Teknologi pintar untuk anak anda: Ya atau Tidak

Jom kita bincang satu perkara yang berlainian sikit dari dunia permotoran....
Jika anda termasuk dalam anak anak muda era Gen-Y, dengan andaian anda belum lagi mempunyai anak-anak, mungkin anda telah dipengaruhi pemikiran tentang bagaimana anda akan membesarkan anak-anak anda sendiri di zaman ini. Begitu banyak telah berubah sejak zaman 90-an, terutama dengan teknologi.

Persoalannyan: Adakah anda memperkenalkan teknologi menagihkan seperti iPod dan iPad untuk anak-anak anda? Steve Jobs tidak bersetuju, atas beberapa alasan yang baik. Beliau pernah ditemuramah wartawan New York Times, Nick Bilton, yang secara berseloroh menyampaikan soalan kepada Steve "Jadi anak-anak anda mesti suka iPad?" Steve Jobs menjawab: "Mereka telah tidak menggunakannya. Kami menghadkan berapa banyak teknologi yang digunakan anak-anak di rumah. "Sebenarnya terdapat  trend para ekskutif teknologi dan jurutera untuk menghantar anak-anak mereka ke sekolah-sekolah tidak berteknologi seperti Sekolah Waldorf di Los Altos, di mana komputer tidak digunakan, dan mereka hanya memberi tumpuan kepada pembelajaran. Terdapat satu ungkapan yang diketengahkan  oleh Ketua Pegawai Eksekutif Robotik 3D, Chris Anderson,  dan bapa kepada lima anak. Beliau menjelaskan apa yang mendorong mereka yang bekerja dalam teknologi untuk melindungi anak-anak mereka dari teknologi. "Anak-anak saya menuduh saya dan isteri saya sebagai fasis dan terlalu bimbang tentang kesan teknologi, dan mereka mengatakan bahawa rakan-rakan mereka tidak bermasalah dengan kekangan peraturan yang sama. Ini adalah kerana kami telah melihat bahaya teknologi secara langsung. Saya telah melihatnya dalam diri saya, dan saya tentunya tidak mahu melihat yang berlaku kepada anak-anak saya.

"Jika ketagihan semasa kita untuk iPhone dan teknologi lain boleh dijadikan ukuran, maka kita boleh beranggapan bahawa kita sebenarnya mendidik anak-anak kita untuk menjadi tidak lengkap, membesar dalam kehidupan tanpa imaginasi dan tanpa kreativiti apabila kita mendidik mereka dengan teknologi pada usia yang muda. Kita mungkin generasi terakhir bermain di luar rumah, kerana pada zaman kita, telefon pintar dan komputer riba belum wujud. Kita belajar dari pergerakan, interaksi tangan, dan menyerap maklumat melalui buku-buku dan pergaulan dengan manusia yang lain, bikannya dengan carian Google. Belajar dengan cara yang berbeza telah membantu kita menjadi individu yang lebih baik. Apakah kita perlu bimbang apabila kita menidakkan telefon pintar daripada anak-anak kita dan menyebabkan mereka tidak dapat bermain bermain "Candy Crush" sepanjang, atau haruskah kita mendidik mereka dengan gaya hidup yang lebih sihat dan kurang bergantung harap kepada telefon pintar?

Steve Jobs mempunyai pandangan yang betul untuk anak-anaknya. Jadi, apabila anda berfikir tentang masa depan anak-anak anda, mungkin anda  ingin mempertimbangkan untuk mengelak dari memberikan mereka apa apa teknologi semasa mereka sedang membesar. Bermain di luar dengan mereka dan rapatkan mereka dengan alam semula jadi; mereka mungkin membenci anda sekarang, tetapi mereka benar-benar akan terima kasih kemudian hari, kerana sebenarnya itulah apa yang ramai dari kita rasa mengenainya sekarang, bila kita lebih tua.