Malaysia Autoshow 2017 bermula

Institut Automotif Malaysia telah mengambil langkah lebih jauh pada tahun ini dengan menjadikan Malaysia Autoshow acara auomotif tahunan terbesar. Malaysia Autoshow 2017, dengan tema Bijak, Selamat dan Mampan akan berlangsung dari 9 - 12 November, dari 10 pagi hingga 9 malam di Taman Ekspo Malaysia Agro, Serdang (MAEPS).

Perasmian Malaysia Autoshow 2017 telah dirasmikan oleh Timbalan Perdana Menteri Malaysia, YAB Dato 'Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi semalam 9 November 2017. Malaysia Autoshow 2017 membawa lebih banyak keseronokan pada tahun ini, dengan sejumlah 170 peserta pameran mempamerkan pelbagai produk dan perkhidmatan teknologi automotif - yang membolehkan peminat bermotor mendapat gambaran mengenai produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh jenama kegemaran mereka. Jenama kereta semua segmen pasaran telah menunjukkan sokongan yang luar biasa dengan jumlah penuh pada edisi tahun ini Autoshow.
Pandu uji disediakan laluan ujian sejauh 3 km untuk pengunjung mengalami pemanduan model yang mereka minati. Pelawat juga berpeluang untuk mengalami perjalanan dalam sebuah Bentley Bentayga atau Ford Mustang GT 5.0 untuk jarak 3km di sekitar lokasi acara pada harga RM30 sahaja.

Bagi mereka yang menyukai sukan motorsport, Karting Slalom adalah salah satu daripada aktiviti luar semasa acara 11 November 12 dari 9 pagi hingga 6 petang, dengan bayaran antara RM10 dan RM30 bergantung kepada kumpulan umur. Aktiviti ini tersedia untuk kanak-kanak berusia 8 tahun ke atas.

Pelawat yang berminat dalam teknologi automotif boleh mendapatkan maklumat tentang Honda SENSING untuk memahami lebih lanjut mengenai teknologi keselamatan automotif canggih ini di gerai interaktif Honda Malaysia.

Sebuah Peugeot 208 PureTech bernilai RM89,888 disediakan kepada peserta bertuah yang membeli tiket masuk Autoshow berharga RM10. Peserta boleh memasukkan nombor rahsia mereka ke aplikasi Malaysia Autoshow (dimuat turun untuk kedua-dua peranti iOS dan Android) dan menjawab beberapa soalan mudah untuk layak menang. Tiket Malaysia Autoshow 2017 boleh didapati melalui airasiaredtix.com dan di gerai tiket acara di tapak Autoshow.


Honda Civic Type R kereta pengeluaran terpantas di dunia kini tiba!

 Penantian kini berakhir bagi mereka yang terunggu tunggu kemunculan Honda Civic Type R, Moodel Honda yang paling berkuasa yang pernah diperkenalkan di Malaysia ini dibawa masuk secara CBU dan dibina di United Kingdom manakala Enjinnya dipasang di Amerika Syarikat.  Civic Type R ini telah dinobatkan sebagai juara 'Juara Segala Juara' kerana telah berjaya menetapkan penanda aras baru di Litar Nurburgring di Jerman pada bulan April 2017 iaitu sebanyak 7 minit 43.80 saat bagi kereta kategori FF1 ataupun kereta pengeluaran.

- enjin 2.0L VTEC Turbocharged
- kuaa maksimum 306 hp dan tork maksimum 400 Nm
- transmisi Manual 6-kelajuan.
- stereng kulit berjejari D berhias titanium
- kerusi paling ringan berjalur pin panel merah
- plat nombor bersiri di konsol tengah
- 3 jenis paparan meter berbeza mengikut mod memandu
- Bantuan Kestabilan Kenderaan (VSA)
- Sistem Pengunci Anti-Kunci (ABS)
- Kawalan Daya Cengkaman
- Pengedaran Brek Elektronik (EBD)
- Garis Panduan Dinamik
- tambatan ISO Fix dan  6 beg udara.
- model import dari Swindon, United Kingdom
- enjinnya dihasilkan di Anna, Ohio
- waranti 5 tahun tanpa had jarak
- sela masa servis tiap 10,000km
- RM320,000
 Pada majlis pelancaran yang diadakan di Malaysia Autoshow 2017, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia yang baharu, Encik Toichi Ishiyama berkata, "Civic Type R adalah model global yang bukan hanya membawa teknologi kereta yang paling canggih, tetapi juga menyampaikan DNA Honda Racing Spirit; 'Fun to Drive'."

Seperti yang dikeathui ramai, siri Type R adalah model perlumbaan sports Honda ikonik telah membina reputasi sejak 25 tahun yang lalu. Model ini mula diperkenalkan pada tahun 1992 dan ia dibangunkan bagi prestasi dinamik untuk mencapai tahap terbaik di jalan raya dan trek perlumbaan.
 Enjin 2.0L VTEC Turbocharged yang menawarkan 310PS dan tork maksima 400NM, dipadankan dengan transmisi Manual 6-kelajuan. Tiga mod pemanduan ditawarkan bagi membolehkan pemandu mengalami prestasi berbeza dalam pelbagai persekitaran memandu iaitu Mod COMFORT, SPORT dan + R yang mengawal selia dan mengubah tetapan sistem penyerap kejutan adaptif (ADS), pendikit kawalan wayar (DBW), stereng kuasa elektrik (EPS), bantuan kestabilan kenderaan (VSA), sistem cengkaman dan brek.
 Civic Type R telah dibangunkan pada platform Honda Civic Hatchback dengan bingkai badan ketegaran yang tinggi. Simbol luar yang menonjol yang membezakan jenis All-New Civic Type R tidak lain adalah lambang H ikonik berwarna merah yang merupakan penzahirat semangat juang atau "Challenging Spirit" Honda dan warisan perlumbaannya.

Civic All-New ditawarkan dalam warna Putih Kejohanan eksklusif dan berharga RM320,000 (tidak termasuk insurans). Dalam tempoh sebulan yang lalu, Honda Malaysia telah menerima 60 tempahan bagi All-New Civic Type R, yang melepasi sasaran awal mereka sebanyak 30 unit. Tempahan masih diterima.