Skuad Yamaha Racing YZ450F sertai kejuaraan AMA SX dan MX 2019

Pusingan pembukaan Kejohanan Monster Energy AMA Supercross 2019 telah ditetapkan untuk bermula Sabtu, 5 Januari, 2019 di Stadium Angel di Anaheim, California Amerika Syarikat. Pasukan Monster Energy Yamaha Factory Racing Team yang dikendalikan oleh Yamaha Motor Corporation, U.S.A (YMUS) akan menyertai pertandingan kelas utama 450cc.
Pasukan ini akan menampilkan pelumba #51 Justin Barcia dan #7 Aaron Plessinger, dan kedua-duanya akan menunggang 2019 YZ450F. Barcia telah kembali ke pasukan Yamaha musim lalu, menduduki tempat ke-10 dalam 450SX dan ke-3 pada 450MX, manakala Plessinger akan membuat penampilan sulungnya di kelas utama selepas merangkul gelaran 250SX West dan 250MX tahun lepas. Barcia dan Plessinger juga akan bertarung di kelas utama kejohanan AMA Motocross yang akan bermula pada Mei 2019.


Sur-Ron jentera elektrik tunggangan hutan

Keupayaan untuk menunggang laju untuk keseronokan dan kecergasan di luar tanpa mengganggu jiran atau perlu membawa sepanar untuk penyelenggaraan motosikal mungkin menjadikan ramai orang sebagai peminat besar motosikal enduro elektrik, terutama bagi orang yang memiliki tanah lapang. Jentera sebegini biasanya tidak murah, malah sebenarnya sering berharga agak sama dengan jentera berenjin petrol dengan prestasi yang sama.

Dan inilah yang membuatkan Siklus Luna sebagai pilihan yang menarik. Secara amnya Luna mengeluarkan jentera jalanan dan atau luar-jalan dari China, dan Sur-Ron pasti lebih banyak ciri e-basikal daripada motosikal biasa dan pakej kecil ini cantik juga kelihatannya.

Seberat hanya 110 lb (49 kg), Sur-Ron mempunyai motor berkelajuan 6-kW (8 hp), berpaksi-fluks, dan Luna berkata ia akan menggandakan kuasa itu tidak lama lagi dengan pengawal gelombang sinus FOV sebagai pilihan naik taraf. Tork di roda belakang dikatakan 200 Nm (147.5 lb-ft) melalui penggunaan pengurangan gear dua peringkat dari motor 25-Nm (18.4-lb-ft) itu sendiri dan ia adalah sebuah jentera satu kelajuan yakni tiada peralihan gear. Jentera standard akan mampu bersaing dengan motosikal sekitar 100cc, namun yang jelasnya ia akan mampu melakukan wheelie dengan mudah!
Baterinya merupakan jenis pek boleh tanggal yang boleh dikunci yang terdiri daripada 176 sel Panasonic 18650 untuk kapasiti 33 Ah pada 60 volt atau hanya sedikit di bawah 2 kWj. Luna mengatakan pek ini satu pembinaan yang terbaik yang ada. Pengecasan sangat mudah, kerana seperti e-basikal, anda boleh tarik bateri keluar, bawa ke dalam dan menghubungkannya ke soket dinding rumah yang biasa.
Boleh pasang pedal untuk dikayuh
Ia mempunyai roda 19 inci, brek hidraulik empat piston dan pemacu akhir rantai. Kerangka adalah dvri jenis kekuatan tinggi, reka bentuk buaian aluminium yang ditempatkan pada hanya 7.8 kg (17.2 lb).

Jelas sekali ini bukan jentera enduro untuk kawasan desa yang cepat dan terbuka. Kelajuan tertinggi adalah sekitar 40 mph (64b km / h), jadi ia paling sesuai untuk laluan yang sempit dan trek tunggal di mana pengendalian agak sukar. Ia bukan jentera jalanan yang sah, tetapi dalam beberapa keadaan ia mampu menjadi jentera yang menyeronokkan dan hebat.

Luna Cycles menjual jentera ini di Amerika dengan harga AS$3,475 kira kira RM14,400, agak tinggi juga....

Great Wall Motors memasuki pasaran EV dengan Ora R1

Sementelah pengusaha kenderaan elektrik Amerika seperti Tesla mengeluarkan kenderaan premium dalam pasaran EV, negara China pula menumpukan jumlah pengeluaran yang tinggi dengan memberi insentif kepada pengeluaran kenderaan emisi sifar. Jika dilihat dari satu segi, ianya mungkind satu keperluan yang mendesak, dengan penduduk bandar besar China menderita pencemaran udara yang  membunuh ratusan ribu jiwa setahun. Tetapi dalam erti kata lain, langkah-langkah ini banyak dilakukan untuk meletakkan China dalam arus pembangunan kenderaan elektrik atau EV yang mula menakluki dunia.
 Pengeluar Haval iaitu Great Wall Motors mengumumkan bahawa ia kini memasuki pasaran EV tempatan China  dengan kereta kecil pertama dari jenama yang baru.  Ora R1 merupakan komuter elektrik dengan jaminan yang panjang, mampu mencapai jarak hingga 194 batu (312 km) dan harga bersubsidi kerajaan bermula hanya pada AS $ 8,680 iaitu kira kira RM39,000.

R1 adalah kereta berbagai fungsi dengan harga yang sangat agresif, dan Ora memberikan jaminan tiga tahun / 120,000 km (74,500 batu) untuk keseluruhan kereta, dan lapan tahun / 150,000 km (93,200 batu ) jaminan untuk "komponen teras." Ora R1 pada masa ini hanya ditawakan di China, tetapi jenama itu telah menandakan minatnya untuk memasuki pasaran global, jadi kita perlu tunggu dan melihat apa yang mungkin berlaku.