Myvi capai pengeluaran sejuta unit

 Kenderaan kompak Perodua Myvi mencatat satu lagi peristiwa bersejarah semalam apabila unit kesejutanya telah dilancarkan dari barisan pengeluarannya di Rawang, menjadikannya model yang paling banyak dihasilkan di bawah jenama Perodua.
Perodua Myvi yang diperkenalkan pada Mei 2005 dan merupakan model kereta nombor satu Malaysia sehingga akhir tahun 2014. Model ini terus menjadi antara model atas laris di negara ini pada masa ini.
"Perodua Myvi telah menetapkan satu standard baru bagi kami dari segi penawaran produk serta jangkaan pelanggan dan ia adalah penanda aras kami untuk semua model masa depan kita," kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif,
Perodua Datuk (Dr) Aminar Rashid Salleh.
Untuk memperingati peristiwa ini, Perodua telah mengadakan majlis khas hujung barisan pengeluarannya atau "line-off" di kilangnya di Sungai Choh, Rawang yang telah dirasmikan oleh Presiden Perodua Auto
Corporation Sdn Bhd (PCSB), Encik Masanori Takahashi dan Naib Presiden PCSB, Dato 'Zainal Abidin Ahmad.
 "Selain itu, berdasarkan pengiraan dalaman kita - semua model kami, Myvi, Alza, Axia dan Bezza mengekalkan tempat mereka sebagai kenderaan pilihan dalam segmen masing-masing. Kami berterima kasih kepada semua rakyat Malaysia atas sokongan mereka, " tambah Aminar.

Bagi tempoh lima bulan pertama tahun ini, Perodua telah menjual 81,900 kenderaan iaitu peningkatan sebanyak 5.9% berbanding 77,300 unit yang dijual pada tempoh yang sama pada 2016.

"Kami menganggarkan bahawa jumlah keseluruhan industri untuk 5 bulan pertama tahun ini akan mencecah 233,700 unit. Berdasarkan jumlah ini, bahagian pasaran kami untuk tahun ini setakat ini adalah pada 35%, " kata Aminar lagi. "Kami agak yakin mencapai sasaran 202,000 jualan kami untuk tahun ini walaupun keadaan pasaran sukar dan mencabar masih berterusan.".
 

Dari segi eksport, Myvi dijual di enam buah negara sejak 2006, termasuk Mauritius, Brunei, Singapura, United Kingdom, Fiji dan Nepal di bawah jenama Perodua;
Walau bagaimanapun, pasaran eksport terbesar Myvi adalah Indonesia di bawah jenama Daihatsu Sirion dengan hampir 31,000 kenderaan yang dijual sejak tahun 2007. Secara keseluruhan, Perodua mengeksport 35,400 model Myvi / Sirion sejak 2006 ke pasaran negara tersebut.

Muat turun aplikasi MotoGP™ Championship Quest melonjak


Dikemaskini untuk 2017, aplikasi perlumbaan MotoGP™ Championship Quest kini telah dirombak dan dikemaskini untuk 2017. Dengan pengemaskinian pelumba dan pasukan dan penambahan Red Bull KTM Factory Raciasi atau App ini terus mara sebagai aplikasi  kedua paling popular di Itali dan Sepanyol sebagai permainan kedua paling banyak dimuat turun. Asas Permainan MotoGP™ Racing adalah MotoGP Fan World Championship, yang merupakan pertandingan global di mana peminat dari seluruh dunia berlumba dengan memegang watak sebagai pelumba kegemaran mereka. Perubahan peraturan dan kemas kini yang dibuat untuk 2017 telah mencipta persaingan yang lebih sengit, dengan persaingan di bahagian atas yang lebih hebat berbanding sebelum ini. Maklumat secara langsung di bahagian bawah skrin App ini menunjukkan kedudukan setiap pusingan dalam masa sebenar - sama seperti pada trek. Kemas kini lain termasuklah penambahan mod kerjaya di mana pemain dapat mengesan kemajuan mereka pada setiap trek dan membuka kunci data telemetri seperti skor yang tinggi, pusingan atau laptime terpantas dan prestasi brek dan pendikit di setiap trek. Penunggang sebenar turut mendapat ranking mereka dalam MotoGP™ Fan World Championship berdasarkan prestasi peminat mereka.

Satu lagi perubahan dalam siri ini adalah jadual waktu pusingan Fan World Championship, yang berubah  dari pertandingan mingguan musim lepas ke dua kali seminggu pada tahun 2017. Ia nya berpindah ke sistem pertandingan skor tinggi yang telah menjana leaderboard yang jauh lebih dinamik untuk pelumba MotoGPyang disumbang peminat mereka. Aplikasi ini telah mendapat penglibatan peminat yang sangat kuat pada tahun 2016 dan trend ini berterusan. Pada minggu lepas ketika Catalan GP di Litar de Catalunya Barcelona,lebih 600,000 peminat menyertainya setiap hari. Pemenang Kejohanan Dunia MotoGP™ Fan akan menerima pelbagai jenis hadiah yang luar biasa, dan ahli-ahli Paddock Club eksklusif boleh berlumba untuk memenangi hadiah sebenar yang berkaitan dengan MotoGP ™. Ini merupakan satu lagi langkah perintis bagi Dorna sebagai pemegang hak komersial Kejohanan muncul sebagai peneraju inovatif dalam eSports. Dorna baru-baru ini mengumumkan eSport Championship Series dengan Sony Playstation bersempena MotoGP 17.

Aplikasi MotoGP™ Championship Quest boleh didapati secara percuma di App Stores bersesuaian peranti atau telefon pintar anda.

Kesedaran Keselamatan Jalan Raya seiring musim perayaan


Goodyear Malaysia Berhad berhasrat menjadikan perjalanan Balik Kampung anda menjadi satu perjalanan yang selamat dalam kita meraikan perayaan Aidilfitri yang mendatang ini. Pasukan Goodyear akan menyebarkan kesedaran mengenai keselamatan pemanduan ini di tiga lokasi Bazaar Ramadan dengan menawarkan menjalankan pemeriksaan tayar percuma dan mengedarkan pek cenderahati Goodyear bermula dari hari ini 14 Jun hingga 16 Jun 2017. Pengunjung Bazaar Ramadan akan ditawarkan pemeriksaan tayar kenderaan mereka oleh pakar-pakar di samping membeli hidangan Buka Puasa kegemaran mereka.                               

Lokasi Goodyear Bazaar Tour adalah seperti berikut:
Bazaar Tour 1
Tarikh: Rabu Jun 14, 2017
Masa: 16:00-06:00
Tempat: Kelana Jaya Bazaar Ramadhan, Jalan SS 6/2
47301 Petaling Jaya, Selangor

Bazaar Tour 2
Tarikh: Khamis Jun 15, 2017
Masa: 16:00-06:00
Tempat: Bazaar USJ, Jalan USJ 4/5, USJ4,
47600 Subang Jaya, Selangor

Bazaar Tour 3
Tarikh: Jumaat Jun 16, 2017
Masa: 16:00-06:00
Tempat: Tempat letak kereta Kompleks Sukan Shah Alam,
Seksyen 13, Shah Alam, 40100 Selangor

Biru Carribean kini hiasi Honda NSS dan PCX


Boon Siew Honda kini menawarkan warna biru baharu bagi Honda NSS300 dan Honda PCX yang meningkatkan lagi tahap keberadaannya dalam penawaran skuter berkapasiti tinggi sebagai modul pengangkutan dua roda. Kenderan berkeselesaan peribadi mewah untuk kegunaan komuter harian ini menggabungkan prestasi tangas dengan ciri-ciri yang mengujakan dan kedua-dua model bertujuan untuk memberikan pengalaman menunggang premium untuk semua peminat skuter Malaysia.


Pertama kali ditawarkan dalam tahun 2014, kini NSS300 didatangkan kepada anda dalam tiga warna iaitu dengan tambahan satu warna baharu iaitu biru Candy Caribbean Blue Sea sebagai tambahan kepada warna yang sedia ada iaitu putih mutiara Himalaya dan perak metalik Seal. Harga bilik pameran yang disyorkan bermula dari RM 30,727.28 (termasuk GST tetapi tidak termasuk cukai jalan, insurans dan pendaftaran). Model ini turut didatangkan dengan jaminan pembuatan dua tahun atau 20,000km (yang mana terdahulu).PCX juga kini boleh didapati dalam warna biru Candy Caribbean Blue Sea selain dua warna yang sedia ada iaitu hitam metalik Asteroid Black Metallic dan putih mutiara Metaloid. Harga yang disyorkan bagi PCX ini adalah RM 11,658.94 (termasuk GST tetapi tidak termasuk cukai jalan, insurans dan pendaftaran). Ia juga dilengkapi dengan jaminan pembuatan dua tahun atau 20,000km (yang mana terdahulu).