#71 Ayumu Sasaki mantap tamat di P7

Pelumba PETRONAS Sprinta Racing, Ayumu Sasaki berjaya memperoleh kedudukan ketujuh di Grand Prix Austria semalam, sementara rakan sepasukannya Adam Norrodin menyeberangi garisan pada P17.

Penunggang Jepun ini menunjukkan prestasi yang baik dari awal, dan segera dapat memperbaiki kedudukannya dari petak permulaan ke-18. Sasaki tidak sabar-sabar berjuang hingga ke posisi kesepuluh, dan pelumba berusia tujuh belas tahun itu membuat dorongan terakhir ke garisan penamat, dengan memperbaiki tiga kedudukan sebelum bendera penamatnya.
 "Hujung minggu ini agak sukar, jadi saya sangat gembira dengan keputusan saya hari ini.Saya rasa sangat fokus sejak sesi pemanasan pagi ini; kami membuat keputusan untuk membuat beberapa perubahan untuk memperbaiki brek semasa sesi tersebut, jadi kami menukar tetapan depan. Bahagian hadapan motosikal menjadi agak sukar untuk ditangani tetapi ia berfungsi dengan baik dalam perlumbaan; brek itu sempurna dan saya boleh memintas ramai orang. Pada akhirnya saya selesai ketujuh; Saya fikir ini boleh menjadi perlumbaan terbaik saya sejak menyertai Moto3. Saya berjuang sepanjang masa dan mempunyai banyak persaingan yang baik. Kelajuan juga baik, jadi saya berasa sangat gembira. Perlumbaan seterusnya ialah GP halaman sendiri untuk kebanyakan krew saya, jadi saya mahu melakukan yang lebih baik untuk mereka di sana. "

#7 Adam Norrodin kecewa sekadar tamat di P17

Bermula dari tempat kesepuluh, Adam Norrodin mengalami pengalaman yang sukar di litar Austria. Walaupun berusaha terbaik untuk mengekalkan kedudukan permulaannya, Norrodin berhadapan cabaran sukar untuk mengekalkan rentaknya, menyebabkan dia susut ke belakang dan gagal mengutip sebarang mata.

"Saya sangat kecewa dengan apa yang berlaku hari ini; Saya benar-benar menanti-nantikan perlumbaan ini, walaupun saya bergelut semasa sesi pemanasan di waktu pagi. Saya berasa yakin bahawa saya boleh berlumba lebih baik hujung minggu ini. Semasa latihan bebas dan sesi kelyakan jentera saya terasa cukup baik, jadi saya pasti menjangkakan prestasi lebih baik hari ini.
 Namun begitu dari awal perlumbaan, saya dapat merasaka kesulitan untuk mencapai masa lap yang baik; Saya mempunyai rentak yang sama seperti yang saya lakukan pada pemanasan waktu pagi dan saya tidak dapat berbuat lebih baik. Saya mampu merapati pelumba lain ketika membrek di selekoh tetapi kemudiannya mereka memecut keluar begitu pantas. Jurangnya terlalu besar untuk melawan. Apabila tayar mula menyusut, saya lebih sukar bergelut; Saya hampir terjatuh banyak kali. Pada akhirnya saya menyelesaikan perlumbaan jauh dari posisi saya bermula, jadi saya amat kecewa dengan perkara ini. Saya memberikan sepenuh usaha saya hari ini, jadi saya benar-benar perlu mengkaji data untuk mengetahui di mana."