Fikri tawan litar basah Sepang


Fikri Rahim dari FR Racing meraih kemenangan pertama dalam Kejohanan Malaysia (MCS) berbekalkan kemahiran go-kartnya dalam perlumbaan pembukaan dalam cuaca basah Pusingan 2 di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) hari ini.

Bermula dari barisan ketiga di P5, Fikri bergelut pada permulaan perlumbaan pada keadaan kering; tetapi kereta Honda Civic FD2 itu sesuai dengan keadaan basah untuk melengkapkan 18 pusingan dalam perlumbaan ketahanan selama satu jam, yang menyaksikan kehadiran kereta keselamatan (safety car) untuk jangka masa yang lama selepas hujan lebat turun di tengah-tengah perlumbaan.

"Kami telah menala kereta untuk keadaan basah dan seperti yang dijangkakan hujan memberikan kelebihan pada kami. Litar basah itu sesuai dengan pemanduan saya dengan baik kerana saya memanfaatkan sepenuhnya kemahiran go-kart saya untuk menang hari ini - perlahan di sudut dan memecut laju pada jalan lurus," katanya ketika ditemui selepas acars podium.

Rakan sepasukan Pee Sau Fan, Keifli Othman meraih tempat kedua untuk kelas Pengeluaran T. Usaha luar biasanya untuk keluar dari batas kerikil di Selekoh 15, beberapa saat selepas hujan turun lebat dan menyebabkan kereta berat meluncur masuk ke batas kerikil.

Keifli yang mengambil alih tugas pemanduan dari Pee ketika hujan turun di sekitar litar berkata bahawa dia salah mengagak kelebatan hujan dan keadaan litar basah ketika dia membrek keras 200 meter sebelum selekoh tesebut. Akid Azlee melengkapkan podium untuk kelas Touring Car.
Kenny Lee dari Kegani Racing memenangi kelas M Production (Malaysia Touring Car); melengkapkan 18 pusingan dalam 1 jam 1:07 minit 472 saat dengan Suzuki Swift untuk mengenepikan juara bertahan, Nick Mah bagi kemenangan ketiga berturut-turutnya untuk musim ini.

Berganding bahu dengan Brendon Lim, Nick terpaksa pasrah dengan tempat ketiga setelah mereka bergelut dengan cuaca basah dan 60kg berat tambahan. Brendan Paul dan CY Ong dari Dream Chaser Racing tamat kedua dalam kereta Proton Satria Neo.

Kelas Pengeluaran Stok ditawan Farouk Abdul Kaathir dari R-Engineering yang memandu Toyota Vios dan gandingan Mohd Shafiq dan Shasha Shafie mengambil tempat kedua dengan Suzuki Swift.

Perlumbaan kedua MCS dijadualkan pada pukul 2.30 petang dan juga menampilkan tiga perlumbaan dari F4 SEA Championship dan Race 2 dari Lamborghini Super Trofeo Asia dan Blancpain GT Series Asia.

Peminat boleh menyaksikan semua aksi perlumbaan secara percuma dari Grandstand Utama, atau mengikutinya secara langsung melalui SIC Facebook.

SERIES CHAMPIONSHIP SERIES 2018 - ROUND 2
Keputusan Race 1 - Top 3 Finishers

T Production (Touring Production)
1.Fikri Rahim (Honda Civic FD2) - 18 pusingan (1: 01: 07.216s)
2. Keifli Othman / Pee Sau Fan (Honda Civic FD2) 8.780s di belakang
3.Akid Azlee (Honda Civic FD2R) 13.219s di belakang

M Production (Malaysia Touring Car)
1.Kenny Lee (Suzuki Swift) - 18 laps (1: 01: 07.472s)
2. Brendan Paul / CY Ong (Proton Satria Neo) 24.871s di belakang
3. Nick Mah / Brendon Lim (Suzuki Swift) 45.044s belakang

Pengeluaran Stok 1
1. Chong Chow / Tham Yik Choob (Kejuruteraan R)
2. Mohd Nasri Said (R Engineering)
3. Muhammad Amirul Haikal

Pengeluaran Stok 2
1. Abdul Kaathir (R Engineering)
2. Mohd Shafiq / Shasha Shafie
3. Dannies Ng / Tan Seng Lock (Wing Hin Motorsports)