NCD: kenapa pemilik motosikal dianak-tirikan?

Seperti yang diketahui umum, struktur cukai jalan motosikal adalah berdasarkan keupayaan enjin.

Terdapat enam kategori berbeza, iaitu:
Kapasiti Enjin    Kadar Semenanjung
150cc dan kebawah    Percuma sejak Jan 2004
151cc hingga 200cc     RM 30.00
201cc hingga 250cc     RM 50.00
251cc hingga 500cc     RM 180.00
501cc hingga 800cc     RM 250.00
Melebihi 800cc     RM 350.00

Kapasiti Enjin    Sabah & Sarawak
150cc dan kebawah    Percuma sejak Jan 2004
151cc hingga 200cc    RM 9.00
201cc hingga 250cc    RM 12.00
251cc hingga 500cc    RM 30.00
501cc hingga 800cc    RM 40.00
Melebihi 800cc    RM 42.00

Namun begitu perkiraan kadar insurans pula merupakan perkara berbeza. Walaupun dengan 'liberisasi insurans' semenjak bulan Julai 2017 lepas, tanpa mengambil kira pelbagai faktorseperti umur pengendali, pengalaman atau rekod menunggang, tetapi masih diasaskan kepada kapasiti enjin, sebuah motosikal yang diinsuranskan untuk perlindungan sebanyak RM50,000 akan perlu membayahampir r hampir RM1,900 setahun untuk insurans komprehensif, manakala motosikal kapcai yang dilindungi insurans sehingga RM4,400 pula perlu membayar RM300 sebagai premium.

Isu ini mungkin boleh dipersoalkan dari segi jumlah premium dan perlaksanaannya, malah jika dibanding dengan teliti, motosikal perlu membayar kadar perlindungan insurans yang lebih tinggi berbanding kereta.

Pun begitu, satu lagi isu yang sering disenyapkan oleh pengendali insurans adalah kadar diskaun-tanpa-tuntutan NCD (No-Claim-Discount) yang nyata sekali berat sebelah dan tidak dipedulikan oleh "penggiat motosikal" mahupun "pelindung dan pemain industri". Pemilik motosikal hanya diberi ganjaran NCD setinggi 25% sahaja dan tidak pula mendapat ganjaran sama seperti pengguna kereta yang menikmati kadar diskaun-tanpa-tuntutan atau NCD sehingga 55%? Malah kadar kenaikan diskaun ini juga lebih lambat dari tahun ke tahun berbanding pemilik kereta yang menikmati kadar NCD 25% dari tahun kedua lagi.Bagi kenderaan berdaftar motosikal dan komersil, kadar NCD yang ditawarkan adalah:

Tahun Pertama - 0%
Tahun Kedua - 15%
Tahun Ketiga - 20%
Tahun Keempat - 25%
Tahun berikutnya - 25%

Kadar NCD untuk kenderaan persendirian:
Tahun Pertama - 0%
Tahun Kedua - 25%
Tahun Ketiga - 30%
Tahun Keempat - 38.33%
Tahun Kelima - 45%
Tahun berikutnya - 55%


Bagi kenderaan komersil, kadar yang lebih rendah ini adalah difahami memandangkan risiko lebih tinggi yang perlu ditanggung penanggung insurans, namun begitu premium yang dibayar juga adalah lebih tinggi.
Walaupun dengan liberisasi kadar insurans, tiada pihak yang mempertengahkan kenapa pemilik motosikal yang menunggang berhemah dan tidak membuat tuntutan, tidak mendapat ganjaran setimpal. Malah pihak penanggung insurans perlu berterimakasih kepada mereka ini kerana tidak membuat tuntutan. Walaupun mungkin ada yang akan mempertikaikan perkara ini, namun begitu jumlah keseluruhan yang ditanggung penanggung insurans mungkin adalah jauh lebih rendah dari jumlah tuntutan yang dibayar untuk kenderaan persendirian. Pun begitu, ironinya, patutkah dibebankan jumlah pembayaran tuntutantersebut kepada mereka yang TIDAK membuat tuntutan?

Diharap ada pihak yang mengambil perhatian terhadap perkara ini agar lebih prihatin kepada pemilik motsikal yang rata ratanya rakyat marhaen.

Pasukan VR46 kan ketepikan Yamaha Tech3 dalam MotoGP?

Bukan rahsia lagi bahawa pengurus pasukan Yamaha Tech3 iaitu Herve Poncharal berpendapat yang Yamaha akan memilih Pasukan Valentino Rossi VR46 sebagai skuad tunggal MotoGP pada masa akan datang Pasukan VR46 kini sudah bersaing dalam Moto2 dan Moto3. Tahun lepas, bos Dorna iaitu Ezeleleta berkata bahawa dia bersedia untuk menjamin tempat bagi skuad Rossi dalam kelas perdana, walaupun secara teorinya grid permulaan telah ditetapkan untuk mempunyai 24 jentera lumba sahaja.

Adakah Tech3 akan kehilangan sokongan Yamaha jika Pasukan VR46 diangkat sebagai pasukan satelit pengilang Jepun tersebut?

Kerjasama Rossi dengan Yamaha yang sebegitu lama membuatkan pasukan VR46 ini nyata sebagai calon pasukan satelit pilihan pengilang tersebut jika VR46 ingin mengorak langkah ke arah MotoGP. Rossi akan mencecah umur 39 tahun pada bulan Februari ini, dan kontrak beliau juga akan tamat di penghujung musim ini. Rossi dikatakan akan berperanan sebagai bos pasukannya sendiri apabila dia memilih untuk bersara daripada perlumbaan kelak. Secara umumnya kita boleh mengandaikan bahawa pasukan VR46nya akan mengorak langkah ke arena kelas perdana MotoGP.

Tetapi Yamaha selama ini hanya menyokong sebuah pasukan satelit sahaja. Ini mungkin akan memaksa pengilang tersebut untuk memilih di antara kolaborator lama mereka iaitu Yamaha Tech3, dan Pasukan VR46. Bos Yamaha Tech3, Poncharal telah mengadakan beberapa perbincangan dengan Yamaha, dan beliau sendiri pernah bertanyakan soalan samada Yamaha akan membariskan enam jentera di grid permulaan, iaitu tambahan dua jetera dari yang ada sekarang.

Jawapan yang diterimanya adalah: 'Tidak, itu terlalu banyak'.

Poncharal bersama Kouchi Tsuji dari Yamaha
Poncharal terus mengajukan soalan maut: " Jika ada permohonan dari VR46 dan Tech3, siapa yang akan menjadi keutamaan?"

Jawapannya: VR46.

Jelas dan nyata.

Namun begitu, kesemua pasukan satelit MotoGP adalah tertakluk secara kontrak dengan Dorna untuk kekal di grid perlumbaan sehingga 2021. Ini juga bermakna bahawa sebarang pasukan baru yang ingin menyertai kejohanan dunia ini akan perlu membeli salah satu kontrak sedia ada atau mendapatkan kelulusan sebulat suara dari Dorna dan semua pasukan bebas yang lain.

Poncharal, yang juga presiden IRTA (Persatuan Pasukan Perlumbaan Jalanan Antarabangsa), berkata beliau meragui yang Rossi akan mahu menjalin kerjasama dengan sebarang pasukan sedia ada, dan turut menafikan pakatan dengan Tech3.

"Kami mempunyai kontrak dengan Dorna dari 2017 hingga 2021 yang menyatakan bahawa tiada siapa yang boleh menyertai kejohanan tersebut kecuali mereka mencari jalan untuk membuat perjanjian, perkongsian atau bergabung dengan pasukan sedia ada," jelasnya.

"Saya tidak inginkan dia (Rossi) sebagai rakan kongsi. Mungkin dia boleh membeli Aspar, Avintia, LCR, atau mana-mana pasukan bebas, tetapi saya tidak fikir bukan ini yang beliau mahukan.

"Jika dia ingin menyertainya, dia perlu mendapatkan lampu hijau bukan saja dari Dorna, tetapi juga dari pasukan bebas yang sedia ada kerana kami mempunyai kesepakatan eksklusif dan ia nya bertulis," tambahnya lagi.

"Ia tidak akan berlaku, kecuali jika semua orang mengatakan bersetuju untuk mempunyai satu lagi pasukan. Ia hanya boleh berlaku pada tahun 2022 apabila kontrak yang sedia ada telah tamat."

Malah Rossi telah menyatakan tahun lepas bahawa sebarang rancangan untuk menggerakkan pasukannya ke kelas MotoGP mungkin berlaku dalam masa 10 tahun kerana dia sedang menumpukan pada pembangunan pelumba muda.
Zarco dan Poncharal
Di samping isu ini, Herve Poncharal juga mengakui bahawa tindakan pasukan MotoGP satelitnya, Tech3 mengalahkan pasukan kilang Yamaha dalam beberapa kesempatan musim 2017 lepas mencetuskan beberapa situasi yang "tidak selesa".

Para pelumba pasuka kilang Yamaha iaitu Maverick Vinales dan Valentino Rossi mengalami kempen mengecewakan dalam musim 2017, sementara rookie Johann Zarco  Tech3 menyerlah dengan menunggang jentera pengilang Yamaha tahun lepas.

Zarco berjaya mengalahkan kedua-dua Vinales dan Rossi enam kali sepanjang musim lepas, manakala rakan sepasukan Jonas Folger berjaya melakukannya dua kali.

"Kadang-kadang agak tidak selesa bagi saya untuk berada di hadapan mereka," kata Poncharal.

Walaupun musim 2017 merupakan musim yang membanggakan untuk Tech3, Poncharal menggariskan bahawa bersaing dengan pasukan pengilang Yamaha  bukan "sepatutnya", dan keutamaannya adalah untuk membantu jenama Jepun itu untuk memenangi gelaran.

"Terdapat empat jentera M1 di litar, dan kita perlu memberikan maklumat yang berharga kepada pengilang untuk membolehkan mereka berjuang untuk kejuaraan," katanya.

"Pasukan kilang sentiasa akan menjadi keutamaan. Kami adalah pasukan Yamaha, dalam musim ke-20 berturut-turut dengan mereka, saya kenal mereka dengan baik, saya menghormati mereka." ujarnya lagi.