BMW 5 Series Hibrid dengan teknologi eDrive diperkenal

BMW Group Malaysia hari ini memperkenalkan BMW 5 Series Hibrid pertama dengan teknologi e-Drive. BMW 530e Sport ini merupakan model BMW i-Performance kelima yang akan diperkenalkan di negara ini, seterusnya mengukuhkan lagi kepakaran pembuat premium di Teknologi Hibrid Plug-in.
Ketua Jualan, BMW Malaysia,
Encik Raymond Tan berkata, "Siri 5 Seri All-New kini menawarkan teknologi eDrive, satu inovasi yang diambil dari Mobiliti Masa Depan - BMW i. BMW 530e Sport  juga meningkatkan portfolio premium Premium Plug-In Hybrid di negara ini, dan membolehkan kami menawarkan tawaran portfolio terbesar oleh mana-mana pembuat kereta di negara ini dan untuk terus menunjukkan komitmen kami kepada Wawasan Mobiliti di Malaysia. "
Lebih daripada separuh jumlah jualan BMW Malaysia pada tahun 2017 terdiri dari BMW Hybrid  dengan teknologi eDrive. BMW Group Malaysia telah bertapak sebagai sebagai jenama hibrid premium yang paling berjaya di Malaysia. Tan berkata, "55% daripada jumlah model kami adalah kenderaan hibrid dengan teknologi eDrive. Ini juga menjadikan kami kelima di dunia dalam penyampaian kenderaan hibrid plug-in."

BMW Group Malaysia menetapkan rekod jualan tinggi sepanjang masa untuk BMW X5 xDrive40e dengan menyampaikan lebih daripada 3,000 unit dalam tahun 2017 sahaja, menjadikan Malaysia pasaran kedua terbesar selepas Amerika untuk model itu. Malaysia juga merupakan pasaran ketiga terbesar bagi BMW 330e dan BMW 740Le xDrive dengan lebih 2,400 unit dan 450 unit masing-masing diserahkan pada tahun 2017. "BMW 530e Sport akan menjadi tambahan bermakna kepada portfolio iPerformance kami dan kami yakin ia akan terus menyokong kami sebagai pemimpin dalam membentuk mobiliti masa depan di Malaysia, " tambah Tan.
BMW Group Malaysia terus komited kepada rancangan Malaysia untuk mengurangkan intensiti karbonnya sebanyak 40% menjelang 2020. Inapertama kali diumumkan pada 2014 pada Sidang Kemuncak Iklim PBB di New York dan ditekankan lagi pada tahun 2016 di Perjanjian Persidangan Parti Ke 21 (COP21) di
Paris .
Bercakap pada majlis pelancaran itu, Dr Mohd Azman Zainul Abidin, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Perbadanan Teknologi Hijau Malaysia berkata, "Satu strategi utama bagi Malaysia untuk bergerak ke arah mobiliti karbon rendah adalah melalui kerjasama dan perkongsian yang luas di seluruh dunia. Kami di GreenTech Malaysia sukacita mempunyai BMW Group Malaysia sebagai rakan dari awal, untuk memastikan infrastruktur yang diperlukan dan mencukupi disediakan untuk menyokong inovasi baru Teknologi Plugin in Hybrid dan akhirnya Electro Mobility. Ini akan meningkatkan keyakinan pengguna terhadap daya maju kenderaan elektrik dan kenderaan plug-in-hybrid. Ia memberi jaminan untuk melihat inisiatif BMW Group Malaysia untuk terus menggerakkan Malaysia ke masa hadapan futuristik elektromobilitas, sementara kami terus menambahkan bilangan stesen pengecasan ChargEV di seluruh negara. "


BMW 5 Series Hybrid dengan teknologi eDrive boleh didapati di Bluestone Metallic, Mediterranean Blue, Alpine White, dan Black Sapphire. Kulit Dakota Hitam pasang dengan semua tawaran warna badan luar, namun Kulit Dakota Cognac paling baik dipadankan dengan kereta berwarna Black Sapphire, Bluestone Metallic, atau Alpine White.
BMW 530e Sport All-New akan tersedia di semua pengedar BMW yang bertauliah di seluruh negara mulai hari ini, dan dengan pelan ansuran bulanan bermula dari hanya RM 3,588.00 dengan pelan kewangan pinjaman pembiayaan BMW Credit Malaysia Baloon Financing sehingga 80%. BMW 530e Sport juga ditawarkan dengan BMW Full Circle Program dari BMW Credit Malaysia.
Kempen seluruh negara akan menawarkan program pemilikan khas untuk model BMW dan model BMW iPerformance. Program pemilikan istimewa tambahan untuk kenderaan BMW dan pelbagai BMW iPerformance juga ditawarkan dalam kempen nasional BMW Malaysia yang berterusan, yang diadakan di semua pengedar BMW yang bertauliah. Ini termasuk kadar faedah pembiayaan istimewa dengan faedah 0.88% serta rebat menarik dalam pelbagai model BMW.
Pemilik baru model BMW iPerformance - BMW 330e M Sport, BMW X5 xDrive 40e, BMW 740Le, dan kini BMW 530e Sport All-New juga akan mempunyai akses tanpa had selama setahun kepada perkhidmatan mudah alih ChargeNow melalui platform ChargEV dengan kerjasama GreenTech Malaysia. Tawaran istimewa juga dilengkapi dengan kabel Pengecas Cepat BMW i AC percuma. Khusus untuk pemilik baru BMW X5 xDrive40e dan BMW 740Le xDrive, program baru BMW Malaysia menawarkan BMW i Wallbox Plus percuma, dengan pengesanan RFID dan boleh diuruskan dan dikendalikan dari jauh menggunakan aplikasi telefon pintar BMW iV. Kempen ini berakhir pada 31 Mac 2018.

Volvo XC60 baharu diperkenal

Volvo Car Malaysia telah melancarkan pengganti untuk SUV pertengahan mereka yang sangat berjaya dan yang lama ditunggu-tunggu, dengan memperkenalkan Volvo XC60 T8 Twin dwi-enjin baharu yang diimport sepenuhnya dari Sweden.

Model baharu ini akan menggantikan XC60 asal yang telah terjual hampir sejuta unit di seluruh dunia dan mewakili 30 peratus daripada jumlah jualan global Volvo.

"Kami mempunyai warisan yang kuat dalam mempopularkan SUV bergaya dan dinamik yang mempunyai teknologi terkini. XC60 baharu ini tidak terkecuali," kata Pengarah Urusan, Volvo Car Malaysia, Lennart Stegland.
XC60 baharu ini dibina di atas platform Senibina Produk Skalable (SPA), dan akan mengekalkan garisan cantik saudaranya yang lebih besar tetapi dengan reka bentuk yang lebih ekspresif di kedua-dua bahagian dalaman dan juga luaran.

"Bahagian luar mempunyai garis arus sporty dengan kualiti yang halus dan abadi. Hiasan dalamannya pula adalah komposisi seni bina komprehensif yang disudahi dengan baik dan bahan-bahan yang bermutu, semuanya sempurna diadun bersama," tambah Stegland.
XC60 baharu telah dianugerahkan Prestasi Terbaik Keseluruhan oleh Euro NCAP 2017 yang berprestij setelah mencatat skor 98 peratus yang hampir sempurna dalam kategori Orang Dewasa dan 95 peratus dalam kelas kenderaan Off-Road Besar.

Skor ini mungkin disebabkan oleh kebolehan XC60 baharu ini untuk memberi manfaat dan memperbaiki teknologi keselamatan Range 90-an Volvo - rangkaian kereta pertama yang dibina di platform SPA. Volvo menggelar teknologi keselamatannya sebagai Intellisafe yang termasuk sokongan pemandu dan sistem keselamatan aktif.
"Volvo mempunyai visi bahawa pada tahun 2020, tiada siapa yang terbunuh atau cedera parah dalam kereta Volvo baharu - anugerah terbaru ini mengesahkan kepimpinan kami dalam teknologi keselamatan dan menjadikan XC60 baharu sebagai salah saebuah kereta paling selamat yang pernah kami bina," kata Stegland.

IntelliSafe, yang menjadi piawaian dalam XC60 baru, akan merangkumi sistem keselamatan aktif, pencegahan dan pelindung biasa seperti Keselamatan Bandar Raya (Braking Kecemasan Autonomi), BLIS (Sistem Maklumat Titik Buta), dan Peringatan Amaran dan Mitigasi Perlanggaran Belakang.

Kedua-dua sistem Keselamatan Bandar dan BLIS kini mempunyai Steer Assist, sebuah sistem yang menyediakan bantuan stereng automatik yang akan mengelakkan kemungkinan perlanggaran apabila diperlukan. Keselamatan Bandar mengesan dan membantu mengelakkan pertembungan dengan kenderaan lain, pejalan kaki, penunggang basikal, dan haiwan besar.
Mitigasi Lorong Kenderaan Mendatang adalah sistem baharu yang dimasukkan dalam XC60 baharu; ia membantu pemandu mengelakkan perlanggaran dengan kenderaan di lorong bertentangan dengan memberi isyarat, dan jika perlu, memberikan bantuan stereng automatik untuk membimbing kereta keluar dari laluan kenderaan yang mendatang.

Ciri lain yang diperincikan termasuk dalam XC60 baharu ialah Volvo's Assist Pilot - sistem bantuan pemanduan semi-autonomi maju yang mengendalikan pemanduan, pecutan dan brek pada jalan raya yang ditandakan dengan baik sehingga 130 kmj, juga boleh didapati di XC60 baharu ini.

Dari segi prestasi, enjin T8 Twin, menggabungkan enjin petrol berkuasa turbocharged dan supercharged dengan motor elektrik yang secara bebas memacu gandar belakang untuk menghasilkan output gabungan yang mengagumkan iaitu 407 hp (enjin pembakaran dalaman 320 hp + 87 hp motor elektrik) dan 640 Nm (400 Nm enjin pembakaran dalaman + 240 Nm motor elektrik) tork.

Angka prestasi diterjemahkan kepada hanya 5.3 saat bagi 0-100 dan kadar penggunaan bahanapi sebanyak 2.1 liter untuk setiap 100 km perjalanan dan rangkaian elektrik sepenuhnya sejauh 45 km (NEDC Hybrid Combined Cycle) dari bateri hibrid 10.4 kWh yang terletak di bahagian tengah kereta.
XC60 T8 Twin Engine ini akan ditawarkan dalam varian Inscription dan trim Inscription Plus, dengan yang kedua dilengkapi dengan sistem suara terkemuka industri, Premium Sound oleh Bowers & Wilkins; sistem bunyi 15 pembear suara yang membekalkan 1,100 watt yang mengagumkan melalui penguat Kelas D dengan 10 saluran.

XC60 T8 Twin Engine Inscription Plus yang baharu diimport, bernilai RM373,888 (di jalan tanpa insurans, termasuk semua cukai yang dikenakan) untuk melengkapkan rangkaian XC60 baharu yang dipasang dalam negara yang akan diperkenalkan pada masa akan datang.
XC60 dipasang secara tempatan akan ditawarkan dalam dua varian enjin, iaitu T8 Twin Engine dan T5. Enjin T8 Twin akan ditawarkan dalam dua tahap trim - Inscription dan trim Inscription Plus; manakala T5 akan ditawarkan dalam satu trim tunggal.

Berikut adalah pecahan harga untuk XC60 dipasang secara tempatan (di jalan tanpa insurans, termasuk semua cukai yang dikenakan):

• XC60 T8 Twin Engine Inscription Plus: RM343,888
• XC60 T8 Twin Engine Inscription: RM333,888
• XC60 T5: RM298,888

Yusmanida Auto buka pusat 3S Perodua RM11 jutaPusat 3S Perodua baharu telah dibuka secara rasmi di Saujana Utama, Sungai Buloh, bagi menyediakan keperluan jualan, perkhidmatan dan alat ganti kepada para pelanggan dan penduduk sekitarnya.

Pusat ini dimiliki Yusmanida Auto Sdn Bhd,
di atas tanah berkeluasan 45,000 kaki persegi; dan dikendalikan oleh sejumlah 65 pekerja termasuk 30 penasihat jualan dan 12 penasihat servis.
 Cawangan tersebut dibuka secara rasmi petang tadi oleh Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Haji Ahmad Maslan. Turut hadir ialah Ketua Pegawai Eksekutif Institut Automotif Malaysia (MAI) Dato’ Madani Sahari, Ahli Dewan Undangan Negeri Jeram Dato’ Haji Amiruddin Setro, Presiden Perodua dan Ketua Pegawai Eksekutif Datuk (Dr) Aminar Rashid Salleh dan Pengarah Urusan Perodua Sales Sdn Bhd, Dato’ Dr Zahari Husin.

"Yusmanida Auto telah menjadi wakil jualan sah Perodua sejak 2003 yang mana sebelum ini ianya mengendalikan cawangan jualan yang terletak di Jalan Meru, Klang," kata
Aminar.

"Sepanjang 15 tahun ini, Yusmanida Auto telah menjalinkan hubungan yang baik dengan Perodua berdasarkan kepercayaan dan hasrat yang seiring untuk bersama-sama memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada para pelanggan kami," tambah Aminar.
 Pengarah Urusan Yusmanida Auto Sdn Bhd, Sarizal Yusman Yusoff berkata, pembinaan cawangan ini bermula pada Ogos 2016 dan ianya siap pada April 2017 seterusnya mula beroperasi pada September 2017.

"Kami amat gembira dan berbangga kerana dapat bekerjasama dengan pengeluar kereta paling laris negara.

“Kami berharap dengan meluaskan skop perniagaan kami dengan memasukkan servis dan alat ganti di lokasi baru ini, kami dapat menawarkan Pengalaman Perodua (Perodua Experience) yang terbaik kepada para pelanggan kami, selari dengan inisiatif Transformasi 2.0 Perodua” kata Sarizal.
 "Keselesaan, kemudahan dan kepuasan pelanggan adalah keutamaan kami. Pusat servis kami mampu menyelenggara enam buah kereta pada satu-satu masa dan ini meminimumkan tempoh menunggu. Para pelanggan boleh beristirehat di kawasan menunggu yang luas dan menarik yang mana terdapat tiga buah TV set, sebuah perpustakaan mini, tempat permainan kanak-kanak, mesin layan diri dan kemudahan membuat minuman," katanya.

“Kami ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada Perodua kerana sokongan dan bimbingan mereka dalam memperkasakan usahawan-usahawan seperti kami,” kata Sarizal.

Pusat 3S Perodua baharu Yusmanida Auto terletak di Wisma Yusmanida, Lot 28808, Persiaran E1/1, Seri Pristana, 47000 Saujana Utama, Sungai Buloh.

Perodua kini mempunyai 186 cawangan jualan dan 183 cawangan servis serta 24 cawangan ‘Body & Paint’ di seluruh Malaysia.