MODENAS Dominar sports tourer mampu milik

MODENAS Dominar D400 tampil sebagai motosikal berkuasa sederhana pertama dari pengeluar motosikal nasional iaitu Motosikal dan Enjin Nasional Sdn Bhd (MODENAS). Pelancaran motosikal sebegini telah dinanti-nantikan sejak dua dekad lepas, dan motosikal sports tourer Dominar D400 disasarkan untuk mengembalikan segmen sports touring ke dalam jenama MODENAS seperti model Jaguh yang popular di tahun 1999.
Dominar D400 dikuasakan enjin satu selinder empat injap sejukan cecair 373 cc dengan sistem nyalaan digital tiga percikan (DTS-i) dan suapan pancitan bahan api bagi menghasilkan kuasa maksimum 35 hp pada 8,000 rpm. 35 Nm tork tersedia, dengan 28 Nm darinya didapati seawal 3,000 rpm, bagi menawarkan tunggangan lancar dan berkuasa.

Struktur aliran haba Dominar mempunyai kipas penyejukan yang mengarahkan aliran haba ke bawah, dan menjauh dari di kawasan kaki anda. Bunyi nota ekzosnya juga agak enak didengar apabila anda mempercepatkan jentera ini melalui revolusi pusinga enjin sebayak 2000-6000rpm di mana enjin tersebut akan menderum lembut, dan melepasi 6000Rpm ia masih menarik sehinggalah ke had rpm 9500 maksima.
Pelananya selesa baik untuk penunggang mahupun pembonceng,walaupun mungkin ada yang mengatakan bahawa tempat duduk belakangnya agak kecil. Motosikal ini dilengkapi dengan lampu utama dari jenis LED yang unik dan gaya, dan mampu menggamit tolehan pandangan. Ramai yang bertanya samada motosikal berenjin satu selinder sebesar 400 cc ini bergegar atau tidak. Jelas bahawa jentera berenjin sebegini memang menghasilkan getaran, tetapi tidak begiu terasa sehinggakan mengganggu keselesaan anda.
Kuasa enjin ini disalurkan melalui transmisi enam kelajuan yang dikawal cekam atau klac gelincir (slipper clutch) dan ia juga dilengkapi dengan ABS dwi-saluran untuk memberikan prestasi, pengendalian dan keselamatan yang terbaik. Sistem suspensi terdiri daripada topang teleskopik 43mm hadapan dan penyerap kejutan tunggal boleh laras berbilang peringkat di belakang untuk tunggangan yang sporty. Keseluruhan pakej ini seberat 182 kg dan berbekalkan bahan api sebanyak 13 liter, bagi membuatkannya sesuai untuk pecutan jarak pendek dan juga pengembaraan jarak jauh.
Motosikal ini memerlukan penjagaan rantai biasa (bersihkan dan lincirkan setiap 500 km) sebagaimana motosikal hantaran akhir rantai sepertinya. Kekalkan rantai anda dalam keadaan baik dan anda akan berpuashati dengan prestasi motosikal ini secara keseluruhan.

Modenas Dominar 400 merupakan sebuah motosikal yang menarik untuk dipertimbangkan pembeliannya. Jika anda seorang yang sedang memilih sebuah motosikal untuk kegunaan harian, ianya tentu tidak akan mengecewakan anda. bagi perjalanan jauh dan di lebuhraya, jelas ianya sebuah jentera kelas sederhana yang akan mampu memberikan tunggangan menyeronokkan dan mudah dikendalikan. Tungganguji yang telah dijalankan pihak media telah dibuat melalui pelbagai jenis jalan, dari lebuhraya hinggalah ke jalan berliku dan berbukit ke Bukit Tinggi dan juga Genting Highland di Pahang, yang dilalui tanpa sebarang masalah.

Motosikal Dominar D400 telah berjaya menamatkan salah satu daripada perjalanan motosikal paling jauh, Trans-Siberian Odyssey meliputi 15,000 km dalam masa 53 hari. Perjalanan dari Uzbekistan ke Rusia dan merentasi enam buah negara telah berjaya ditamatkan tanpa sebarang kerosakan. Ini membuktikan tahap keselesaan dan kuasa motosikal serta kehebatannya
sebagai sebuah sports tourer yang sebenar.
MODENAS Dominar D400 merupakan produk keempat dalam segmen motosikal jalan raya hasil kejayaan kerjasama antara syarikat dengan Bajaj. Motosikal jalanan jenis “naked” Pulsar NS200, motosikal sports RS200 dan motosikal retro V15.

MODENAS telah mengejutkan pasaran dengan mengumumkan harga mampu milik yang amat kreatif pada RM13,788.00 sebagai harga asas.

Bagi yang memikirkan untuk membeli Modenas Dominar 400 ini, segeralah sementara harga tawaran masih berkuatkuasa!
Tedapat pencahayaan biru pada semua suis kawalannya
Kelebihan: Harga, Kualiti binaan, prestasi, sistem penyejukan cecair, keselesaan tempat duduk, ABS, penggayaan, konsep paparan meter analog digital, ekonomi bahan api.
Kekurangan: penunjuk gear, meter rpm sehingga 13000rpm tetapi dihadkan ke9500Rpm membazirkan ruang paparan, ketiadaan purata penggunaan bahan api.


Jarak karier lumba Rossi sama satu pusingan dunia

101.645 kilometer terawal ketika Kejohanan Dunia 125 cc di Shah Alam merupakan titik tolak kerjaya Rossi yang luar biasa melalui Kejohanan Dunia 250 dan 500 dalam perjalanan ke MotoGP™, menjadikan jumlah besar sebanyak 369 Grands Prix.

Dari kesemua ini, pusingan perlumbaan yang telah dilengkapkannya telah diambil dikira dan Rossi telah menyudahkan 8730 lap untuk mencapai kejayaan. Sebelum lampu merah terpadam di Jerez pada Ahad lepas, kiraan jumlah kilometer itu berada pada 40,011.413 km, iaitu hanya 63.587km lagi untuk disiapkan dan peristiwa penting tesebut dicatat pada penamat Lap 15 Jerez Ahad lepas.

'The Doctor' kini mempunyai satu lagi rekod baharu yang benar-benar unik untuk ditambah kepada koleksinya: dia telah berlumba bersamaan jarak satu pusingan dunia jika diukur pada garisan Khatulistiwa.

Kejayaan yang luar biasa itu dilengkapkan semasa GP Sepanyol di Jerez, iaitu berlumba sejauh 40,075km selama 23 musim, bermula dengan GP Malaysia pada tahun 1996.

8730 pusingan, 23 musim, 369 Grand Prix, 115 kemenangan, 64 kedudukan petak utama, sembilan Kejohanan Dunia ... dan satu pusingan dunia.
Rossi GP125 Paul Ricard 1996

Zarco Yamaha terbaik 2018, Poncharal puas hati prestasi Hafizh

GP Jerez nyata sebuat perlumbaan yang sangat sengit, namun nasib mungkin berpihak kepada Johann Zarco apabila meraih podium keduanya bagi musim 2018. Bintang Monster Yamaha Tech3, yang menyempurnakan perlumbaan keempat musim ini sebagai pelumba Yamaha terbaik dalam MotoGP 2018, dan kini mengambil tempat kedua dalam kedudukan keseluruhan Kejohanan Dunia, kurang dari dua minggu sebelum pusingan di halaman sendiri Tech3 Team dan pelumba Perancis tersebut.

Pada masa yang sama, Hafizh Syahrin terus menyampaikan prestasi yang luar biasa sebagai pelumba mencabar hingga berakhirnya perlumbaan 27 pusingan yang amat sengit di Litar Jerez. Hafizh terlepas sipi dari kedudukan kutipan mata. Rookie MotoGP ini menderita sakit selepas kemalangan basikal pada hari Isnin, tetapi berjaya melihat bendera penamat, sementara memperoleh lebih banyak pengalaman dalam kelas perdana.


"Kadang-kadang saya memerlukan sedikit nasib dan hari ini bagus, bermula dari posisi ketiga adalah peluang yang baik," ulas Johann Zarco. "Saya mungkin sedikit lebih pantas daripada Pedrosa pada mulanya, tetapi dia lebih baik dalam pecutan dan saya tidak pernah mempunyai cukup ruang tetapi saya berada di tempat kelima dan berharap dapat menangkap kumpulan depan ini, walaupun Marquez akan mendahului, masih ada peluang untuk podium. Saya selalu mempercayai bahawa adalah mungkin untuk mengejar mereka. Apabila saya melihat mereka terhempas ketiga-tiganya bersama-sama, saya tidak percaya, saya berkata kepada diri saya, bertenang, kita mempunyai kelebihan yang besar, hanya tujuh pusingan berbaki dan penting untuk membawa jentera saya pulang, dengan tumpuan dan ketenangan. 20 mata dalam Kejohanan ini sememangnya hebat."

Hafizh Syahrin pula agak berpuas hati dengan prestasinya di Jerez. "Saya telah menyudahkan perlumbaan keempat di Jerez, tetapi saya bergelut dengan tubuh saya, kerana saya menderita dari hari Jumaat dan hari ini saya sejujurnya saya ​​lebih buruk daripada semalam, oleh sebab itu saya benar-benar bertaryng dengan diri saya di tengah perlumbaan. Saya seolah olah tidak mempunyai sebarang tenaga untuk menunggang motosikal dengan betul kerana kesakitan saya. Mungkin saya menggunakan terlalu banyak tenaga saya pada mulanya.Bagaimanapun, saya gembira dengan pasukan, kerana mereka melakukan kerja yang sangat baik! Maaf pada mereka, tetapi sasaran kami adalah untuk mencuba menyelesaikan perlumbaan dan untuk belajar seberapa banyak yang mungkin, dan itulah yang sebenarnya apa yang telah kami lakukan. Selain itu, kami sangat hampir dengan kutipan mata. Saya akan berusaha untuk berlumba dengan baik untuk Grand Prix tuan rumah pasukan kami di Le Mans kelak."
Pengurus pasukan Monster Yamaha Tech3, Hervé pncharal tentunya amat gembira dengan prestasi anak buahnya. "Ia merupakan satu perlumbaan yang sukar dipercayai dan ini adalah apa yang berlaku di MotoGP. Sehingga bendera penamat turun, anda tidak tahu apa yang akan berlaku. Johann berlumba dengan hebat, dan tiada apa yang boleh dilakukannya lagi. Kami nampak dan menyedari bahawa bahawa mereka yang di hadapan kami berada di atas mereka yang lain. Kami mengejar dan meningkatkan jurang kepada yang berikut. Kelima agak baik, tapi apa yang berlaku, telah berlaku. Bagi saya, ia adalah satu insiden perlumbaan, nasib kurang baik untuk Dovizioso, Lorenzo dan Pedrosa, tetapi ia adalah sebahagian daripada lumrah perlumbaan. Terima kasih kepada itu dan dengan konsistensi Johann yang tidak pernah berputus asa, kami berjaya mendapatkan tempat kedua buat kali kedua tahun ini, ditambah kedua dalam kedudukan keseluruhan, yang menjadikan kami sangat gembira dan menunjukkan, tidak kira jentera apa yang anda ada, yang penting, rpm, enjin - ia adalah persoalan mengenai manusia, jentera dan pasukan. Saya sangat bangga bahawa Monster Yamaha Tech3 dapat memembuktikannya dan memberi harapan kepada semua orang di grid, yang anda juga boleh melakukannya. Kerja yang hebat dari krew kami, pekerjaan yang hebat dari Johann seperti biasa, terima kasih Yamaha dan juga Michelin untuk pakej teknikal yang baik."

"Hafizh adalah cerita lain, dia mempunyai hujung minggu yang sangat sukar. Secara jujur, saya memberitahunya pada malam Jumaat, bahawa saya tidak fikir ia adalah bijak untuk berlumba dan lebih baik untuk pulih dan bersedia untuk pusingan seterusnya di Perancis, tetapi dia memberitahu saya dia mahu berlumba terus. Dia nyaris mencatat mata dengan satu kedudukan, yang juga menunjukkan tekadnya yang besar. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada beliau kerana ini. Dia berada dalam kesakitan yang amat sangat, tetapi dia masih berlumba yang baik, jadi saya harap dia tidak akan berbasikal lajak menuruni bukit lagi, dan kami akan kembali dengan kecergasan penuh untuk Grand Prix Perancis di Le Mans, di mana terdapat ramai orang datang untuk menyokong Johann dan seluruh pasukan Tech3."

Kita nantikan aksi mereka kurang dari dua minggu lagi.

Pasukan Movistar Yamaha catat mata berharga di Jerez

GP Sepanyol sentiasa menjadi tontonan kegemaran, tetapi tiada siapa yang boleh meramalkan kejadian dramatik yang berlaku semalam. Semua pelumba tahu bahawa perlumbaan akan menjadi agak sukar. Keadaan trek dalam haba tidak mudahkan keadaan dan ini diserlahkan oleh banyak kemalangan yang berlaku petang semalam.

Para pelumba pasukan Movistar Yamaha MotoGP, Valentino Rossi dan Maverick Viñales bertarung dengan hebat di Grand Prix de España yang berlangsung semalam di Circuito de Jerez Ángel Nieto dan mengakhiri hujung minggu yang sukar di tempat kelima dan ketujuh, baagi mengutip mata berharga untuk kejohanan keseluruhan.

Rossi bermula baik dari posisi kesepuluh di grid dan dengan cepat bergerak ke hadapan. Walaupun litar itu dipenuhi dengan 25 pelumba yang cuba memasuki selekoh tajam Jerez pada masa yang sama, dia kekal mantap ketika melintasi garisan untuk kali pertama. Sepanjang beberapa pusingan seterusnya, dia bertarung dengan Andrea Iannone, tetapi tidak dapat kekal di belakang pelumba senegaranya itu. Apabila dua saingan di hadapannya tekeluar dari perlumbaan pada peringkat awal, The Doktor mendapati dirinya dalam kedudukan kelapan, setelah dia membiarkan Danilo Petrucci meminta kedudukannya.
Pelumba lagenda Itali ini kemudian memberi tumpuan untuk mempertahankan kedudukannya dari serangan Jack Miller yang mendekati dan mengurus ruang dengan sempurna. Dia melengahkan masa sehingga dia merasakan jenteranya mula rasi dengan lapan pusingan berbaki dan melancarkan serangan ke atas Petrucci, tetapi tidak dapat mengekalkan kedudukannya. Walau bagaimanapun, apabila tiga pendahulu terkeluar dari perlumbaan, dia bergerak ke kedudukan kelima untuk menjadi sebahagian daripada kumpulan yang bertarung untuk tempat ketiga. Miller melepasi Rossi pada pusingan 20, tetapi dua pusingan kemudian Juara Dunia sembilan kali tersebut membalas dan memintas dalam untuk mengurangkan jurang dengan penunggang di hadapan. Dia membuat kemajuan yang serius, namun tidak sempat untuk memperbaiki tempat kelimanya, iaitu 8.743s di belakang juara.

Viñales pula mempunyai permulaan sukar dalam perlumbaan 25 pusingan tersebut. Dia membayangi rakan sepasukannya di pusingan pertama, dalam kedudukan kesepuluh, tetapi jatuh ke tempat ke tiga belas pada pusingan keempat.  Apabila sesetengah pesaingnya terhempas, dia memperbaiki dua kedudukan, tetapi terpaksa menyerahkan satu posisi ketika Alvaro Bautista mengatasinya di atas pusingan 7.
Penunggang Yamaha ini berusaha untuk menggembirakan peminatnya, yang telah mengembara dari jauh untuk menonton Grand Prix halamannya sendiri ini. Dia berusaha keras dan, apabila beberapa pelumba jatuh dan terkeluar dari perlumbaan pada pusingan 18, dia bergerak ke tempat kesembilan. Pelumba muda ini merebut peluang itu dan mula mendapat momentum. Dia mengatasi Franco Morbidelli dua lap kemudian dan menundukkan kepalanya ke bawah, mencatat pusingan terpantasnya dalam perlumbaan itu di pusingan 21. Dia secara konsisten merapati Bautista dan bertindak membuat pintasan hanya dua pusingan sebelum berakhir untuk mengambil tempat ketujuh, 13.543 s dari pemimpin perlumbaan.

Hasil perlumbaan hari ini melihat Viñales kekal di kedudukan ketiga dalam kedudukan kejohanan, dengan 50 mata. Rossi memperoleh memperbaiki kedudukannya dengan satu tangga, kini keenam dengan jumlah 40 mata. Yamaha kekal di tempat kedua dalam Kejohanan Pengeluar dengan 76 mata, sementara Movistar Yamaha MotoGP masih berada di kedudukan pertama dalam Kejohanan Pasukan, dengan menjaringkan 90 mata.

Pasukan itu akan kembali ke litar Jerez, Sepanyol, hari ini untuk ujian rasmi IRTA selama satu hari, diikuti ujian persendirian di Itali pada minggu depan.

SIC Racing Team kecewa di Jerez pula

Pusingan keempat Kejohanan Moto2 menyaksikan pengakhiran mengecewakan bagi pasukan SIC Racing Racing apabila Zulfahmi Khairuddin kemalangan secara bersendirian di Grand Prix Sepanyol semalam.

"Saya tidak bermula dengan baik dan saya tidak mampu memintas pelumba lain dalam dua pusingan pertama. Saya cuba mengekalkan momentum dan hanya mengikut kumpulan depan,' ulas Zulfahmi. "Akhirnya saya cuba menurunkan gear tapi ia tidak masuk dan saya termasuk gear neutral, jadi saya terbabas di Selekoh 5. Saya sedang menuju ke dinding penghadang dan saya tahu bahawa saya tidak akan sempat berhenti, jadi saya terpaksa melepaskan motosikal. Ia adalah minggu paling buruk saya berlumba di sini dan saya kesal mengecewakan pasukan saya. "

"Selepas tiga perlumbaan pertama kami tidak mencapai apa yang kami usahakan dengan Fahmi, jadi kami telah berbincang panjang sebelum datang ke Jerez tentang bagaimana untuk memperbaiki keadaan tersebut'" kata Pengurus Pasukan Johan Stigefelt.

"Pasukan ini telah mengubah banyak tetapan atau set-up untuk membuatkan jentera Fahmi berasa lebih baik; kami telah mencuba pelbagai perkara setiap sesi untuk cuba membantunya untuk mempunyai rasa yang lebih baik untuk mampu mendorong lebih keras tetapi malangnya masa pusingan masih belum bertambah baik. Ia bukan sahaja setakat jentera, dan kini kita juga perlu menilai kapasiti Fahmi. Saya rasa sangat sukar baginya dalam Moto2.

Fahmi memulakan perlumbaan semalam di belakang, jadi sukar untuknya sejak dariawal. Biasanya ia bermula dengan baik tetapi malangnya tidak kali ini. Ketika dalam kedudukan terakhir dia membuat sedikit kesilapan dan memasuki gear neutral dan terbabas keluar, menjadikannya pengakhiran hujung minggu yang mengecewakan.

Mungkin tiba masanya kita harus menilai kembali semuanya dan melihat apa yang boleh di lakukan untuk masa depan.


PETRONAS Sprinta Racing catat mata di Jerez

Grand Prix Sepanyol  di Litar 4.4 km Circuito de Jerez yang berlangsung semalam menyaksikan penunggang PETRONAS Sprinta Racing Ayumu Sasaki mengutip mata untuk kali kedua berturut-turut setelah mengakhiri perlumbaan hari ini di tempat ke-12.

Rakan sepasukan Adam Norrodin menduduki tempat ke-16 di kedudukan teratas, hanya sedikit terlepas dari kutipan mata berharga.

"Ia menjadi hujung minggu yang sangat sukar bagi kami di sini di Jerez. Kami tidak benar-benar tahu kenapa kami tidak begitu laju di sini,' kata Pengurus Pasukan Johan Stigefelt. "Kedua-dua pelumba melalui sesi kelayakan agak buruk kelmarin, yang bermakna kedudukan grid tidak membantu kami untuk perlumbaan yang baik.

Ayumu melakukan permulaan baik semasa perlumbaan tetapi dia berada di belakang kumpulan depan. Penyudahan kedua belas hari ini agak bernasib baik kerana beberapa kemalangan yang berlaku. Sudah tentu kami gembira untuk pulang dengan empat mata tetapi kami percaya kedudukan itu boleh jadi lebih baik.
Adam menghadapi kesukaran apabila terpaksa bermula dari bahagian belakang grid. Pada satu ketika dia cuba melepaskan diri dari kumpulannya tetapi dia tidak dapat mengejar pelumba di hadapannya dan kemudian dipintas kembali oleh pelumba yang lain. Ia adalah satu perlumbaan yang sangat sukar baginya.

Jerez akhirnya benar-benar merupakan hujung minggu yang ingin dilupakan pasukan ini agar dapat memberi tumpuan kepada perlumbaan seterusnya dan melihat apa yang boleh mereka lakukan di Le Mans kelak. Nyata para pelumba perlu menyediakan diri mereka dan benar-benar bekerja lebih keras serta memberi tumpuan dalam latihan dan kelayakan yang lebih baik pada masa akan datang.