Pemilik bengkel perlu ada lesen khas kelak


Bengkel membaiki kenderaan bermotor bakal diwajibkan memiliki lesen khas bagi mengendalikan perniagaan tersebut.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hamzah Zainuddin akan membentangkan Rang Undang-Undang (RUU) Perkhidmatan Penyelenggaraan dan Pembaikan Kenderaan Motor di Dewan Rakyat, Mac depan. Undang-undang berkenaan bertujuan untuk memelihara kepentingan pengguna tanpa mengenepikan hak penggiat industri tersebut.

Rang Undang Undang ini diyakini dapat memastikan industri tersebut untuk berkembang maju seiring pembangunan pesat teknologi masa kini. Setelah diluluskan kelak, semua pengusaha pusat servis kenderaan dan bengkel akan diwajibkan memiliki lesen khas bagi mengendalikan perniagaan perkhidmatan berkenaan.

"Lesen khas itu hanya dikeluarkan jika menepati syarat kelayakan termasuk memiliki mekanik bertauliah. Selain lesen perniagaan sedia ada, lesen khas juga akan dikeluarkan. Kita umpamakan mekanik seperti doktor, lesen dikeluarkan mengikut kepakaran tertentu dan menjadi kesalahan jika memberi sesuatu perkhidmatan tanpa lesen yang sah," katanya.

Beliau telah menghadiri sesi perjumpaan bersama pihak industri yang berkepentingan berhubung RUU Perkhidmatan Penyelenggaraan dan Pembaikan Kenderaan Motor tersebut pada 23 januari lepas. Beliau turut menjelaskan bahawa RUU tersebut digubal berikutan aduan pengguna yang diterima KPDNKK berhubung perkhidmatan pusat servis kenderaan dan bengkel kenderaan motor.

"Tiga kategori ditetapkan iaitu pembaikan enjin, perkhidmatan penyelenggaraan dan aksesori seperti tayar manakala kategori lain akan putuskan dalam masa terdekat," katanya.

"Undang-undang ini perlu fleksibel dan akan ditingkatkan dari semasa ke semasa sejajar dengan teknologi dalam bidang automobil yang sentiasa berubah.

"Oleh itu, apabila sudah diluluskan di Parlimen, kita akan panggil pemilik atau pengendali pusat servis kenderaan dan bengkel kenderaan motor supaya lebih jelas mengenainya," katanya.

Beliau berkata, pihaknya memahami mengenai perubahan dan tiada niat mahu menutup periuk nasi atau menyulitkan mereka.

"Kita akan beri tempoh. Bagi yang sudah mempunyai perniagaan, tetapi ada mekanik atau pekerja tiada sijil kemahiran mereka perlu menghadiri kursus tertentu," katanya.

Ketika ini, ada kira-kira 30,000 pengusaha bengkel kenderaan di seluruh negara. Tambah beliau, penguatkuasaan itu dijangka dapat meningkatkan taraf profesionalisme kerjaya mekanik setanding bidang pekerjaan lain.

Jonas Folger undur diri dari musim MotoGP 2018

Cabaran seorang pelumba memang hebat dari segi mental selain fizikal. Seminggu sebelum permulaan ujian rasmi MotoGP pertama tahun ini, Jonas Folger telah mengumumkan keputusannya untuk tidak beraksi dalam musim 2018 MotoGP dengan pasukan Monster Yamaha Tech3, atas alasan bahawa dia tidak berasa selesa secara fizikal dan mental, pada waktu ini. Agar jujur dengan dirinya dan pasukan Monster Yamaha Tech3, dia membuat keputusan yang sukar untuk melangkau musim perlumbaan 2018 untuk pulih sepenuhnya tanpa tekanan.

"Sedih untuk saya katakan, tetapi saya tidak akan berlumba MotoGP pada 2018. Saya tidak dapat membuat penambahbaikan yang saya harapkan, dan pada peringkat ini saya tidak merasa dapat menunggang jentera MotoGP pada 100 peratus Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang terlibat, terutamanya pasukan Monster Yamaha Tech3, Yamaha Factory Japan, Monster Energy, HJC, IXON, Forma Boots dan Projek Rudy Project. Saya berharap akan dapat kembali suatu hari nanti dan ingin mengucapkan terima kasih semua untuk sokongan berterusan anda. "

Pasukan Movistar Yamaha MotoGP tampil untuk 2018

 Maverick Viñales telah menanatangani perjanjian untuk beraksi bersama pasukan Movistar Yamaha MotoGP untuk tempoh tahun lagi. Berita ini diumumkan secara rasmi semasa penampilan pasukan MotoGP Movistar Yamaha 2018 yang diadakan di Casa Del Lector, Matadero, Madrid, Sepanyol.

Viñales telah menamatkan tahun pertamanya dengan Movistar Yamaha MotoGP di kedudukan ketiga dalam kedudukan kejuaraan MotoGP Championship, dengan tiga kemenangan hebat dan tujuh podium pada musim 2017. Yamaha yakin dengan kerjasama bersama pelumba berusia 23 tahun itu dan berharap beliau dapat menjadi pesaing kejohanan yang digeruni pada 2018 dan juga dua musim berikutnya.
"Saya sangat gembira kami telah mencapai persetujuan dengan Maverick untuk terus menjadi penunggang pasukan kilang Yamaha," kata Pengarah Urusan Yamaha Motor Racing Lin Jarvis. Pengumuman bahawa Vinales akan kekal bersama pasukan ini selama dua tahun lagi selepas 2018 adalah cukup hebat untuk memulakan musim baru: ia menunjukkan komitmen jelas oleh kedua-dua pihak dan menegaskan keyakinan antara satu sama lain untuk mencapai matlamat bersama kami untuk menjadi juara dunia MotoGP World Champions.

"Maverick telah menjadi aset sebenar kepada pasukan itu sebaik sahaja dia menyertai kami. Dia penuh bermotivasi dan tidak pernah hilangan arah. Musim 2017 itu tidak mudah, namun dia sudah memberikan Yamaha tiga kemenangan dan memperoleh kemenangan pengilang ke-500 Grand Prix pada tahun pertamanya bersama kami. Selain itu, beliau menduduki tempat ketiga dalam kedudukan kejuaraan selepas menukar pengeluar, yang juga merupakan pencapaian yang mengagumkan. Maverick masih sangat muda, jadi kami melihat masa depan yang hebat untuknya dalam perlumbaan Grand Prix, dan kami sangat teruja untuk bersama nya untuk cabaran tiga musim MotoGP yang akan datang."
Maverick Viñales pula seperti yang boleh dijangka merasa sangat teruja dengan kesinambungan penyertaannya bersama pasukan Movistar Yamaha MotoGP . "Saya sangat gembira kerana Yamaha dan saya telah meneruskan kontrak kami. Bagus untuk saya dan pasukan kerana dapat membuat pengumuman ini sejak awal, kerana ini memberikan kami perasaan tenang, memandangkan kami kini tahu bahawa saya akan terus menunggang M1 saya untuk tiga musim yang akan datang, jadi sekarang kita hanya perlu memberi tumpuan kepada usaha perlumbaan sebenar. Saya sangat berpuas hati dengan keputusan ini dan saya menaruh kepercayaan dalam pasukan Yamaha ini dan saya gembira mereka jua turut merasa sebegini. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Yamaha atas keyakinan mereka, dan juga para peminat yang sentiasa menyokong kami, dan kami akan terus bekerja keras untuk memaksimumkan semua acara Grand Prix dan saya mengharapkan tiga musim yang lebih luar biasa bersama mereka kelak! "