KTM 450 RALLY REPLICA versi 2021 kini di Malaysia!

 

 
Ayat READY TO RACE yamg digunapakai KTM nyata dizahirkan dengan sempurna dalam KTM 450 RALLY REPLICA versi 2021. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, model pengeluaran terhad ini telah mendapat komponen berprestasi seperti yang dminta sendiri oleh Toby Price dari Red Bull KTM Factory Racing, Matthias Walkner dan Sam Sunderland. Ia adalah motosikal yang direka untuk unggul dalam perlumbaan merentas desa pelbagai peringkat, untuk memenuhi tuntutan paling sukar dari pelumba rali dan untuk menang.
 
 
Enjim 450cc SOHC suntikan bahanapi yang berprestasi itu digabungkan dalam casis berasaskan perlumbaan dengan rangkaian peralatan yang lebih baik untuk jentera eksklusif ini. Rangkaian peralatan sebagai spesifikasi standard tersebut termasuk gantungan kartrij tertutup WP XACT PRO yang disempurnakan dengan teknologi Cone Valve yang canggih, serta aerodinamik dan ergonomi yang disusun khas untuk pengendalian tanpa henti bagi menyeberangi kawasan yang luas.
 
 
Untuk tahun 2021, KTM telah menaiktaraf pakej enjin dengan kotak gear baru dan mekanisme peralihan gear yang disemak semula. Pengaruh langsung PANKL Racing Systems di dalam KTM Motorsport membolehkan juruteknik meningkatkan lagi kehandalan motosikal, serta memberi manfaat kepada penunggang dengan penyebaran gear yang lebih besar.
 
 
Kebiasaan dan gaya tunggangan tiga pelumba Red Bull KTM Factory Racing - semuanya telah mencuba kejayaan memenangi Dakar Rally dalam setengah dekad terakhir ini- membantu dalam menyelesaikan nisbah gearing. Hasilnya adalah KTM 450 RALLY REPLICA 2021 yang kini dilengkapi dengan nisbah gear yang sama seperti yang disarankan pada mesin juara Dakar Rally.
 
 

Kereta Lexus guna peredam getaran keluaran Yamaha

Yamaha Motor Co., Ltd. mengumumkan bahawa peredam getaran prestasi kenderaan - Yamaha Performance Damper - telah diluluskan untuk digunapakai dalam model kereta "LEXUS LC500 Convertible" (dikeluarkan dari 15 Julai), dan "LEXUS LC500 " tahum 2021(dikeluarkan dari 18 Jun)
Yamaha Performance Damper akan dipasang pada model LEXUS IS350 / 300, RC350 / 300, GS350 (2WD) / 300, CT200h Versi L / CF SPORT, NX300h / 300 F SPORT, ES350 Ultra Luxury ・ F SPORT (Model luar negara) / ES300h Ultra Mewah (model Luar Negara) Versi L- F SPORT, LX (model Luar Negara), RX450h / 300 F SPORT, UX250h / 200 (Pilihan) menjadikan 10 model setakat ini.
Yamaha Performance Damper adalah komponen redaman casis yang dipasang di kawasan struktur utama kenderaan. Ini adalah alat yang dirancang untuk mengawal dan menyerap distorsi dan getaran halus, yang menyumbang kepada peningkatan kestabilan dan keselesaan dalam pelbagai model. Yamaha Performance Damper pertama kali digunakan dalam model produksi besar besaran pada bulan April 2004, dari pengembangan konsep dasarnya pada tahun 2000, dan telah mencapai pengeluaran kumulatif sebanyak 2 juta unit pada Januari 2020.
Biasanya, ketika kenderaan penumpang bergerak, badan kereta akan herot/terkiat atau terkilas secara mikro kurang dari 1mm. Badan kenderaan logam mempunyai ciri elastik dan tidak mempunyai daya serapan redaman, yang bermaksud bahawa tenaga distorsi atau herotan/kiatan luaran terkumpul dan dilepaskan hampir tidak berubah, dan kitaran herotan ini berlaku pada frekuensi semula jadi. Yamaha Performance Damper menambahkan elemen redaman pada casis, dengan itu menyerap tenaga distorsi atau herotan ini dan melepaskannya sebagai haba. Ini mengekang laju distorsi yang berlebihan pada casis, memberikan mobiliti dan kestabilan yang lebih baik serta kemampuan pengendalian dan keselesaan pemanduan yang unggul semasa pemanduan normal dan juga pada pecutan tinggi ketika casis mengalami distorsi yang relatif tinggi.