Toyota Topmark tawar kenderaan pra-milik berkualiti

Rangkaian Toyota TopMark sedang diperluaskan untuk menawarkan kenderaan pra-milik Toyota & Toyota Hybrid terbaharu di lebih banyak tempat di Malaysia, melalui kerjasama dengan empat peniaga bertauliah Toyota.

Barisan outlet Toyota Topmark terbahar adalah:
1. UMW Toyotsu Motors Sdn Bhd (Shah Alam dan Rawang, Selangor)
2. Panglima City Motor Sdn Bhd (Klang, Selangor)
3. ES Yang Motor Sdn Bhd (Muar, Johor)
4. Telagamas Motors Sdn Bhd (Kulim, Kedah)


Lima lokasi baharu ini menyertai lima lagi outlet Toyota TopMark terdahulu yang terletak di Petaling Jaya, Butterworth Johor Bahru dan Kuantan. Kenderaan Pr2-milik Lexus Bersijil juga boleh didapati di lokasi terpilih. Toyota Topmark yang merupakan anak syarikat UMWT yang dimiliki sepenuhnya telah menyediakan kenderaan pra-milik yang berkualiti kepada orang ramai sejak 17 tahun lalu.

Kesemua outlet ini telah menandatangani perjanjian dengan UMWT yang menjadikan mereka penjual Toyota TopMark sepenuhnya. Secara keseluruhannya, lima lagi peniaga Toyota TopMark akan disediakan mulai Januari 2018 (UMW Toyotsu Motors akan mempunyai dua pengedar di cabang Shah Alam dan Rawang).

Sebagai pengedar Toyota TopMark, peniaga Toyota bertauliah kini boleh menerima kenderaan dari apa-apa jenama untuk pembelian kenderaan Toyota baharu (terma dan syarat dikenakan). Toyota TopMark mengamalkan proses dagangan yang adil dan telus yang termasuk mendokumentasikan penyelesaian sebarang jumlah pinjaman tertunggak dan pemindahan hak milik segera. Ini bermakna pelanggan boleh mempunyai peralihan pemilikan mudah kepada model Toyota baharu.

Seperti semua cawangan Toyota TopMark yang lain, barisan pengedar baharu ini juga akan menawarkan model Toyota Pra-milik yang berkualiti tinggi dan Toyota Hybrid. Kualiti dan kebolehpercayaan kenderaan yang ditawarkan dijamin kerana kesemua kenderaan ini telah menjalani pemeriksaan 201 perkara yang ketat dan komprehensif. Ini termasuk pemeriksaan keselamatan untuk memastikan bahawa semua sistem keselamatan berada dalam urutan kerja yang betul dan bahawa tayar mempunyai bunga yang mencukupi (jika tidak, ia nya akan diganti). Bateri standard juga diganti dengan yang baharu dan alatganti tulen Toyota digunakan jika penggantian diperlukan.

Semua kerja dilakukan di pusat servis Toyota yang bertauliah. Melalui proses yang ketat itu, adalah  terjamin bahawa tidak akan ada masalah yang mungkin timbul kepada pemilik kereta seterusnya. Tambahan pula, untuk ketenangan fikiran kepada pemilik baru, setiap kenderaan dilengkapi dengan jaminan 2 tahun atau 40,000 km perjalanan (yang mana terdahulu selepas pembelian) pada enjin dan transmisi.

Standard perkhidmatan yang sama yang tinggi boleh didapati di pengedar baharu Toyota TopMark yang bertauliah, agar pembelian kenderaan dari mereka adalah sama seperti dari mana-mana cawangan Toyota TopMark yang lain. Penambahan perkhidmatan Toyota TopMark menjadikan pusat pengedar ini sebagai satu pusat sehenti untuk hampir semua aspek pembelian dan pemilikan kenderaan Toyota.

Pengharaman motosikal bukan jawapan elak kesesakan bandar

Sesak di Ho Chin Minh, Vietnam
Peraturan anti motosikal semakin menyukarkan pengguna jalanraya di seluruh Asia Tenggara, ketika bandar-bandar utama cuba menghalang penggunaan kenderaan dua roda dalam bandar untuk mengurangkan lalu lintas dan mengurangkan pencemaran udara. Kekurangan infrastruktur pengangkutan dan ledakan dalam jualan kereta membuat kesesakan lalu lintas menjadi gangguan perjalanan seharian, dan juga satu liabiliti ekonomi jangka panjang untuk banyak bandar utama di Asia Tenggara.

Pihak berkuasa di Kuala Lumpur sebelum ini mengusulkan melarang motosikal kecil daripada memasuki pusat bandar untuk mengurangkan pelepasan karbon. Buat masa ini motosikal masih dibenarkan, dan KL telah melarang penggunaan teksi motosikal, atas sebab sebab kebimbangan keselamatan.

Bandaraya Hanoi di Vietnam telah berikrar untuk mengharamkan motosikal sepenuhnya pada 2030.Tahun lepas, pihak berkuasa di Baguio City, Filipina telah melarang kenderaan beroda dua dalam batas bandar, termasuklah basikal,  tetapi peraturan itu kemudiannya dimansuhkan selepas tindak balas di media sosial.
Macet di Jakarta
Di Jakarta, ibu negara Indonesia - antara bandar terburuk di dunia yang mengalami kesesakan lalu lintas - beberapa pilihan yang dicadangkan tidak akan menyenangkan pengguna jalanraya dalam jangka pendek.

Sebuah kajian yang dijalankan pada tahun 2015 oleh Castrol, mengenal pasti Jakarta sebagai bandar terburuk di dunia untuk kesesakan lalu lintas. Pemandu di ibu negara Indonesia ini biasanya berhenti dan menghidupkan kereta mereka lebih daripada 33,000 kali dalam setahun.

Jakarta bercadang untuk memperluaskan larangan motosikal di daerah perniagaan ibukota pada bulan September lepas tetapi percubaan itu tertunda untuk memberi waktu untuk proyek infrastruktur selesai. Namun, jika percubaan itu berhasil, Jakarta akan melarang kendaraan roda dua dari tiga jalan utamanya.

"Kami hanya menangguhkan larangan ini," kata ketua ketua agensi pengangkutan Jakarta, Sigit Widjatmoko. "Jika kita memenuhi [objektif kita] pada masa akan datang maka kita boleh cuba melaksanakan dasar ini sekali lagi."

Objektif ini termasuk menambah kenderaan pengangkutan awam di pusat bandar Jakarta, merancakkan kemudahan pejalan kaki, mempercepatkan pembangunan sistem Transit Massa dan melaksanakan peraturan tol jalan elektronik yang dirancang secara jangka panjang.
Manila, Filipina juga sesak
Pihak berkuasa pengangkutan Jakarta mengatakan bahawa dengan membataskan penggunaan motosikal dari memasuki  jalan raya kota, aliran lalu lintas akan meningkat lebih dari 17 peratus.

"Terdapat 15 juta motosikal di Jakarta, berbanding dengan 5.2 juta kereta," kata Iskandar Abubakar, ketua jurusan pengangkutan Jakarta. "Daripada 47 juta penumpang, hanya 18 peratus menggunakan pengangkutan awam."

Para pengkritik walaubagaimanapun tidak bersetuju dan mengatakan bahawa motosikal bukan penyebab utama kesesakan, kerana ia nya mengambil ruang yang kecil di jalan raya berbanding kereta atau kenderaan roda empat lain. Penggunaan ruang oleh pengguna motosikal adalah lebih berkesan bagi setiap seorang pengguna jalanyara berbanding kereta bagi setiap kaki persegi.

Walaupun para pengkritik lega dengan penangguhan larangan motosikal di Jakarta, mereka bimbang ia hanya menanti masa sebelum penumpang kenderaan roda dua menghadapi larangan selanjutnya.

"Kami merasa seperti kami di anak-tirikan atau diskriminasi," kata Nursal Ramadhan, penyelaras di Gerakan Sekatan Motosikal (Gampar) yang baru terbentuk. "Sepeda motor tidak boleh diharamkan [di Jakarta] kerana sistem pengangkutan awam sekarang jauh dari terintegrasi, selesa atau tepat waktu."

Selama beberapa dekad, Jakarta telah bergelut dengan kesesakan lalu lintas, namun keadaan di sana kian memburuk. Pada tahun 1991, pihak berkuasa di sana mengharamkan penggunaan beca berenjin dalam ibu negara itu. Sejak itu, kereta roda tiga yang dikenali sebagai bemo, telah dihalang daripada operasi dan digantikan oleh kenderaan mini beroda empat yang dikenali sebagai bajaj-qute.
KL tak payah cerita lah.....
Tahun lepas, Jakarta juga membatalkan peraturan lalu lintas yang telah berkuatkuasa selama 24 tahun, yang mewajibkan sebuah kereta untuk membawa sekurang-kurangnya tiga penumpang di jalan utama semasa waktu sibuk. Peraturan "tiga-dalam-satu" ini kemudiannya mewujudkan pasaran haram untuk "joki" - pemandu atau pemilik kereta akan mengambil penumpang di sepanjang jalan dan membayar mereka untuk menumpang kenderaan, bagi menepati peraturan tiga-dalam-satu ini. Penumpang yang dibayar ini termasuklah kanak-kanak dan wanita yang membawa bayi, dan ini mewujudkan kebimbangan keselamatan.

Tetapi penghapusan peraturan "tiga-dalam-satu" ini hanya membuat trafik lebih sesak. Kelewatan lalu lintas meningkat dari 2.1 hingga 3.1 minit setiap kilometer pada waktu puncak pagi dan dari 2.8 hingga 5.3 minit setiap kilometer pada waktu petang, menurut kajian Institut Teknologi Massachusetts (MIT) yang dikeluarkan pada bulan Julai.

Sebarang usaha untuk mengurangkan kenderaan dua roda pada jalan utama mungkin akan berhadapan dengan rintangan, terutamanya di bandar-bandar seperti Jakarta, di mana ramai pemilik kereta juga memiliki motosikal.

"Sepeda motorsikal tidak akan hilang sepenuhnya dari Jakarta," kata Ramadhan dari Gampar. "Banyak orang di Jakarta lebih suka duduk selesa di dalam kereta sendiri, dama kesesakan jalan raya selama berjam-jam, daripada duduk dalam bas awam."

Di rantau ini, kesesakan trafik telah menjadi lebih buruk bukan sahaja oleh infrastruktur yang kurang baik dan sistem pengangkutan awam tetapi juga oleh ledakan dalam pemilikan kereta.

BMI Research meramalkan jumlah jualan kereta di rantau Asia Tenggara akan mengatasi semua kawasan lain tahun ini dengan pertumbuhan 8.1 peratus, naik hampir tiga kali ganda berbanding tahun lepas. Bagi ekonomi baru muncul di Asia, kesesakan lalu lintas bukan sekadar gangguan; ia boleh memberi kesan yang signifikan pada akhirnya.
salah satu jalan di Jakarta
Jakarta membazirkan hampir 65 trilion rupiah (HK $ 38.3 bilion) setahun kerana kesesakan lalu lintas. Kuala Lumpur membazirkan 1.2 bilion liter minyak dalam kesesakan lalu lintas setahun, mewakili kira-kira 2 peratus daripada keluaran dalam negara kasar Malaysia. "Jika anda hanya terjaga 16 jam sehari, menghabiskan satu atau satu setengah jam setiap hari dalam kesesakan trafik adalah sebahagian besar dari jumlah masa anda yang berjaga, "kata Benjamin Olken, profesor ekonomi di MIT. "Sebahagian besar daripada nilai bandar adalah untuk memudahkan interaksi antara insan, dan kesesakan lalu lintas yang teruk menjadikan interaksi ini lebih sukar."

Di Asia Tenggara, kemalangan jalan raya membunuh 316,000 orang setiap tahun, atau 865 kematian setiap hari, menurut Organisasi Kesihatan Sedunia WHO. Semua kematian trafik di rantau ini melibatkan pejalan kaki, penunggang basikal dan penunggang motosikal. Negara-negara seperti Indonesia, Thailand dan Myanmar telah komited untuk mengurangkan separuh dari jumlah kematian dan kecederaan akibat kemalangan jalan raya menjelang 2020.
Pengangkutan awam yang popular di Manila
Kesan sekatan motosikal juga boleh dilihat di Yangon, hab ekonomi Myanmar. Bermula pada tahun 2003, bandar sebanyak 7.3 juta orang mengharamkan motosikal di 33 bahagian bandar. Sekatan itu sebahagiannya membawa kepada peningkatan pemilikan kereta, yang membawa kepada lebih banyak jalan yang sesak dan wabak parkir haram. "Jumlah kereta persendirian telah meningkat dua kali ganda dari 2011 hingga 2015 disebabkan oleh kelonggaran kekangan import. Amalan meletak kereta di tepi jalan secara tidak menentu telah mengurangkan ruang boleh-guna jalan raya dan memburukkan lagi aliran pengangkutan awam," lapor Institut Kehidupan Urban dan Tanah Bandar Asia Pasifik(Centre for Liveable Cities and Urban Land Institute Asia Pacific ) yang berpusat di Singapura, Asia Pasifik, mengenai lalu lintas Yangon dalam laporan bersama baru-baru ini.

Jelas pengurangan kenderaan dua ruda bukanlah jawapan kepada kesesakan, tetapi penggunaan ruang jalanraya yang lebih efektif serta prasarana pengangkutan awam yang boleh-harap serta murah dan selesa yang akan menjadi penyelesaian kepada malahan sejagat ini. Mungkin kurang disedari bahawa ramai pemilik kereta, termasuklah eksekutif dan pengurusan kanan, yang lebih gemar menggunakan kenderaan dua roda sebagai kegunaan harian pergi dan balik kerja memandangkan ia nya lebih cepat dan kurang menekan emosi dan psikologi.


5.47 juta motosikal terjual di Indonesia

Sepuluh kali ganda dari jualan motosikal Malaysia
Persatuan Industri Motosikal Indonesia (AISI) melaporkan jualan motosikal di Indonesia mencatat sejumlah 5.47 juta unit dari bulan Januari hingga November 2017. Sebagai perbandingan, jumlah ini adalah kira kira sepuluh kali ganda jualan motosikal di Malaysia.

Menjelang akhir November, Honda mencatat jualan sebanyak 4.10 juta unit, iaitu kira-kira 75 peratus daripada jumlah jualan negara itu. Yamaha berada di tempat kedua dengan jumlah jualan 1.22 juta unit. Kedua kedua jenama ini telah bersaing di pasaran sejak beberapa tahun yang lalu. Menyusul ialah Kawasaki dengan jumlah jualan 73,184 unit, dan Suzuki dengan produk baharu merekodkan 68,893 unit. TVS dari India berada di belakang sekali dengan jumlah jualan 1,138 unit.

Pada tahun 2016, Honda juga merupakan pemimpin pasaran Indonesia dengan menjual 4.38 juta unit atau 74 peratus jualan motosikal kebangsaan sebanyak 5.93 juta unit. Yamaha menyusul dengan 1.39 juta unit, Kawasaki dengan 97,622 unit, Suzuki dengan 56,824 unit dan TVS dengan 1,873 unit.

Sumber: tempo.co

Royal Enfield Thunderbird 500X kan dilancar di India

Agak lama kita tak medengar berita tentang motosikal Royal Enfield di Malaysia. Jenama ikonik ini sebenarnya telah mengecapi prestasi jualan yang baik bagi tahun 2017 setelah mencatat rekod jualan dan pengenalan Royal Enfield Interceptor 650 baharu dan motosikal berenjin kembar Continental GT 650 pada pameran motosikal EICMA 2017. Pengeluar jentera dua roda yang berpangkalan di India ini berusaha membawa momentum ini ke hadapan untuk 2018 juga, dengan penyebaran gambar-gambar varian baharu Royal Enfield Thunderbird 500 dalam internet. Motosikal baharu ini mungkin dipanggil Royal Enfield Thunderbird 500X dan dijangka dilancarkan pada Januari 2018.
Motosikal baharu ini merupakan versi moden dari Thunderbird 500 yang bergaya klasik dan dijangka akan dilancarkan pada Januari 2018.
Ia adalah versi yang lebih moden dari Thunderbird 500 yang merupakan kruiser jelajah gaya klasik. Berbeza dengan motosikal standard, Thunderbird 500X mempunyai pelana tunggal dan warna menarik yang menjadikannya kelihatan hebat. Penambahan lain termasuklah roda aloi dan bukan roda jejari bagi membolehkannya menggunakan tayar tanpa tiub, yang merupakan julung kali untuk mana-mana motosikal Royal Enfield. Selain itu, peredam ekzos, tupang hadapan dan panel tengah disudahi dengan warna hitam bukan krom seperti yang terdapat pada motosikal biasa RE Thunderbird 500.

Berbeza dengan hendal tnggi dan melengkung yang digunakan pada Royal Enfield Thunderbird 500, motosikal baharu ini telah dilengkapi dengan hendal rata yang mengubah postur menunggangnya. Lampu depan projektor, lampu siang DRL LED dan konsol instrumen separa digital berkembar terus digunapakai seperti model standard.

Thunderbird 500X adalah dikuasakan oleh enjin 499cc satu silinder sejukan udara, sama seperti yang terdapat pada Thunderbird 500 standard. Ia menjana 27.5PS pada 5250rpm dan tork puncak 41.3Nm tiba pada 4000rpm. Kuasa dihantar melalui kotak gear 5-kelajuan. Redaman disediakan oleh tupan hadapan teleskopik dan penyerap kejutan gas berkembar di bahagian belakang. Thunderbird 500X didatangan dengan kapasiti tangki bahanapi sebanyak 20 liter. Ia nya dianggarkan akan dijual di India pada harga Rs 2 lakh iaitu Rs 200,000 atau kira kira RM 12,756.