Idlan Haqimi hebat di penampilan sulung MSBK

Idlan Haqimi Raduan yang membuat kemunculan sulungnya untuk pasukan Boon Siew Honda di Kejohanan Malaysia Superbike 2019 hujung minggu lepas telah mengejutkan pesaingnya apabila memacu Honda CBR250RR untuk mencatat masa terpantas sesi kelayakan dengan masa 2'30.116s. Catatan masa bakat muda tersebut merupakan rekod kelayakan MSBK250 baharu bagi Litar Antarabangsa Sepang.
Pendahulu kejohanan Aiman ​​Tahiruddin pula mencatatkan masa kedua terpantas pada sesi tersebut dengan 2'30.376s diikuti oleh Mohd Kanafi Kamaruddin di tempat ketiga dengan 2'30.974s.  Pelumba kedua CKJ Yamaha Racing Team, Abdullah Qayyum A Razak mencatat masa keempat terpantas dengan 2'32.359s.

Idlan, 15 tahun, membuktikan kemampuannya apabila berjaya muncul juara dalam Perlumbaan 1 dengan menunggang Honda CBR250RR yang menguasai siri Asia sejak beberapa musim lalu. Meneruskan momentum petak pertamanya, Idlan beraksi hebat di Perlumbaan 1 dengan hampir tidak dapat dicabar dalam masa 20' 00.694s.
Perlumbaan 2, bagaimanapun, ternyata menjadi sama sekali berbeza untuk Idlan. Penunggang Boon Siew Honda Racing itu menghadapi saingan sengit daripada Mohd Syafieq Aiman ​​Mohd Fauzi dari ONEXOX TKKR SAG Team dan 31 Racing's Vorapong Malahuan. Tekanan daripada pesaingnya yang lebih berpengalaman menyaksikan Idlan terkeluar dari Perlumbaan 2 pada pusingan akhir.

Namun beliau kembali menyerlah apabila muncul Naib Juara dalam Perlumbaan 3, dan menduduki tempat kelima dalam Perlumbaan 4 iaitu perlumbaan terakhir MSBK musim 2019 ini.