Pasukan Motogp KTM sedia bertempur sepenuhnya

Pol Espargaro dan Bradley Smith
Red Bull KTM Factory Racing telah membuat penampilan sulung MotoGP™ mereka 12 bulan yang lalu. Sekarang, mereka memasuki musim kedua mereka dengan rekod sepuluh teratas, dan pada Persembahan Pasukan 2018 mereka, beberapa tokoh penting projek mereka telah tampil ke hadapan termasuk Pit Beirer, Pengarah KTM Motorsport, yang bercakap tentang kemajuan mereka setakat ini dan apa yang akan berlaku.
"Apa yang dicapai oleh pasukan dan penunggang dalam masa yang singkat adalah cemerlang dan kami sangat gembira mengenainya," mula Beirer. "Tetapi kita semua tahu bahawa, dalam perlumbaan, tidak ada masa untuk duduk diam jadi kita terpaksa sentiasa bekerja keras untuk membuat satu lagi langkah ke hadapan, hadir dengan jenetra baru dan menjadikan pelumba kami gembira mengetahui bahawa mereka berada dalam kedudukan mampu untuk bertanding tahun ini. Tetapi ia adalah pengembaraan yang menakjubkan dan saya sangat gembira kami sudah berada di peringkat ini pada masa kini.
"Kami akan terus mempercepatkan langkah kami, itu dalam DNA kami dan semangat kami. Jadi tidak ada sebab untuk melambatkannya. Tetapi jika anda berada dalam jangkauan satu saat sahaja dengan  pelumba terpantas dalam MotoGP, anda perlu berusaha keras ... kerana jika anda perlahan sebanyak satu saat, anda akan berada di luar kumpulan 15 teratas! Gila, betapa sukarnya persaingan itu tetapi kita tahu bahawa sebelum ini, ia tidak mengejutkan dan kami mahu sahut cabaran itu. Tetapi saya fikir sekarang kita berada di tahap yang berbeza kerana pertamanya kita terpaksa muncul sebagai pasukan yang tiada pengalaman, tetapi sekarang kita sudah pun mempunyai asas-asas yang hebat. Kita boleh membuat langkah-langkah yang lebih logik sekarang, dan kita tahu apa yang harus kita lakukan, para pelumba tahu apa yang diharapkan. Jika anda berdiri diam, anda akan mundur. Tetapi kami sangat menyukainya. "


Yamaha Tech3 yakin hadapi Qatar GP

 Duo Monster Yamaha Tech3 Zarco dan Hafizh tidak sabar menunggu Grand Prix Qatar, yang akan berlangsung sebagai pembuka tirai musim 2018 MotoGP.

Johann Zarco berhasrat untuk meneruskan prestasi sempurnanya dalam ujian di Losail International Circuit baru-baru ini sebagai perlumbaan pembukaan yang luar biasa. Dalam masa yang sama, Hafizh Syahrin, yang mempamerkan prestasi hebat dalam enam hari pertama di atas Yamaha YZR-M1, memberi tumpuan kepada penyampaian pusingan kelas perdana pertamanya.

Kesemua aksi ini akan bermula dengan Latihan Bebas pertama pada 14:45 waktu tempatan pada hari Jumaat pada 16 Mac, manakala perlumbaan yang amat dinantikan berlaku pada pukul 19:00 pada hari Ahad.

Johann ZARCO
"Musim ini akan bermula dan saya cukup gembira untuk itu. Ujian terakhir di Qatar adalah hebat, dengan masa pusingan terbaik memberikan motivasi yang sangat tinggi kepada pasukan dan diri saya  dan keyakinan yang baik. Kami tahu, kami masih perlu banyak perkara bagi berjuang untuk kemenangan. Tetapi saya boleh memulakan perlumbaan hujung minggu pertama tahun ini dengan hasrat bertanding untuk menang dan saya cukup gembira untuk mempunyai perasaan ini sebelum pertandingan pertama. Saya mahu terus menikmatinya! Mari kita lihat apa yang akan berlaku pada hujung perlumbaan di Qatar untuk kami."

Hafizh SYAHRIN
"Saya sangat gembira kerana saya akan menunggang musim penuh di MotoGP dan saya tidak sabar untuk pusingan pertama di Qatar. Saya akan cuba melakukan yang terbaik untuk pasukan Monster Yamaha Tech3 dan semua peminat saya, yang menyokong saya tanpa henti. Saya bersedia untuk tiba pada hujung minggu pembukaan dalam keadaan 100 peratus sedia, kerana saya telah melakukan sangat banyak latihan. Saya sangat gembira dengan kerja pasukan yang kami lakukan semasa ujian di Losail. Saya harap kerja keras ini akan dapat terhasil mulai dari Latihan Bebas pertama minggu ini. "

Design 90 usaha dua roda Lamborghini

Lamborghini Design 90 yang dikuasakan olen enjin Kawasaki 997 cc.
Walaupun mungkin lebih dikenali sebagai pembuat kereta eksotik, Lamborghini pernah membuat motosikal (dan juga traktor lamborghini Trattori). Walaupun Ducati secara teknikalnya dimiliki oleh Audi melalui anak syarikat Lamborghini (dengan Volkswagen memayung kesemua syarikat ini), usaha pembuatan motosikal mereka tiada kaitan langsung dengan Ducati.

Dalam tahun '80-an, Lamborghini merupakan milik ahli perniagaan artis kontemporari Perancis iaitu Patrick Mimran. Di bawah bimbingan Mimran, Lamborghini menyaksikan tempoh kebangkitan semula termasuk penglibatan ringkas ke dalam produk bukan automotif.

Salah satu projek mereka ketika itu ialah Lamborghini Design 90, diperkenalkan pada tahun 1986 dan dihasilkan oleh Boxer Bikes (kini dikenali sebagai Designer Boxer). Pembina yang berpangkalan di Toulouse Perancis itu menghasilkan enam model konsep menggunakan enjin Kawasaki (pelbagai sesaran) dan bingkai aluminium yang direka oleh Claude Fior semua disalut dengan fairing gentian kaca.

Lamborghini dan Boxer menerima kira-kira 50 pesanan bagi motosikal mereka pyang berharga AS$ 13,500 setiap satu, tetapi projek itu tidak lama kemudian ditangguhkan dan Mimran telah menjual syarikat ini kepada Chrysler pada tahun 1987, sekaligus menamatkan usaha ini.

Givi taja helmet LTdL

Pengeluar jenama akesesori motorsikal terkemuka dunia, GIVI secara rasmi telah dilantik selaku penaja rasmi topi keledar untuk pasukan pengiring Polis Diraja Malaysia, pasukan Marshal dan Media bermotorsikal pada acara perlumbaan basikal Asia terkemuka iaitu Le Tour De Langkawi Edisi ke 23. Acara perlumbaan tersebut yang dianjurkannoleh Ciclista Sports dan di sokong penuh oleh Kementerian Belia dan Sukan Malaysia akan bermula dari 18 hingga 25 Mac 2018 ini.
GIVI selaku penaja rasmi topi keledar pasukan tersebut akan menyumbang model popular
mereka M30.3 D-Visor. Dihasilkan menggunakan asas teknopolimer beserta lapisan dalaman span tebal, model ini diharap dapat member keselesaan dan sebagai alat keselamatan bagi pihak polis, marshall dan media di dalam menjalankan tugas penting mereka.
Pengarah Urusan GIVI Asia On Hai Swee mengatakan, “Ini merupakan julung kalinya, GIVI dilantik sebagai penaja rasmi topi keledar untuk pasukan pengiring bermotorsikal dalam acara
perlumbaan berbasikal terkemuka ini. Keselesaan dan keselamatan sentiasa menjadi aspek
penting bagi GIVI yang sudah beroperasi lebih 40 tahun.”.