Membrek Cara Selamat


Semua orang faham bahawa menunggang laju agak senang, cuma perlu kilas pendikit atau throttle. Tapi apa yang paling penting dalam menunggang?
Ya, untuk memperlahankan motosikal dengan cara selamat. Maknanya kita kena membrek dengan cara yang betul. Membrek di jalan lurus mungkin agak mudah difahami, tapi maca mana nak memperlahankan motosikal dan mengambil selekoh dengan baik? Mari kita tengok beberapa panduan membrek sebelum selekoh yang anda boleh amalkan.

 
1. Betulkan kedudukan badan terlebih dahulu
Bahagian bawah badan (pinggang ke bawah) perlu beralih dari pelana atau tempat duduk motosikal sebelum anda mula membrek. Jadi anda tak perlu memikirkan untuk mengalih badan lagi apabila mula memasuki zon membrek dan ketika memasuki selekoh. Ramai pelumba baharu cuba mengalih badan ke dalam kedudukan yang betul hanya bila sudah perlu membelok. Ini hanya menambah keserabutan fikiran tentang apa ynang perlu anda buat, bila anda sepatutnya hanyamenumpukan perhatian untuk memasuki selekoh dengan betul.
Dapatkan posisi bahagian bawah badan ke kedudukan sepatutnya lebih awal supaya apabila anda memasuk selekoh, apa yang anda perlu lakukan hnaylah untuk menggerakkan kepala dan bahagian atas badan ke kedudukan membelok.
2. Kurangkan masa antara menutup pendikit dan membrek penuh.
Ramai penunggang mahupun pelumba baharu sering mengilas turun pendikit lebih awal dan meluncur agak jauh sebelum mula menekan brek. Menutup pendikit terlalu awal hanya membuatkan anda kehilangan masa sebelum anda sepatutnya mula membrek. Sepatutnya masa di antara menutup pendikit dan menekan brek perlu hampir serta-merta, dan  untuk kecekapan maksimum secara idealnya masa di antara posisi pendikit penuh (full throttle) dan membrek penuh (full brake) hendaklah tidak lebih daripada satu saat.
3. Membrek awal
Matlamat utama brek adalah untuk menetapkan kelajuan yang betul untuk bersedia memasuk selekoh. Cara terbaik adalah untuk membrek di awal zon brek supaya hanya perlu menekan sedikit sahaja lagi bila lebih dekat ke tahap membelok. Ramai orang mula panik semasa membrek di kelajuan tinggi, dan cuba untuk mengurangkan kelajuan di penghujung. Ini mungkin membuatkan anda berasa bergegas dan hanya akan meningkatkan potensi anda untuk membuat kesilapan. Lakukan sebahagian besar daripada proses membrek itu lebih awal, bagi memastikan mendapat kelajuan membelok yang betul dan ketengangan fikiran ketika mengambil selekoh.


4. Jangan sentap brek anda
Masa antara permulaan menekan brek dan usaha maksimum seharusnya sangat pendek (antara suku atau setengah saat), tetapi anda tidak perlulah menyentap brek secepat mungkin. Apabila brek disentap, risiko gantungan atau suspensi tertekan habis (bottom-out) adalah tinggi dan ia mungkin menyebabkan roda depan terkunci. Walaupun gantungan yang dilaras dengan betul dan berfungsi dengan baik mungkin tidak kan tertekan habis, proses menekan brek anda perlulah cepat, tetapi tidak sepatutnya serta-merta atau tersentap.

HONDA MALAYSIA DI ATAS LANDASAN UNTUK MENCAPAI SASARAN SEBANYAK 100,000 UNIT SETAHUNPetaling Jaya, 3hb Mei 2017 - Honda Malaysia hari ini mengumumkan bahawa angka jualan Syarikat diantara Januari dan April 2017 menunjukkan bahawa ia adalah pada landasan bagi mencapai sasaran jualan sebanyak 100,000 unit bagi mengekalkan kedudukan No. 1 dalam “Non-National Segmen” dan No 2 dalam keseluruhan Jumlah Jualan Industri (TIV) pada tahun ini.
Walaupun menetapkan sasaran yang mencabar untuk 2017, Honda Malaysia telah mencapai 35% daripada sasaran jualan dengan lebih daripada 34,500 kenderaan unit dijual pada April 2017. Bagi perbandingan tahun ke tahun bagi tempoh yang sama, pencapaian jualan empat bulan pertama ini adalah melebihi daripada 9,800 unit yang dijual pada tahun 2016 iaitu 40% lebih tinggi berbanding 2016.
Dari segi bahagian pasaran, Honda menyumbang 19.4% kepada TIV pada Mac 2017 iaitu 5.1 mata lebih tinggi berbanding tempoh yang sama tahun lepas. Ekoran keputusan yang kukuh daripada 2 model yang dilancarkan pada suku pertama, Honda Malaysia mencapai paras tinggi dengan rekod bahagian pasaran 20.5% buat kali pertama dalam bulan Mac 2017.
Kenderaan 7-tempat duduk “Crossover” dari Honda Malaysia iaitu BR-V menjual lebih 7,800 unit dan menyumbang 23% kepada keseluruhan jualan semasa. Model BR-V dari Honda ini telah menerima penerimaan pasaran tertunggak sejak pelancarannya pada Januari dan terus memenuhi permintaan utiliti pelanggan Malaysia. Honda City baru yang telah dilancarkan pada bulan Mac juga menyumbang 23% kepada keseluruhan jualan. Honda City telah menerima lebih dari 7,200 tempahan sejak perlancarannya.
Generasi Civic ke-10 juga meraih petak pertama dalam segmen C dan telah menjual lebih 15,700 unit sejak dilancarkan pada Jun tahun lepas. Sebelum pengenalan Generasi Civic 10, jualan bulanan dalam pasaran keseluruhan bagi segmen C- dengan Turbocharge adalah diantara 50 hingga 200 unit. Pada masa ini, varian Turbo daripada Civic sahaja dijual dengan purata 840 unit sebulan, yang membentuk 60% daripada jumlah bilangan Civic dijual. 
Seperti yang dijanjikan, pengenalan Honda Malaysia Civic adalah benar-benar memberi satu perubahan. Ini adalah kerana Honda Malaysia menjadi pengeluar kenderaan dari Jepun yang pertama memperkenalkan enjin turbocharged dalam C-segmen dan telah membawa kepada peningkatan yang ketara dalam populariti enjin turbocharged.

Selain daripada itu, hasil jualan yang kukuh juga datang daripada jualan semasa model Jazz,HR-V, City, Civic dan Accord dan telah mendapat kedudukan teratas dalam segmentas masing-masing Mac 2017.
Honda Malaysia memberi jaminan bahawa dengan kedatangan musim Perayaan Raya ini, tempoh menunggu untuk semua model Honda kini pada 1 hingga 2 bulan. Dengan dua barisan pengeluaran di kilang Honda, Syarikat akan dapat menyesuaikan pengeluaran mengikut permintaan dan untuk memastikan kualiti tidak terjejas.
Dalam pada itu, Honda Malaysia juga mengumumkan bahawa bermula 1 Mei 2017, HR-V dan CR-V 2.0 2WD akan disemak dengan harga baru dari Duti Eksais yang baru “On-The-Road” (OTR) termasuk insurans kerana perubahan kepada Kod Tarif Kastam yang baru. Penetapan harga baru HR-V akan bermula dari RM101,000 - RM121,000 manakala harga baru CR-V 2.0 2WD akan menjadi RM141,500.
MODEL HARGA HARGA BARU (RM)
HR-V 1.8L S RM101,100.00
HR-V 1.8L E RM110,700.00
HR-V 1.8L V RM121,000.00
CR-V 2.0L 2WD i-VTEC RM141,500.00

Selain daripada pengumuman harga baru, Honda telah merancang dua kempen yang menarik dalam bulan Mei untuk pelanggan.
Kempen pertama adalah selama sebulan, 'NikmatiMusim Bonus' bermula pada 1 Mei 2017 sehingga hingga 31 Mei 2017. Pelanggan Honda akan menikmati 2 tahun Perkhidmatan Percuma (Bahagian & Buruh) atau Pilihan Tunai; dan menikmati Honda Ganjaran sehingga RM12,000 *
* Butiran promosi dan terma dan syarat yang ada di laman web Honda di www.honda.com.myKempen kedua adalah “Honda Nationwide Showroom” yang jatuh pada hari sabtu 13hb Mei 2017 bermula jam 10 pagi hingga 4 petang di bersempena dengan Hari Ibu. Semua pengedar Honda di seluruh negara akan berubah wajah bagi menghargai ibu. Selain daripada hadiah sambil Pandu Uji dan Cabutan Bertuah, ibu-ibu akan menerima bunga ros dan kad Hari Ibu yang dibuat oleh anak-anak mereka sendiri di bilik pameran Honda.


Untuk maklumat lanjut mengenai kempen ini, pelanggan boleh melawat mana-mana satu daripada 88 Pengedar Honda yang sah di seluruh negara atau menghubungi nombor TollFree Honda 1-800-88-2020 atau layari www.honda.com.my.

Peminat Motor Klasik jangan lepaskan peluang ke Perhimpunan Motor Klasik Terbesar di Malaysia pada 5-6 Mei 2017 di Dataran Pantai Morib, Selangor

Yamaha NMAX, skuter serba guna.

Skuter telah menjadi semakin popular di kalangan pengguna di negara kerana ianya adalah mudah untuk mengendalikan, selesa dan praktikal. Hasilnya adalah permintaan yang semakin meningkat dalam persaingan sengit antara pengeluar pengeluar skuter dengan memperkenlkan produk yang berkualiti dan dimuatkan dengan teknologi terkini.
Tidak mahu ketinggalan dalam segmen yang semakin popular, Yamaha telah mengambil langkah dengan memperkalkan NMAX, sebuah skiter bandar bersaiz sederhana yang dijangka menampung bukan sahaja penunggang di Malaysia tetapi juga di negara ASEAN.


Membuat debut global pada bulan Februari 2015, NMAX pertama tiba ke negara kita setahun kemudian dan telah dijual secara rasmi pada April 2016. Ia datang dengan tag harga RM8,812, yang jauh lebih murah daripada pesaing terdekatnya, Honda PCX.

Antara ciri-ciri utama yang diketengahkan termasuk enjin BlueCore, yang telah ditala khusus untuk meningkatkan kecekapan pembakaran dan kehilangan kuasa dikurangkan akibat geseran di bahagian dalam. Selain itu, teknologi ini juga menggalakkan sistem penyejukan dipertingkatkan untuk jangka hayat enjin lebih lama.
Malangnya, semasa ia dilengkapi dengan teknologi yang sangat canggih, NMAX pasaran Malaysia kehilangan pada satu ciri yang sangat penting iaitu ABS. Walaupun ia mungkin menjadi perbezaan antara hidup dan mati, sistem brek anti-kunci ini bukanlah peralatan wajib yang perlu datang dengan setiap basikal yang dijual di negara ini.
Walau bagaimanapun, kita tidak mempunyai sebab untuk tidak suka NMAX. Ia kelihatan tajam dan agresif, manakala garisan watak yang kuat akan memberikan perhatian di jalan raya - semua ini adalah hasil dari penggayaan yang dikatakan menggabungkan DNA abangnya, iaitu TMAX. Selain daripada lampu yang terang LED, lampu belakang yang besar juga menyumbang kepada penglihatan terutama pada waktu malam.


Pada dasarnya, menunggang NMAX adalah sangat mudah dan sesuai dengan sais penunggang di Asia kerana ergonomik tepat, ia adalah adil untuk mengatakan bahawa skuter boleh ditunggang oleh sesiapa sahaja, sama ada anda seorang pelumba berpengalaman yang memiliki lebih daripada satu motosikal di rumah atau pelajar.
Seperti kebanyakan skuter, praktikal ditekankan pada NMAX. Selain daripada ruang penyimpanan “underseat” yang cukup besar untuk topi keledar muka penuh, ia juga mempunyai ruang penyimpanan tambahan untuk barang-barang peribadi anda. Tempat duduknya dilengkapi dengan spring engsel untuk akses yang lebih baik.


Dari segi prestasi, NMAX adalah cukup meriah untuk skuter 155cc dengan teknologi suntikan bahan api dengan satu silinder yang menghasilkan 14.8 hp pada 8,000 rpm dan 14.4 Nm tork pada 6,000 rpm. Kami rasa sudah cukup bertanaga untuk melonjakkan skuter ini di jalan raya. Digabungkan dengan pendikit responsif dan CVT licin, NMAX akan menjadi jawapan yang betul kepada lalu lintas “stop-and-go” di jalan bandar.
Panel muka Nmax adalah cukup dengan informasi yang di perlukan oleh penunggang dan senang untuk membaca. Antara yang menarik pada panel mula Nmax adalah yang menunjukkan bilakah tali sawat perlu di tukar.

Sistem penggantungan - yang terdiri daripada teleskopik depan dan kejutan berkembar di bahagian belakang - masih mampu memberikan keselesaan untuk perjalanan jarak jauh dan memberi kestabilan semasa mengabil selekoh.
Kuasa Brek Nmax datang dari satu set 230 mm cakera. Ia menyediakan kuasa brek yang baik tetapi sekiranya dengan ABS ianya akan memberi lebih keyakinan kepada pengguna khasnya semasa membrek secara kecemasan. Memang tidak dinafikan bahawa dengan adanya ABS ia akan meningkatkan kos pemilikan, namun kita perlu menganggapnya sebagai satu pelaburan yang akan membayar dividen dalam situasi yang mengancam nyawa.
Kesimpulannya, Yamaha NMAX memenuhi semua ciri ciri sn=buah skuter yang tepat, praktikal dan keselesaan.
Yamaha NMAX Spesifikasi
Enjin: satu silinder empat lejang
Kapasiti: 155 cc
Kuasa: 14.8 hp @ 8,000 rpm
Torque: 14.4 Nm @ 6,000 rpm