Memandu ketika musim hujan dan banjir

Musim hujan yang dialami sekarang sudah tentunya menyukarkan pengguna jalanraya ketika ke tempat kerja saban hari. Hujan menyebabkan jalan basah dan kejadian banjir kilat kadangkala nya sudah tentu mengundang masalah. Air yang bertakung di jalanraya mampu menyebabkan kemalangan, samada disebabkan lubang yang tidak kelihatan atau oleh kerana jalan licin yang menyebabkan kenderaan anda sukar dikawal.

Selalulah mendapatkan berita terkini mengenai cuaca sekitar laluan yang akan anda gunakan. Amat penting bagi anda untuk menjangkakan hujan dan banjir, supaya anda boleh bersiap sedia menghadapi nya. Jika cuaca dijangkakan akan hujan amat lebat, anda dinasihatkan berhati hati apatah lagi jika menunggang motosikal, kerana ia nya mampu memberi kesan kepada kesihatan anda dan juga kepada motosikal. Tetapi jika anda mempunyai urusan yang sangat penting dan tidak boleh dielakkan sudah tentu penunggangan dalam hujan akan terpaksa juga dilalui.

Memandu dalam keadaan hujan lebat boleh mengurangkan jarak penglihatan dan air bertakung akan mendatangkan bahaya layangan air atau aqua-planing iaitu bilamana tayar menjadi terapung di atas lapisan air dan tidak lagi meencengkam jalan. Berhati hati ketika melalui kawasan air bertakung walaupun air tidak dalam, kerana stereng mungkin menjadi tidak responsif. Perlahankan kenderaan dan redah secara perlahan. Hanya pandu melalui air banjir jika anda tahu ia tidak terlalu dalam dan kekalkan kelajuan yang stabil, tetapi perlahan untuk mengelakkan mewujudkan gelombang air yang besar. Lubang pengambilan udara pada kebanyakan kereta adalah rendah di bahagian hadapan, dan hanya semangkuk air yang masuk ke dalam kebuk pembakaran anda sudah cukup untuk menghancurkan enjin. Ini adalah kerana air yang masuk kedalam enjin akan memampat, dan omboh atau piston seolah olah melanggar sesuatu yang padu, lalu membengkok atau mematahkan rod penyambung.

Jika enjin anda mati dalam hujan lebat, jangan biarkan bonet terbuka sementara anda menunggu bantuan tiba. Ini adalah untuk mengelakkan komponen elektrik menjadi basah dan enjin menjadi lebih sukar untuk dihidupkan.

Adalah tidak digalakkan untuk meredah kawasan berair yang melebihi sepertiga daripada ketinggian tayar anda. Bergantung kepda kelajuan redahan, air mungkin merecik ke dalam kawasan enjin dan membasahi bahagian dan komponen enjin di bawah bonet atau hud. Sekiranya meredah air yang tidak terlalu dalam sehingga menenggelamkan karburetor sekali pun, air yang merecik mungkin meresap ke dalam penutup palam pencucuh. Penutup ini mempunyai getah penebat , dan getah ini mungkin telah pecah atau keras dan menyebabkan air mampu masuk membasahi terminal palam pencucuh dan menyebabkan litar pintas. Ini menyebabkan palam pancucuh tidak menyala dan enjin akan mati. Periksa semua penebat getah pada kabel palam pencucuh dan pastikan semuanya masih berada dalam keadaan baik, dan sapukan bahan penebat (sealant) jika boleh supaya ianya kalis air. Percikan air juga mampu membasahi bahagian dalam penutup pengagih (distributor cap) dan turut menyebabkan litar pintas. Perkara yang sama juga sering terjadi jika kita tidak berhati hati sewaktu membasuh enjin kereta.

Elakkan meredah air ketika enjin agak panas terutamanya bagi kereta moden yang kebanyakan nya menggunakan komponen enjin daripada logam aloi. Meredah air dengan kenderaan ketika enjin dan komponen kereta agak panas juga lazimnya akan mendatangkan beberapa kerosakan, walaupun air tidak begitu dalam. Bergantung kepada tahap kepanasan bahagian enjin, penyejukkan enji yang mendadak mampu mengubah bentuk komponen yang panas dan merosakkan nya. Bahagiah rerumah atau housing luar mungkin akan berubah bentuk, dan menyebabkan posisi tapak bagi pelbagai komponen tidak lagi selari walaupun amat sedikit. Ini masih mampu memberikan kesan buruk kepada operasi enjin.

Sekiranya anda mengesyaki kereta anda telah ditengelami air, elakkan dari teruscuba menghidupkan kereta anda kerana ini mampu menyebabkan lebih banyak kerosakan lagi. Anda boleh memastikan samada kereta itu telah tenggelam dengan memeriksa samada kerusi atau permaidani telah basah atau terdapan kesan garis air atau selut.

Enjin yang telah dimasuki air perlu dibersihkan secara menyeluruh. Minyap pelincir harus ditukar baru, dan buka kesemua palam pencucuh untuk membantu mengeringkan ruang pembakaran dengan memutarkan enjin bagi mengeluarkan air terkumpul. Sehiranya minyak pelincir yang telah ditukar itu menjadi putih selepas beberapa kali enjin diputar, ia mungkin telah bercampur baki air di dalam enjin, dan perlu diganti sekali lagi. Kesemua ini melibatkan proses yang agak rumit dan lazimnya memerlukan khidmat pakar, terutama sekali pencucian karburetor atau badab pendikit penyuntik bahanapi.
Periksa penapis udara pada enjin anda. Jika penapis didapati basah, jangan cuba menghidupkan kereta. Jika kereta anda tidak diinsuranskan bagi perlindungan bencana alam (yang tentunya memerlukan bayaran tambahan kepada perlindungan insurans biasa anda), tentunya anda perlu bantuan profesional untuk mengeringkan kereta anda dengan kipas kuasa tinggi. Tidak kira apa yang anda lakukan, anda akan menghadapi risiko untuk mengalami masalah kulat yang teruk. Kipas kegunaan rumah tidak akan mampu mengeringkan kereta anda sepenuhnya. Dan jangan sesekali gunakan pemanas atau apa-apa peralatan yang menggunakan haba untuk mengeringkan kereta anda. Terdapat petrol dalam tangki, ia mungkin ianya telah meresap ke dalam kereta dan mampu mengundang bahaya.

Selepas enjin dicuci sepenuhnya dan berjaya dihidupkan, sentiasa berhati-hati sewaktu memandu kereta anda walaupun selepas ia nampak kering. Bahagian mikro-elektronik yang telah basah mungkin tidak akan memberikan prestasi yang sama, dan boleh mendatangkan masalah yang teruk.

Dengar bunyi enjin dengan teliti. Jika ada bunyi yang tidak sepatutnya, ia harus dikenalpasti puncanya, terutama sekali jika ianya merupakan bunyi ketukan atau geseran yang bersifat metalik seberti bunyi logam. Adakalanya ia hanya berpunca dari posisi ekzos yang telah beralih sedikit ataupun penutup kepala selinder yang menjadi renggang. Cuba kenalpasti punca bunyi dengan meminta pendapat mekanik anda, dan jika ianya tidak menyebabkan penurunan prestasi enjin, mungkin tiada kerosakan serius yang telah terjadi. Jika terdapat titisan air atau minyak seperti keputihan akibat tercampur air, ini juga mungkin penyebab bunyi enjin menjadi lebih kuat kerana kemampuan pelinciran telah menurun.

Tips menunggang di musim hujan

Musim tengkujuh kini tiba lagi dan di bawah ialah antara tip yang anda boleh gunakan sekiranya anda terpaksa meredah banjir dengan motosikal anda. Tips sedikit sebanyak yang kami berikan ini bertujuan untuk membantu mengatasi masalah menunggang motosikal semasa banjir dan hujan.

Selain itu, selalulah memeriksa sambungan peralatan elektrik motosikal anda agar berada dalam keadaan kalis air, dan jangan lupa untuk sentiasa memeriksa keadaan bunga tayar agar memperoleh cengkaman yang diperlukan ketika melalui keadaan jalan basah.

1. Dalam kes hujan amat lebat dan banjir yang teruk, tentunya anda tidak sepatutnya menunggang sama sekali kerana kerana air banjir boleh merosakkan peralatan elektrik motosikal anda yang menyebabkan motosikal anda rosak atau mogok. Dalam kes sebegini, pilihlah laluan yang lain atau menunggu sementara sehingga air mulai surut.

2. Pakai baju hujan yang sesuai dan tidak terlalu besar bagi mengelakkan ianya tersangkut pada bahagian bergerak motosikal anda.

3. Pastikan anda menggunakan kasut! Selain menyalahi undang undang jika menunggang tidak berkasut, ia amat penting untuk melindungi kaki anda terutama sekali ketika menunggang dalam keadaan jalan licin. Kasut boleh dibeli, tetapi kaki yang luka parah belum tentu pulih semula seperti sediakala.

4. Gunakan sarung tangan getah mencuci pinggan untuk melindungi sarung tangan kulit anda. Cari yang bersaiz besar. Ianya amat murah, dan memberikan cengkaman yang diperlukan selain kekal kering.

5. Visor helmet yang jelas mampu membantu penglihatan, tetapi tidak yang berkabus. Jika anda tidak mempunyai visor anti kabus, semburkan dengan semburan bahan anti kabus yang ada dijual. Tahukah anda bahawa dalah keadaan memerlukan terutama di waktu malam, sapuan air liur di bahagian dalam visor boleh mengelakkannya dari berkabus?

6. Sapukan gris atau getah penebat (sealant) di kepala palam pencucuh (plug) untuk mengelakkan air menerap masuk. Ini bertujuan untuk mengelakkan terminal palam pencucuh daripada menjadi basah, yang boleh menjadikan motosikal anda sukar untuk dihidupkan.

7. Kawal kelajuan motosikal anda, jangan terlalu laju ketika menyeberang kawasan banjir yang agak dalam kerana ia boleh menjadi sangat berbahaya. Melanggar air dengan laju boleh menyebabkan anda hilang kawalan disebabkan oleh rintangan air. Jangan lupa untuk menggunakan brek untuk membantu menyelaraskan dan mengimbangkan kelajuan motor.

8. Cuci motosikal dengan air bersih, kerana air hujan mengandung asid yang boleh menyebabkan karat pada besi dan memudarkan warna badan motor anda. Bilas dan bersihkan brek, kerana air hujan juga membuat brek kotor dan tidak berfungsi secara optimum.

9. Pastikan anda melincirkan rantai motosikal anda secara tetap, sekurang-kurangnya seminggu sekali bertujuan untuk melindungi rantai daripada hakisan agar rantai kekal dinamik, jadi ia menjadi lebih tahan lama.

10. Sentiasa pastikan kesemua lampu anda berada dalam keadaan baik agar anda sentiasa kelihatan pada pengguna jalanraya yang lain, terutama sekali di waktu hujan.

Jika anda telah terkesan dengan bencana tersebut beberapa syarikat ada menawarkan bantuan. Berikut adalah pautan artikel yang pernah kami siarkan sebelum ini:


http://www.motorev.com.my/2017/11/boon-siew-honda-bantu-pemilik-terjejas.html

http://www.motorev.com.my/2017/11/m-force-endah-mangsa-banjir.html
M-Force endah bantu mangsa banjir

Mforce Bike Holdings Sdn Bhd menawarkan promosi servis motosikal termasuk upah kerja  PERCUMA dengan potongan harga alat ganti dan tukaran minyak pelincir PJ1 tertentu dengan diskaun 50% untuk semua motosikal berjenama SYM, Benelli, Keeway dan SM Sport yang terlibat dengan bencana banjir di utara semenanjung baru baru ini.

Program ini akan bermula dari November 15 -18 di kedai motosikal terpilih seperti berikut:

15/11/2017 - KB SOON HUAT Sdn Bhd (SUNGAI DUA)
No 94 96 98 100, Lrg Merbau Jaya 1, Tmn Seri Merbau, 13800 Butterworth
Tel: 012-528 1241 - Encik William Khoo

16/11/2017 - SHIN HUP HING MOTOR Sdn Bhd
No 503 Jln Tanah Liat, 14000 Bkt Mertajam
Tel: 012-479 0106 - Encik Khor

17/11/2017 - KB SOON HUAT Sdn Bhd (SYM SMARTSHOP)
1266, Jln Baru Tmn Emas, 13600 Pulau Pinang
Tel: 017-489 8483 - Ms Khoo

18/11/2017 - CHANG MOTOR Sdn Bhd
224 E & F, Jln Burma, 10350 GeorgeTown, Pulau Pinang
Tel: 016-443 3856 - Ms Foong

Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi Pusat Perkhidmatan Mforce Bike Holdings Sdn Bhd di talian 04-554 1777.

Fuad harap Aiman tenang fokus hadapi Wira Akhir


Mohd Aiman Tahiruddin diharapkan akan tenang dan kekal fokus dalam menghadapi perlumbaan pusingan terakhir Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS yang akan berlangsung di Dataran bandar penawar, Johor, 18 dan 19 November ini.

Anak didik Ahmad Fuad Baharudin itu kini mendahului kedudukan keseluruhan kategori WIRA dengan jumlah 132 mata dan hanya memerlukan tiga mata sahaja lagi bagi mengesahkan gelaran selaku juara keseluruhan musim 2017.

Namun, Fuad yang juga pengurus pasukan PETRONAS Sprinta Yamaha – AFB Tech tidak mahu pelumba muda berusia 16 tahun itu berasa gementar dan melakukan kesilapan yang boleh meranapkan impian untuk bergelar juara keseluruhan.

“Di atas kertas, tiga mata yang diperlukan nampak mudah, tetapi situasi berbeza di atas litar. Mungkin pelumba akan berasa sedikit gementar dan ini akan menyebabkan berlaku kesilapn dan hilang fokus,” jelas Fuad,” jelas juara keseluruhan tiga kali kategori perdana itu.

Tambahnya, “Dalam perlumbaan penting seperti ini, Aiman perlu tenang dan berlumba seperti biasa seperti perlumbaan-perlumbaan lepas. Dari segi persiapan jentera pula, dia tidak perlu bimbang kerana kami akan menyediakan yang terbaik untuknya. Kami juga mahu melihat dia menamatkan musim di atas podium.”

Kedudukan Keseluruhan Kategori WIRA

1 Md Aiman Tahiruddin (KUL) PETRONAS Sprinta Yamaha - AFB Tech 132 mata
2 Md Syafieq Aiman (JHR) Elf Koyoko KC Racing Team 110 mata
3 Saiful Azhary Muhamad (JHR) Idemitsu Kozi Yam Honda Racing 103 mata
4 Md Syarifuddin Azman (SGR) Idemitsu Kozi Yam Honda Racing 87 mata
5 Md Khairi Asyraf Mahmood (JHR) PETRONAS Sprinta Yamaha - AFB Tech 73 mata