Givi perkenal produk B32 rekabentuk terkini mereka

Pembuat barangan aksesori motosikal terkemuka dunia berasal dari Itali, GIVI telah memperkenalkan kotak simpanan barangan terbaru untuk pasaran tempatan, Monolock B32 Bold. Monolock adalah sistem yang dipatenkan oleh GIVI khusus bagi kotak bersaiz kecil dan sederhana yang digunakan untuk motosikal yang berkapasiti lebih rendah terutamanya 250cc ke bawah. Media tempatan diraikan di dalam acara ‘Tunggangan Perhargaan Media’ yang bermula dari GIVI Point di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur ke Hotel Thistle, Port Dickson sempena pengenalan produk terbaharu ini. Sejumlah besar media permotoran di undang untuk menyertai acara yang julung-julung kali dianjurkan oleh pihak GIVI Asia Sdn Bhd.
Reka bentuk B32 Bold berkapasiti 32liter ini mempamerkan gaya terbaru di dalam pembuatan produk terbaru ini. Seperti sebahagian besar boks GIVI sebelum ini, ‘Polypropylena (PP)’ ialah bahan komponen utama yang digunakan kerana terbukti ianya sangat kukuh dan tahan lama didalam keadaan cuaca terutamanya di Malaysia.

Sistem kunci ‘clack’ terbahru Givi yang igunakan pada kotak ini memudahkan pengguna dengan hanya sekali ‘klik’untuk menutup kotak tersebut tanpa perlu menggunakan kunci. Gabungan pemegang dengan penutup bahagian atas juga memberi kemudahan membuka dan menutup.

‘Rekabentuk kotak bersegi sengaja dipilih untuk B32 Bold ini setelah kajian dalaman kami mendapati ianya lebih diminati pengguna sebagai trend terkini berbanding bentuk bujur seperti kebiasaan. Namun ini bukan bermakna bentuk bujur langsung tidak diminati,’ kata Pengarah Urusan GIVI Asia, On Hai Swee.

Anak Malaysia galas cabaran Pasukan Boon Siew Honda Motorsports


 Anak anak Malaysia, iaitu Pengurus Pasukan Boon Siew Honda (BSH) Motorsports, Zulhelmi bin Ahmad bersama sama pasukan mekaniknya akan menjadi pasukan Malaysia pertama yang menerajui cabaran Honda Team Asia di Perlumbaan Endurance Suzuka 8 Hours “Coca-Cola” ke-40. Perlumbaan Endurance Suzuka 8 Hours “Coca-Cola” ke-40 akan berlangsung pada 28 hingga 30 Julai 2017 ini.


Pasukan Honda Team Asia diwujudkan pada tahun 2012 dengan misi untuk membangunkan sukan permotoran di rantau Asia. Pada tahun pertama penubuhannya, pasukan tersebut diwakili dua penunggang dari Jepun dan seorang dari Malaysia iaitu Azlan Shah Kamaruzaman. Di antara kedua penunggang Jepun tersebut, Makoto Tamada merupakan penunggang lagenda berpengalaman yang telah memenangi perlumbaan MotoGP pada tahun 2004. Pada tahun 2012, mereka melintas garisan penamat pada kedudukan ke-25. Dalam tahun kedua pula, Azlan Shah sekali lagi mewakili pasukan tersebut bersama Tamada dan Yuki Takahashi dan  berjaya meraih tempat ke-6.

Pada tahun 2014 berikutnya Tamada dilantik sebagai pengurus pasukan dengan tiga penunggang masing masing dari Malaysia, Indonesia dan Australia. Mohamad Zamri Baba telah menyertai pasukan tersebut dan berjaya mendapat tempat ke-7 pada perlumbaan tahun berkenaan.

Sebagai Pengurus Pasukan, Tamada memulakan visinya untuk membentuk sebuah pasukan Asia “tulen” yang bukan hanya mempunyai penunggang, tetapi juga membabitkan mekanik serta pengurus dari negara-negara Asia. Sehubungan itu, Tamada telah melantik pasukan Boon Siew Honda untuk menyokong dan melatih mereka secara perlahan-lahan dan kakitangan Boon Siew Honda sebagai pasukan mekaniknya.

Pada tahun 2015, tiga penunggang Asia pasukan berkenaan datang dari Malaysia, Indonesia dan Thailand. Pada kali ini Azlan Shah sekali lagi dijemput menyertai pasukan tersebut, namun mesin perlumbaan mereka berhadapan dengan isu teknikal dan menyebabkan mereka menduduki tangga ke-18. Pada 2016, penunggang Boon Siew Honda, Zaqhwan Zaidi yang juga juara Kejohanan Asian Road Racing (ARRC) kelas SS600 2016, membuat penampilan sulung dalam perlumbaan 8-Hours Endurance dan menerima sokongan kakitangan Boon Siew Honda. Mereka mendapat tempat ke-8 yang merupakan kedudukan tertinggi pernah dicapai oleh sebuah pasukan Honda termasuklah pasukan pengilang mereka.

Pada tahun ini, impian Tamada hampir menjadi realiti apabila beliau memutuskan untuk mengekalkan penunggang yang sama dan melibatkan pengurus pasukan, ketua mekanik dan ketua jurutera data dari BSH untuk menguruskan keseluruhan perlumbaan.

Ia bukan satu keputusan yang mengejutkan memandangkan Tamada mempunyai impian untuk membentuk sebuah pasukan Asia yang bebas dan tidak hanya terhad penunggang sahaja di peringkat antarabangsa sejak memulakan kerjayanya sebagai Pengurus Pasukan di Honda Team Asia Satu HATI pada tahun 2014. Usaha tersebut dibuktikan dengan mewujudkan pasukan penunggang dari Asia pada tahun 2015 untuk bersaing dengan penunggang MotoGP lain dan menerima gelaran Pasukan Honda Terbaik menerusi kemenangan tempat ke-8 pada 2016.

Makoto Tamada juga penunggang motosikal MuSASHi Boon Siew Honda dalam perlumbaan ARRC dan telah bermula dengan Honda Team Asia Satu HATI pada tahun 2012.  Pada 2014, Tamada memutuskan untuk menjadi Pengurus Pasukan Honda Team Asia Satu HATI dan telah menguruskan pasukan berkenaan sehingga penganjuran Perlumbaan Endurance Suzuka 8 Hours “Coca-Cola” yang ke-39. Sebagai Pengurus Pasukan, Tamada memulakan visi untuk mewujudkan sebuah pasukan Asia “tulen” yang melibatkan penunggang, mekanik serta pengurus dari negara-negara Asia.

Pada tahun ini, impiannya tercapai apabila beliau melantik Zulhelmi Ahmad dan pasukannya dari Boon Siew Honda Motorsports Malaysia untuk mengetuai dan menguruskan Satu HATI. Honda Asia Team bagi edisi ke-40 perlumbaan tersebut.
Zulhelmi bersama Ketua Mekanik, Muhammad Zarul Bin Sirat dan Ketua Jurutera Data,  Mohamad Redzuan Bin Kamis merupakan rakyat Malaysia pertama yang dilantik Makoto Tamada untuk mengetuai Honda Team Asia. Pasukan tersebut turut melibatkan penunggang, Zaqhwan Zaidi (MAS), Ratthapong Wilairot (TH), and Dimas Ekky Pratama (IND) yang berjaya menamatkan perlumbaan di tempat ke-8 pada perlumbaan endurance Suzuka pada tahun lalu.

“Ia merupakan satu penghargaan bagi Tamada-san untuk melantik saya sebagai Pengurus Pasukan Honda Asia Team. Kami yakin dalam keputusan yang dibuat beliau, di samping terhadap pasukan penunggang. Oleh itu, kami akan membuat yang terbaik untuk mencapai kejayaan bagi Malaysia dan meletakkan nama BSH ke peringkat yang lebih tinggi dalam arena ini,” kata Zulhelmi.


Ketua Pasukan - Zulhelmi Ahmad
 Pada 2002, Zulhelmi memulakan kerjayanya di perlumbaan Malaysian Cub Prix dan bersara sebagai penunggang profesional untuk BSH pada 2007. Dengan matlamat untuk mengikuti minatnya, beliau menyertai BSH pada tahun 2010 sebagai Koordinator Pasukan Musashi Boon Siew Honda Racing dan telah dinaikkan pangkat sebagai Pengurus Pasukan pada 2016. Kepimpinan dan bimbingan yang diberikan Zulhelmi telah membawa kepada kejayaan peringkat kejuaraan dan podium bagi penunggang tempatan seperti Khairul Idham Pawi, Zaqhwan Zaidi dan Azlan Shah Kamaruzaman.


Sejak beberapa tahun lalu, BSH berminat dalam pembangunan peminat muda sukan permotoran tempatan dengan menyediakan pelbagai platform bagi individu untuk berkembang dan mencapai kejayaan dalam kerjaya sukan permotoran. Mempunyai pasukan tempatan yang bersaing di peringkat antarabangsa merupakan satu pencapaian yang amat dibanggakan BSH. 

“Saya ingin menyatakan rasa terima kasih terhadap BSH kerana menyediakan peluang untuk saya menjadi sebahagian daripada BSH Motorsports. Sejak bertahun-tahun lamanya, BSH memberikan sokongan terhadap kepimpinan dan visi saya sebagai pengurus pasukan dan kami akan memberikan yang terbaik untuk memacu nama BSH di pentas global,” ujar Zulhelmi.

Ketua Mekanik – Muhammad Zarul Bin Sirat
Muhammad Zarul memulakan kerjanya sebagai mekanik Motorcross Malaysia selama tiga tahun sebelum menyertai Boon Siew Honda pada 2009. Dengan pengalaman melebihi 8 tahun sebagai mekanik, Zarul merupakan tulang belakang bagi penunggang MUSASHi Boon Siew Honda Racing Team dalam sukan bermotor dua roda seperti  Suzuka 4 Hours, ARRC 600 serta Suzuka 8 Hours. Minatnya yang mendalam serta komitmen yang diberikan beliau telah membawa penunggang tempatan seperti Emir Firdaus and Zaqhwan Zaidi ke peringkat juara.

 Ketua Jurutera Data – Mohamad Redzuan Bin Kamis @ Johan
Mohamad Redzuan memulakan kerjaya sebagai mekanik bagi Boon Siew Honda sejak tahun 2010. Dengan pengalaman yang dimiliki sebagai mekanik perlumbaan untuk sebuah pasukan peribadi dalam Malaysian Cub Prix, Redzuan telah menjadi salah seorang daripada ahli pasukan mekanik teras yang menyokong MUSASHi Boon Siew Honda Racing Team sejak 7 tahun lalu.

Seperti Muhamad Zarul, beliau telah menyertai pelbagai perlumbaan sukan bermotor dan membantu penunggang seperti Azlan Shah, Zambri Baba dan Zaqhwan Zaidi.

Khazanah Jepun ditemui di Sg Bakap!

Siapa sangka akan dapat menemui harta Jepun pada era 60 tahun selepas merdeka ini. namun khazanah yang dimaksudkan bukanlah harta karun atau longgokan emas seperti yang mungkin telah diceritakan bapa atau datuk anda dahulu. Ia nya merupakan himpunan ribuan basikal terpakai yang telah dibawa masuk secara pukal untuk ditawarkan kepada pasaran tempatan.
Basikal basikal terpakai ini terdiri dari pelbagai jenis, daripada basikal kanak kanak, BMX, basikal bandar atau city bikes, basikal elektrik, yang beroda tiga, hinggalah ke basikal kruiser klasik dan chopper dari Amerika Syarikat seperti yang berjenama Schwinn, Marina dan Southbay Bicycles. Anda juga boleh menemui basikal dengan gear tangan dan juga gear tengah seperti gear kereta yang pernah digunakan untuk basikal chopper satu ketika dulu.
Harga basikal di sini adalah mengkut jenis, keadaan dan juga aksesori. Basikal bandar tanpa gear ditawarkan dalam lingkungan harga RM250, dan naik ke RM350 jika dilengkapi sistem gear. Basikal lumba dan gunung (mountain bike) mungkin mencecah harga RM700 hingga RM1,000, begitu juga jenis basikal klasik kruiser.
Yang beroda tiga ditawarkan pada harga permulaan RM500 bagi yang belum dibaikpulih dan mampu mencecah seribu ringgit bagi yang telah dipulihkan lengkap dengan kesemua aksesorinya seperti bakul, gear dan lampu, malahan anda boleh memilih untuk memasang bangku kanak kanak jika mahu. Datang sendiri ke sana, selepas keluar di Tol Jawi, Pulau Pinang dari hala lebuhraya Utara Selatan PLUS.