Daihatsu anjur program Latihan Keselamatan Jalanraya

Daihatsu (Malaysia) Sdn. Bhd. (DMSB) telah melancarkan Program Latihan Keselamatan Pemandu buat kali pertamanya. Program ini disusun untuk menangani risiko keselamatan jalan raya di Malaysia dan menggalakkan budaya tingkah laku pemanduan selamat.
Program ini dikonsepkan secara eksklusif untuk pelanggan-pelanggan Daihatsu menerusi Program Flit Perniagaan Daihatsu yang dilancarkan baru-baru ini. Progran Flit membekalkan peniaga PKS, pembeli flit kenderaan syarikat, dan pelanggan baharu dengan solusi serta sokongan perkhidmatan untuk memaksimumkan potensi flit kenderaan mereka.

Program Keselamatan Pemandu ini dijalankan dengan kerjasama dengan Yamato Transport (M) Sdn. Bhd. (YTM),  dan bertujuan untuk menanam sikap pemanduan yang lebih selamat di jalan raya dan operasi selamat kenderaan komersil di Malaysia. Perkongsian ini juga memanfaatkan pengalaman dan keupayaan keselamatan syarikat dari Jepun dan Malaysia dengan menggabungkan Ujian Kemampuan Memandu (DAT) yang menilai Keperibadian Pemandu, Kelakuan Memandu yang Selamat, Persepsi Bahaya, Anggaran Pantas, Reaksi Terpilih dan Operasi Pemandu. YTM adalah satu-satunya penyedia latihan di Malaysia yang menggabungkan kaedah psikologi DAT ke dalam mana-mana latihan keselamatan jalan raya.
Melalui program ini, DMSB berharap dapat membantu para pemandu untuk memperbaiki kemahiran dan teknik pemanduan mereka, sekaligus menyumbang kepada pengurangan risiko kemalangan jalan raya di kalangan pemandu kenderaan komersial.
Walaupun bilangan kematian di jalan raya telah menurun sebanyak 6.3% tahun lalu, jumlah kemalangan telah meningkat daripada 533,875 pada 2017 kepada 548,598 kes pada 2018. Laporan oleh Malaysian Institute of Road Safety (MIROS) juga mendedahkan bahawa 80% kemalangan disebabkan terutamanya oleh kesilapan manusia.
Pengarah Urusan DMSB En Arman Mahadi berkata, "Keselamatan jalan raya adalah sesuatu yang kami pandang serius di Daihatsu, dan kami percaya Program Keselamatan Pemandu Daihatsu bersama-sama dengan YTM ini akan memberi manfaat kepada para pelanggan kami serta pengguna jalan raya yang lain. Tingkah laku yang lebih selamat bermula dari para pemandu sendiri, dan kami berharap latihan ini akan meningkatkan kesedaran tentang pentingnya keselamatan di jalan raya dan bagaimana memastikan mereka memainkan peranan mereka. "

Tabiat dan kemahiran memandu yang lebih baik juga akan menyebabkan kenderaan dalam keadaan optimum, memanjangkan masa hayatnya dan mengurangkan kos penyelenggaraan yang akan  memaksimumkan masa hayat kenderaan dan meminimumkan kos seumur hidup kenderaan kenderaan pelanggan.

Program sepanjang hari ini telah dijalankan di Pusat Sokongan Penuh Hino (HTSCC) di Sendayan, Negeri Sembilan, yang mempunyai kemudahan litar yang sesuai untuk membolehkan latihan peringkat profesional dalam persekitaran yang selamat.

Program ini dibahagikan kepada tiga segmen: Kelas Teori, Rutin Pemeriksaan Kenderaan Harian, dan Latihan Praktikal Litar. Setiap segmen memberi tumpuan kepada pelbagai aspek kesedaran keselamatan, pengetahuan kenderaan, latihan ramalan bahaya oleh Kiken Yochi Training (KYT) serta Ujian Sikap atau Aptitude Pemandu oleh YTM.
Peserta juga dilatih untuk menjalankan Rutin Pemeriksaan Kenderaan Harian 7-langkah untuk memastikan kenderaan mereka berada dalam keadaan baik untuk mengelakkan kemalangan dan mengurangkan kos penyelenggaraan dan pembaikan.

Akhir sekali, peserta diperkenalkan kepada latihan litar praktikal dan demonstrasi keselamatan di lokasi. Latihan litar termasuk latihan brek kecemasan di jalan basah dan memandu menanjak dan menuruni bukit untuk meningkatkan kemahiran peralihan gear mereka apabila memandu kenderaan penuh muat dan sebaliknya.

Pengurus Kanan Perancangan Korporat, Produk & Pemasaran DMSB En Muhammad Fahmi menambah "Dengan menyediakan latihan memandu yang betul dan membantu pemandu mengenal pasti bahaya jalan raya dan elemen yang berbeza yang boleh menyebabkan kemalangan, kami ingin mencipta dan mengekalkan pola pemanduan yang lebih selamat di seluruh negara. Kami berharap ini juga akan membantu syarikat dalam meningkatkan kecekapan dan produktiviti mereka kerana mereka lebih menyedari bagaimana untuk mengoptimumkan kenderaan mereka dengan sebaik-baiknya. "

DMSB dan YTM merancang untuk terus membangun dan meningkatkan program bagi mencapai matlamat untuk menggalakkan tabiat memandu yang lebih selamat di Malaysia.
Untuk maklumat lanjut mengenai Daihatsu, lawati www.daihatsu.com.my.

ARRC kembali ke Zhuhai, tampil UB150 pertama kali

Kejuaraan Motosikal Asia (ARRC) FIM  kembali ke Litar Antarabangsa Zhuhai (ZIC), China minggu ini selepas berehat tujuh tahun daripada mengunjungi litar sepanjang 4.3 kilometer itu. Litar yang dianggap antara tertua di rantau ini, akan menjadi hos bagi Pusingan 5 ARRC 2019 pada 9 hingga 11 Ogos ini.

Kali terakhir ARRC diadakan di litar dengan 14 selekoh sukar itu ialah pada tahun 2012. Saingan Pusingan 5 ini bakal menyaksikan penampilan sulung  kategori UB150cc di ZIC selain kategori ASB1000cc yang baru diperkenalkan musim ini.

UB150cc merupakan kategori paling popular dalam kalangan pelumba di Asa Tenggara terutamanya di Indonesia dan Malaysia akan menyaksilan sejumlah 29 motosikal berada di atas litar bagi memburu podium dalam kelas tersebut dari Indonesia, Malaysia, Thailand, Filipina dan Vietnam.

Saingan kelas UB150cc pada Pusingan 4 di Litar Antarabangsa Suzuka, Jepun bulan lalu, menyaksikan penguasaan pelumba Indonesia begitu terserlah setelah menguasai kedudukan tiga teratas dalam Perlumbaan 1 menerusi Wawan Welo, G.Kresna (SND Factory Racing Rapido) dan W. Aji Trilaksana (ONEXOX TKKR SAG Racing Team).

 Aldi Satya Mahendra (Yamaha Racing Indonesia) melengkapkan penguasaan Indonesia dalam kategori tersebut di Perlumbaan 2 manakala dua pelumba Malaysia, Mohd. Adib Rosley (RCB Accentwire Yamaha YYPang Racing Team) dan Mohd. Fazli Sham (ONEXOX TKKR SAG Racing Team) masing-masing menduduki tempat kedua dan ketiga.

Aksi di Suzuka dianggap yang terbaik buat Adib kerana ia merupakan penyudah podium pertamanya di peringkat Asia musim ini.

Pada aksi di Zhuhai nanti, Adib mahu meneruskan kecemerlangan tersebut lebih-lebih lagi selepas mendapat keyakinan baharu hasil daripada kejayaannya di Suzuka bulan lalu.

Menurut Adib, sebahagian besar pelumba kelas UB150cc tidak pernah beraksi di ZIC dan situasi ini bakal membuka peluang kepada semua pelumba untuk mejejak podium.
“Saya tetap dengan sasaran untuk meraih kemenangan podium dan yakin untuk melakukannya sekali lagi.

“Saingan di Zhuhai nanti agak terbuka kerana kelas UB150cc ini tidak pernah diadakan di liar tersebut. Saya cuma berharap keadaan jentera berada pada tahap terbaik dalam misi untuk memburu penyudah podium kedua di peringkat ARRC musim ini,” jelas Adib.

Namun, tentunya dia bakal berdepan saingan sengit daripada barisan pelumba Indonesia yang telah memperlihatkan kebangkitan luar biasa di Suzuka bulan lalu.

“Saingan sudah pastinya hadir daripada barisan pelumba Indonesia terutamanya Wawan Wello yang dilihat terus konsisten setakat ini. Namun, saya tidak gentar dan akan tetap bekerja keras bagi mencapai impian menghadiahkan kemenangan buat pasukan,” katanya.

Wawan kini mendahului kedudukan keseluruhan kategori pelumba dengan mengumpul 79 mata, meninggalakan pendahulu sebelum ini, McKinley Kyle Paz (UMA Racing Yamaha Philippine Team) di tempat kedua dengan perbezaan 12 mata.

Antara pelumba lain yang diramal mampu menguasai sangan di Zhuhai nanti adalah Mohd. Akid Aziz (UMA Racing Yamaha Maju Motor Asia Team), Mckinley Kyle Paz (UMA Racing Yamaha Philippine Team) serta Aji Trilaksana.

KEDUDUKAN KESELURUHAN PELUMBA UB150cc (5 Teratas)
Wawan Wello (INA) SND Factory Racing Rapido) – 71 mata
McKinley Kyle Paz (PHI) UMA Racing Yamaha Philippine Team – 59
Mohd Akid Aziz (MAS) UMA Racing Yamaha Maju Motor Asia Team – 59
Mohd. Affendi Rosli (MAS) Team One For All – 55
Peerapong Luiboonpeng (THA) Team One For All) – 54

PASUKAN
ONEXOX TKKR SAG Team – 79 mata
Team One For All – 79
SND Factory Racing Rapido - 76
UMA Racing Yamaha Maju Motor Asia Team - 75
UMA Racing Yamaha Philippine Team - 71
#arrc #ub150