Pusingan 2 Piala Idemitsu Asia Talent Cup mencabar

Perlumbaan 1 pada hari Sabtu menyaksikan Haruki Noguchi dan Mario Aji bertarung hebat untuk kemenangan di Buriram pada Pusingan 2 Piala Idemitsu Asia Talent Cup. Segala-galanya ditentukan di selekoh terakhir dan akhirnya Noguchi menundukkan Aji di bahagian dalam selekoh. Perebutan untuk tempat ketiga menyaksikan juara Race 2 Qatar, Bill van Eerde yang mendapat kelebihan dalam persaingan yang mengagumkan sepanjang perlumbaan, dan melengkapkan podium di belakang pemenang Noguchi dan Aji di tempat kedua.

Aji mengekori belakang Noguchi dan membiarkan penunggang Jepun itu memimpin, dengan jurang yang agak konsisten, dan dia dapat bersama Noguchi tetapi hanya tidak dapat lolos. Noguchi akhirnya mengekalkan kelebihannya dan melintasi garisan, dan kedua duanya dipisahkan hanya tujuh per sepuluh saat di penghujung perlumbaan.
Pertarungan untuk tempat ketiga dipimpin oleh Bill van Eerde yang muncul dari huru-hara sepuluh penunggang yang melepasi garisan tidak lebih dari dua saat pertama. Ketika mereka bergelut untuk mengukuhkan kedudukan dan bertarung sesama sendiri. Danial Sharil dari Malaysia akhirnya melintasi garisan di belakang van Eerde dari Australia, sejurus di hadapan pelumba kedua Indonesia, Afridza Munandar. Ibrahim Pawi pula melepasi garisan di tempat ke-15.

Perlumbaan 2 di Buriram pada Ahad menyaksikan veteran Noguchi yang mendapat kelebihan daripada pencabar rookienya, Bill van Eerde ketika kedua-duanya mereka mengasah siku di litar. Dalam pertempuran yang sengit untuk melengkapkan podium, Afridza Munandar dari Indonesia yang akhirnya muncul untuk mengambil tempat ketiga.


Drama pada mulanya melihat pelumba petak utama Mario Aji mengalami masalah dan tidak mampu untuk bermula, akhirnya berjaya juga tetapi kemudian bersara tidak lama selepas itu dan tidak dapat mengulangi cabarannya yang luar biasa untuk menang seperti pada hari Sabtu. Ini menjadikan Noguchi sebagai pemimpin perlumbaan dan van Eerde ketika itu berada di tempat ketiga.

Tetapi van Eerde dan Noguchi berjaya memisahkan diri hingga ke pusingan terakhir untuk menjadikannya pertarungan peribadi mereka, dengan Noguchi mendahului untuk menang dengan hanya 0.005 untuk satu lagi penamat foto.


Danial Sharil dari Malaysian mengambil P7 dan Ibrahim Pawi pula berjaya menamatkan perlumbaan di tempat sepuluh teratas dengan persembahan yang mengagumkan.

Idemitsu Asia Talent Cup akan beraksi lagi di Litar Antarabangsa Sepang apabila mereka berlumba se iring Kejohanan Superbike Malaysia pada bulan Julai, dengan Noguchi memimpin pungutan mata kejuaraan.


Okubo dan Azlan Shah pasrah di Buriram

Bahang kehangatan Litar Antarabangsa Chang di Buriram, Thailand menyimpulkan penyudahan malang bagi Hikari Okubo dan pasukan Kawasaki Puccetti Racing pada pusingan kedua Supersport World Championship FIM WorldSSP 2018 yang berlangsung hujung minggu yang lepas.

Selepas satu permulaan yang baik dan perlumbaan yang mencabar, pelumba Jepun itu telah terjatuh di selekoh terakhir pada pusingan terakhir ketika dia berjuang untuk kekal dalam kelompok enam pelumba di hadapan. Bermula dari petak kesembilan di barisan permulaan, Okubo berjaya memperbaiki kedudukannya dan melintasi garisan di tempat keenam pada pusingan pertama.
Beliau yakin untuk mendapatkan hasil yang baik di litar Asia tersebut, dan dia terus berusaha keras tetapi telah terjatuh ketika cuba memotong di peringkat akhir, namun masih berjaya bangkit untuk menamatkan perlumbaan di tempat kesembilan belas.

Azlam Shah Kamaruzaman, yang menggantikan Kenan Sofuoğlu bagi pusingan Thai ini, mengalami hujung minggu yang kurang baik dengan tayar Kawasaki ZX-6R Pirelli dan dengan komponen yang berbeza daripada motosikal yang ditunggangnya dalam Kejohanan Asia dan tamat di tempat keenam belas di pinggir zon pungutan mata.

Selepas siri perlumbaan di luar Eropah yang pertama, Kejohanan Supersport ini akan membuat penampilan musim di Eropah dalam tempoh tiga minggu lagi, iaitu pada 14 dan 15 April 2018 di Litar Motorland Aragon, Sepanyol.


Menangi pengalaman MotoGP Qatar 2019 dengan DHL!

Setiap penunggang motosikal mempunyai detik-detik yang mereka kenang selama-lamanya. Ia mungkin aksi bijak dan berani oleh pelumba di litar MotoGP™, atau pemandangan yang menakjubkan dalam perjalanan motosikal jarak jauh yang panjang. DHL mahu meraikan detik-detik ini dan membantu anda mengalami detik indah yang baru!

Sepanjang musim 2018 MotoGP ™, DHL menjemput anda untuk mengundi detik kegemaran anda pada setiap hujung minggu perlumbaan, dan juga berkongsi deita indah bermotosikal #BestBikeMoment anda sendiri.


Sertai usage ini dan DHL munchkin membawa anda dan teman dalam perjalanan VIP ke Grand Prix Qatar 2019 untuk menyaksikan momen pertama MotoGP terbaik anda!