BMW Group Malaysia Kekal Prestasi Perniagaan Cemerlang

 

Pengeluar kenderaan premium BMW Group Malaysia, merekodkan pertumbuhan dua angka dalam portfolio BMW, MINI dan BMW Motorrad, di samping memperkukuhkan kedudukannya sebagai peneraju pasaran bagi kenderaan berelektrik serta pengeksport automotif premium terbesar di Malaysia.

BMW Group Malaysia memperkukuhkan kedudukan mereka sebagai peneraju dalam Segmen Premium di Malaysia, sekali lagi pada tahun ini. Mereka juga berjaya mengatasi prestasi perniagaannya sebelum pandemik dengan mencatat serahan sebanyak 14,400 unit kenderaan BMW, MINI dan BMW Motorrad pada tahun 2022 – 70% daripadanya dipasang di dalam negara.  Lebih 31% daripada serahan jentera BMW dan MINI merupakan jenis kenderaan elektrik pada tahun 2022, menjadikan jumlah kenderaan elektrik BMW Group Malaysia yang menyelusuri jalan raya setakat ini kepada lebih 25,000 unit.

 Jenama BMW berjaya menyerahkan lebih 11,800 unit kenderaan, dengan pertumbuhan berkadar lebih 37% berbanding tempoh yang sama pada tahun lalu, manakala MINI merekodkan pertumbuhan lebih 25% dengan penyerahan melebihi 1,300 unit kenderaan. Sementara itu, BMW Motorrad berjaya menyerahkan lebih 1,300 buah motosikal, merekodkan pertumbuhan berkadar lebih 20%. Ia bersamaan dengan peningkatan berkadar lebih 34% dalam jumlah penyerahan yang merentasi seluruh portfolio BMW Group dari tahun sebelumnya.

Hans de Visser, Pengarah Urusan BMW Group Malaysiaberkata “Pencapaian kami pada tahun 2022 amat memberangsangkan kerana kami berjaya mencatat prestasi yang jauh lebih cemerlang berbanding tempoh sebelum dan selepas pandemik. Dengan dihadapi oleh kemelesetan ekonomi seluruh dunia] pada tahun 2020 dankekurangan bekalan cip pada tahun 2021, 2022 muncul sebagai tahun yang menyaksikan BMW Group Malaysia bangkit semula dan terus melakar pertumbuhan. Kami tujukan kejayaan ini kepada para pelanggan, wakil pengedar dan rakan sekutu BMW Group Malaysia – tanpa sokongan, dedikasi dan semangat mereka ke atas jenama ini, kami pastinya tidak dapat mengekalkan kedudukan pertama dalam segmen automotif premium Malaysia untuk tahun yang ketiga secara berturut-turut!”

“Sempena kami meraikan ulang tahun BMW Group Malaysia yang ke-20 pada tahun ini, kami ingin mengingaticita-cita dan strategi kami untuk sektor automotif negara yang telah membolehkan kami berdiri di sini pada hari ini; bukan sahaja untuk menjadi pengeluar kenderaan yang terkemuka dalam segmen premium, tapi juga sebagai peneraju pasaran dengan asas yang kukuh untuk kenderaan berelektrik di dalam negara. Kami telah menyaksikan sambutan ke atas kenderaan elektrik (EV) melonjak naik pada tahun lalu, terutamanya selepas BMW i4, BMW iX dan BMW iX3 diperkenalkan pada bulan Januari, di samping jentera berelektrik BMW X3 xDrive30e M Sport yang dipasang di dalam negara. Hari ini, kita dapat melihat lebih 25,000 EV BMW dan MINI dengan bangganya menjelajah jalan raya Malaysia – dan kami yakin angka ini akan terus berkembang secara signifikan pada tahun yang akan datang,” tambah de Visser.

Pencapaian domestik tersebut mencerminkan kejayaan global jenama ini, di mana lebih 2,400,000 buah kenderaan merentasi portfolio BMW Group, termasuk Rolls-Royce, telah diserahkan kepada para pelanggan di seluruh dunia. Prestasi kenderaan berelektrik bateri (BEV) daripada portfolio BMW Group telah meningkat lebih dua kali ganda pada tahun 2022 untuk mencapai pertumbuhan sebanyak 108% dan ia mencerminkan sambutan yang semakin meluas terhadap mobiliti berelektrik di seluruh dunia. Mengekalkan kedudukan No. 1 mereka dalam segmen premium global, jenama BMW menyerahkan lebih 2,100,000 unit di seluruh dunia, manakala MINI menyerahkan lebih 290,000 unit dan BMW Motorrad lebih 202,000 unit. Rolls-Royce juga melaporkan penyerahan tertingginya dalam sejarah 118 tahunnya, yang menyaksikan lebih 6,000 unit diserahkan kepada pelanggan di seluruh negara.

Peneraju Pasaran bagi Segmen Premium di Malaysia.

Kejayaan portfolio BMW telah diterajui oleh penyerahan lebih 2,300 unit kenderaan BMW 3 Series pada tahun 2022, dan BMW 320i Sport merupakan penyumbang utama. BMW 2 Series menjadi pilihan baharu para pengguna dengani 1,357 unit diserahkan – dikepalai oleh BMW 218i Gran CoupĂ©; diikuti rapat oleh BMW 5 Series dengan 1,328 penyerahan, dan lebih daripada separuh angka tersebut terdiri daripada varian BMW 530i M Sport.

Portfolio BMW juga telah menggandakan penyerahan jentera SAV dalam famili BMW X pada tahun 2022 kepada lebih 5,100 unit. BMW X3 turut mencerminkan trend ini dan meraih tempat teratas bagi barisan kenderaan BMW X dengan lebih 1,300 penyerahan yang menyusuli perungkaian tiga varian baharu yang dipasang di dalam negara pada tahun 2022, ia termasuk BMW X3 xDrive30e M Sport berelektrik. BMW X1 dan BMW X5 turut mengikut rapat, masing-masing mencatat lebih 1,200 dan 1,100 unit penyerahan.

Kejayaan MINI dalam pasaran tempatan dipimpin oleh MINI Countryman. Dengan lebih 800 unit yang diserahkan, model mesra kembara ini mencakupi lebih 65% daripada jumlah penyerahan bagi portfolio MINI. Mobiliti berelektrik juga terus berkembang untuk jenama MINI pada tahun 2022, di mana lebih 24% kenderaan MINI yang diserahkan adalah jenis berelektrik. Ia menandakan pertumbuhan berkadar lebih 83% dalam bilangan penyerahan berbanding tempoh yang sama pada tahun lalu.

BMW Motorrad turut menjadi inspirasi kepada ramai warga Malaysia untuk menjadikan Hidup Sebuah Pengembaraan pada tahun 2022, di mana lebih 700 individu memilih untuk menyahut cabaran tersebut bersama barisan motosikal Kembara (Adventure). Kejayaan segmen ini juga disumbangi oleh BMW R 1250 GS Adventure dengan lebih 340 unit. Segmen Sport juga menyaksikan penyerahan berjumlah lebih 230 buah motosikal yang diterajui oleh BMW G 310 GS.

BMW Group Financial Services Malaysia turut meraikan kejayaan, membiayi lebih 5,000 buah jentera BMW, MINI dan BMW Motorrad pada tahun 2022, ia bersamaan dengan lebih 35% kenderaan yang diserahkan pada tahun lalu. Malah lebih 2,800 kontrak juga telah dibiayai secara digital pada tahun lalu. Program pembiayaan BMW Easy Drive pula menyaksikan pertumbuhan berkadar 100% dengan menggandakan kontrak yang ia berjaya tandatangani. Kadar penembusan sebanyak 32% bagi jenama BMW, 31% bagi jenama MINI dan 59% bagi jenama BMW Motorrad juga telah direkodkan pada tahun lalu.

Di samping itu, BMW Group Malaysia berjaya memperoleh skor promoter bersih (net promoter score) sebanyak 98 bagi jenama BMW dan juga MINI, serta 97 bagi BMW Motorrad dari segi jualan, justeru membuktikan sokongan padu yang diterima daripada jaringan wakil pengedar dan pelanggan setia pengeluar kenderaan premium ini. Dari sudut perkhidmatan, skor promoter bersih bagi BMW dan BMW Motorrad ialah 97, manakala MINI mencatat skor 98.

Malaysia sebagai Hab Elektrik dan Automotif untuk BMW Group.

Penerimaan pasaran ke atas kenderaan berelektrik telah dibuktikan dengan rekod penyerahan lebih 4,000 jentera BMW dan MINI berelektrik pada tahun 2022 sahaja, yang mana lebih 31% daripadanya adalah jentera elektrik tulen. Portfolio BMW i telah diterajui dengan penyerahan luar biasa kenderaan BMW iX, yang menyaksikan lebih 970 pemilik baharu.

Untuk melicinkan lagi penerima gunaan kenderaan elektrik, BMW Group Malaysia juga terus menggiatkan penyebarluasan rangkaian pengecasan awamnya di seluruh negara sepanjang 2022. Setakat ini, BMW Group Malaysia membekalkan para pemilik EV BMW dan MINI akses ke atas lebih 610 buah fasiliti pengecasan di seluruh Malaysia. Rakan-rakan industri sedia ada seperti ChargEV membekalkan para pemilik EV BMW dan MINI dengan akses ke atas lebih 330 buah stesen pengecasan – ia termasuk 26 fasiliti pengecasan yang dikuasakan oleh ChargEV dan Yinson GreenTech di 17 cawangan Starbucks dalam kawasan Lembah Klang, Pulau Pinang, Melaka dan Johor. BMW Group Malaysia juga telah berganding bahu dengan JomCharge untuk mewujudkan akses ke atas lebih 65 stesen pengecasan, dan Gentari dengan sekitar 117 stesen pengecasan di seluruh negara. Lebih daripada 80 buah fasiliti BMW i Charging juga disediakan di kebanyakan pusat pengedaran BMW dan MINI yang bertauliah di seluruh negara, dengan rancangan strategik untuk mengembangkan lagi infrastruktur ini pada tahun 2023.

Bukan sekadar merungkai model-model dan perkhidmatan BMW i, pengeluar kenderaan premium ini juga giat mempersiapkan tenaga kerja dalam arena EV menerusi Persijilan Pakar Voltan Tinggi BMW, atas sebahagian daripada komitmen jangka panjangnya untuk menaikkan kemahiran bakat-bakat automotif tempatan melalui pemindahan ilmu teknologi yang merentasi BMW Group. Kenyataan ini juga membuktikan keyakinan BMW Group Malaysia ke atas pelaburannya di Malaysia sebagai hab automotif serantau, yang turut ditekankan dengan peratusan signifikan (lebih 70%) kenderaan BMW dan MINI yang dipasang di dalam negara oleh tenaga kerja tempatan.

Berbekalkan tahap keupayaan pemasangan yang tinggi di Kulim, Kedah, lebih daripada 11,200 buah kenderaan BMW dan MINI yang diserahkan pada tahun lalu dengan bangganya telah dipasang di sini, yang mana lebih 2,500 daripada angka tersebut merupakan jenis berelektrik. Pada pertengahan tahun 2022, BMW Group Malaysia telah meraikan detik pemasangan kenderaannya yang ke-100,000 di Kilang Pemasangan BMW di Kulim, yakni melalui pemasangan jentera berelektrik baharunya, BMW X3 – satu titik sejarah yang signifikan bagi organisasi ini selama 19 tahun ia menjalankan operasi di Malaysia.

Pencapaian ini juga menguatkan peranan BMW Group Malaysia sebagai pengeksport automotif premium terbesar di Malaysia. Pengeluar kenderaan premium ini juga merupakan pengeksport automotif terbesar dengan 6,700 penyerahan ke negara-negara jiran, termasuk Thailand dan Filipina.

Tahun 2022 menyaksikan 17 model varian diperkenalkan daripada portfolio BMW Group, tiga daripadanya merupakan jentera elektrik tulen BMW i baharu yang dirungkaikan di NEXTGen Malaysia – sebuah persidangan bertema kelestarian yang dianjurkan oleh BMW Group Malaysia selama tiga hari pada Januari tahun lalu. Tahun ini bakal menjadi saksi kepada perluasan barisan produk BMW Group di Malaysia, digandingkan dengan inisiatif kelestarian baharu mereka menerusi kerjasama dengan para penggiat industri utama yang berkongsi visi ekonomi sirkular bersama BMW Group Malaysia.

“2023 akan menjadi tahun yang benar-benar mengujakan dan kami bersedia untuk terus membekalkan pengalaman pemilikan premium yang dijanjikan seperti sepanjang dua dekad yang lalu, berserta kepuasan pemanduan elektrik yang sebenar. Sambil kami terus melangkah ke hadapan, kami juga akan merebut peluang-peluang baharu dalam segala aspek kelestarian, bermula dengan rakan-rakan kongsi kami yang sedia ada. Sekali lagi, kami ingin mengunjurkan rasa penghargaan kami buat semua pelanggan, rakan sekutu, dan wakil-wakil pengedar dalam jaringan kami kerana berjaya menjadikan jenama kita Nombor Satu, untuk tahun ketiga berturut-turut,” kata de Visser.