Orchid Run kutip lebih RM400 k

Orchid Run & Ride 2018, dengan tema 'United for a Cause - A Day with PETRONITA', yang diadakan di Persiaran KLCC Ahad lepas, berjaya meraih kutipan lebih RM400,000, melepasi sasaran awal RM250,000 yang ditetapkan oleh penganjur, Persatuan Isteri dan Kakitangan Wanita PETRONAS (PETRONITA).

Institusi yang menerima faedah sumbangan ini ialah Institut Telinga, Pendengaran dan Pertuturan (Institute-HEARS), Universiti Kebangsaan Malaysia; Pusat Pergigian Penjagaan Khas, Fakulti Pergigian, Universiti Teknologi Mara (UiTM); Persatuan Kebajikan Kanser Payudara Malaysia; dan Program Pinjaman Peralatan Rumah (HELP) oleh PPUMCARE (Pusat Perubatan Universiti Malaya).
Acara itu merupakan Orchid Run & Ride yang berjaya diadakan buat kali keempat, yang dianjurkan dengan kerjasama PETRONAS.

"Melalui Orchid Run & Ride, kami ingin meningkatkan kesedaran untuk golongan yang kurang bernasib baik dan menggalakkan orang ramai untuk bersatu dalam menyumbang ke arah tujuan mulia. Pada masa yang sama, kami mahu mempromosikan gaya hidup sihat, "kata Presiden PETRONITA Puan Sri Dr Azura Ahmad Tajuddin.

Keempat-empat organisasi itu menerima sumbangan mereka dari Puan Sri Dr Azura, yang disaksikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif & Kumpulan PETRONAS, Tan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffin, semasa upacara perasmian.
Orchid Run & Ride 2018, telah mencapai penyertaan yang disasarkan sebanyak 7,000 peserta dan penunggang basikal, yang termasuk kakitangan awam, kakitangan dan pengurusan PETRONAS. Turut hadir untuk menyokong acara tersebut ialah pemandu Mercedes Formula Satu Mercedes AMG PETRONAS, Lewis Hamilton, dan Menteri Belia dan Sukan YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Selain daripada berlari dan menunggang, para peserta juga dihiburkan oleh bakat tempatan seperti Altimet, Nana Al Haleq dan Drum Circle.
"PETRONITA ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang menyumbang kepada kejayaan acara ini. Dengan sokongan daripada para peserta, penaja, rakan kongsi, sukarelawan dan semua orang yang terlibat, kami dapat mencapai hasil yang luar biasa ini. Kami juga melepasi kutipan sebanyak RM340,000 pada tahun 2017, "kata Puan Sri Dr Azura.

Orchid Run & Ride akan kembali pada tahun 2019 dengan lebih banyak aktiviti yang menarik.


Yamaha sarankan Kesedaran Persediaan Penunggangan

Hong Leong Yamaha Motor Memperkenalkan Program "Kesedaran Persediaan Penunggangan" KPP bagi meningkatkan kesedaran keselamatan jalan raya di kalangan rakyat Malaysia. Program yang diterajui oleh Hong Leong Yamaha Motor Sdn Bhd (HLYM) ini betujuan menyebarkan kesedaran keselamatan jalan ke peringkat seterusnya. Program KPP dibangunkan dengan sokongan Persatuan Peniaga Motosikal dan Skuter Malaysia (MMSDA) dan Jabatan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (JKJR) sebagai usaha berterusan dalam mewujudkan kesedaran mengenai kepentingan keselamatan jalan raya kepada semua rakyat Malaysia.

 Di bawah program ini, HLYM bekerjasama dengan semua pengedar sah Yamaha di seluruh negara untuk berkongsi pengetahuan dan pendidikan dengan pelanggan baru mereka. Setiap pelanggan akan diberikan salinan "Buku Panduan Kesedaran Persediaan Pengunggangan (KPP)". Buku panduan keselamatan ini dibangunkan oleh HLYM dan JKJR untuk para penunggang motosikal.

"Penekanan terhadap keselamatan pelanggan kami akan sentiasa menjadi keutamaan syarikat kami dan HLYM akan terus menyokong kepentingan keselamatan jalan raya melalui banyak lagi program dalam masa terdekat. Kami menyedari bahawa sesetengah pemilik motosikal baru tidak semestinya menyedari keperluan asas keselamatan ketika mereka berada di jalan raya. Kami berharap dengan Program KPP, kami dapat mendidik mereka dengan informasi yang tepat agar dapat menjadi contoh yang baik bagi pengguna jalanraya yang lain," ujar Pengarah Urusan Hong Leong Yamaha Motor Sdn Bhd, Dato 'Jim Khor.
Program Kesedaran Persediaan Penunggangan (KPP) ini telah dirasmikan oleh Datuk Mohamad Dahlan Md Maamor, Setiausaha Politik, bagi pihak Menteri Pengangkutan dan disaksikan oleh Dato' Jim Khor,  dan Pengerusi Persatuan Peniaga Motosikal dan Skuter Malaysia Encik Wee Hong.