PETRONAS Sprinta Racing 2018 dilancarkan


Pasukan PETRONAS Sprinta Racing yang akan menggalas cabaran negara dalam Kejohanan Dunia Moto3 2018 dilancarkan di Litar Antarabangsa Sepang semalam. Perkongsian strategik selama 3 tahun antara PETRONAS dan SIC ini akan diwakili oleh penunggang tempatan, Adam Norrodin dan Ayumu Sasaki dari Jepun untuk musim 2018 dengan jentera Honda NSF250RW. Bekas pelumba Grand Prix, Johan Stigefelt yang telah menguruskan psukan lumba SIC sejak penubuhannya pada tahun 2015, akan meneruskan peranannya sebagai Pengurus Pasukan.

Pn Zahariah (Liza) Abdul Rahman, Pengurus Besar Kanan, Komunikasi Strategik Kumpulan PETRONAS berkata, "PETRONAS berusaha untuk mengukuhkan kehadiran jenama dalam MotoGP dan kami bangga melihat projek ini dijayakan dalam masa beberapa bulan sahaja.

 "PETRONAS Sprinta Racing juga merupakan gambaran yang jelas tentang komitmen yang dikongsi antara PETRONAS dan SIC yang percaya bahawa bakat Malaysia mampu bertanding di peringkat tertinggi jika diberi peluang dan bimbingan yang betul, "katanya.

Dato 'Razlan Razali, Ketua Pegawai Eksekutif Litar Antarabangsa Sepang berkata, beliau gembira untuk melihat kerjasama itu mencatat satu lagi kejayaan hari ini.

"Kami bangga mempunyai PETRONAS sebagai rakan strategik kami, dan pasukan kami yang ada sekarang ke arah kemuncak matlamat kami untuk membangunkan bakat untuk perlumbaan kejohanan dunia. Tetapi ini tidak bermakna kita telah mencapai kemuncaknya. Kita akan jalankan usaha dalam musim MotoGP yang baru untuk pencapaian yang lebih tinggi. "

"Penunggang kami mempunyai keazaman dan komitmen yang tinggi - sifat juara dunia - dan dengan kepakaran teknikal bertahun-tahun dalam pasukan kami, yang diketuai oleh Johan Stigefelt, kami akan berusaha untuk meletakkan Malaysia dalam peta kejohanan dunia, " kata Dato 'Razlan.


# 7 Adam Norrodin
"Saya sangat gembira kerana mempunyai PETRONAS Sprinta dengan kami, mereka nama yang begitu besar dan terkenal di Motorsport. Saya berasa bangga untuk ditaja oleh mereka dan membawa nama mereka. Saya teruja dengan perkongsian ini dan benar-benar menantikan tahun ini. Ini adalah musim ketiga saya di Moto3 World Championship, jadi ia adalah tahun yang sangat penting untuk saya. Saya mahu buat yang terbaik. Saya mempunyai keyakinan dan pengalaman sekarang, jadi saya rasa bersedia untuk memberikan segalanya. Saya mahu terus berusaha untuk kedudukan kesepuluh teratas untuk diri saya dan pasukan; Saya mahu berjuang untuk podium. Saya akan berusaha untuk berada di situ dan membuatkan semua orang bangga.


# 71 Ayumu Sasaki 
 "Saya sangat gembira kerana saya boleh berlumba untuk PETRONAS Sprinta Racing. PETRONAS adalah syarikat yang berprestij, jadi itu adalah penghormatan sebenar untuk mendapat sokongan mereka. Saya sangat gembira menjadi sebahagian daripada keluarga ini. Untuk saya PETRONAS Sprinta adalah salah satu penaja terbaik; mereka sudah menaja pasukan Juara  di Fl, jadi saya mahu melakukan yang terbaik untuk mereka dalam Kejuaraan ini. Ini akan menjadi tahun kedua saya di Moto3  jadi saya akan berusaha lebih kuat daripada sebelumnya; cuba untuk kekal di kumpulan hadapan dan berjuang untuk podium sebanyak mungkin"


  Pada majlis yang sama, PETRONAS juga mengumumkan kempen 'Pengejar Impian' yang akan seiring dengan program  'Impian ke MotoGP' , inisiatif baru oleh SIC yang bertujuan untuk mencungkil permata baru di motorsports Malaysia dan mengasah bakat-bakat ini untuk menjadi  pelumba kelas dunia. Program ini telah mendapat sambutan menggalakkandan dari kalangan 300 pemohon, lima pelumba  telah dipilih untuk dibawa ke pentas antarabangsa-Kejohanan CEV dan Kejohanan Asia Road Racing.
  "Program ini adalah satu langkah logik untuk memperluas lagi kumpulan bakat Malaysia. Ia melengkapkan penglibatan kami dalam Kejohanan Cub Prix Malaysia AAM PETRONAS
  - platform pengenal bakat yang terbukti asal bagi kebanyakan pelumba Malaysia yang sedang bersaing di dunia," kata Liza.

  "Pengejar Impian" merupakan siri cerita inspirasi tentang individu yang telah berpegang teguh pada  cabaran peribadi di arena motorsport tempatan dan bagaimana PETRONAS membantu mereka merealisasikan impian mereka tersebut.