membentuk mereka menjadi pelumba bertaraf dunia.

Program ini telah dilancarkan secara rasmi pada 18 Disember tahun lepas, dan pemohon yang berjaya akan berpeluang untuk bersaing dalam perlumbaan kejohanan antarabangsa sambil mengoptimumkan aset dan sumber yang ada di SIC, termasuk menimba ilmu dari penunggang SIC Adam Norrodin, Ayumu Sasaki dan HafizhSyahrin Abdullah. Pendaftaran telah ditutup pada 31 Disember lepas.
Ketua Pegawai Eksekutif Litar Antarabangsa Sepang, Dato 'Razlan Razali berkata, "Saya sangat teruja dengan minat untuk program ini dengan hampir 300 pemohon berdaftar. Bilangan pemohon menunjukkan kredibiliti usaha yang kita cuba lakukan yang mengalih bakat akar umbi menjadi pelumba kejohanan dunia".

Program yang dibuka kepada penunggang berusia antara 13 hingga 15 tahun yang akan diuji, disaring dan kemudian dipilih ke Fasa 2 dari 13-14 Januari di trek go-kart SIC. Dari sana, lima calon akan menjalani satu siri ujian lanjut dengan jentera produksi 250cc dan jentera perlumbaan Honda NSF250RR SIC.

Ujian dan pemilihan akan dilakukan oleh bekas penunggang Moto3 dan World Supersports, Zulfahmi
Khairuddin dan bekas juara Asia Road Racing Grand Prix, Ahmad Zamani Baharudin.

Setelah selesai ujian, dua pelumba terbaik akan diserap sebagai pasukan junior elit yang akan bersaing sama ada dalam Kejohanan CEV Sepanyol atau Kejohanan Dunia Junior bermula dengan pusingan pertama di Estoril, Portugal, pada bulan Mac. Pada masa yang sama, pasukan junior elit akan mempunyai
pilihan untuk bertanding dalam Kejohanan MSBK dan Asia pada ruangan masa di antara pusingan Kejohanan CEV.

Tiga lagi calon yang berjaya akan berlumba dalam dua siri yang berbeza sepanjang tahun - iaitu dalam Malaysian Cub Prix di bawah kategori Wira dan KTM RC390 Cup Asia sebelum mereka boleh beralih ke pentas antarabangsa. Semua pelumba akan menyertai program ini sekurang-kurangnya selama 3 tahun.
Walaupun sibuk dengan latihannya, Zulfahmi gembira menjadi sebahagian daripada inisiatif itu."Saya gembira dapat berkongsi pengetahuan saya dengan pelumba muda ini. Selepas bertahun-tahun berlumba di peringkat antarabangsa, saya rasa saya mempunyai ilmu yang cukup untuk menyumbang kepada membimbing generasi muda dan melihat Motorsport Malaysia bergerak ke arah baru," kata Zulfahmi.

Ahmad Zamani pula mengulas bahawa "Ini adalah platform sempurna untuk penunggang yang bercita-cita yang kuat untuk maju ke peringkat antarabangsa. Saya percaya kita akan melihat pelumba yang lebih berkualiti akan
dikenalpasti dengan inisiatif seperti ini."

Kalendar Perlumbaan Repsol FIM CEV
25 Mac 2018 Estoril, Portugal
29 April 2018 Valencia, Sepanyol
19 Mei 2018 Le Mans, Perancis
10 Jun 2018 Barcelona, ​​Sepanyol
29 Julai 2018 Aragon, Sepanyol
30 September 2018 Jerez, Sepanyol
14 Oktober 2018 Albacete, Sepanyol
25 November 2018 Valencia, Sepanyol