# 7 Adam lebih bersedia hadapi Mugello

"Selepas perlumbaan di Le Mans saya berkesempatan untuk pulang ke Malaysia dan meluangkan sedikit masa bersama keluarga saya dan untuk berehat selepas bersaing dalam tiga perlumbaan berturut-turut. Saya telah banyak menunggang di Malaysia dan saya rasa lebih fokus pada matlamat saya sekarang. Sudah cukup baik untuk kembali ke Malaysia dan menenangkan semula minda saya.
Mugello adalah salah satu litar terpanjang dalam kalendar musim ini; ia adalah tempat yang indah dan suasana di sana sentiasa mengagumkan, jadi saya sangat menantikannya. Ia bukanlah sebuah litar yang paling kuat buat saya pada masa lalu, tetapi kami mempunyai data yang baik di sana yang saya tahu akan membantu kami memulakannya dengan cara yang betul.
Saya akan memfokuskan diri saya pada hujung minggu ini; Saya rasa saya kehilangan beberapa perkara yang saya perlukan untuk bekerja lebih keras. Saya mahu kembali kuat di Mugello dan membuktikan saya boleh bersaing lagi. "

#71 Ayumu sedia hadapi Mugello

Menjelang pusingan enam Kejuaraan Dunia Moto3 beckons, pelumba PETRONAS Sprinta Racing, Ayumu Sasaki menumpukan perhatian dengan lebih teliti berikutan tiga pusingan Grand Prix yang sukar setakat ini.

Ayumu Sasaki layak ke tempat ke-25 dan menamatkan kedudukan ke-8 di Grand Prix Itali tahun lalu, dan akan berusaha memanfaatkan pengalamannya yang diperoleh sejak tahun pertama di kelas Moto3.

"Saya sangat bersedia untuk perlumbaan di Mugello. Saya fikir akan ada banyak penunggang di bahagian depan kerana litar itu benar-benar panjang dan agak sukar untuk ditangani," ujar Ayumu.

"Tahun lepas saya cukup baik di Mugello; Saya suka litar, sangat menyeronokkan, jadi saya menunggu perlumbaan ini sejak awal tahun ini. Saya sangat gembira untuk kembali ke Itali.
Tiga pusingan yang lepas telah menjadi sangat sukar untuk saya tetapi saya fikir semuanya akan menjadi lebih baik sekarang. Saya fikir jika saya boleh meletakkan semua yang saya pelajari baru-baru ini, kita boleh melakukannya dengan baik.
Motosikal ini berfungsi dengan baik dan minda saya telah berubah agak baru-baru ini. Saya lebih baik selepas kemalangan saya di Le Mans juga. Saya harap saya dapat membuat langkah besar hujung minggu ini. Kita mampu buat lebih banyak daripada yang telah kita tunjukkan baru-baru ini; pasukan bekerja sangat keras untuk membantu saya, jadi saya hanya mahu membalasnya dengan hasil yang baik. Saya akan berusaha sebaik mungkin untuk menyelesaikan dengan baik. "

Zaqhwan kembali beraksi semula di ARRC

Mohd Zaqhwan Zaidi cukup teruja dan tidak sabar untuk kembali beraksi dalam saingan SuperSports 600cc Kejuaraan Motosikal Asia FIM (ARRC) yang akan berlangsung di Litar Suzuka, hujung minggu ini.

Pelumba Musashi Boon Siew Honda Racing berusia 23 tahun itu sebelum ini tidak beraksi pada pusingan kedua di Australia, April lepas bagi memberi sepenuh tumpuan terhadap perlumbaan JSB1000 di Kejuaraan Seluruh Jepun MFJ.
 "Saya tidak sabar untuk beraksi minggu ini bersama keluarga besar ARRC. Pada masa sama saya bangga dengan prestasi yang ditunjukkan pelumba rookie pasukan kami, Azroy Hakeem Anuar. Saya gembira dia berjaya menamatkan perlumbaan di kelompok 10 pelumba terbaik meskipun bermula dari barisan belakang," jelas Zaqhwan yang kini jatuh ke tangga ke-15 keseluruhan.
 Tambah juara keseluruhan 2014 dan 2016 itu lagi, "Pengalaman beraksi dalam saingan di Jepun akan digunakan sebaiknya minggu ini. Baru bulan lepas saya beraksi di Suzuka, jadi ia memberi kelebihan untuk saya lebih memahami litar. Pengalaman menggunakan jentera 1000cc yang lebih laju dan berat juga daat meningkatkan penguasaan saya bersama jentera 600cc."

Izzat hasrat kekalkan momentum

Mohd Izzat Zaidi kini menjadi pendahulu kategori Underbone 150cc menjelang pusingan ketiga Kejuaraan Motosikal Asia FIM (ARRC) yang akan berlangsung di Litar Suzuka, Jepun, hujung minggu ini.

Selepas empat perlumbaan dalam dua pusingan lepas, pelumba RCB Yamaha YY Pang Racing itu kini 11 mata mendahului lain-lain pelumba dengan mengumpul 67 mata hasil dua kemenangan dan dua penamat di kedudukan ketujuh dan kelapan.
   Sepanjang empat tahun beraksi dalam kelas Underbone ARRC, pencapaian terbaik Izzat di kedudukan ketiga keseluruhan pada musim 2016 dan keenam keseluruhan sewaktu kategori 150cc mula diperkenalkan pada musim 2017.

“Ini bukan situasi pertama saya mendahului kedudukan seperti ini. Pada tahun 2016, saya juga mendahului kedudukan pelumba selepas dua pusingan perlumbaan namun gagal mengekalkan momentum sehingga ke penghujung musim. Saya perlu lebih berhati-hati kali ini,” jelas Izzat.

“Belajar daripada kesilapan tersebut, saya menukar strategi untuk memberi keutamaan untuk mengutip seberapa banyak mata berbanding mengejar podium. Saya perlu kekal mengutip mata secara konsisten dalam setiap pusingan. Namun sebenarnya, pada masa sama saya jua berharap dapat meraih podium di sini kerana tidak pernah menaiki podium sejak 2014 lagi.”

Dua pelumba Malaysia, Mohd Helmi Azman (SCK Rapido Hi Rev Honda Racing) dan Mohd Affendi Rosli (Team One For All) berada di kedudukan kedua dan ketiga keseluruhan, masing-masing dengan 56 mata dan 44 mata.